HAJANAISIA UUTISIA SIELTÄ TÄÄLTÄ TITANIC'in KANNELTA KATSOTTUNA

Itä-Euroopan ongelmat ovat nousemassa finanssiuutisten keskustaan - mutta kuka ei niitä ajatellut jo viime vuonna, on ollut vähän sivuraiteella. Onneksi meitä kannustetaan ihan Maailman Pankista asti - pelastakaa Itä-Eurooppa ja Ukraina, kökkö voi levitä muutoin. Ei kai? Miten olisi jos hoidettaisiin UKta? Tai huolehdittaisiin muiden velkaisten jäsenmaiden riviin saamisesta? Ai niin, se rahoituksen löytäminen tänä päivänä on vähän takkuista - pitäisi ehkä noita EU velkakirjoja saada myyntiin? ...ja sekin taitaa kaatua ostajien puutteeseen loppuvuotta kohti... Miten se olikaan - kun olet kuopassa, lakkaa kaivamasta.

 

Kaliforniassa asuntojen hinnat -40%, takaisin vuoteen 2002. Krugman'kin toteaa, että pahalta näyttää. Ja sitten alkaa nousu? Uh, jossain toisessa ulottuvuudessa ehkä... Asiaa yritetään tietenkin paikata budjetilla, jossa isojen firmojen veroja vähennetään sekä tavan tallaajien nostetaan - oliko uutta? 225 Mrd US$n apupaketti kuulostaa hyvältä - mutta sen kantavuus on vähintäänkin epäilyttävä. Tai no, pankit ovat varmaan eri mieltä. Hehe, ostaisikos joku vaikka näitä, Freddie pistää 10 Mrd US$n nimellisarvon edestä nöyhtää.

Jenkkipankkien luottamus taas rapisemaan päin: BoAn ja Citigroup'in riskilisät korkeimmillaan kuukausiin. Molemmat myös laskuttavat BoAn luottokorttitulot puoleen, kun korttien maksamattomuudet 10%'in - ja nehän pysähtyvät tähän? Tässä Egan-Jones luokitusfirman (ennakoivat pahaa jo 2006) kaveri toteaa yhden finanssiromahduksen aiheuttajaksi luokitusfirmojen tolkuttoman yläkanttiin antamat arviot. Oliko tämä vahinko - vai tarkoitus? Talouspaketti antaa Mikkisoftan perustajalle 1 Mrd US$a. B. Clintonin ohje Obamalle - ole toiveikkaampi, niin eihän totuudesta saa puhua.

Buiter vertaa asuntobuumia Al Caponen touhuun, mutta moni sanoisi että Al Capone oli pieni kaveri tämän päivän finanssialan rinnalla. Kuten tuolla Automatic Earth'in sivuilla Ilargi toteaa, niin Bush ja Greenspan hehkuttivat IT-romahduksen ja 9/11 jälkeen amerikkalaisen unelman tärkeyttä. Ja se konkretisoituu taloon ja autoon. Jotta asuntoala alkoi kiinnostamaan, niin FED laski korot 0,75% ja seurauksena oli mielettömän nopea asuntojen arvonnousu - nyt tuo ei enää onnistu. Ei ole lainan ottajia (ja tämän päivän talous perustuun LAINAAN), kun NINJA-lainat eivät enää vedä. Edessä on vuosituhannen hintojen romahdus, mutta harva haluaa sen myöntää.

UK joutuu toteamaan mitä muutkin - valuutan alamäki ei auta vientiä, Kalle Karhu ruudinkeksijänä? Ja verotuksen tuottojen kurahdus tulee olemaan karmeaa seurattavaa. Tässä on mielenkiintoista kommenttia japanilaispankeista vs. länsimaiset ideologiat - oikea reaktio mielestäni, keskittyä maan sisäisiin markkinoihin.

Jenkkilässä työttömyyskorvausta nostavien määrä historiallisen ylös. Väestöpohjakin on suurin koskaan, mutta veikkaan, että vuoden päästä lähestytään jo %-pohjaisestikin varsin ilkeitä lukuja. Pankkisalaisuus on menossa mielenkiintoiseksi - USA haastoi Sveitsin UBSn antamaan 52ooo tilitietoa ja sai ainakin 300 rikkainta.

JPMorgan'in mies - me uudelleenjärjestelemme 600ooo lainaa uuden Obama-apupaketin mukaan. Tosin kaverilta jää mainitsematta, että tähän asti asuntolainoissa takauksena ovat olleet vain asunnot, nyt tuo takaus puretaan/laajennetaan käsittämään koko lainaajan omaisuus. Ja muitakin ongelmia on. Hehe, ei kun kätevää - pankeille oikeudet vaatia asiakasta myymään munuainen lainanmaksuun? Ei siis ihme, että osa lainaajilta alkaa vieraantua Obaman pelastajan roolin arvostamisesta.

Autoalan myynnin lasku lähes liian nopeaa seurattavaksi. Miten se olikaan, 140ooo 100ooo tuhatta autoa Suomen myynti tänä vuonna? Autoalan apupaketista 130 Mrd US$a - ja silti se ei ole tarpeeksi. Koska johtoporsaat uskovat, että veren pumppaus päättömään ruumiiseen ei palauta ruumiintoimintoja - vai tietävätkö he sen jo? Euroopassa ainakin epäilys pelastusten toimivuudesta on suuri.

Kaupallisten kiinteistöjen takaamia lainoja jenkkilässä tulossa maksuun tänä vuonna 171 Mrd US$a - mistä rahat? Liittovaltio tosiaan kaksinkertaisti Freddien ja Fannien sijoitusluvat, hoplaa! Luvataan 400 Mrd US$n takuut huonoille lainoille, ja ei kun liikepankit jonoon myymään käytettyjä vessapapereita asuntolainapapereitaan niille.

Eilisen Antiguan bank-run -jutun taustalta löytyy mielenkiintoisia juttuja. Pankki, joka on Texas'ista, pomo on Sir Stanford eli aateloitu jenkki. Kaveria on tutkittu vakavista huijauksista ainakin UKssa (8 Mrd US$a hukassa) ja jenkkilässä (huumerahojen pesua?). Kyseenalaista toimintaa FBIn puolelta, kun mies löytyi Virginiasta - ei pidätystä. Ehkä taustalla on miehen avainrooli Antiguan pankkialan "siivouksessa" 2001 - ja tietenkin yhä räikeämmän selväksi käyvä USAn osallisuus huumerahojen kanssa leikkimisessä. Stanford'ille on ehkä luvattu "pikku" rapsut, kunhan ei kerro huumerahojen käsittelystä.

Toinen "hauska" juttu on tietenkin miljoonan salaliittoteorian lueskelu silloin tällöin. Afghanistanissa paikalliset alkavat jo kysymään miksi USAn joukot näyttäisivät toimivan yhteistyössä talibanien kanssa (ks. eiliset linkit ja yhteenveto). Korruptio, työttömyys jne. painavat ihmisten mieliä - sekä epäluottamuksen kasvu miehittäjiä (länsisotilaat ja Karzai'n hallitus) kohtaan. Mm, ja jos jollekin on jäänyt epäselväksi, niin huumeista on tulossa taas "ongelma" jenkkilän sisälläkin. Mielenkiintoisia linkkejä, jos aikaa kannattaa lukaista - voittavat Iltasanomat, Hymyt ja muut ainakin minun mielestä.

Kiinaa kiinnostaa miksi heidän lipun alla ollut laiva upposi Venäjän aluevesillä, ilmeisesti runkoon tuli ylimääräisiä reikiä. Kanadan energiavetoinen nousu muuttuu energiavetoiseksi alamäeksi - huomatkaa 2010 ennuste, ylös ylös yrittää, katolle kiipeää - veikkaan lipeämistä. Goldman Sachs ennakoi raaka-aineiden alamäkeä, jotain uutta auringon alla siis. Kun USAn treasurytkaan eivät enää sijoittajia vakuuta, jää vaihtoehdoksi kai se patjaan paperin keräys - mutta älkää kertoko kaikille, muutoin sitä ei riitä.

Jaa, jaa - mikäs se ottaisi ihmisten mielestä talousongelmat pois kuin kunnon paukahtelu - Iran'ista taas mörköoopperan päätähti. USAn energiaministeri toteaa öljyn hinnan nousevan "jossain välissä" - totta, ja kun se sen tekee, niin moni alkaa olla hinnoiteltu ulos kuluttajalistalta. Kuulostaa hullulta sanoa näin, mutta talous on menossa kovaa vauhtia kauas 1930-luvun ongelmien toiselle puolelle. Olemme kartoittamattomilla vesillä lyhyesti sanoen.

 

Eilen tuli parilta lukijalta avustuksia - ilmeisesti silloin tällöin kannattaa mainita sellaisen tekemisen mahdollisuudesta. Kiitos MK ja TVT :-D

 


20.02.2009 09:19 |