TYÖTTÖMYYDEN KASVUN PITÄISI TARKOITTAA ALAMÄKEÄ - MUTTA, MUTTA???

Jenkkilän työttömyys on melkoisessa nousussa, vimosten 3kk'n aikana 1,8 milj. - se on 7,2 milj. tälle vuodelle. Ongelma vain on, että olemme siirtyneet lineaarisesta maailmasta eksponentiaaliseen, tilanne pahenee koko ajan. Eikä tämä rajoitu vain jenkkilään, Kanadassa työttömyys on samoin siirtymässä eksponentiaaliseen vaiheeseen (kuva artikkelissa). Australiassa velkavetoinen lama kuulostaa 101%sen varmalta - kukaan ei pelastu. Mutta, mutta - eihän se voi pitää paikkaansa, pörssikurssit ovat nousussa!!! Totta, vaan kysymys kuuluukin jotta kummat ovat reaalimaailmaa?

 

Merrill Lynch'stä lähtenyt miljonääri antoi kovaäänisesti 11 US$n tipin tarjoilijalle, jep - reilu mies. Madoff'in sijoituspapereiden myrkyllisyydestä varoittanut pelkää henkensä puolesta - mitä mies tietää, kun ei saisi tulla julkisuuteen? Tuomari lähetti alaikäisiä maksusta yksityisille "koulutuskeskuksille". Varmuuden vuoksi jenkkilän kirjanpitosääntöjä ei olla muuttamassa. Taitaa olla aika totta se mitä joskus on tullut vastaan, jenkkilä - paras demokratia kun rahalla saa (tässä ja tässä).

Eikö? Goldman Sachs'in ja JP Morgan'in johtoporsaiden palkkioille ei rajoituksia. Ja liittovaltio antoi 78 Mrd US$a liikaa ensimmäisen apupaketin jaon yhteydessä. Tällaisia nämä ovat nämä keskushallinnon rahan jaot - EUssa ei vastaava tietenkään ole mahdollista, eihän? Ja sitä paitsi meidän apumiljardit pysyvät miljardeina - ainakin vielä. Hehe, itse asiassa tajusin, että ainoa minkä sirkuksessa voi sanoa kärsivän infaaltiosta ovat nuo apupaketit - isompaa löytyy koko ajan.

Pentagon on myös yleisön kosiskelu-busineksessa - pelkästään tänä vuonna 4,7 Mrd US$a kotimaassa ja kansainvälisessä sodan kaunistelussa ja puolustelussa. Sama summa meni vuosina 2004-06 Irakissa ja Afghanistanissa tavallisten sotilaiden kehopanssarointiin - huomaa kyllä mikä on tärkeää.

Jenkkilän työntekijöiden eläkerahat on pyöritetty ns. 401(k)'n kautta - ja nyt alkaa näyttää, että se ei olekaan ihan niin varma systeemi. Kuka olisi arvannut? Päivän -tai siis vuosituhannen- tunnari taitaa olla Ponzi ja kaveri onkin ehtinyt kaikkialle. Japanissa kaveri myi omaa rahaa sadoille tuhansille - ja minä kun oletin, että edes siellä olisi ollut fiksuja, hulluihin huijauksiin lankeamattomia ihmisiä.

Tämä on kyllä myös ihmetouhua - Blair kehoittaa panostamaan uskontoon tällä vuosisadalla. Kukaanhan ei niistä Ristiretkistä ole puhunut? Tämä on vähän pienellä otoksella tehty kysely UKssa, mutta puolet vastanneista ei usko evoluutioon. Ja Obaman elkeet eivät kauheasti vakuuta myöskään, Bush'in uskontopohjainen toiminto on kovasti suosiossa - suomeksi siis, Obama perustaa uskontopohjaisen toimiston. Vaan toisaalta kun kapitalismi ja globalisaatio ovat kuolleet (eivät vielä kylläkään kuopattuja) niin uskonto ja toiveikkuus tietenkin pitävä laivaa pinnalla - öö, tai no - kuinkahan tuo on?

UKn pankkipomoilla on aikaa tärkeisiin asioihin - kuten naishenkilökunnan pukudirektiivien tarkistamiseen. Onneksi ketään ei kiinnosta finanssialan meno muutoin... Esim. että BoA ja Citi ovat lähestymässä virallisestikin riskirajaa. Manhattanillakin kiinteistöjen hinnat laskussa - taitaa Trump olla myös kohta hakemassa tukea liittovaltiolta, veikkauksia - saisiko mies niitä?

New Orleans'issa poliisi harjoittelee armeijahenkeen, mitähän siellä ennakoidaan? (Iso-veli) Google tarjoaa mahdollisuuden seurata ystävien sijaintia kännykän kautta. Tässä alkaa taas kummallisuuden rajat tulla vastaan - Herra Mikkisoftan säätiö rahoittaa hyttysten käyttöä rokotusten antamiseen. Seuraava uutinen: Bill Gates vapauttaa hyttysiä teknokonferenssissa - uh, tinafoliohatut käyttöön sano.

Mielenkiintoiseen suuntaan menee tuo Kalifornian peli: Governator pysäytti veronpalautukset kuntiin - kunnat pysäyttävät verojen maksun osavaltiolle? Useasta osavaltiosta on tämän tapaisia juttuja kuulunut bittiavaruudessa: New Hampshire tekee lakialoitteen estääkseen liittovaltion yliherruus -toimintaa. Taitaa imperiumi murentuu sisältä päin. Varsinkin kun kongressiedustajissakin alkaa olla nykyjärjestelmää kyseenalaistavia - Ohion edustaja kehoittaa talonsa menettäviä jäämään taloihin.

Taitaa se päivä kun koirat syövät toisiaan tulla tunnelista - Sarkozy syyttää Brown'ia UKn talouden romahduttamisesta. Ei ehkä ihan syyttäkään - UKn tuotanto 35 vuoden alhaisimpaan ja firmojen kaatumistahti nousi 125% viimeisellä vuosineljänneksellä. Eikun BoE ritarina hätiin, suoraa lainausta firmoille (mitähän pankit tykkäävät? ah, pomoille palkkiot etuajassa) ja purjeet pullollaan tuntemattomille vesille.

EKPn tiukka asenne korkojen suhteen tietysti näyttää hyvältä uutisissa, mutta taustalla on muutamia pikkujuttuja - kuten Saksan jyrkkenevä alamäki. Minä uumoilenkin jo ennennäkemättömän "rohkeaa" toimintaa maaliskuun korkopäätöksen kanssa - leikkaus 1%'in UKn kaveriksi? Tosin UK voip olla jo nollassa siinä vaiheessa. Niin, en tainnutkaan aikaisemmin sanoa että kilpaa pohjalle. Venäjä vetäytyy kalliista apupaketeista - onko muualla rohkeutta vastaaviin, epäilen...

Tämä saattaa olla vaaran merkki arvometalleihin sijoittamiselle, UBS ennakoi wanhaa muinaismuistoa 1000 US$/oz keskihinnalle tänä vuonna. Mm, kullasta puheen ollen - Japanissa löytyy jätevedestä enemmän kultaa kuin joistakin maailman parhaista kultakaivoksista (yläjuoksulla jotain kultaa prosessoivia tehtaita).

Itseäni hymyilytti parin päivän takainen uutisointi ihan televisiossa Pohjois-Suomen kultalöydön erinomaisuudesta - katselin mielenkiinnolla miten isot DIESELIÄ SYÖVÄT KONEET pörräsivät joka paikassa. Luulen, jotta joidenkin vuosien kuluttua kullan tuotanto alkaa kummasti nikotella kun Peak Oil'in vaikutukset pureutuvat systeemiin.

Tässä on listattu vuodesta 1792 alkaen jenkkilässä tapahtuneet pankkipaniikit. Kullan autuus ei tietenkään ole ehdoton - ja itse asiassa US-raha perustui kultaan ja/tai hopeaan aina 1930-luvun Suureen Lamaan asti. Sitä vastoin lähes kaikkien pörssiromahdusten aikaan paperirahaa printattiin liikaa kiertoon. Tänä päivänä ei ole paperia niinkään mutta bittejä senkin edestä...

Seuraus? Taantuma - lama - vallankumous... Mm, USAn syntymisen taustallakin saattoi olla nykyisen kaltaista asuntokuplan puhkeamista - historia ei toista itseään, mutta kummasti se riimittää (Mark Twain). Naomi Klein'in tekstejä on aina "mukava" lukea - valitettavasti johtopäätökset ovat synkkiä. Eikä Buiter'in näkemykset paljoa valoa tuo nekään.

Tämä on vähintäänkin surullista - älykkyys ja lisääntyminen ovat toisensa poissulkevia. Kannattaa katsoa Idiocracy mahdollisesta ihmisen tulevaisuudesta lajina. Samoin kannattaa miettiä sijoitusten hajauttamista tänä päivänä ihan eri tavalla kuin tavallisesti puhutaan - itse mietin, suolaa vai sokeria ;-) Samalla seuraan miten isompi paketti pelastaa, kun edellinen isoin apupaketti ei auttanut sitä edellisen isoimman apupaketin petettyä jota edelsi... onkos tässä nyt jotenkin jäänyt levy päälle?

Viikon vitsi, FED pelkää deflaatioriskin kasvua loppuvuodesta. Ei tainnut kaveri lukea memoa, eh? USAssa hinnat tippuivat 13% vuositasolle laskettuna, deflaatiota ehkä? Lama ja protektionismi ovat loppuvuoden ruokalistalla - ja sitten alkaa se Superlama. Tosin tässä matkalla näitä tilanne kääntyy sittenkin -puheita saamme nähdä lisää. Vaan miten se oli - ei yksi leivo kesää tee, vai mikä lintu se nyt oli :-( 

 


06.02.2009 23:02 |