FREDDIE MAC JA FANNIE MAE VERONMAKSAJIEN MAKSETTAVIKSI

Tällä viikolla USAn asuntotalous (lähinnä siis pankit, jotka asuntolainoja myönsivät) on varmistanut kaiken maksattamisen veronmaksajilla. Tilanteen kehitys ei ole kenellekään ihme, jos sattui keväällä lukemaan miten USAn keskuspankki FED kehui ottavansa mallia Pohjoismaiden lamasta 1990-luvun alussa. Tuolloinhan pankeille tuli mahdollista siirtää huonot lainat valtion roskapankille valtion takauksen myötä. Käytännössä moni asiakas ajettiin konkurssiin, koska tappiot saatiin maksatettua veronmaksajilla.

 

USAssa tilanne muistuttaa 1990-luvun alun Suomen tilannetta, koska siellä asuntolainamarkkinoilla on liittovaltion omia yhtiöitä. Freddie Mac ja Fannie Mae ovat niin suossa kuin asuntolainoja myöntäneet pankit voivat olla. Niillä on yhteensä 1.5 biljoonaa (1012) US$ omia asuntolainoja sekä ne takaavat 3.7 bilj. US$ muiden firmojen (asunto)lainoja. Samaan aikaan firmojen arvo on vaivaiset 55 miljardia (Mrd, 109) US$ (maaliskuu 2008) eli 1%. Eilen (23.7.2008) USAn senaatissa painettiin läpi laki, joka mahdollistaa F+F:n ottavan muiden pankkien lainat itselleen lupauksella, että veronmaksajille kokonaislasku on maksimissaan vain 25 Mrd US$. Käytännössä siis muut kaupalliset sijoituspankit voivat siirtää omat asuntoluottoihin liittyvät "arvopaperinsa" F+F:lle, olisi mielenkiintoista seurata pankkien sisäpiirien kokouksia...

Tällä hetkellä näyttää siltä, että USAn asuntomarkkinoiden romahdus vain kiihtyy - rohkeimmat epäilevätkin asuntojen hintojen romahtavan jopa 75-90% huipustaan 2005. Tuollaisten veikkausten valossa on päivänselvää, että lasku veronmaksajille tulee olemaan biljoonia US$:eita. Samalla voi odottaa, että F+F:n osakkeiden arvo romahtaa (65 US$ 10/2007, 15 US$ 7/2008, 1 US$ pian?). Samanlaisia romahduksia on tapahtunut aika äskettäin - kuulostaako Bear Stearns tutulta? Sen osake romahti vuodessa (190+ US$ alkuvuonna 2007 ja 2 US$ 3/2008) - veikkaan että vastaavia tulee lähitulevaisuudessa enemmänkin. Eri asia on sitten miten niistä uutisoidaan Suomessa. Ainakin tällä hetkellä F+F:a kehutaan kovasti.

Suomalaiset eläkerahastot (kuten kaikkialla muuallakin maailmassa) pistävät osan rahoistaan osakemarkkinoille ja pienemmän osan riskirahastoihin. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2008 eläkerahastot hukkasivat jo 6 Mrd € USAn markkinoilla. Mielenkiintoisesti em. rahastot aikovat jatkaa uskoen, että pystyvät nousemaan voittotavoitteisiin tämän loppuvuoden aikana. Todennäköisesti F+F:n (ja muiden) arvo selviää sijoittajille, kun niitä yritetään myydä, jolloin karvas totuus paljastuu (nolla?). Joka tapauksessa tämän päivän pankki/sijoitusmaailma on niin integroitua, että yhden osan luisuminen vetää kaikkia muitakin alaspäin.

Tällä hetkellä yleisesti asuntolainoissa kiinni olevat yhtiöt arvottavat "arvopaperinsa" mark-to-model -ajatuksella eli käyttäen erilaisia tietokonemalleja sen sijaan, että käytettäisiin reaalimaailmaa (mark-to-market). Paperien arvon nimellinen numero on tietenkin helppo pitää ylhäällä, kun itse tekee em. tietokonemallit. Valitettavasti deflaation (kierrossa oleva "raha" eli paperi [setelit, osakkeet jne.] ja digitaalit vähenevät) ottaessa enemmän otetta markkinoista, niin yhä useampi firma joutuu keräämaan käteistä osoittaakseen vakavaraisuutensa. Tämä johtaa väistämättä eri sijoitusten (kiinteistöt, osakkeet jne.) usein nopeaankin myyntiin ja nopeisiin arvon alennuksiin kautta linjan (joka taas vähentää "rahan" määrää ja tilanne ruokkii itse itseään).

USAn vaikutusta muuhun maailmaan ei tietenkään auta yleinen talouden kurahtaminen kaikkialla samaan aikaan energian kallistumisen myötä. Energia kallistuu kulutuksen kasvun myötä ja helposti prosessoitavien varastojen tyhjentyessä. Ekonomistin väite kysynnän nousun aiheuttaman tarjonnan parantuminen ei toimikaan kun tullaan fyysisesti rajallisen maailman reunojen kanssa tekemisiin. Paperiahan (rahaa?) voi printata loputtomiin (tai lisätä nollia seteleihin), mutta se ei tarkoita sitä että halpaa energiaa pulpahtaa saataville.

Tulevaisuuden arvioiminen on aina hankalaa, mutta osakemarkkinoiden ym. "arvopaperien" heilahtelu tulee kiihtymään ja jyrkkenemään väistämättä. Tämä siksi, että systeemissä on edelleen biljoonia digitaalivaluuttaa mukana ja se yrittää saada "tuottoa" aina jostakin. Paniikki saa aikaan kummallisia reaktioita.

 


25.07.2008 00:00 |