GEITHNER: 2 BILJ. US$a EHKÄ TARVITAAN

Kyllä näillä keulahahmoilla on rohkeita (röyhkeitä?) puheita - ehkä tarvitaan? Tietenkin tarvitaan - kun systeemi on vararikossa, niin laastarin tarve on ennennäkemätön. Älyttömintä tietenkin on, että samat hemmot jatkavat koneen ohjaamossa kuin vuosia, vuosia jo. Miksi esim. Roubini'a tai Taleb'ia ei ole otettu mukaan hallitukseen? Molemmat ovat ennakoineet romahdusta jo vuosia sitten - linkissä 2 videopätkää, "huvittavaa" seurata miten haastattelijat keskeyttävät koko ajan ja yrittävät olla kovin viisaita. Taleb'in sanoin mm. "miksi Rubin pisti taskuunsa 110 milj. US$a, laskuttaa veronmaksajia ja on nyt mukana tekemässä jatkopäätöksiä"? Jenkkisysteemin uskottavuus on mennyt aika päiviä - enkä taida olla ainut tuumailuissani: treasury't, valtion velkakirjat, kallistuvat koko ajan (tässä ja tässä).

 

Rogers epäilee bondien olevankin viimeinen kupla. Wolf Financial Times'ista: 2 videota otsikolla "US-pankit ovat vararikossa, mutta poliittisesti asiaa ei uskalleta myöntää". Öö, maistaa tutulta - mistäkös olen tuollaista kuullut? osa 1 ja osa 2. Obama'n oikeat käskyttäjät pitäisi alkaa olla selviä kaikille - olen valmis laajentamaan tukipakettia. Paketti voi tosin pullistua - 1,5 bilj. US$a? Perustelut tullevat olemaan Citigroup'in pomojen puheiden suuntaisia "hyviä sijoituskohteita veronmaksajille"... Mm-mm, mitä tahansa pitää sanoa - mutta olisiko noita pankit luovuttamassa, jos nuo oikeasti olisivat hyviä. Pistää raapimaan päätä, mutta ehkä siksi meillä ei olekaan sananvaltaa näissä asioissa.

Freddie ja Fannie, USAn liittovaltion asuntolainapankit, tarvitsevat 200 Mrd US$a sanoo Freddie'n pomo J. Koskinen. JP Morgan'in arviot jumbolainojen (yli 417ooo US$n laina/talo) tappioista kaksinkertaistettiin, miksiköhän? Kannattaa joskus vähän tavata näitä julkaisuja, "uutisiksikin" mainostettuja - mitä tahansa yritetään tehdä, että päästäisiin muutama vuosi takaisinpäin. Kulutus on saatava käyntiin! 250-500 Mrd US$a houkuttelemaan yksityistä rahaa mukaan myrkkypaperien ostoon (eilen taisin mainita siitä 5% hinnasta ostajille), ehkä bilj. US$a auto-, opiskelija- ja asuntomarkkinoiden pönkittämiseen - lopuksi tietenkin pankeille annettava raha jätetään leijumaan ilmaan. Toivottavasti jenkki-veronmaksajilla on hyvät varastot tummelia, sillä kohta taitaa tulla käsky pyllistää.

Tämä kertoo ehkä myös miksi tilanne on mennyt näin pahasti metsään: jenkkilän kongressiedustaja myöntää, että 550 Mrd US$a haihtui yhtenä iltapäivänä elektronisessa bank-run'issa. Riskinä oli ollut jopa 5,5 bilj. US$n karkaaminen! Ei mitään puhetta siitä kuka keräsi nuo digitaalit - ja äijä vain sanoo, jotta me teemme kuten meille kerrotaan. Ei siis ihme, että apupaketit menevät läpi pienten kinastelujen jälkeen - pitäähän sitä näyttää siltä että jotain pohditaan yhteisen hyvän puolesta. Mutta loppupeleissä äijä on monien, monien muiden tavoin vain estradilla heiluva nukke.

Isoveli UKssa, tästä lähtien lentomatkailua rajoitetaan. Kaiken lisäksi johtoporsaistakin valuu pelkoa äärioikeiston noususta. Hmm, onnistuisikohan hallitus heittämään nuo eriävien talousmielipiteiden viljelijät siihen leiriin? Silloin voitaisiin varmaan heidät poistaa sotkemasta kuvioita terrasterioina tai muina. Sitä paitsi panksterien palkkioita ei saa kyseenalaistaa - tai montaa muutakaan juttua.

Euroopan pankkimaailmasta on tulossa melkoinen sillisalaatti - ja sillit eivät ole todellakaan tuoreita! UBSn tappiot Sveitsin historian suurimmat (17 Mrd US$a), HBOS vaiensi ja antoi kenkää pankkiriskeistä puhujalle jne. UBSn julkistuksen myötä Sveitsin kansallispankki leikkasi myrkkypaperien avustamiseen tarkoitettua rahastoa kolmanneksella - ei hyvä UBS'lle? ehkä kuitenkin hyvä veronmaksajalle. Samoin Nordean osakeanti kertoo myös ongelmista, mietin vain mistä löytyy tuo 2,5 Mrd €uroa löytyy? Eurosopan väännössä Sarkozyn puheet palauttaa tehtaat kotimaahan eivät oikein miellyttäneet Tsekkejä. Saksaa yritetään saada kantamaan muuta Eurooppaa - mitenkähän meidän Finanssijohto tuollaisiin ehdotuksiin suhtautuu? Jääköön kommentoimatta...

Esimakua tulevasta? Asuntonsa menettäneet "hyökkäävät" pankkimiesten pihoille... mitä sitten kun poliisien palkat ovat haihtuneet ja asunnon menettäneitä on 10x? 50x? Ah, minäpä arvaan - Blackwater laajentaa kotimaan toimintaansa. Palkkasotilailla tuskin on vaikeuksia ampua kohti - ja omaisuuttahan sai puolustaa, eh? Tämäkin on merkki jostain - kultakolikot menevät kuin kuumilla kivillä.

BDI on noussut viime aikoina kiitettävästi eli rahtia liikkuu taas maailman vesillä. Itse tosin epäilen, että liikkuva tavara on raaka-aineita, sillä kulutustavaran osto on hyytynyt varsin totaalisesti maailmanlaajuisestikin. Lentsikoissa sitä vastoin ei kuljeteta enää rahtia, yksi syy lisää ilmailualan alamäkeen - ja se, hyvät lukijat, tulee olemaan monelle hyvään liksaan tottuneelle lentäjälle nöyryyttävää. Hmm, hetken mietittyäni nousee mieleen epäilys, että Kiina on lähtenyt shoppailemaan raaka-aineita kiihtyvään tahtiin ennakoiden tulevaa. Joku muukin ehkä?

Panasonic on käskenyt työntekijöitään palauttamaan perheenjäsenet Japaniin lintuinfluenssapelon takia. Tietävätkö he jotain mitä muidenkin pitäisi?

 

Tämä sai minut hymyilemään - finanssikriisin taustojen selvittämiseksi pitäisi saada 9/11-tutkimuksen kaltainen komissio liikkeelle. Mitähän se muka paljastaisi? Eihän 9/11-komissiokaan mitään oikeaa saanut sanottua... ketä tuo kiinnostaa, niin netistä löytyy kaikenlaista - en lähde sitä tässä setvimään muuta kuin, että montako taloa romahti kahden lentokoneen takia? Pitäkää idioottifiltterit ääritiukalla kun lähdette tuosta asiasta lukemaan :-)

 


11.02.2009 08:48 |