PERSPEKTIIVIÄ USAn NYKYISEN LAMAN TORJUNTAAN KÄYTETYLLE RAHALLE

USAn pankki- yms. puljujen apupaketit, tukisitoumukset jne. ovat 8,5 bilj. US$a - kuten on ollut puhetta jo aikaisemminkin. Alla on pysäyttävä kuva (alkuperäinen hukkunut, mutta nykyinenkin kertonee jotain) mitä se tarkoittaa - USAn kaikki sodat (Vietnam, maailmansodat, Persianlahdet jne.), avaruusohjelma ja Marshall-apu nykyrahaksi muutettuna ovat jääneet toiseksi kuin laman torjuntaan luvattu raha. Kysymys - riittääkö tämä pysäyttämään spiraalin?

 

USbailouts

 

Piiri pieni pyörii: Geithner, uusi USAn valtiovarainministeri seurasi Paulson'ia (ent. Goldman Sachs-mies) ja Geithner'in paikalle New York'in FEDn pankin pomoksi nousee Dudley (myös ent. GS-mies). Obamakin epäilee 2 bilj. US$n laskua apupaketeista - muutama taloustieteilijä odottaa 4 bilj. US$n laskua - kuinka pian ollaan kaksinumeroisissa biljoonissa? Maaliskuussa viimeistään luulen minä... mm. BKTn lasku ei kauheasti lupaile laskun pysähtymistä kovinkaan pian. Obaman puheet suuntautuvat vain ja ainoastaan entisen toiminnan palauttamiseen - kuluta (kunhan jossain välissä ole että kuluta tai itkä ja kuluta).

USAn taloudesta ei kauheasti hyviä puolia ole kertoa, työttömyys jatkanee nousuaan (ylläri?), kuluttajat vähentävät korttien maksuja sekä säästävät laskuissaan jne. Ei siis ihme, että luottokorttiyhtiöt ovat leikanneet käyttörajoja äkkiarvaamatta. Pikkupankkeja meni nyt perjantaina nurin 3. Isoista BoAn ongelmat ovat alkaneet vuotaa estradille vähän joka puolelta - olisiko se seuraava iso pulju kaatumaan? Ei - jos musta pankki menee läpi, hassua että niitä ei pahemmin ennen Obaman nousua Titanic'in rattiin edes harkittu. Nyt - niin, todennäköisyys kasvaa joka päivä. Seuraus on tietenkin, että lasku veronmaksajalle.

Tämä on mielenkiintoinen kehitys: pikkupankkeja on alkanut peruuttamaan päätöksiä ottaa liittovaltion tukirahoja. Perusteena on mm. että valtio puuttuu tiukasti pankkien toimintaan, mutta myös että "liittovaltio oli hoitamassa Hurrikaani Katrinan jälkeisiä, liittovaltion piti vahtia Freddie ja Fannie'ta". Osuvia vastakommentteja jos minulta kysytään. Ei tarvitse olla Kalle-Karhu ruudinkeksijä, että huomaa miten liittovaltiosta on tulossa Goldman Sachs'in jatko (on jo?) - ja siten pikkupankkeja ollaan tyhjentämässä isojen pankkien taskuun.

Pankkien nationalisoinnistakin tietysti on puhuttu milloin mistäkin jakkaralta - mutta yhtä niissä puheissa ei kauheasti mainita, koko kirjanpito (ydinjätteen kaltaiset "arvopaperit" mukaanlukien) siirtyisi valtiolle. Puheet ovat tietenkin houkuttelevia - pankkeihin ei voi luottaa ja muut. Roubini, tohtori Doom kaverien kesken, ennustaa 6 milj. työtöntä, moittii pankkien "itsesäätelyä", mutta äijä Schillerin kanssa samalla kehuu Geithneria ja Bernanckea - kunhan ei tulisi nuo kehut haukkaamaan häntä(kin) kannikkaan.

Tuossa jälkimmäisessä haastattelussa on mielenkiintoista kuulla, että a) kaikki mitä tehdään on kokeellista ja b) kyllä se tästä, suunta on oikea - lisää apupaketteja. Uh-huh, minusta olisi kiva saada vakuutus, että johtoporsaat pistäisivät omat ja perheen rahat tulilinjalle myös - nythän kaikki menee veronmaksajien kautta. Minäkin voisin myydä timanttikaivoksen Kuopion torilta, kunhan löydön takaajana on joku muu.

Um-mm, S&P -40% tänä vuonna? Kanadassa odotukset ovat -1,2% tänä vuonna ja kasvua 3,8% ensi vuonna - jälkimmäinen kasvuodotus on suoraan sanottuna häkellyttävä. Olisiko kavereilla unohtunut miinus-merkki tuosta luvusta? Irlannissa valtio alijäämä pullistunee 4x EKPn ohjeistuksista ja Ranskan BNP ottaa lisää huonoja papereita pelastaakseen Fortis -kaupan. Miten se olikaan - pokeria, hämäystä ja sellaista? Uskottavuus on monella instanssilla hiuskarvan varassa.

Yhtä minä ihmettelen - jenkkilässä ei ole mitään lakkoilua tai mielenosoituksia tapahtunut, mutta esim. Ranskassa ja UKssa ihmiset ovat kyllä valmiit marssimaan asian puolesta. Ehkä ne terrorismilait ovat jenkkilässä saaneet ihmiset varovaisiksi lähtemään kaduille - mikä tietysti pistää miettimään, että ketä varten ne lait alunperin on tehty.

UK alkaa muistuttaa wanhaa kehnoa, Neuvostoliittoa: monin paikoin paikallinen talous on 2/3-osaa suoraan riippuvainen valtiosta.

Tässä vähän keräilyä Aasian puolelta - jonka siis piti dekoplautua USAn taloudesta laman koittaessa. Ei tainnut tuo ennuste mennä ihan niin kuten meille vakuutettiin... Japanin työttömyys nousi nopeimmin 41 vuoteen, tuotanto laski nopeasti - uh, taitaa aurinko laskea tuolla. Japanin pörssi tuli viime vuonna 40% alas, nyt pelkästään tammikuussa 10% alas. Vienti romahti 50% Taiwanissa, Hong Kong'issa, Etelä-Koreassa ja Singaporessa, BKTt samoin kaikissa alas noin 15% vuosilaskuksi laskettuina (erinomainen käppyrä alla). Etelä-Korea on leikannut korkoaan 2,75%in jo - ja lisää on tulossa. Karmeaa luettavaa vähintäänkin, maiden BKTt ovat enemmän kuin riippuvaisia viennistä.

 

Hyviä ideoita riittää - Islannista EUn jäsen pikavauhtia. Islannille varmaan hyvä, mutta entäs meille muille - "EU-karjalle"? Islannista puheenollen - voiko se olla esikuva muillekin, esim. USAlle? Minun jutuista voi tietenkin päätellä, että kysymys on vain "koska". EKPn äänitorni johtaja joutuu puolustamaan EUn kasassa pysymistä - jälleen.

Ja kuka pitää kultaa huonona, wanhan aikaisena sijoituksena, voi katsoa tilannetta esim. Uudesta Seelannista käsin. Siellä paikallinen dollari tippuu kuin kivi ja kullan arvo puskee kohti taivaita - ihan kuten kulta €uroissakin saavutti viime viikolla uuden ennätyksen - ja itse asiassa puskee ylös koko ajan. Kaikki siitä huolimatta, että US$ssa wanha kiiltävä on selvästi alas maaliskuusta (1032 US$/oz). Vaan kuten olen monasti sanonut, kulta ei kauheasti vatsaa täytä - ja näyttäisikin siltä että ruoasta on tulossa SE sijoituskohde lähitulevaisuudessa. Vehnän sadosta odotetaan 5% pienempää kuin vuosi sitten.

 

Tässä on Taleb'in (kirjoitti kirjan Black Swan) 10 ohjetta elämään. Mielestäni ehkä paras on kohta 3 - älä luota kravattia käyttävien ennusteisiin. Tosin 1 on myös hyvä, kannattaa olla skeptinen isoissa asioissa, 2, käy pippaloissa ja 10, vastaa ensin nuorempien sähkiksiin - heillä on pitempi tulevaisuus edessään ja muistavat paremmin mistä ovat saaneet palautetta.

 


30.01.2009 20:48 |