WOLF: UUSIN APUPAKETTI TULEE SULAMAAN KUIN VOI AURINGOSSA

Seuraavat kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa - onko edessä lopullinen romahdus vai nouseeko fenix tuhkasta? Artikkelin ensimmäinen lause kuulostaa allekirjoittaneelta - onko Obaman presidenttiys jo nyt epäonnistunut? Pankkien yksi selkeimmistä kompastuskivistä ovat CDOt (puolet romahtaneet, totaaliarvo 300 Mrd US$a) ja muut derivatiivit, joita ei kukaan järjellinen ihminen ymmärrä. Siksihän niitä pyöritetäänkin tietokoneilla ja myyntipuheet ovat "tietokonemallin mukaan arvo on tämä, tuo ja se" -luokkaa. Kuulostaa yhtä epätoivoiselta kuin ilmastomallien tekeminen taskulaskimella.

 

USbanks
 

Eikä kauheasti voi kehua Geithner'in puheita tai toimintaa epävarmuuden poistamiseksi. Varsinainen asia eli myrkkypaperien ja asuntolainojen setvimisen aukaisu jäi jälleen kerran varsin hämäräksi (tässä ja tässä) - miksiköhän? Samoin missään ei sanota, mkä on veronmaksajien riski. Tässä on toisenlainen luku jenkkilän 9,7 bilj. US$n tukilupausten merkityksestä - se olisi maksanut 90% maan asuntolainoista pois. Kun valtiojohdolta ei ole apua, niin onko ihme että FBI raportoi asuntolainahuijausten osalta eksponentiaalisesti kasvavan trendin.

Merrill Lynch on loistoesimerkki tämän päivän pankkimaailmasta - 1 milj. US$a bonuksina 700'lle "huippumiehellä/naiselle" ja neljälle "korkeimmalle konnalle" 121 milj. US$a. Molemmat toiminnat tietenkin ennen kuin pulju siirtyi BoAlle - kuulostaa vähintään mafiatoiminnalle. Ei ehkä siis ihme, että pankkeja pelastamaan ollaan jo etsimässä korppikotkia, nehän esikuvansa mukaan osaavat etsiä vimosetkin lihapalat kuolleista talteen. Tässä on raaka-arska-tekstiä tukipakettien kohtalosta, AIG imaisi 150 Mrd US$a ja edes osan paluu on vähintäänkin kyseenalaista. Ah, mutta jos vaikka johtoporsaat nyt tietäisivät, ettei vastaavia puljuja kannata tukea, eikö niin? EIKÖ NIIN? Eikö --- prleeeeze...

Jaa, Bernanke aikoo tarkistaa FEDin julkaisemaa informaatiota sääntökirjan puitteissa - viime aikoinahan on tullut juttuja, miten FED ei kerro asioista. Minä luulen, että sääntökirja kirjoitetaan tyyliin "yleisölle kerrottava tieto ohjataan informaatiotoimistoon, joka voi päättää ilman vastuuta mitä kerrotaan - jos kerrotaan mitään". 1984 taisikin olla 2009 eli 25v etuajassa.

Tumdidum - USAn pankeista saattaa 1000 kaatua seuraavien 3-5 vuoden kuluessa. Älä, kuka sellaista olisi voinut ajatella? Olisikohan tällä mitään tekemistä asian kanssa - pankkien ongelmia ei oikein uskalleta testata. Taitaa olla riskinä että tipahtaa pohja pois koko sirkuksesta. Toisin sanoen, ei saa heiluttaa venettä - ja lapioidaan veronmaksajien rahaa samalla esiintyen kuin jotain tiedettäisiinkin asioista. Smoke and mirrors, kuten joku jossain sanoi. MTV3n aamu-tv'ssä joku ennakoi Venäjän 1200sta pankista jäävän pystyyn 200, humps sanoisi joku... Niin, sellaista taitaa olla liikkeellä?

Osavaltiot odottavat liittovaltion apupaketteja budjettiensa tasapainottamiseen - kuulostaa ihan Suomi-hommalta. Ylimmät johtoporsaat lupaavat ja olettavat, että liittovaltiot (läänit, kunnat) pärjäävät kyllä. Minun valitettava veikkaus on, että ensi vuonna viimeistään reaalimaailma tulee haukkaamaan näitä julkilausuntoja heitelleitä kannikkaan ja kovasti. Mutta hei, ei se mitään - sehän on vain yhden sukupolven velkavankeus!

Maailmanlaajuisesti firmojen kaatumisriski on ennätyskorkea, mitä ilmeisimmin rahan saanti on kuivunut aivan ennennäkemättömällä tavalla. Ongelma on niin firmojen kohdalla kuin yksityistenkin kohdalla todellisuutta, pelkästään jenkkilässä leikataan 1,6 bilj. US$a yksityisten luottorajoja. Wallstreet'lläkään ei kaikki taida mennä ihan entiseen malliin - firmoilla ei ole täpäkkää ostaa omia osakkeitaan takaisin, odotuksissa vain 1/10-osa viime vuotisesta.

Sanoilla leikkiminen jatkuu: UKn BoEn pomo, (it's good to be a) King toteaa jotta UKn on syvässä taantumassa. Ei lamassa, sen sanominen kai olisi joku "nostan kädet pystyyn" -signaali? Onneksi kaveri tietää mitä tekee - arvaako kukaan? Leikataan korkoja tietenkin. Tanskan maalla vastustus €uroon liittymisestä on kasvussa, tosin tuon pönkittämisessä on käytetty sanoja "nyt kun finanssikriisi on rauhoittumassa". Kuinkahan tuo olisi?

EUn alueella myrkkypapereista on tulossa oikea riippakivi, jopa systeemisestä ristkistä puhutaan. Muutama numero tuosta Evans-Pitchard'in tekstistä: Euroopassa firmojen velat ovat 95% BKTsta (jenkkilässä 50%), EUn pankeilla on 1,6 bilj. US$n sijoitukset Itä-Euroopassa (valtaosalle voi sanoa hei-hei?), US-pankkien alaskirjaukset ovat 738 Mrd US$a ja Euroopassa vain 294 Mrd US$a jne. Irlannin alijäämä lähestyy 12%a, samoin Espanjalla ja UKlla ollaan pian 10% BKTsta. BKTn laskutavat menevät varmasti mielenkiintoisiksi jatkossa. Onneksi meillä pääministeri kehuu, että meillä on EUn isoimpia apupaketteja - #&%¤!! Millä keinolla me saisimme nuo päättäjien liksat sidottua talouskehitykseen? Vastuuta minä tässä vain kyselen...

Tässä on kaveri miettinyt tuota BDIn viime aikaista nousua: hänen mukaansa raaka-ainevarastojen täyttö on se kun tällä hetkellä pitää laivausta käynnissä. Vastapalloon tietysti löytyy näitä suu vaahdossa sanojia, että tästää lähtee sijoittajan kuuraketti! Jälkimmäinen on oikeassa, että palladium'illa on isoja tuotantovaikeuksia edessä - mutta mies ei pahemmin mainitse palladium'in tärkeintä käyttökohdetta, autoteollisuutta. Kokonaiskuva, ystävät hyvät, on sekava - mutta edelleen enemmän kuin synkkä - mutta jokainen tekee tietenkin omat sijoituspäätökset. Vaan suosittelen lukemaan tämän, maailman kauppakupla puhkeaa. Se siitä globalisaatiosta ja muuta kivaa :-(

USAn ja Kanadan ulkomaan kaupan luvut kertovat omaa kieltään: jenkkilän kauppa-alijäämä pienimmillään 2003 jälkeen, Kanadassa puolestaan vienti on suorastaan romahtanut. Näyttäisi siltä, että Kanadakin joutuu miettimään raaka-ainevientinsä ylläpitämää kasvua ihan uusiksi - taitaa joutua samaan kuin OPEC-maat. Esim. öljyn, ja viljan hinnat laskevat, joten tuotantoa on vain kasvatettava edes jonkunlaisen tuloksen saamiseksi. Onnea vaan yritykselle... jenkkilä taas, siellä vienti on laskenut ja tuontia ei kohta ole ollenkaan. Sellainen on deflaatio.

Valuuttojen tulevaisuuden kannalta Kiinan toiminta voip huolettaa monia, yuan'ista tulossa alueellinen valuutta? Eri yhteyksissä on ollut juttuja, että mahdollisesti Meksiko ja Kiina olisivat tekemässä valuutoistaan hopea-pohjaisia, tiedä noiden todenperäisyydestä, mutta mielenkiintoisia arvailuja kuitenkin. Joka tapauksessa Kiinan ongelmat ovat isot: vienti alas 17,5%, tuonti alas 43%! ...ja kuten ties kuinka monta kertaa aikaisemmin on tullut sanottua, niin vientivetoiselle maalla tuollaiset ovat karmeita lukuja. Ja Suomen vienti oli...? USAn lainamarkkinat taitavat lähestyä jotain kulminaatiopistettä - 10v papereita yritetään tuputtaa sijoittajille ennätysmäärä.

 

Tässä on päivän vimonen teksti - jälleen kerran puhe on oikeasta asiasta, ruoasta. Pitkä juttu, mutta vain jos haluaa katsoa faktoja silmiin. Jos ei, niin eikös kohta pitänyt alkaa joku amerikan ihanin koira tai joku muu vastaava? Mars, mars, puuppituubin ääreen näitä horinoita lukemasta.

 


12.02.2009 08:55 |