ONKO HOUKUTUS NOUSTA KOMMENTAATTORIN PAIKALTA MUKAAN VALTAPELIIN LIIKAA?

Roubini on kääntämässä kelkkaansa eli Geithner on oikea mies paikalleen. Taisi Davos'issa viikko sitten Roubini saada hyvää hoitoa? Eikä Krugman'kaan ihan puhtailla jauhoilla taida seilata - mies sanoo, että myrkkypaperit EIVÄT OLE ONGELMA. Bill Clinton puolestaan yrittää selvitellä omia jauhojaan paremmin esityskelpoisiksi - olisi pitänyt niitä derivatiiveja vähän vahtia. Mieshän tarpeeksi lobattununa (Rubin & co Goldman Sachs'ilta) kumosi Glass-Steagall -lain 1999. Roubini: kansallistamista suosittelen - onkohan hänelle luvattu jotain sisäpiirin paikkaa, kun hänellä nyt on viisaan miehen mainetta romahduksen ennakoituaan jo pari vuotta sitten?

 

Tämä on mielenkiintoista - Obama nimeää Geithner'in ja Summers'in selvittämään autoalaa, vaikka "herrat" eivät ole saaneet mitään selvää ratkaisua pankkialallekaan. Onko Obama niin fiksu kuin hänestä sanotaan? Vai onko hän vain yksi selviytyjä lisää estradille? Epäilyksen siemenet pureutuvat pienessä kopassani vähän syvemmälle.Toisaalta ehkä Geithner'illa ja muilla on nyt paremmat ajatukset tämän selvittämiseen, ovathan he tavallaan harjoitelleet jo kerran. Joka tapauksessa tulee olemaan "hauskaa" seurattavaa miten pankkien kahlintaan tähtäävät rajoitukset pehmenevät lähiaikoina - ainakin lobbaus siihen suuntaan on jo alkamassa.

Työllisyys on kovaa vauhtia ottamassa kärsä edellä syöksyä kaikkialla: UKssa 135ooo jälleenmyyntiliikettä nurin 2009 ja työttömiä ainakin 3 milj. - mm, uusi uutinen siis? Investoinnit UKssa ovat melkoisella menokurssilla - alas ja nopeasti. Minä luulen, että ainakin 2x työttömyysluvuista puhutaan saarivaltiossa hyvinkin pian - loppukesästä? Artikkelissa puhutaan yhteen hengenvetoon jatkuvasta taantumasta, deflaatiosta ja työttömyydestä - onkohan joku toimituksessa nyt panikoinut? Ennakointi on 3,3% BKTn pudotus tänä vuonna, mutta kun miettii esim. Japania, niin melkoista toiveajattelua on tarjolla UKsta.

Japanissa potkut johtaa usein firman järjestämän kämpän menetykseen - ja siellä pari vuotta olleena voin sanoa, että vuokrat on todella kovia vähänkin paremmalla paikalla. Maassa on vallalla täysin sääntelemätön väliaikaisten palkkaus ja potkut -kulttuuri, mikä ei tietenkään sisällä mitään etuja. Siellä on myös varsin olematon sosiaaliturva (muutamia kuukausia ja sitten ei mitään) eli ikäväkseni odotan melkoista romahdusta yhteiskuntamoraalissakin - vaikka perinteet tekevätkin paljon. Jossain tulee kuitenkin vastaan se kamelin selän katkaiseva tikkukin... ja jos 1990-luku oli Japanissa kovaa aikaa, niin mitenkäs nyt kun talous kutistuu nopeimmin 35 vuoteen? Kun tälle neljännekselle epäillään jo 20% supistumista, niin valtion johto nostaa kädet pystyyn. Lisää tässä ja tässä. Sekä Japaniin keskittyvä blogi (kiito JP).

Jenkkilässä tällä hetkellä hehkutetaan apupaketin läpimenoa - mutta se ei kauheasti auta, jos liittovaltion velalle ei löydy rahoittajia. Tälle vuodelle alijäämää arvioidaan olevan 1,4 bilj. US$a, ensi vuonna 1,1 bilj. US$a - ja minä kysyn noinkohan nämä riittävät. Katseet ovat tietenkin Kiinaan ja Japaniin, Taiwania ja Etelä-Koreaa unohtamatta, mutta jokin kertoo minulle, että sieltä ovat rahahanat kuivumassa. Osavaltioista ei ole rahoittajiksi omien ongelmiensa takia - pikemminkin tasan toisinpäin, jälleenmyynnin kutistuminen syö verotuloja, tavan jenkkikansalaiset ovat sanomassa hei-hei'tä eläkkeilleen, asunnottomuus leviää jne. Alkaa kuulostamaan vähän turhan tutulta :-(

IMF varoittelee jo seuraavasta maiden vararikkoaallosta, mutta tuo nyt ei ole mitään uutta. Tässä toinen maininta Irlannin mahdollisesta hanskat-tiskiin -optiosta. Haluat rahasi rahastosta takaisin? Ei onnistu, tapaus Santander - siellä siis 2,6 Mrd € limbossa. Jos joku ehti aukaista BullionVault'iin tilin, niin nyt kannattaa ehkä miettiä valuuttojen vaihtoa keltaiseen metalliin: BVn tili on Loyds'lla, joka on kevyesti sanottuna ku5e55a.

€uron laitamilla Unkarin ja Puolan valuutat kiihdyttävät kohti viemäriä. Ehkä tämä tuo perheitä lähemmäs toisiaan - UKssa miljoonat 17-65v auttamaan vanhempiaan näiden säästöjen haihduttua. Itse kyllä toivoisin, että pakko ei olisi se kun tuo perheet lähemmäs toisiaan - ja varsinkin rahaongelmista kun helposti tulee isoja riitoja. Toivotaan parasta.

Näitä ei kannata unohtaa - Meksikon romahdus voip johtaa melkoiseen sekasortoon jenkkilän etelärajalla. Tilannetta eivät auta huumesodat, joissa korruptio menee aina huipulle asti. Itseäni kuitenkin kummastuttaa tämä miten jenkkilä tuntuu olevan räikeästi enemmän kiinnostunut Kanadan vastaisesta rajastaan. Toisaalta tietenkin Kanada on pitkään ollut asekarkurien menopaikka eli asiassa voi olla tuollainenkin lähestymiskulma, mene ja tiedä. Joka tapauksessa tuolla ameriikan mantereella kaikki on suurta, Meksikon viranomaiset pysäyttivät 7 tonnia kokaiinia - kysyntää taitaa olla?

Tämä on mielenkiintoinen käänne, pankin johtaja antoi 60 milj. US$a työntekijöilleen - oliko kaveri antelias vai haluaako hän antaa hyvän kuvan itsestään? Anteeksi, taidan olla liian skeptinen. Arizonassa koulun käynnistä nipistetään perjantait pois seuraavaksi 2 vuodeksi. Kansas ottaa mallia Kaliforniasta, ei veronpalautuksia - kohta ei palkkojakaan? Mitenkähän keskivertopalkansaaja jenkkilässä hymyilee tämän luettuaan? 1973 - palkka 41,198 US$a vs 37,606 US$a vuonna 2008 inflaatiokorjattuna. Johtoporsaat tietenkin toisinpäin - ja sankarit tietenkin maksavat vähemmän veroja. Hmm, toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset...

Tumdidum - Total'in (Ranskan öljy/kaasuyhtiö) pomo totesi, että maailma ei ylitä 89 mtp öljytuotantoa. Se taisi olla sitten se Peak Oil siinä. Pointti on tietenkin, että vielä 2005-06 luin jatkuvasti isojen öljyfirmojen puheita, jotta Peak Oil on potaskaa (herra J. Ollila mukaanlukien). Sekä tietysti se, että asian sanoja, Total, on yksi maailman suurimmista energiafirmoista. Lentokuljetukest Hong Kongista -28,9% ja paikka on yksi maailman kiihkeimmistä lentokentistä... mistä pääsemme tietenkin arvuuttelemaan myös Helsinki-Vantaan tulevaisuutta.

Ei siis ihme, että Kiina on siirtelemässä pelinappuloita laudalla varsin mielenkiintoisella tavalla: lainaa öljy-yhtiöille ja muille. Tässä on mallia muillekin, näin varmistetaan raaka-aineiden virtaus ongelmien keskellä - samaa saamme seurata deflaation ryöstäytyessä estradille yhä väkevämmällä voimalla. Lyhyesti siis - kellä raha (kulta? työkalut? suola? ruokasäilykkeet?), se tekee säännöt. Kiinassa keskuspankki kyllä yrittää pistää rahan liikkeelle, mutta toimenpiteellä tuskin on tulevaisuutta jos vienti ei ala vetämään. Ehkä yuanin devalvaatio auttaisi?

Tämän päivän uutisia tavatessa ei ole ihme näiden aivojen putsaus huonoista muistoista -menetelmien uutisointi. Koska näistä tehdään kaupallinen tuote? Jotenkin tuntuu, että kysyntää saattaisi pian olla ihan "kivasti". Olisiko Donald Trump ensimmäinen asiakas - vararikko edessä?

Sarjassamme turaamisen maailman ennätyksiä: Ranskan ja UKn ydinsukellusveneet törmäilevät Atlantilla. Entäs tämä, oluelle 1900%n valmistusvero? Pitänee alkaa noita kotiviinin/siiderin tekovehkeitä katsastamaan täälläkin.

 

Laittakaa viestiä sivuista tutuille ja tuntemattomille, edelleen kaipaan kommentteja - sähkiksellä tai keskustelupalstalle. Samoin sivujen kehitysideat olisivat tervetulleita. Kiitos.

 


16.02.2009 22:13 |