JAPANIN BKT -10% VUOSITASOLLA - EU/US/etc. ODOTTAVAT -1 TAI -2% BKT'ta

Pistää miettimään mikä muka voi pitää muut länsimaat Japania paremmin pinnalla - tai no, pinnan tuntumassa. Em. artikkelissa tosiaan todetaan yli -10% BKT vuositasolla. Japani on lainoittaja - ei lainaaja ja kovin, kovin riippuvainen viennistä, mutta nuohan on tietenkin mitättömiä pikkuseikkoja. Minä luulen, että tässä yritetään johtoporsaiden (poliitikot, panksterit) toimesta estää paniikkia viimeiseen asti mm. rohkeutta vain, kyllä jenkki kestää -puheilla - tai ainakin siihen asti kun sisäpiirin hemmot ovat saaneet omansa pois eri apurahojen kautta. Sen jälkeen maksumiehet voivat panikoida miten tahtovat - kunhan maksavat. Tuo ainakin näin itselleni näyttäisi operus mondi'lta, mutta kuinkahan tuo onnaa? Samalla kun seuraamme mörköoopperaa, voimme myös ihailla yhä uusien apupakettien, takuiden jne. esiinmarssia. Jenkkilässä liittovaltion lupaukset jo 9,7 bilj. US$a?!?!?


Geithner'in seuraava apupaketin julistus jäi hetkeksi limboon - syyn nyt arvaa, miten arvottaa käytetyt vessapaperit? Tärkeintä on tietenkin, että nopeasti pitää saada raha liikkeelle - kyllä se siitä. Ei väliä vaikka ei niin tarkkaan valvottaisi, jotta mihin se raha menee. Kyllä veronmaksaja jaksaa kantaa! Kohta kai syytetään taas kansanedustajia apupakettien jarruttamisesta, varsinkin kun pörssimaailma ei reagoikaan niin positiivisesti kuin "olisi pitänyt".

Kuljetukset jenkkilän varastoihin laskevat 11,8%, täytyy olla rajua optimismia että pysytään noissa luvuissa. Minä veikkaan, että 50% olisi oikeampi - ellei enemmänkin. Jää nähtäväksi. Tässä 15 firmaa, jotka eivät ehkä selviä vuodesta 2009 - yli 300ooo työntekijää pelkästään noissa.

UKsta kuuluu kummia - tämä on 100 vuoden pahin taantuma (mutta ei lama?) ja vaikutukset kestävät jopa 15v. Saarivaltiosta on alettu myös vinkumaan EU-maitten rajojen yli menevän pankkitoiminnan karsimisen puolesta. Kanadassa joku sentään on herännyt kyseenalaistamaan keskuspankin arvioita ensi vuoden "noususta", good for you. Nyt sitten kun vielä mietitte, että mitä laman myöntäminen tarkoittaa arkitodellisuudessa. Buiter tylynä: Pohjois-Atlantin tuntuman kansainväliset pankit ovat käveleviä kuolleita.

Lätäkön takana työpaikoilla rahastaminen on rajussa nousussa: maksa ja meillä on osoittaa sinulle työ, siinä siis uusin huijaus. Tätäkin joskus ennakoitiin - Kalifornian vankiloista ollaan päästämässä vankeja ulos epäinhimillisten olojen takia, minä luulen, että oikea syy on varojen puute.

Jenkkilässä ovat monien osavaltioiden työttömyyskassat tyhjinä ja liittovaltiolta lainaaminen kasvussa. Asuntomarkkinat ovat ottamassa kuonoon rajusti - Floridasta aina New Yorkiin asti. Noita juttuja kun tavaa, niin asuntokaupan hulluina aikoina kämpät vaihtoivat omistajia niin nopeaan tahtiin, että muuttoja ei edes ehtinyt tapahtua. Selkeä merkki täysin perusteettomasta tilasta jos minulta kysytään - mutta kukaan ei halunnut sitä myöntää.

Jenkkilän "viralliset" työttömyysluvut tulevat olemaan aidanseipäidenkin "naurun" kohteena ei-niin-kaukaisessa tulevaisuudessa. Tässä ennakoidaan 2 milj. työtöntä pienyrityksistä. UKssa (4x väestö Australiaan nähden) ennakoidaan 38ooo pienfirman kaatumista, kun eilen siis Australissa ennakoitiin 100ooo firman kupsahdusta. Jompi kumpi arvio on johonkin suuntaan rajusti kallellaan - minä veikkaan, että UKn luvusta "unohtui" yksi nolla poies.

Kun vielä ajatellaan, että pienfirma on yleensä enemmän kuin yksi ihminen eli jos vaikka UKssa menisi "vain" 200ooo firmaa nurin a 5 ihmistä eli miljoona, niin jenkkilän väestöpohjassa (5x UK) sama suhde olisi 5 milj. työtöntä pienfirmoista. Nämä jäävät tietenkin seurattaviksi, mutta jossain välissä viralliset luvut voivat joutua melkoiseen ristituleen. Tosin puolustelut tulevat taas varmaan olemaan "ei kukaan voinut ennakoida" -tyyliä. Nii-in, ei kukaan... pitäisiköhän vaihtaa nimeksi Ei-kukaan?

Nissan leikkaa 20ooo työpaikkaa. GM ja Chrysler ajetaan vararikkoon liittovaltion saatavien turvaamiseksi? Se siitä työpaikkojen turvaamisesta, sillähän apupaketit perusteltiin joku kuukausi sitten. Ranskassa pannaan Peugeot'in ja Renault'in tukemiseen 3 Mrd €a, hei-hei niillekin.

Venäjä hamuaa Argentiina-optiota - lainojen uudelleen järjestely taitaa olla vuoden myyntilause muuallakin. €uro on lähtenyt taas alamäkeen. Vielä on matkaa, mutta €uron ja US$n 1:1 suhde lähestyy. Sitä vartoessa Putin esittää kovaa sisäpiirikauppiaita kohtaan. Ukraina rukoilee lisälainaa pysyäkseen pystyssä. Intian kupla puhkesi, Kiinasta nyt puhumattakaan - varsinkin jälkimmäisen puheet ja toiminta tulevat olemaan mielenkiintoisia seurattavia rinnakkain.

Irlannissa 7 Mrd €n pankkituki sidottiin bonusten leikkauksiin, saa nähdä pitävätkö nuo yhtä hyvin kuin lätäkön toisella puolen. Siellähän puheet ja toiminta menevät perinteisesti vähän miten sattuu. Joskus panksterit ja poliitikot joutuvat tukkanuottasille - nyt Islannin uusi pääministeri vaatii keskuspankin pomoa eroamaan. Ilmeisesti PM ei ole vielä oikein sisäistänyt nokkimisjärjestystä... Sveitsissäkin on ilmeisesti tulossa isoja tappioilmoituksia - 25 Mrd US$a?

Jenkkilässä on näköjään samaa TÄYSIN epäolennaista poliitikkojen vinkumista menossa kuin Suomessakin - meidän puolueen on uudistuttava houkutellaksemme äänestäjiä sieltä, täältä ja tuolta. Minä luulen, että "demokratia" on liukumassa yhä vahvemmin enemmistön diktatuuriksi eli kukaan ei halua katsoa lamapeiliä silmiin ja kaikenlaisia koristeita yritetään viritellä arkun ympärille. Nykytalouden malli on kuollut, lapioidaan se jo turpeen sisään, kiitos. Seuraavia pommeja tullevat olemaan - yllätys, yllätys - lainamarkkinoiden hyytyminen, paperien vakuuttaminen ja luottokriisin jyrkkeneminen. Kaikissa on yhteistä, että joo, kyllä se sieltä kuitenkin palaa - viimeistään 2011 (tai jossain siellä päin). Minä veikkaan, että 2011 finanssimaailma on jotain ihan muuta kuin tällä hetkellä synkimmätkään kaverit uskaltavat ajatella - itseni mukaanlukien.

Seuraavista voidaan yrittää repiä huumoria ehkä jossain vaiheessa eli 1930-luvun talous- yms. päättävissä asemissa olleiden lausahduksia sekä viime aikojen vastaavia toteamuksia tyyliin ei hätää, ei lamaa, ei sitä-sun-tätä. Kovin ovat samankaltaisia rohkeita, itsevarmoja lauseita - kyllä me pärjäämme ja ennen kaikkea ME TIEDÄMME! (ette te voi kyseenalaistaa meitä, eihän teillä ole mitään käsitystä miten hienoista nyansseista nykysysteemi koostuu jne.)

Hehe, tässä on jo Wall Street Journal'iinkin ehtinyt juttu Thaimaan pohjoisosien kylien omista rahoista, kuvat lasten piirrustuksista. Minusta tuo on kaunista. Pari päivää sitten tuli puuppituubista virkeä naisihmisen juontama raha-/talousohjelma, jossa hän painoi omaa rahaansa ja esitteli erilaisille viisaille Suomen Pankista alkaen. Jutusta jäi mieleen, että €uro on ainoa laillinen raha EMU-maissa - mutta muistan lukeneeni useampaankin otteeseen Saksasta ja Ranskasta miten ihmisillä on paikallisia rahoja käytössä. Eipä vain Suomessa sellaisista voida puhua - tokkopa edes halutaan tietää.

 

Tervetuloa lukija Latviasta - onko siellä uutisoitu Latvian BKTn yli 10% romahdusta vimosella vuosineljänneksellä? Edelleen toivoisin kommentointia tuonne keskustelupalstalle Suomen ulkopuolelta, Saksasta, Irlannista ja Australiasta ainakin on päivittäisiä vieraita - ehkä ehtisitte jotain heittää tuonne meidän ihmeteltäväksi (?). Niin, ja jos pankkimaailmasta joku voisi kommentoida, niin sellaiset ottaisin erittäin kiinnostuneena vastaan :-)

 


10.02.2009 09:07 |