MIKSI LUOTTAA EKONOMISTEIHIN MONIMUTKAISUUSTEORIAN KESKELLÄ?

"Hassua" miten kaikki tuntuu lähestyvän tapahtumahorisonttia eli mustaa aukkoa lähestyttäessä teoreettinen raja, jota lähemmäksi jouduttuaan ei valokaan pääse karkuun mustan aukon vetovoimaa. Mutta kuka sen haluaa julkisesti myöntää? Ekonomistien ennusteet/näkemykset ovat käymässä yhä räikeämmin selviksi - eivät kaverit oikeasti tiedä paljon mitään, mutta tietävyyden viitasta on vaikea luopua. Monimutkaisuus, mihin nyky-yhteiskunta perustuu, on kuin korttitalo, jota vain rakennetaan ja rakennetaan - kun perustuksista ei ole huolehdittu, niin romahduksesta on tulossa raamatuksen tarinoiden mukainen. Myös näillä sivuilla on tullut tuosta kirjoitettua aikaisemminkin. Nyt ymmärrän oikeasti mitä "tieto tuo tuskaa" toteamus tarkoittaa, Darwin ja Matrix ovat useimmille tuttuja - pystymmekö muuttamaan suuntaa?

 

Muutama perustelu näille näkemyksilleni: IMF vaarassa joutua vararikkoon 6kk'ssa. Pankit tarvitsevat lisää tukea pysyäkseen pystyssä. Itse asiassa pankit auttavat asuntoalan romahdusta. Liikahuoneistojen vuokraustahti seuraa busineksen mukana viemäriin, nyt lätäkön takana - pian myös täällä? Ja vastaukset (tai no, vastausyritykset) ovat entiseen paluun epätoivoisia yrityksiä - Obama maksamaan asunnonostajille. UKssa pankkiosakkeita tuettava valtion voimin. Samoin perheiden parantunut toimeentulo on ollut jenkkilässä illuusiota jo vuosia. Kuinka Suomessa?

Joku muukin on huomannut tv-kasvojen kyselyt oikeassa olleilta - mikä on siis hyvä sijoituskohde jne? Olisiko aika alkaa miettimään niitä oikeita toimia? Esim. sijoitusten palautus vs. sijoitusten tuotto. Deflaatiossa tuotto on suurimmalle osalle haaveilua, silloin kannattaisikin perusasioihin keskittyä. Ruoka taitaa olla se päällimmäisin mikä mieleen tulee. Jenkkilässä on mielenkiitoinen trendi havaittavissa - ihmisten vaihtavat kalliista halvempiin ruokiin. Se lienee yksi syy, miksi viljelijöiden tulojen odotetaan tipahtavan 20% tänä vuonna. Jatkossa saattaa tulla tarjolle halpoja viljelymaita - kuten 1930-luvulla. Mutta onko ostajia? Suuren Laman aikaan ei oikein ollut... ja samalta kehitys näyttää nytkin.

Jenkkilässä osavaltioiden kompuroinnista on seurauksena minulle ainakin jo ihan naurettaviakin yrityksiä väistää väistämätöntä - Kalifornian naapurit yrittävät saada (olettaisin, että vain "hyvin tuottavat") ihmiset muuttamaan niihin.

Euroopan alamäki on vasta aloittamassa alamäkeen virallisista kehupuheista huolimatta. EKP tietysti pystyy laskemaan korkoaan, mutta kuka luulee että se auttaa kokonaistilannetta? Alueen BKT tipahti 1,5% vimosella vuosineljänneksellä (tässä ja tässä).

Ranskassakin myönnetään ongelmat - ja odotetaan negatiivista vuotta. UKssa Brown'in omaksuma pelastajan viittaa paljastuu koinsyömäksi rievuksi - se tosin ei estä jo ties kuinka monta kertaa metsään menneitä ennustaneen "Economist"'in ennakoivan parempaa heti kohta taas. Iskulause on tietenkin, että minun kaltaiset inhorealistit ovat liian synkkiä katsannoissaan. Katsotaan vuoden lopulla kumpi on mennyt enemmän metsään arvioissaan, eh? Heitetään kuitenkin tämäkin arvio vähän tuomaan painoa minun vaakakuppiin - UK menettämässä AAA-luokituksensa? Sama USAn kohtalona?

Mistä päästäänkin sopivasti tähän - velan kasvatus kasvun käynnistäjänä on tulossa tiensä päähän. Nyt pitäisi maksaa - tai itkeä ja maksaa. Tähän asti asia on tietysti onnistuttu jotenkin sumplaamaan kehitysmaita ja muutoin vain heikompia rusentamalla, mutta noinkohan tuo enää onnaa? Yritetään varmasti - mutta onnaako odottaa vastaustaan. Velka on lyhyesti sanoen paljastumassa illuusioksi kasvusta. Nyt jää seurattavaksi mitä tapahtuu kun jenkkilän valtion velkakirjojen myynti alkaa takkuamaan oikeasti. Ostaako FED sitten treasuryjä "surutta" jos ne eivät enää muille kelpaa?

Tämä eläkerahastojen valjastaminen talouden kääntämiseen on vähintäänkin kyseenalainen yritys. Mutta katsokaa vain, siihen mennään mahdollisista jupinoista huolimatta - niin UKssa kuin jenkkilässäkin. Miten tuo sitten markkinoidaan täällä kototantereella jää nähtäväksi, mutta minä en usko että tämä hölmöily jää Anglomaiden "siunaukseksi". Tähän mennessä Kataisen ja muiden vakavalla naamalla esitetyt visiot ovat niin kiinni vanhassa ettei niihin yksinkertaisesti mahdu toisenlainen ajattelu. Lyhyesti siis - jokaisen on uhrattava nykymenon jatkamiselle. Ja valtio kun sen tekee, niin siinä meidän rooli on vain marmattaa - ja maksaa.

OPEC, OPEC - minne menet vuosina tulevina? Muillekin alkaa epäilys hiipiä mielikuviin... OPECin jäsenten väliset tuotantorajat ovat muuttumassa yhä vaikeammiksi sopia. Kuka olisi siis valtamediasta ensimmäinen kun puhuisi OPECin hajoamisesta? Jollamiehet ja muut mitättömyydet ovat sellaisia tietenkin jo aikapäiviä sitten epäilleet.

Japanilaisten firmojen tulevaisuus on jo jotain muuta kuin musta (valitse vapaa nimitys - vaikka jostain kauhuleffasta?). Vai mitä tarkoittaa, kun Panasonic käskee henkilökuntaansa ostamaan 1000£'lla omia tuotteitaan? Japanin -10% pudotus vimosella vuosineljänneksellä tulee olemaan mallia monelle - ikävässä mielessä tietenkin. Vimosen artikkelin käppyrä on kylmän hien nostattavaa katsottavaa - vuosi toisensa jälkeen pankkien tappiot kaksinumeroisia. Se miksi maa kuitenkin pysyi pystyssä on ajattelevalle ihmiselle selvä - ulkomaankauppa ja yenin carry-trade. Nyt molemmat ovat kääntäneet kelkkansa - jos joku siis ei ole vielä huomannut asiaa... Muu maailma ja tulevaisuuden näkymät, uhhuh :-(

Imperiumin palkkasotilaiden toiminta tehostuu, Blackwater -nimi vaihtuu Xe'ksi ja mm. lentsikoita lisää. Vinkki, huumeiden salakuljetus ja muu humanitäärinen toiminta. Kenties kidutus? Vimosin linkki kertoo tylyä kieltään, terraristojen käsittely on varsin mutkatonta. Jatkossa tietenkin pitäisi jokaisen miettiä sanomisiaan, ettei vain joudu tererrarastafaraani (tai jollekin muulle "faktoihin" perustuvalle) listalle.

Tämäkin kertoo miten läpimätä imperiumi on, Afghanistanissa 90ooo asetta "kadoksissa" - minä veikkaan, jotta ne on myyty. Jatkojen kannalta tietenkin on mielenkiintoista seurata miten talousromahdus leimataan suurimmaksi turvallisuusuhkaksi - pakolaisten kautta jne. mutta veikkaan, että jossain välissä asioista kriittisesti puhuvia aletaan siirtämään ei-isänmaallisia -kategoriaan. Ihan kuten 9/11-tapahtumien jälkeen.

Tässä on enemmän kuin tyly yhteenveto jenkkilän romahduksesta - ja spektaakkeli on tosiaan vasta alussa.

 


14.02.2009 10:55 |