FINANSSIMAAILMAA ON TUETTAVA!!!

Jenkkilässä pankkien kupsahtaminen kiihtyy - jo toinen peräkkäinen perjantai kun kolme pankkia nurin. Ei siis ihme, että Geithner on nopeasti (maanantaina? tiistaina?) paljastamassa uutta finanssitukipakettia. Huvittavinta tietenkin on, että nyt haetaan riskirahastoja osallistumaan huonojen papereiden ostamiseen/tukemiseen. Rahastot maksavat 5% myrkkypaprujen nimellishinnoista (huu-haa!), saavat lupauksen etteivät voi menettää enempää kuin sijoituksensa ja saavat FED'iltä pääoman toiminnalle. Kiusaus on tietenkin sijoittaa osa rahaston saamista varoista alkuperäisten myrkkypapereiden firmojen shorttaukseen. Piiri pieni pyörii ja alakertaan pi55itään kilpaa (veronmaksajien olisi parempi hommata hyvät sateenvarjot). Yleismenoa kuvaa tämäkin, TARP (Bush'in aloittama 700 Mrd US$n tukipaketti) pitää nimetä uusiksi PR-syistä.

 

Ettei vain kenellekään jää epäselväksi, niin toimia pitäisi - nyt heti paikalla. Poliitikko ei voi näyttää hitaalta, toimimattomalta - siinähän saattaisi tulla mielikuva epäpätevyydestä. Sitten kun vielä katsotaan keulahahmon ohi, niin itku meinaa päästä. Ei siis ihme, että muiltakin tahoilta ollaan ohittamassa taantuma ja siirrytään seuraavaan vaiheeseen nimeltään...? D-prosessi :-) ...eipä väliä, kunhan ollaan rehellisiä - tämä kestää pitkään :-( Mukava, että joku on samaa mieltä - Keynes ei auta eli lisävelalla ei velkaongelmista pääse eroon. Tosin IMF on tietenkin eri mieltä, mistä tulikin mieleen...

IMF on jo sitä mieltä, että kehittyneet maat ovat jo lamassa. Nyky-IMFn tilalle pitäisi saada IMF2 ja sille sitten koko maailman keskuspankin rooli. Voiko enää älyttömämpää esittää? Vaan jotain tuon kaltaista valitettavan varmasti tullaan järjestämään vuosien kuluessa, kun valtioita kupsahtelee oikealta ja vasemmalta. Valmistaudu siis sinäkin säästöjesi ohjaamiseen "finanssimaailman tasapainottamiseen" ja vapaakaupan sekä globalisaation varmistamiseen/ylläpitämiseen.

IMF valmistautuu Puolan "pönkittämiseen" - toivottavasti Puolan johtoelimet ovat lukeneet tämän: Stiglitz toteaa, että IMFn tukien hyväksyminen on varma tie ongelmiin. Hassua, että näin nyt sanotaan - vaan ehkä syy onkin se, että nyt IMFn "auttamis"-tarinat eivät pysy enää kauan Etelä-Amerikassa ja muualla piilossa? Stiglitz'in sädekehää hämärtää minun silmissäni miehen valmius muiden riviekonomistien tavoin työntää pankkiongelmat veronmaksajien maksettaviksi.

Jenkkilässä asuntolainojen maksuvaikeudet ovat levinneet jo parempiinkin piireihin. Kuinkahan nuo Obaman muutostuulet toimivat? BoAlla riittää riippakiviä - ensin oli Merrill Lynch ja nyt tietenkin Countrywide - maan laajuinen ongelma? Toisaalta pitäähän meidän ymmärtää näitä pankkiporhoja - ei 500ooo US$n vuosipalkka riitä elämiseen. Pikku vinkki, herra panksteri - muuttaakin voi. Ai niin - se asuntojen myynti on jotenkin jäissä, voi voi. Olisikohan kannattanut miettiä vähän pitemmällä tähtäimellä kuin neljännesvuosittaisesti vain? 

Pelottelu terraristeilla ja muilla on saavuttamassa uusia huippuja. CIA pyörittää tiedusteluverkkoaan UKssa miten tahtoo - mahdollisesti järjestämässä seuraavaa länsimaita vastaan kohdistuvaa hyökkäystä (?). Sellaisen ennakointi/järjestäminen on tietenkin erinomainen mahdollisuus pelottaa kansalaiset hyväksymään talousromahduksen "hoitoon" suunnattujen toimet. Joihin kuuluu kohta entisen Itä-Saksan kaltainen valvontayhteiskunta - sillä erotuksella tietenkin, että nykytietokoneet mahdollistavat ziljoona-kertaa "paremman" tietojen käsittelyn.

UKssa odotellaan BoEn ilmoittavan tylyimmät lukunsa tämän laman aikana. Mutta ei hätää, RBSn myrkyllisistä sijoituksista vastannut pomo poistuu 40 milj. £n taskurahojen kanssa samalla kun muulle henkilökunnalle jaetaan 1 Mrd £n bonukset. Hyvin hoidetusta työstä huvat palkat, eh? Ja tietenkin veronmaksajille 400 Mrd £n lasku, reilu peli on homman nimi. Tietysti puheissa kovasti vakuutellaan, että langenneiden pankkien johtohenkilöt eivät saa päästä isojen korvausten kanssa eläkepäiville - mitenköhän tuokin käytännössä menee?

UKssa yksi työttömyyden hoitamiseen tähdätty toiminta oli maksaa yksityisille firmoille, että etsivät työttömille töitä: nyt firmat ovat nostamassa kädet pystyyn - liikaa työnhakijoita. Pariisissa roskis-ruokailu on yleistymässä. Tämän pitäisi myös pistää miettimään - EMUn hajoaminen on mahdotonta. Miksi sitä siis tarvitsee edes kommentoida? Ehkä Euroopan firmojen 11 bilj. US$n velkataakka painaa vaa'assa jonkun verran? OECDn käppyrät näyttävät jyrkkenevää alamäkeä ja puheet ovat "pahin tilanne sitten 1970-luvun öljykriisin". Hassu yhteensattuma?

Kuinkahan sitoutumatonta tulee olemaan AIGn ja muiden velkapaperien selvittely, en kauheasti jaksa uskoa tuon puhtoisuuteen. Kirjanpito ja taseet ovat "hauskoja" seurattavia - Citigroup pitää ison kasan nöyhtää odottamassa veroilmoitukseen laittoa "tappiot" -lokeroon. Välillä kuitenkin tulee näitä realistisempiakin juttuja vastaan - tosin nekin saavat tuskastumaan. Obaman apupaketti ei ehkä riitä, voisikohan tuo olla mahdollista? Yksityistä rahaa olisi saatava pankkien pönkittämiseen, se tarkoittanee sitten taas veronmaksajien kuppausta, koska yksityisille on annettava takuita - olenko jotenkin kyyninen?

Toyota ennakoi viime vuoden tappioiden kolminkertaistuvan - ja Toyota on sentään hyvin toimiva autofirma, hirvittää ajatellakin muita.

Australiaan on iskemässä huonot vibrat kovin, kovin monelta rintamalta. Ilmastokaaos eli liika kuivuus etelässä (tulta, tulta) sekä liiat sateet pohjoisessa. Eikä tuo talouspuolikaan ihan rauhalliselta vaikuta. 100ooo firmaa nurin lähitulevaisuudessa? Samoin pankkimaailma rypee velkaperusteisissa huonoissa sijoituksissa. Kuka maksaa?

Energiapuolella monet suunnitelmat on jouduttu laittamaan uusiksi, kun hinnat romahtivat. Esim. New Mexico'ssa käytettiin viime vuonna 200 milj. US$a, josta suuri osa rahoitettiin energiatuloilla - nyt osavaltio rimpuilee 400 milj. US$n alijäämän kanssa. Energiasta puheenollen, uusiutuvien lähteiden pitäisi tulla paljon paremmiksi ja ennen kaikkea uusiutuvia osia sisältäviksi, että nykysysteemin pyöritys onnistuisi ilman fossiilisia. Mutta kun uusiutuvien parantaminen vaatisi kovasti taloudellisia panoksia, niin noiden parantuminen karkaa nykymenolla kovaa vauhtia taivaanrannan taa. Ei rahaa - ei tutkimusta, ei tutkimusta - ei tuloksia sovellettaviksi, ei sovelluksia - ei tuotteita, ei tuotteita - ei energiaa käytettäväksi, kun fossiiliset loppuvat. Valitettavan ankeaa tulevaisuutta siis piirtelen tällekin sektorille.

Sijoitukset Madoff'in mukana viemäriin - 90v mies takaisin töihin. Tässä näkyy itse asiassa miten systeemi on rakentunut - pyramidin huipulla istuva kaveri voi tunnustaa syyllisyytensä, mutta asian puiminen ja setviminen oikeudessa tulee kestämään vuosia (edellyttäen, että sellaista jaksetaan edes järjestää, kun romahdusten aalto lähtee vyörymään). Seurauksena tietenkin tavan kansalaiset joutuvat vuosien säästöjen hukkumiset nielemään ja "sankarit" saavat jatkaa elämäänsä ilman isompia seurauksia.

Kiinassa mietitään yuan'in arvon alentamista viennin parantamiseksi. Tästä ne valuuttasodat alkavat, mihin se johtaa on valitettavan selvää... sanan säilällä aloitetut kahinat tahtovat kiihtyä fyysisiin sivalteluihin - varsinkin kun resursseista alkaa tulla oikeasti tiukkaa. Madagaskar on monen muun tavoin liukumassa anarkiaan, olsiko mellakoiden taustalla myös ulkomaalaisten maan ostot (ja vlijelyalueen omiminen)?

Imperiumin toimintaa voi seurata mitä moninaisimmilla rintamilla - Japanilaiset valaanpyytäjät ovat mitä ilmeisimmin saaneet väkijoukkojen kontrollointiin tarkoitettuja ääniaseita kenttäkäyttöön. KBR, Cheneyn wanha työhevonen, saa sopimuksen sähköjärjestelmien ylläpitämiseen - ja samalla puljua tutkitaan huonoista sähkötöistä (2 sotilasta kuollut sähköiskuissa).

Jenkkilän poliisilla on kummallisia taipumuksia: Texas'issa poliisi on ottanut omaisuutta "takavarikkoon" pidätetyiltä ilman syytteitä. Samoin tuo käsiaseiden viljely oikealle ja vasemmalle pitää poliisit vähintään herkkänä pienillekin poksahduksille - jotain hyötyä SUV'in ajamisesta. Isoon maahan mahtuu monenlaista sankaria. Chicagossa eräs poliisi on kieltäytynyt ihmisten häätämisestä asunnoistaan lainaongelmien takia. Mutta tämä soppa tuskin kovin äkkiä selviää, sillä US-poliisi kaikkialla on kahden tulen välissä - vähemmän rahaa toimintaan ja rikollisuus kasvussa.

Kuka muistaa herra Kissinger'iä? Mies joka vaikutti vahvasti Vietnamin sodan pitkittymisen puolesta ja mahdollisti Chilen sotilasvallankaappauksen 11. syyskuuta 1973. Soh, kuka vanhoja muistaa jne. mutta kaveri on alkanut viime aikoina taas aktivoitumaan - nyt Putinia jututtamassa.

Jenkkilässä on myös toisenlainen meltdown menossa - ja siitä ei hassua kyllä >sarkasmi< ole Suomen mediassa mainintoja. Osavaltio toisensa jälkeen (Montana, Colorado, Arizona, Indiana, Hawaii ja vieläpä Washington) on esittämässä vähintäänkin kyseenalaisia lakeja liittovaltion kannalta - omat hopeaan ja kultaan perustuvat rahat ja muuta pientä... Samaan syssyyn kun lisätään ruoka- ja vesisäännöstelyt, niin odotettavissa ei ole kauheasti hymyilyä ja kehuja mihinkään suuntaan.

Tässä on kuvatus USAn työttömyyden kehityksestä verrattuna 1990 ja 2001 lamoihin. Mietin vain, jotta miltähän tuo näyttäisi 1930-lukuun verrattuna...

 

USjobs


08.02.2009 10:12 |