MUUTOKSEN TUULET TOSIAAN PUHALTAVAT - TOSIN TAITAVAT OLLA POHJOISESTA

Obama on esittämässä "parannettua versiota" Musta-aukko pankista. Ajatuksena on edelleen ostaa pankkien käytetyt vessapaperit. Mitä ilmeisimmin ongelma onkin, että millä sanakäänteillä tämä tullaan myymään kongressiedustajille - luultavasti kuten syys-lokakuun vaihteen ensimmäinen virallinen pankkipakettikin. Siis sanoin, että ilman tätä koko finanssimaailma kaatuu heti!


Kuka edelleen kuvittelee, että ongelma on lätäkön taakse jumittunutta niin olisi parempi heräillä Laa-laa-maasta jo. Ajat sitten näilläkin sivuilla oli käppyröitä miten europankit ovat paljon pahemmin vivuttuja kuin jenkkien vastaavat - tänään olikin taloussanomissa niistä vastaava juttu (kiitos, VK). Hyvä että tuohon on täälläkin herätty, mutta kysymys tietysti on, että miksi se kesti näin kauan? Oheinen kuva on 10.10.2008 jutusta (klikkaa alkuperäiseen tarinaan)...

 

EUvsUSbanks

 

Jaa, herra Brown puhuu Lamasta - mikähän on kääntänyt herran pään? Olisiko mies sattunut lukemaan Fortune Magazine'a - raamatullinen taantuma tulossa? Pistää tietysti miettimään, että miten määritellä "raamatullinen taantuma" ilman, että se lipsahtaa lamaksi. Tuo jälkimmäinen on erinomainen tarina - synkkääkin synkempi eli antaa inhorealistisen kuvan siitä mihin ollaan menossa. Otsikkokin kertoo jo sen - "asiat eivät tule olemaan ok"...

UKssa ollaan heittämässä pyyhettä kehään niin monella rintamalla, että loppuu kohta sormet ja varpaat niitä laskiessa. Kolmannes UKn kansalaisista ostaa ruokansa luottokortilla, taloustutkimusyksikkö toteaa korot epäoleellisiksi - nyt tarvittaisiin setelipainokoneita kehiin, UK ja Islanti ovat tukkanuottasilla firmojen omistussuhteista jne. Ei siis ihme, että yleisökin alkaa kyselemään median raportointia viime vuosilta - jotenkin valikoivaa ellei jopa harhaan johtavaa?

Wells Fargo harkitsee Las Vegasin vuosittaista asuntolainoja järjestäneiden pyöritystään, ehkä eivät saaneet tarpeeksi pankkitukia? BoA tekee organisaatiouudistuksia - kun ihmisille oli luvattu 3v työ kaikilla eduilla ja puheet jatkoista positiivisia, niin nyt 90% irtisanotuista ovat samoja ihmisiä - joille luvattu 3v raukesi vuodenvaihteessa. Tätä ei ole julkaistu valtamediassa vielä - eli voip olla puppupuheitakin. Itselläni alkaa olla aika vahvat arvaukset, että BoA tipahtaa piakkoin - mutta ei olisi ensimmäinen kerta kun olen väärässä.

PBS on laittamassa mielenkiintoisen dokudraaman näytille "Frontline": mistähän siihen pääsisi käsiksi näin syrjäkylillä? Ehkä tuo PBS tarina on siivittänyt tätäkin juttua - heikot on mahdollisuudet taloudelle kääntyä vuonna 2009. Ei ehkä siis ihme, että jenkkilän isoimman eläkerahaston (177 Mrd US$a) pomo toteaa ettei ole turvallisia sijoituskohteita. Ja miehen toimintapaikka on tietenkin Kalifornia, USAn heikoimman luottoluokituksen osavaltio.

Ranskassa mellakoidaan pankkitukien takia - hassusti asiaa ei sellaisena ole taas vaihteeksi uutisoitu. Kuinka kauan Suomessa tilanne pysyy yhtä rauhallisena? Espanjassakin hallitus huojuu. €uro nilkuttaa alamäkeen. Intian arvio: työttömiä tänä vuonna lisää 10 miljoonaa (crore on 10'000'000). Onhan maassa ihmisiä, mutta noinkohan pysähtyy tuohon... Jaappanin maalla yksi sun toinen firma kertoo leikkauksista.

En kadehdi tänä keväänä valmistuvia tippaakaan - jenkkilässäkin 1,5 milj. ihmistä pelkästään yliopistoista on ryntäämässä etsimään töitä. Jenkkilän kaupungeilla on onneksi järkeviä sijoituskohteita liittovaltion tukirahoille: Las Vegasiin lisää neonvaloja, uudet motukat poliisille jne., huoh. Samoin terveydenhuolto systeemi on osoittamassa business-mallia muille: Obaman lupaus kaikki kattavasta suojasta antaa mahdollisuuden nostaa hintoja reippaasti. Jep, BAU se on kun kannattaa.

Meksikossa peso on ottanut pahasti takkiin parin viime päivän aikana (tässä ja tässä). Kuten kaikki wanhat lukijat tietävät Meksikon suurin öljykenttä Cantarell on romahtamassa (jopa -40%/v tuotannon lasku) ja odotuksissa on maan muuttuminen öljyn netto-ostajaksi 2010 paikkeilla. Tuotannon romahduksen seurauksena Meksiko on todennäköisesti kulkemassa kohti sisäistä romahdusta, koska maan toiseksi suurin tulonlähde (USAssa työskentelevien sukulaisten lähettämät rahat) on romahtanut sekin. Kaiken kukkuraksi Meksiko on USAn kolmanneksi tärkein öljynlähde eli Ameriikan mantereella on odotettavissa melkoisen sembalot tulevaisuudessa.

2008 lopussa jenkkilässä 19 milj. asuntoa seisoi tyhjänä. Umm, sehän kai tarkoittaa, että talojen hinnat ovat kohta kääntymässä nousuun. En tiedä miten tuon voi kääntää sellaiseksi, mutta kohta varmaan kuullaan taas, että pohja on ohitettu. Kalifornia on valikoivasti valinnut osat laskuistaan siirrettäviksi lokeroon "hoidetaan sitten joskus". Suomeksi sanottuna Kalifornia on vararikossa - minkä takia tietysti saamme ehkä piakkoin lukea hispanojen/lakunaamojen riehuvan (ainahan hankaluuksia aiheuttavat väännetyillä nimikkeillä leimatut valtaväestöstä poikkeavat - tosin valtaväestö ei välttämättä aina tarkoita väestön lukumäärää esim. Israel tulee äkkiseltään mieleen). Sitten vain sotatilalakia julistamaan ja hyvä tulee.

Tällä kyllä nauroin taas hetken - Wallstreet'in ravattisonnit sanovat, että talouden käännöksen syyllisiä ovatkin asunnon ostajat. Soh, totta toinen puoli - lainapapereihin tarvittiin molempien nimet... Tämäkin on tullut varmaan jo varsin selväksi - pankit hamuavat rahaa (kuin viimeistä päivää?) luvaten antaa lainaa. Mutta juuri mitään ei palaa päivän valoon - miksiköhän? Hmm, ehkä pankit eivät ole vielä saaneet tarpeeksi rahaa - eikun siis lisää seteleitä/digitaaleja sinne kovimman äänen suuntaan... ja jos eivät vielä anna lainaa, niin kyllä se seuraava rahan anto pitäisi hanat aukaista, eh? Tulee mieleen 1v lapsi hakkaamassa neliöpalikkaa kolmioaukosta läpi...

UPS, maailman suurin pakettien toimitusfirma, jäädyttää palkat. Soros heittää, että USAn pankit rekapitalisoitaisiin vaivaisella 1,5 bilj. US$lla. Samaan hengenvetoon mies toteaa osuvasti, että jenkkipankkien osakepääoma on jo alle 1 bilj. US$n, jolloin kyseessä olisi suora pankkijärjestelmän kansallistaminen - jos siis asioista puhuttaisiin niiden oikeilla nimillä. Mutta jotenkin on hävinnyt perus-jenkkien kykenevän sellaiseen - ei sillä, että tilanne paljon sen parempi on tälläkään puolen lätäkköä.

Tässä on taas vaihteeksi toteamus US$n romahduksesta, lainojen maksamisen väliin jättämisestä jne. Aikanaan kyllä, mutta ei vielä - USAlla on vielä mahdollisuus myydä paperia kaikille muille. Sitä ennen moni muu valuutta ottaa kyllä kuonoonsa ja pahasti, Venäjän ruplakin keikkuu rotkon partaalla. Onneksi totuus löytyy UKsta: talouden romahduksen syyllisiä ovat -TADAA- Greenspan, Bush, Brown ja rivi-jenkit, jotka ottivat asuntolainoja joita eivät voineet ikinä maksaa. Hmm - ei siis UKssakaan osata katsoa peiliin :-D

Israel ja palestiinalaiset, siinä on vimosen 60 vuoden murheen kyrni kaikille - niin osallisille kuin osattomille. Ja nykypäivänä mediasota on kaiken A ja O: yhden lähteen mukaan YK on vetäytymästä sanomasta, että Israel olisi koskaan osunut kouluun tappaen 43 oppilasta - ja itse asiassa koko uutinen oli Hamas'in hujestusta. Toinen vähän vastaava on tietysti miten Ahmadinejad on vaatinut Israelin tuhoamista - tai no, kun en ummarra persiaa, niin en voi olla varma. Luulen, että aika monella on sama ongelma. Tämän lähteen mukaan Iranin residentti olisi sanonut Israelin ja USAn nykyisten hallitusten (2006) häipyvän ajan lehdiltä - mm, ei kuulosta vaatimukselta Israelin tuhoamisesta. Mutta ei tartuta pikkuseikkoihin - Israel on valmis "kohtaamaan Iranin uhkan nyt kun Gazan operaatio on ohi". Veikkaan, että saamme olla spektaakkelin katsojina jatkossakin.

 

Niin paljon kun kiinalaisia välillä mollataankin, niin tässä on osoitus että löytyy sieltäkin huumorintajua. Ja tämän päivän ympäristössä se on sitä mustaa lajia :-) ...vai mitä olette mieltä tästä: ei saa toivottaa toiselle, että saisitpa sen mitä toivot - se kun voi tarkoittaa 40%n palkan laskua.

 


04.02.2009 21:14 |