PERJANTAI JA 13. PÄIVÄ - MITÄHÄN KIVAA TÄNÄÄN KARKAA VERHON TAKAA?

Ainakaan ei voi kehua, että tilanne olisi jotenkin taikasauvan kopautuksen omaisesti menossa parempaan suuntaan. Erilaiset möläytykset ovat viemässä hetkellisesti estradilla ensimmäisen rivin paikat. Esim. Geithner taisi pölistä vähän mitä sattui - Goldman Sachs hätäkokoukseen. Kannattaa huomata, että FED ei ole millänsäkään eli kukahan tässä on taas oikeasti päättämässä asioista? Irlannin talousministeri tunnusti jättäneensä oleellisia papruja lukemati, mutta ei se mitään. Eihän hänen alaansa mitenkään kuulu finanssikriisiä käsittelevät selvitykset, eh? Eroamista mies pitää täysin asiattomana ehdotuksena. Ja jos ketä kiinnostaa, niin Roomassa olisi pikkukokous jota olisi hauska seurata siellä suljettujen ovien takana.

 

Citigroup olisi parempi nimetä Citimorgue'ksi (ruumishuone), ainakin numerot antaisivat sellaista kuvaa. Osake -85% vuodessa, firman varat ovat 20 Mrd US$a kun liittovaltio on pumpannut sitä jo 45 Mrd US$lla. Eikä pulju ole ainoa ongelmien kanssa. Tosin kongressin kyselyt pankstereille ovat perinteisen pehmeitä - ei vaaraa potkuista, korvausvaatimuksista, bonusten menetyksestä jne. Näiden "apupakettien riittävyys" -puheiden seuraaminen on huvittavaa - yksi sanoo että liikaa, toinen liian vähän - mutta kun BoAn pomo epäilee riittävyyttä, niin viimeistään pitäisi herätä koko idean järkevyyden pohtimiseen.

Mutta onneksi meillä on miehet ratissa, jotka tietävät mitä tehdä - lisää rahaa finanssimaailmaan. Apupaketti 2.0 ja sitä rataa! Ei puhetta edelleenkään myrkkypaperien realistisesta arvottamisesta - minkä tietysti ymmärtää, kun tajuaa mitä se tekisi systeemille. Huvittavasti tätä tarkoittaa myös JP Morganin, BoAn ja Morgan Stanley'n vetäytyminen apupaketin ottamisesta - nykyisillä ehdoilla. Rahaa nuo tarvitsevat hulluna eli voimma olla varmoja niiden paluusta veronmaksajan kukkarolla taas hetken kuluttua, kun paremmat sanakäänteet on keksitty yleisön huijaamiseksi.

Dubai on muuttumassa kultaisesta kaupungista ruskean keltaiseksi (jokainen keksiköön sopivan vertauksen), kun asuntolaina maksamatta on vaarana velkavankeus. USAssa vimosella vuosineljänneksellä asuntojen arvot -12%, ugh... ja kummallista kyllä, GSn vanha mies sanoo, jotta arvonlaskut ovat vasta puolimatkassa. Onhan se hyvä, että joku on toiveikas. UKssa asuntolainoitus ajassa 35v taaksepäin.

Ei siis ihme, että BoE yrittää tukea maansa finanssisysteemiä kaikin keinoin, mutta £ jatkaa luisumistaan. RBS on tietenkin eturintamassa puolustamassa nykytoimintaa eli ei huolta, kyllä tämä tästä paranoo. Tosin sopan setvimiseen menee joku hetki (vuosikymmeniä?) ja paperisodat, naapurin syyttelyt jne. saattavatkin korvata iltapäivälehtien otsikot vuosiksi. Uh, ketä minä yritän huijata - valtaosa ihmisistä pyyhkii mietintämyssystään hyvin äkkiä ajatuksella "en minä voi kuitenkaan mitään", "isot kaverit auttavat toisiaan" jne.

Ehkä sitten kuitenkin kun alkaa nälkä kurnia näemme jotain muuta - kautta Euroopan. Espanja taantumaan ensi kerran 15 vuoteen, Ranskassa ohitetaan yhteis-eurooppalainen ajattelu, Unkarissa raksuttaa aikapommi ynnä muuta kivaa. Ja €urolle käy? Vinkki - samaan viemäriin kaikki... Hyvä esimerkki löytyy tuosta rajan takaa, Venäjältä, vaikka se on tietenkin naurettava vertaus monille suomalaisille: yksikään venäläinen firma ei ole saanut yksityistä rahoitusta velkoihinsa puoleen vuoteen. Kannattaa hiukan miettiä tuollaisen mahdollisia seurauksia maailmanlaajuisesti...

Imperiumin pystyssä pitämisellä on omat sivuvaikutukset, jenkki-armyn tappiot kasvavat itsemurhien kautta. Ei ole Prozac-nation'issa oikein tuo lääkitys kohdallaan? Vaan ei hätää, armyn rivit tulevat pullistelemaan finanssilaman takia, siinä ei siis tarvitse suotta miettiä uusia sääntöjä tai stressin poistoa. Mutta Afghanistan on rauhoitettava, sieltä virtaa kuitenkin 90% maailman oopiumista - ja iso osa tuosta kaupasta saatavasta rahasta menee välikäsien kautta finanssimaailman pönkittämiseen.

Hmm - tuosta ei ole tainnut pahemmin olla puhetta isossa mediassa. Vaan mitä sitä tuollaisia pikkujuttuja miettimään, eihän niissä voi olla perää - tai siinä, että UK kouluttaa Taliban taistelijoita satelliittiteknologian käyttöön. Jaa, taitaa muutaman päivän takainen satelliittien törmäys piilottaa jotain muutakin kuin "sattuman satoa". Kannattaa lukaista tuosta geopolitiikasta jos et vielä ole sattunut sinne eksymään.

Kovasti tuota aurinkovoimaa ollaan pistämässä pystyyn Los Angeles'in tuntumaan, mutta minua hieman epäilyttää koko operaation toteutuminen. Ensinnäkin aikajana on pahasti vinksallaan (ensimmäinen osa valmistuu 2013), tällaiseen pitäisi noita Obama-saviour rahoja laittaa eikä mihinkään teihin. Veikkaan, että kun tuo 2013 koittaa, niin LA alkaa olla tyhjä kuivuuden takia. Siellä on jo nyt isoja ongelmia veden varmistamisen kanssa. Ympätään 4v rahan puute, sekoitetaan ja saadaan varsin kuiva kakkara.

Tämä on varmaan kaikille jo tullut selväksi - länsimaissa velalliset pelastetaan ja maksajina ovat säästeliäämmät kansalaiset. Työttömyysturvakin on lätäkön takana vähän niin ja näin, yhä useammat firmat jättävät maksunsa maksamatta. Nyt kun Madoff alkaa olla selvillä vesillä (mies voisi kertoa liikaa muista pelaajista), niin paineet tietenkin kohdistuvat Madoff'in välimiehiin. Tosin luulen, että heillekin jotenkin kummasti tarjotaan hiljaista tietä oikeussalin sivuovesta...

Kaliforniassa tällä viikolla alkoi mielikuvitusrahan varassa eläminen 58 kunnassa. Osavaltio kun jakaa vain lupauksia maksuista tulevaisuudessa, hmm - missäs samantapaisia saa kuulla? Jenkkilä on muutoinkin muuttumassa varsin mielenkiintoiseksi "Mad Max livenä" -tapahtumaksi, tässä on juttu miten liittovaltio valmistautuu hätätoimiin finanssikriisin seurauksina: esim. 48h aikana rokottamaan koko väestön ja muuta kivaa. Ei tietenkään mainintaa, että mitä vastaan pitäisi rokottaa, mutta joukkohautoja nyt kuitenkin suunnitellaan. Lähde ei tosin ole mikään valtamedia, mutta jotain hassua kyllä tuntuu olevan menossa pinnan alla kaikkialla.

On se hyvä, että kauneushoitoon kuitenkin panostetaan - nyt markkinoille on tullut rasvasolujen hajottaja ultraäänellä, olisiko tehokkaampia jo tuotettuna poliisille ja armeijalle? Joka tapauksessa luulen, että lähivuosina nuo liikakilot saavat kyytiä ihan auttamattakin. Siinä tosin voip plastiikkakirurgeilla olla vaikeuksia itsensä työllistämisessä, mutta ehkä valoisana puolena sitten saadaan lääkäripulaan uusia apuja.

Uusi maailmanjärjestys (New World Order) on asia mikä kiihottaa monia, tässä on yksi pointti sen mahdollistamisesta. Maailmanlaajuinen kontrolloitu media siis kouluttamaan kansalaisia. Itse uskon, että kaikenlaisia suunnitelmia heitellään kabineteissa, mutta loppupeleissä ne eivät tule toimimaan yhden kriittisen asian takia - energiapula, joka on ajan kanssa väistämätöntä mm. OPEC'in porausten jäädyttämisten takia. Ilman runsaasti ylimääräistä energiaa, on nykyaikaisesta vielä voimakkaasti keskitetympi digitaaliteknologiaan perustuva hallintokoneisto vaikeuksia pysyä pystyssä saati sitten kontrolloimaan muita. Ei sillä ettei sellaista tulla yrittämään, kun finanssikriisin vaikutukset tulevat ulos puuppituubin turvalliselta puolelta reaalimaailmaan. Elämme mielenkiintoisia aikoja - mutta tätä episodia ei saa pois päältä off-näppylällä pitkään aikaan. Menihän Roomankin romahdukseen satoja vuosia...

Kiinan ulkomaankauppa -29% vuodessa, mutta niin vain maa aikoo jatkaa jenkki-treasury'jen ostoa - ei ole muutakaan. Joka tapauksessa lähivuodet tulevat olemaan tylyä seurattavaa tuolla, romahdus on väistämätön - katsottavaksi jää miten massiiviseksi rautanyrkin käyttö menee. Niin, ja jos jollain on sijoituksia siellä, niin mielestäni riski valtion takavarikoihin kasvaa joka päivä. Siinä naapurissa Japanissa BKT humpsahti kevyet -10% vimosella vuosineljänneksellä, kuka uskoo että tilanne on ohi? Tylysti olen 100varma, että €urolandiassakin tullaan näkemään tuollaisia kaksinumeroisia miinus rosenttilukuja ei-niin-kaukaisessa-tulevaisuudessa. Ja kuten tunnettua Aasiassa on muitakin maita kuin nuo kaksi - maailman väestöstäkin 2/3 siellä oleskelee.

Pioneer pistää 10ooo pihalle - ja keskittyy autoelektroniikkaan, hurraa järjenkäyttö! Kuten keskustelupalstalla käytän allekirjoitusta Asian hyväksyminen ja ymmärtäminen on vaikeaa, jos työ ja yhteiskunta-asema ovat riippuvaisia siitä, että asia ei ole totta. Itsehuijaus on ihmisen "parhaita" ominaisuuksia.

Tilanne muistuttaa huonoa kauhuleffaa - sitä katsoo, vaikka tietää karkeasti miten "juoni" etenee: hallitukset kaatuvat syyteltyään aikansa kaikkea mahdollista, erimielisyydet roihahtavat aikanaan kuumiksi sanoiksi, (uskon)sodiksi yms. ja lopuksi (vuosien? vuosikymmenien? jälkeen) jätöksistä yritetään nostaa uutta. Nyt vain tuo energiapuoli on tulossa rajoittamaan noita nousuyrityksiä. On vain kaksi vaihtoehtoa - lisättävä energiaa tai vähennettävä energian kuluttajia. Kolmas - energian kulutuksen vähennys olisi tietenkin paras, mutta se ei oikein kasvun uskontoomme istu...

 


12.02.2009 23:23 |