ISLANTI NÄYTTÄÄ TIETÄ MONELLE VALTIOLLE - EUROOPASSA

Jos seuraavaan kuvaan on yhtään luottamista, niin kohta ropisee isoja valtioita nurin. Mielenkiintoisesti Kreikka ei ole läheskään heikoimmassa tilassa...

 

LuottoriskiMaat

 

UK on jo 1930-luvun lamassa. Uh, jos tuo on totta, niin mitä on tulossa? Länsi-Euroopan finanssialan täysi "sisälmykset-ulos" kohtaus tulee olemaan melkoinen tapaus. Itku pääsee kun lukee näitä virallisia lausuntoja: niin irti todellisuudesta kuin voi olla - Obama lupaa valtion alijäämän puolituksen vuonna 2013 (sopivasti vaaleja varten?) sanoilla "sustainable growth is target" eli kestävä kasvu. Aika näyttää, mutta veikkaan jotta metsään menee ja pahasti.

Itseni kyllä hiljentää nämä hienojen tittelien miesten väitökset jenkkilässä - pankit on kansallistettava, se on järkevää, se on tarpeellista jne. Äkkiseltään voisin heittää, että sikäläinen pankkijärjestelmä on vararikossa ollut jo vuosia eikä se kansallistamalla nouse (vastaväitteistä tosin ei ole runsaudenpulaa). Itse asiassa pankkiala on suurempi kuin liittovaltio moninkertaisesti eli sopasta ei ole poispääsyä. Numeroissa jos jenkkilän BKT on 15 bilj. US$a vuodessa ja virallisesti myönnetyt derivatiivit pelkästään kolmen isoimman liikepankin osalta ovat 170 bilj. US$a, niin ei liittovaltiolla ole mitään mahdollisuuksia setviä noiden jättien sotkuja. Lehman Brothers'in sotkujen selvittelyarviot on 10v, olisiko sitten JPMorgan, Wells Fargo ja Citigroup sekä BoA 50v? Toivotonta... paitsi tietysti jos talous kääntyy nyt heti kohta (itse en löisi vetoa viikon vanhasta maitotölkistäkään tämän puolesta) ja rötöstelijät saadaan oikeuteen kunnollisten tuomioiden kanssa (saahan sitä unelmoida).

Kansallistamisessa on yksinkertaisesti vain tarkoitus siirtää pankkien tappiot veronmaksajien niskaan. Kun katsoo sitten Obaman taloustiimiä, niin ei kummoinen ruudinkeksijä tarvitse olla, että huomaa kenen puolesta siellä oikeasti ajatellaan. Isojen pankkien miehiä vain (Rubin & co). Volcker, joka "pelasti" jenkkilän pankkisysteemin 1980 tuntumassa, on hissukseen heivattu takaisin esiripun taakse. Hänen kehuminen on tietenkin mahdollista siten, että systeemi sai jatkoaikaa - mutta perusteiltaan mätä systeemi ei pysy pystyssä loputtomiin. Samoin vimosten 30v aikana jenkkilä on lainannut tulevaisuudesta vain kiihtyvään tahtiin - ja maa on nykyään maailman suurin lainaaja. Valitettavasti umpikujaan ajettu jättiläinen tulee tallomaan paniikissaan monet, monet jalkoihinsa.

Tässä vähän tuumaillaan tuota DOW'n laskua - huippu oli 14ooo+ ja nyt liki 7000. Tavallisesti (aaltoteoriaa lukeneille tuttuna) seuraava nousu on 60 (jopa 80%) laskusta ennen seuraavaa alamäkeä. Lyhyesti siis 60% 7000'sta on 4200 joka siis tämän päivän 7300 ynnättynä tekisi 11500. Toisin sanoen noihin lukuihin kesällä kun päästään, niin alkaa olla aika siirtyä DOW-osakkeista poies. Ja kuten on tullut esille, niin on parempi olla viikko etuajassa kuin sekuntti myöhässä. Kun myyntipaniikki lähtee liikkeelle, kuka on ostamassa? Tässä on kuparin hintojen kommentti vuodelta 2006 - lama tulossa?

Tässä on pureskeltu miksi 700 Mrd US$n apupaketti piti pykätä alkusyksystä - 1 bilj. US$a haihtui elektronisilta tileiltä KAHDESSA TUNNISSA ja uhkasi romahduttaa koko pankkialan. Hassua, että tällaisia pikkujuttuja ei kauheasti valtamediassa setvitä... vai onko sittenkään? Tekstissä on muitakin kommentteja mm. Geithner'ista. Mutta ei hätää, uusia apupaketteja ollaan varmasti pykäämässä kabineteissa. Tosin talouden tilanteeseen niillä ei ole kummoisia vaikutuksia.

UKn RBS yrittää siirtää 300 Mrd £n edestä "ei-haluttuja" sijoituksia pois kirjanpidostaan. Meinasi aamupulla tulla nenästä kun tuota luin, mahtaa olla ostajia jonoksi asti? Vaan asiat tärkeysjärjestykseen - 20ooo työntekijää siis pihalle. Ja Loyds tietenkin samoilla linjoilla 40ooo pihalle? RBSn ja Loyds'in tarkoituksena taitaa olla 500 Mrd £n vakuuttaminen ja "lainauksen käynnistäminen". Kuinkahan onnaa? WOW, saarilta tuntuu nyt noita hyviä vitsejä riittävän - Northern Rock uudestaan liikenteeseen "hyvänä pankkina" ja Brown vakuuttaa ihmisten olevan ajatuksissaan etualalla. Velmu mies...

Muut vaihtoehdot ovat selvästi alkaneet kiinnostamaan maailmalla eli sijoituksen tuotto ajatuksen tilalle on tulossa sijoituksen paluu, lyhyesti sijoituksen turvallisuus - tosin tuokin voi osoittautua näennäiseksi turvallisuudeksi. UKssa on huolestuttu siirtotyöläisten vähenemisestä - heh, veikkaan että jossain välissä saavat olla ihan tyytyväisiä kun ei ole niin paljon tulossa ihmisiä saarivaltakuntaan. Kuka on kuvitellut, että öljyntuottajilla ei ole näitä talousongelmia voisi miettiä hieman uudestaan. Arabiemiraateilla on vaikeuksia budjettien kanssa, maalla on 74 Mrd US$n velat niskassaan.

Hyvät ajat piilottavat näitä pyramidihuijauksia ja muita kätevästi, huono käännös paljastaa ne sitten tyhjiksi lupauksiksi. Odotettavissa on lukemattomia "sijoituskohteiden" paljastumisia, ikävintä tietysti on, että nyt energiapuolen lähdettyä laskuun, tulee moni hyvinvointivaltiota pystyssä pitänyt asia paljastumaan samanlaiseksi ontoksi lupaukseksi. Työttömyyskorvaukset, eläkkeet jne. tulevat kokemaan melkoisen myllerryksen. Ei ehkä heti, mutta mistä niiden rahoitus, kun finanssimaailma romahtaa?

Monessa mielessä saamme palata työskentele-hautaan-asti -ajatukseen. Toisin sanoen eläke-ajatus jää vain johtoporsaiden etuoikeudeksi. Yksilöllisiä eroja on paljon, mutta ihmiskehon parasta-ennen taitaa pitkälti pyöriä siinä 60-70v välillä... nyt kun hiilivetyenergian ylimääräinen luksus alkaa poistumaan systeemistä, niin "yli-ikäisille" voi olla vaikeampi varmistaa ruoka, lääkitys, hoito jne. Hyvään tottuneina monelle suorastaan pöyristyttäviä ajatuksia, mutta minkäs teet.

Tätä ennakoiden JOKAISEN PITÄISI IKÄÄN KATSOMATTA ALKAA HUOLEHTIMAAN FYSIIKASTAAN. Se auttaa myös korvien väliä ongelmien väistämättä alkaessa hyppimään silmille. Dmitri Orlov kirjoitteli NLn romahduksen yhteydessä miten suurimman romahduksen kohteeksi joutuivat n. 50v miehet. He olivat jo jumittuneet työympäristöön, eivätkä kyenneet uudistumaan ja seurauksena mieletön alkoholiongelma sekä miehillä odotuseliniän nopea lasku. Oletko sinä valmis muuttumaan tilanteen niin vaatiessa?

Tässä on hyvä kommentti nykyisten tietokonejärjestelmien haavoittuvuudesta. Viime vuosina kybersota on saanut pelottavia mittasuhteita - ja jokaisen kannattaisi miettiä omia pankkisäästöjäänkin siinä mielessä. Jos Kun finanssisysteemi kaatuu, niin sinne haihtuvat säästöt. Positiivisena joku voisi sanoa, että sinnehän haihtuvat lainatkin - ehkä niinkin, mutta se ei ollut asia mitä ajan takaa. Millainen kaaos on seurauksena digitaalirahan lakatessa toimimasta? Haluat ruokaa, bensaa, matkustaa - ei onnistu.

UKssa näyttäisi äärioikeistosta nousevan Brussel'iin edustaj(i)a. Miten se olikaan "historia ei toista itseään, mutta kummasti se riimittää" (M. Twain). Tulee mieleen Weimarin Saksa (rahan romahdus, hyperinflaatio ja natsien nousu) - UKssahan ollaan kovasti menossa rahan pumppaukseen systeemiin, kuten on jo monasti tullut linkitettyä. Mietittäväksi sitten jää, että ketä vastaan se sota julistetaan.

Meksiko on jo jakautunut kahtia: huumeparonien hallinnoimaan pohjoisosaan ja hallituksen muuhun maahan. Ja veri lentää, pohjoisessa tänä vuonna jo 650 murhaa. Nigeriassa 10% öljystä imaistaan pimeille markkinoille, odotettavissa rajumpia otteita noita ryöstelijöitä vastaan.

 

Jotain positiivista kuitenkin kaikestä tästäkin voi tulla - vaikka vähän lady-power'ia johtoporsaiden ajatteluun. Tosin kun puheet ovat samoja "kestävä kehitys" -luokkaa, niin kyllä kuvitelmat taas ropisevat varsin äkkiä. Mutta mene ja tiedä, ei tilanne tästä ainakaan huonommaksi voi kääntyä.

 


22.02.2009 18:33 |