TÄNÄÄN VAIN LYHYESTI - MUTTA SHOW ON ENTISENSÄ

Eli Mustaa Pankkia tarjoillaan edelleen yleisölle - niin UKssa pelastaja-Brownin kuin jenkkilässä muutos-Obaman toimesta. Tämä on tietenkin erittäin hälyttävää, koska sen toiminta-ajatus on edelleen täysin pöyristyttävä. Vai miten on - jos minä tarjoaisin käytettyä WC-paperia ja sanoisin, että kunhan se on kuivunut niin se on täysin uuden veroinen. Tässä on kyseessä täysin sama tilanne, asunto- yms. lainoitukseen perustuvat "arvopaperit" ovat käytettyjä vedonlyöntilippuja, joita isot pankit yrittävät tarjota veronmaksajille sillä verukkeella että tulevaisuudessa ne ovat taas ihan hyviä. Mutta, mutta - kun ne perustuvat asuntoihin, joiden hinnat tulevat tippumaan monin paikoin 80-90% huipustaan. Parasta/pahinta tietenkin on, että jos kun pankit saavat tahtonsa läpi ja rakkaat johtajamme pumppaavat pankkeihin veronmaksajien rahat, niin mitä luulette pankkien tekevän niillä? Minä luulen, että heidän seuraava kohde on sama pelipöytä...

 

Maailman pienet ihmiset ovat selvästi saamassa tarpeekseen - missä menee kriittinen piste, että tämä rönsyilee uutisiin pysyväiskatsaukseksi? Kiinassa on jo ehkä 26 milj. työtöntä - ja tuo luku tulee kasvamaan rajusti. Eräässä laskelmassa näin, että heidän talouden pitäisi kasvaa sen 8% vuodessa jolloin saataisiin imaistua 20 (?) milj. ihmistä vuodessa töihin. Miettikääpä tuota hetki... jos "kehitys" jatkuu kolmen vuoden ajan, niin puhutaan ehkä 100 milj. työttömyydestä. Kiinan kohdalla kysymys onkin räjähtääkö maa sisään vai ulospäin?

UKssa on työttömyyden aiheuttama purnaaminen menossa rajusti yli äyräiden. Puheet ovat kovasti "emme ole muita EUn työntekijöitä vastaan", mutta 2 milj. työtöntä (6%) haluaisi päästä töihin. Tästä työvoiman liikkuvuudesta voi itse asiassa tulla EUta repivä kysymys siinä missä Etelä- ja Itä-Euroopan talousongelmat - Irlantia ja UKta unohtamatta. Huvittavasti samantapainen pommi on nousemassa jenkkilässäkin esiin - pankit pistivät perusjenkkejä pihalle ja samalla lastaavat ulkomaalaisia töihin, tämä kun valuu valtamediaan niin luulisi seurauksena olevan muutakin kuin että "no voi voi". Kreikassakin kuplii tasaiseen tahtiin - nyt maanviljelilöillä keittää.

Buiterin teksti on aina varsin osuvaa - "kyllä me voimme! saada pysyvän ja pitkäkestoisen laman kun oikein yritämme." Tuo tietenkin viittaa päättäviin elimiin, jotka tekevät kaikkensa että isot pankit pysyisivät pystyssä. EKP taiteilee puheissa likviditeettiansan kanssa - tällä hetkellä ei itse asiassa ole mitään väliä lasketaanko korkoja vai ei, sillä pankit eivät tule kasvattamaan lainaustaan. Tämäkin vielä, pankkien reservivaatimuksia pitäisi pienentää - ikään kuin se helpottaisi tilannetta. Valitettava fakta vain on että nykyiset derivatiivivenkoilut ja fraktionaalinen pankkijärjestelmä ovat jo käytännössä ajaneet reservivaatimukset häviävän pieniksi. Mutta tuo artikkeli on loistoesimerkki siitä miten oikeaa ongelmaa yritetään selittää jonkun toisen syyksi. Isot kansainväliset pankit ovat vararikossa - siinä eivät reservivaatimusten muutokset auta mitään.

Deflaatio syö kaiken tieltään - kysymys vain on aika-akselista. Annamme huonojen instituuttien romahtaa ja aloitamme suosiolla murto-osalla siitä mitä oli - tai rimpuilemme ja räpistelemme (kärpänen hämähäkin seitissä?) ja toteamme parin vuoden päästä heittäneemme loputtomat rahat mustaan aukkoon. Siinä vaiheessa tietenkin olemme paljon alempana kuin mistä voisimme nyt aloittaa. Sillä sitä se on, nuo apurahat pankeille eivät enää koskaan näe päivänvaloa. Jos suostumme katsomaan vähän pitemmällä aikajaksolla, niin jo tämän vuoden lopussa koko kansainvälinen finanssiala tulee olemaan todella kuivettunutta - 2-3 vuotta ja 80-90% pankeista on haihtunut. Siinä riittää ihmeteltävää monelle.

 

Pari linkkiä tuossa oikealla, siellä kannattaa käydä kurkistamassa. Samoin keskustelupalsta kaipaa kommentointia - varsinkin viime viikon kyselyn pohjalta toivoisin niitä parannusehdotuksia.

 


03.02.2009 10:51 |