ITÄ-EUROOPAN ROMAHDUS ILMEINEN - LÄNSI SEURAA PERÄSSÄ

Nettiuutisissa pommitetaan, joista valtaosa tietenkin tulee jenkki/UK-linjalta (olen kielivammainen), että Itä-Eurooppa romahtaa. Tästä olen samaa mieltä (aika-akseli kysymysmerkki, mutta "pian"), mutta samalla tietenkään ei kauheasti puhuta UK/US-pankkien kaaoksesta (aina helpompi puhua muiden ongelmista). Kannattaa miettiä, että Itä-Euroopan maiden EU-historia on lyhyt, Berliinin murtumakin oli vain 20v sitten. Toisin sanoen siellä on vielä hyvin muistissa oman puutarhan pyöritys ja ymmärrys yksinkertaisesta elämästä. Suomen kohdalla voidaan kai puhua 30-40v akselista - ennen pankkimaailman vapautusta 1970-luvun lopulta alkaen. Sitä vastoin Länsi-Eurooppa, varsinkin UK ja USA, on ollut kymmeniä vuosia ikuisen kasvun uskonnossa kiinni. UKn ja USAn "kuvaannollinen" romahdus 80v ajassa taaksepäin tulee olemaan mieletön shokki useimmille.

 

Citigroup ja BoA eivät elä 60 päivää, tyly ennustus jos mikä. Tai - molemmat kansallistetaan 2009. Taustalla lienee pankkien osakkeiden romahdus (yli 90% tänä vuonna). Senaattorien pitäisi olla varovaisia sanomisissaan, Todd päästi suustaan "mahdollisen kansallistamis" -mörön ja perjantaista tuli verilöyly em. pankeille. Tosin samanlaisia tuntuu lipsuvan taloudesta vastaaviltakin eli pankkien tulevaisuus lienee jo sovittu kabineteissa. Tietenkin Valkoinen talo yritti vakuutella, ettei ole hätää - mutta hammastahna on hankala saada takaisin tuubiin, eh?

Valitettavasti pankkien romahdus ei ole jäämässä vain USAn sisäiseksi ongelmaksi, Aasiassa vastaava efekti myös kasvussa. Irlannissa 100ooo protestoi hallitusta vastaan. Obama kehoittaa kaupunkien johtajia olemaan tuhlaamatta apurahoja - pata kattilaa soimaa? USAssa 220ooo jälleenmyyntipistettä kiinni tänä vuonna. Pankkien kupsahtelun osalta perjantai oli jenkkilässä hyvä päivä, vain yksi pankki nurin. Kolmenumeroinen luku on tänä vuonna väistämätön, mutta neljäkään ei ole poissuljettu mahdollisuus.

Pankit, firmat lainaavat lisää, lisää FED'iltä - vaan auttaako se? Nimellissumma jo 1,92 bilj. US$a. Tämä tietenkin näkyy esim. näin: pankkien lisälaskutus jenkeissä, tilinosto, valitukset, mitä vain=kuluja asiakkaalle. Mietin vain milloin täälläkin aletaan laskuttamaan automaatin käytöstä, se lienee myös täällä väistämätöntä. Jaa, nyt pitäisi FED'in saada inflaatio nousemaan 5-6%'in, että kriisi saataisiin käännettyä. Mistä nämä kirjoittajat oikein näitä juttujaan repivät?

Tsekin presidentti vertaa EU'ta Neuvostoliittoon, kiva että joku isompikin nimi uskaltaa puhua niin kuin asia mielestäni on. Joka tapauksessa saamme seurata melkoista spektaakkelia Euroopassa - puheet ovat yhtenäisyyden puolesta, mutta historia kertoo toista. EU, kuten moni, moni muukin liitto, on rakennettu vain hyvin aikojen ja/tai kasvun ajatuksen varaan. Saamme yhä nopeammin lukea tai kuulla "naapurin vika", "mutakuonon vika","poliitikon vika" - mitä ja kuka vain siis syyllinen, mutta en minä. EU tulee hajoamaan, tylyn yksinkertaisesti.

Anglo American, yksi suurimmista kaivosfirmoista, samoin ongelmissa - 19ooo pihalle. Työnhakijoiden epätoivo on käsin kosketeltavaa - mikä tahansa työ kelpaisi. Nyt kun Obama on tehnyt hyvän apupaketin (mm. asuntoja koskien), olisikos valtionvelan muuttaminen sopiva haaste miehelle? Onneksi johtajamme tietävät mitä pitää puolustaa, vapaakauppaa tietenkin! USA ja Eurooppa aikovat säännellä derivatiivimarkkinoita, hah! Sama kun yrittäisi pysäyttää padon murtumisen paljain käsin.

Australiassa kuuluu kummia, koronlasku on iso apu taloudelle :-D voihan sitä unelmoida... Kalifornian juttuja voi seurata myös esimerkkinä romahduksesta monelle. Tuosta vasemman sivun "Surviving Iceland" -blogista voi lukea tulevaisuudesta monen EU-maan osalta, miten Suomi? Täällä tuo valtiojohtoinen toiminta ei kauheasti lupaile toisenlaista - tai no puheet tietenkin, mutta kuinka käy reaalimaailmassa?

Itku meinasi päästä kun tämän päivän hesarin taloussivua katsoin - "lamasta ei tule niin paha kuin 1990-luvulla! Kuva siinä sitten piirteli, että BKTn nousu plussalle viimeistään 2011. Eikun kasvuun taas kiinni - tekstissä on tosin maininta "tämä on talousennusteiden pohjalta". Minäkin voisin jotain ennustaa, mutta se ei taida olla tarpeeksi mediaseksikästä - 10v negatiivista BKT'tä? Mitä sitten kun ulkomaan sijoitukset eivät palaa? Veikkaukseni on, että esim. Venäjän sijoitukset voitaisiin pitkälti merkitä kirjoihin tappioina jo nyt. Ei varmaan kauaa tarvitse odottaa, että valtio ottaa siellä ulkomaalaiset sijoitukset omaan haltuunsa - ja sama tulee tapahtumaan hyökyaallon tapaisesti monessa, monessa maassa.

UKn talojen takavarikot yli 50% viime vuonna, tammikuussa autotuotanto lähes -60%. Eikä homma tähän tietenkään jää, maan velka nousee 2 bilj. £'an. Pilkkua voi joutua siirtämään tulevaisuudessa - tai no, ehkä maa ei saa enää niin paljon lainattua. Mutta ajan kanssa tietysti, velalla on taipumus kasvaa kun sitä ei maksa pois - milloin UK on myymässä Lontoon olympialaisia 2012 halukkaille? Niistä on tulossa vuosisadan floppi, nyky-olympics'it kun perustuvat katsojien rahastukseen, mainostajiin, tv-sopimuksiin jne. Kaikkien tulot ovat romahtamassa murto-osaan 2012 mennessä - puhumattakaan lentomatkustuksesta.

Eurooppa on lamassa, ainakin Evans-Pitchard'in mukaan. Kullan pitäisi jatkaa nousuaan hänenkin mukaan - ja siltä se "hetken" näyttääkin. Mutta pakkomyyntien peikko on käymässä melkoiseksi taas, kuten vuosi sitten. Tällä hetkellä tietysti puhutaan, että valtiot ovat pumpanneet niin ja niin paljon rahaa taas kiertoon, että inflaatio nostaa kullan ja hopean taivaisiin, mutta epäilen suuresti. Velkaa systeemiin on pumpattu, ei rahaa. Seuraamme tilanteen kehitystä.

Tässä on selitetty miten Obaman asuntolainauksen tukeminen on vain ja ainoastaan pankkien auttamiseksi. Mutta sehän nyt oli selvää jo etukäteen. Kaikenlaisia ehdotuksia satelee liittovaltiolta ja pankeilta, mutta ne perustuvat kuvitteelliseen hintojen putoamisen pysähtymiseen nyt tai heti kohta. Reaalimaailmasta irtautuminen tietenkin antaa sellaisten kertomiselle mahdollisuuden eli kai näitä on turha kommentoida, kavereilla ei ole mitään kiinnostusta tosiasioita katsoa silmiin. Vaan eipä heitä voi siitä syyttääkään, rotkon pohjalle on matkaa - eikä siellä höyhenpatjoja ole tarjolla.

Jäi tuon Texas'in Stanford'in juttu vielä perjantaina kesken (vilkaise katsaukset 20090219 ja 20090220). Miestä ei pidätetty, vaikka 8 Mrd US$n hujestuksesta on kyse. Äijä on tietenkin iso poliitikkojen ostaja mm. Obaman vaalikoneelle 31ooo US$a. Huvittavimpia yksityiskohtia on tietenkin, että FBI tiesi äijän pesseen huumerahoja jo 10v sitten. Taitaa olla samaa sarjaa kuin Madoff - joka ei ilmeisesti edes tehnyt kauppoja ollenkaan, myi vain arvo-osuuksia ja nauroi kerätessään tuottoja.

Tulee mieleen miten viime vuonna napattiin venäläinen Victor Bout (kansainvälinen asekauppias) ison mediaäläkän säestyksellä. Kuka sattui lauantaina katsomaan dokkaria miehestä, niin äijän koneet lensivät mm. Irakin valloituksen yhteydessä aseita, ammuksia jne. jenkkien laskuun 2003. Naamarit on otettu pois kansainvälisten hyvä-paha ajatuksen kasvoilta - jos autat meitä, olet hyvä ja me suojelemme sinua. Veikkaan, että Bout otettiin kiinni lähinnä siksi, että kaveri on a) venäläinen b) media/länsimaiset tiedustelupalvelut tarvitsevat jonkun esiteltäväksi pahiksena. Samalla tietenkin asekauppa kasvaa koko ajan maailmalla.

DOW - pahin ei ole ohi? Saksa miettii muiden EU-valtioiden pelastusta - ups, eipäs mietikään. Japanissa (kuten monessa muussakin Aasian maassa) mietitään työpaikan jakamista irtisanomisten vaihtoehtona. Milloin täällä uskalletaan tällaisista puhua? Taitaa olla ammattiliitoilla liikaa nieltävää tässä. Perustelut ovat tietenkin, että miksi työntekijöiden pitää joustaa kun isot firmat ovat keränneet voittoja viime vuosina. Minä taas luulen, että nuo voitot on sijoitettu moneen sellaiseen kun sanoo kohta >puuuh< eli ei ole millä mällätä. Noh, minä olen tietysti vain jollasta huutelemassa, että nämä näkemykset voidaan ohittaa helposti.

Hum-mum, taantuma nostaa kiinnostusta siemeniin ja puutarhurointiin.

 

Kuten moni varmaan on huomannut, niin tekstini ovat käyneet syksystä yhä suoraviivaisemman tylyiksi. Minkäs teet, pää pensaaseen ei enää auta - vaikka se ehkä siltä voikin tuntua. Yrittäkää laittaa kommenttia keskustelupalstalle, mitä parannusta voisi sivuille tehdä?

 


22.02.2009 11:27 |