TEE NIIN KUIN MINÄ SANON, EI NIIN KUIN MINÄ TEEN

Siinä on selvä ohjenuora nykymenolle - yläkerran kaverit toimivat kovin "hassusti" näin ruohonjuuritasolta katsoen. BoA kustantaa Super Bowl'ia ja muita hassuja kuluja tuntuu pankeilla olevan joihin ei ole ongelma rahaa heittää. Toinen esimerkki on Obaman kabinetin miehitys - jo toinen kaveri jää verojen maksamattomuudesta kiinni. Geithner'ista poiketen Daschle saa lähteä - ilmeisesti Geithner on sen verran sisäpiirin mies, että häntä ei poisteta päättävältä palliltaan kovin heppoisesti. Minua ei lakkaa "huvittamasta" näiden miesten ylös nouseminen (itse joskus käytin termiä, että kakka kelluu) vaikka heillä on kaikenlaisia hujestuksia tilillään. Perinteinen strategia siis - voitot yksityistetään, tappiot kansallistetaan.

 

Australian keskuspankki laski korkojaan alimmilleen 45 vuoteen sekä kehuu jatkavansa talouden auttamista. Öö, missähän olen kuullut nuo puheet ennen? Joka tapauksessa lupaukset ovat Japanin kanssa talouden potkukäynnistyksen puolesta. Japani on jo lamassa - eikä yenin nousu auta vientivetoista maata tippaakaan. Mitä sitten kun yenin nousu on ohi... Maa on ainoastaan riisin suhteen omavarainen, loput oleelliset -ruoka ja energia- tulee enemmän ja enemmän ulkomailta ostamalla ne paperilla. Kun yeni lähtee laskuun, alkaa se todellinen hätä. Ei siis ihme, että BoJ hyppää pörssiin oston osakkeita -kiilto silmissä.

Ohhoh, Obamakin ennakoi pankkien kaatumisia - onko siis ihme, että FDIC pyrkii saamaan lisää lainausvoimaa pankkien tukemiseen, minullekin kelpaisi 100 Mrd US$n piikki. GS on jo markkinoimassa pörssikurssien tippumista ennakoivia put'teja. "Valitettava" tulevaisuus tarkoittaa nykypankkien poistumista areenalta, mutta saatte uskoa että show tulee sisältämään melkoista huokailua puoleen ja toiseen tapahtumien aikana. Paluuta entiseen ei ole. Obaman hallitukseen on mennyt jo 11 Trilater Commission'in edustajaa. Pulju keskittyy USAn, Euroopan ja Japanin väliseen tasapainoiluun nimellisesti, mutta on yhdistetty erilaisiin salaliittoihin maailman hallitsemisesta. Jäämme seuraamaan miten tuo onnistuu.

USAssa asuntojen arvojen alamäki kiihtyy. 3,3 bilj. US$a koko vuonna ja pelkästään viimeisellä neljänneksellä 1,4 bilj. US$a. Tappiot vuoden 2006 huipusta jo 6,1 bilj. US$a. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, niin tappiot tänä vuonna ovat 6+ bilj. US$a. Huh, jossainhan sen pohjan pitäisi tulla vastaan - mutta minä veikkaisin tosiaan tuon 6 bilj. US$n puolesta vielä tälle vuodelle. Jossain näin arvion, että USAn asuntojen totaaliarvo huippunaan oli 20 bilj. US$a - nyt tultaisiin siis vähän alle puolen ja vielä jäisi matkaa alaskin päin...

Tämä tiivistää sen mitä monet ovat jo todenneet - lyhyellä tähtäimellä sattuu jos haluamme parempaa pitemmällä juoksulla. Mutta kun sen myyminen yleisölle (poliitikoilla) on vaikeaa - varsinkin jos siihen liittyy kavereiden business-mallin (panksterien) romahtaminen. Toisin sanoen - lapioidaan veronmaksajien rahat pankkeja tukemaan. Heh, huomaatteko - ei se ole ollenkaan vaikeaa eikä aiheuta riskiä omille sijoituksille.

Joku muukin ihmettelee miksi USAssa ei ole mielenosoituksia tai mellakoita. Jep, tv on mainio ajattelun ohjaaja, vaihtoehtotodellisuus jonne piiloutua - eikä internet'kään monelle sellaisesta poikkea. Minä en kyllä laskisi jenkkilässä kuningaskuntaani sen varaan, että ihmiset pysyvät lamaantuneina pitkään... ehkä ei olekaan ihme, että Obama jatkaa pitkälti samoilla linjoilla kuin Bush, vaikka kovasti toista kerrotaan ja vakuutellaan.

Tämä on huvittavaa historian toisintoa - JP Morgan'ista FEDin työntekijä, ostamaan asuntolainoja ja muita. Historiaa jos joku on lukenut, niin JP Morgan oli ensimmäisen maailmansodan aikana USAssa UKn sotamateriaalien ostajana. Silloinkin pulju kääri sievoiset välistä vetämisrahat - mutta eihän sellaista enää nykymaailmassa tehdä, eihän? Tämän päivän JP Morgan on vahvan moraalin lipunkantaja (sarkasmia).

Rupla 11 vuoden alimpaan arvoonsa - ja jatkot? Venäjältä tutkijatuttava kertoili ihmisten aloittaneen kotipuutarhojen laajentamisen 1990-luvun henkeen. Siellä siis tavan kansalaiset osaavat ennakoida tulevaa - kuinka suomalaiset? entä sinä? Aasiassa pankeilla on tasan samat ongelmat - Thaimaan pankit kuppaavat 1,5 Mrd US$a käynnistääkseen lainaamista. Eivätkö nämä voisi jo keksiä jotain muita peitenimiä touhuilleen? Etelä-Korea liukuu Japanin kaltaiseen ongelmaan - ei ostajia hilavitkuttimille.

Islannista on tulossa esikuva jatkoille - eikä se ole kaunis kuva jos minulta kysytään.

EU natisee liitoksistaan - ei pitäisi olla lukijoille mikään uusi juttu. Espanjan lainoitus vaikeutuu korkojen noustessa ja 14,4% työttömyydessä. Irlannissa liittojen ja hallituksen yhteistyösopu viemäriin (samaa pelkään täälläkin). Saksassa taantuma pureutuu systeemiin pankkitukien kasvaessa tasaiseen tahtiin. Itse asiassa EUta tullee koettelemaan myös sisäinen protektionismi, vaikka tietysti kovaan ääneen varoitetaan muita kauppamuureista.

Tämän mainitsin tuolla keskustelupalstalla - huumeriippuvuudet rotilla ovat enemmänkin ympäristön aiheuttamia kuin nautinnon hakua. Koeasettelussa rotille laitettiin isot häkit, paljon leluja, kavereita, ei aivoantureita jne. jolloin opiaattiputelia ei lupsutettukaan - ei edes sokeriliemessä. Johtopäätöksinä kaveri esitti, että ihmisillä on nyky-yhteiskunnassa samoja elkeitä - oravanpyörä kannustaa pistämään päätä piiloon tosiasioilta ja monet hakevat sitten vaihtoehtotodellisuutta huumeista, seksistä, uhkapeleistä, uskonnoista, ruoasta yms. yms. Itse äkkiseltään arvioin että tieteellinen koeasettelu oli varsin hyvä, mutta eipä tulokset kelvanneet Science'en tai Nature'en (omakaan juttuni ei kelvannut aikoinaan Natrure'en eli ehkä siksikin ymmärrän kaverin happamuutta :-D).

 

Ennustaminen on hieman hölmöä (oman nilkan puremista ja uskottavuuden syömistä parhaassakin tapauksessa), mutta veikkaan että lähiaikoina saamme seurata melkoista romahdusta. Lähtölaukauksena voip olla jenkkilän autoalan tripletin romahdus (klik tai klik) ja/tai ison pankin (tai parin) ellei jopa maan (tai parin) kaatuminen. Seurauksena on massiivista pakkomyyntiä kuten viime keväänäkin - ja sitten kehutaan, että nyt ollaan selvillä vesillä.

Tulos: muutaman kuukauden nousu - ja kaikkialta toitotetaan että ohi on, kulutusjuhlat jatkukoon (tai jotain sinne päin). Alkukesä... tuo sitten jotain aivan muuta tullessaan. Sitä ennen kannattaa nostaa kytkintä erinäisistä sijoituskohteista - varsinkin ulkomaalaisista. Veikkaan samoin, että yhä useammin kotimaan rajojen ulkopuolella olevista kohteista sijoitusten palautus tulee olemaan yhä vaikeampaa.

 

Kiitos JuhaM'lle kun linkitit sivuja taloussanomien sivuille - sieltä tuli eilisen illan ja tämän aamun aikana kivasti ihmettelijöitä. Nyt vielä kun jaksaisivat jotain kommentoida ;-)

 


04.02.2009 08:23 |