NYSE Euronext' (pörssi)n MINIMIRAJA OSAKKEILLE NYT 1 US$a?

Jep, mitä tahansa tehdään, jotta pysyy illuusio systeemin toiminnasta pystyssä (New York Stock Exchange siis). Tästä on itse asiassa ollut satunnaisesti puhetta kai jo syyskuusta alkaen, kun Freddie ja Fannie lumpsahtivat kunnolla. Tämä sääntö taitaa ennakoida Citigroup'in, BoAn ja Wells Fargon elämänkaariin jatkoja - ainakin jonkun aikaa. Sääntömuutos auttaa 133 (!!!) firmaa pysymään listalla. Tuossa linkitetyssä tekstissä mainitaan myös että Nasdaq on jo lokakuussa höllentänyt listausvaatimuksia. Dow Jones indeksillä on ainakin joskus ollut 10 US$n osakerajahinta, mutta ilmeisesti siitäkin ollaan luopumassa virallisesti. Tämän on kai tarkoitus herättää luottamusta? Ehkä nämä toimet ovat Taleb'in ennakoimia ääritoimia tilanteen selvittämiseksi.

 

Bernancke kovasti taas vakuuttelee, että ei isoilla pankeilla ole hätää - mitä nyt taantuma ehkä mahdollisesti jopa saattaa roikkua systeemissä vielä ensi vuoden puolellekin. Samoin mies on vakuuttunut, että hallituksen toimet ovat oikeita ja tulevat toimimaan. Mm-mmm... Kyllä kannattaa valtion tukea firmoja tässä taloustilanteessa, TARP (se ensimmäinen 700 Mrd US$n apupaketti) on menettänyt 55% sijoituksistaan. Mahtaa olla hymyt herkässä. Niin, ja myös kaupalliset kiinteistöt lienee syytä laittaa tuonne rahahanojen alle - kukahan sieltä enää puuttuu? Veronmaksajat kenties...? Mutta hei, ei veronmaksajia tarvitse sinne laittaa, koska nyt tilanne on hallussa - kertovat kaikki jenkki-johtoporsaat yhteen ääneen.

Pieniä lapsuksia tietenkin on, mutta ne sallittakoon kun kaverit kuitenkin muiden kansalaisten parasta tarkoittavat. Esimerkkinä vaikka sitten se jenkkilän terveydenhuoltosysteemi, joka on maailman kallein. Teho on yllättäen vähän niin ja näin, mutta ei se mitään. Nyt tosin on odotettavissa melkoisia leikkauksia henkilökunnassa (2,5 bilj. US$n edestä tänä vuonna?), joten on mielenkiintoista seurata miten valtaväestö pärjää jatkossa.

Eri yhteyksissä asioista paremmin selvillä olevat ovat ennakoineet lukuisten sairaaloiden sulkemista, tautien lisääntymistä ja yleistä epätoivoa. Asiaa ei auta se, kun rahaa laitetaan teihin eikä vedenpuhdistamoihin, sähkönjakeluun jne. huomattavan paljon oleellisempaan. Ei ole kaukaa haettua, että muutaman vuoden päästä monin paikoin jenkkilässä mennään Zimbabwen suuntaan yleisessä sairastavuudessa, varsinkin eteläinen, paikoin trooppinen alue tulee olemaan melkoinen hornankattila. Jossain välissä voidaan miettiä kannattiko finanssi- ja autoalalle upottaa biljoona poikineen.

Itse asiassa saman tapaisia voi kysyä Suomenkin armailta johtajilta, kun ovat näköjään lyöneet lukkoon 30 Mrd €n (vähintään) lainanoton. Puheissa vain heitellään kasvu, kasvu pelastaa sitten muutaman vuoden päästä. Soh, mitä sitä tavan kansan ääntä kuuntelemaan... niin, useimpien vaatimukset olisivatkin varmaan vain että teidän on tehtävä jotain, kun olette sinne etuskuntaan nyt hankkiutuneet. Mmm, miten olisi peiliin katsominen ja valmistautuminen omaehtoisesti - valtion johtohahmot EIVÄT VOI TEHDÄ MITÄÄN pysäyttääkseen alkanutta lamaa. Tosin heidän puheet tähän asti vallinneen jatkumisen puolesta eivät lupaa hyvää yhteiskuntarauhan pystyssä pysymiselle, reaalimaailma kun muuttuu koko ajan toiseen suuntaan.

Eilen oli puhetta noista pörssikurssien laskuista, 12v ajassa taaksepäin jne. Yksi juttu on tietenkin hauska - no, tavallaan kuitenkin - noissa numeroissa ei ole otettu viimeisten vuosien inflaatiota huomioon. Toisin sanoen, se että DOW on pudonnut 14000sta 7000en - inflaatiokorjattuna luku olisi varmaan jo pitkän matkaa tuon 1997 pohjan alla - ehkä 4-5000? Jossain oli maininta sellaisesta, mutta linkki on hukassa :-(

Venäjällä Putin on joutumassa "ikävään" välikäteen, armeija purnaa. Näinhän se on, niin kauan kuin ei ole ongelmia monta juttua katsotaan läpi sormien - eihän tämä minua kosketa jne. Vaan kohta taitaa koskettaa vähän kaikkia - seuraukset voi sitten jokainen arvailla. Meksikon huumesodat ovat kaiketi jo hallituksen hallitsemattomissa, USA apuun?

Hmm, IMF'lle luvattiin apurahaa valtioilta, mutta eipä sitä taida kauheasti herua - kullan polkumyynti seuraavaksi? Ainakin nyt kullan kehuminen on niin huipussaan, että isot puljut saisivat myytyä hyvään hintaan kiliseviä. Seuraamme mielenkiinnolla tilannetta.

New York Times: joo, heikosti menee mutta muilla menee vielä heikommin, olemme siis itse asiassa ihan ok. Harvard'in taloushistorioitsija - veri virtaa, vallankumouksia, sisällissotia jne. ennen kuin Superlama on ohi. Jenkkilän työttömyystilanne on käymässä monelle työttömyysturvaa maksavalle kriittiseksi. Mitä sitten kun ei ole maksaa kerättyjä rahoja takaisin? Niinhän käy väistämättä jos kun tilanne jatkuu.

Välillä kyllä joutuu miettimään näitä johtoporsaiden ajatuksia: UKssa pistetään tuhansia poliiseja pihalle (tässä ja tässä), kun maa on liukumassa kohti kaaosta. TOISAALTA maassa taitaa olla teknouskonto huipussaan, valvonta miehittämättömillä lentokoneilla? Vähän lisää pohdintaa UKsta: yksi sanoo tilannetta 100v pahimmaksi taantumaksi (ei lama?), pankkiiri harkitsee aseen ostoa suojellakseen perhettään jne. Kehutaan Thatcher'ia ja Blair'ia kun auttoivat saarivaltiota tukevaan nousuun - mutta missään ei puhuta Pohjanmeren öljystä. Niin, mitäpä sitä tuommoiseen pikkuasiaan viittaamaan, sehän vain rahoitti koko touhun...

UKssa investoinnit 18v taaksepäin. Saksassa yritysten luottamus tulevaan samoin matkaa 1990-luvun alkuun. YK ennakoi ruoan tuotannonlaskua -25% 2050 mennessä, mmm - voisiko joku kertoa jotain uutta välillä? Ilmaston muutoksesta voip olla montaa mieltä, mutta jotain hassua tuntuu olevan menossa. Alaskassa mereen vajoaa rantaviivaa melkoista vauhtia (hyvä kuva) ja Kalifornian viljely on muuttumassa entistä toivottomammaksi.

EKPn Trichet synkistelee ja tunnustaa, että EKP jäi kiinni housut kintuissa talousmyrskyn yllättäessä. Korkoja lasketaan maaliskuussa, mutta se tuskin ketään yllättää. Minä luulen, että UK leikkaa omaa 1%'aan samoihin aikoihan, jolloin EKP seuraa sitten tosiaan alkukesästä sinne nollan tuntumaan. Eihän nämä sankarit paljon muutakaan osaa ajatella... Sveitsin pankit menettivät neljänneksen viime vuonna talletuksista, kun ihmiset nostivat säästöjään pois. Iso osa nostoista tapahtui ulkomaalaisten toimesta.

Euroopan 4 kelluvaa valuuttaa hyppäsivät hiukan, kun Unkarin, Puolan, Tsekin ja Romanian keskuspankit pörhistelivät vähän rintasulkiaan. Oikea kysymys tietenkin on josko tilanne on oikeasti parantunut puheilla. Ja tietenkin se, että totaaliverkottuminen on varmistanut systeemisen riskin eli kun yksi kaatuu (tarpeeksi syvälle), niin muut seuraavat. Tosin asia tietysti tullaan "historian" kirjoissa käsittelemään, että KAIKKI syy oli Itä-Euroopassa (tai jossain muualla) - luulen minä.

Rahtikontti Kiinasta NOLLA US$a, kun kesällä 2007 hintaa oli 1400 US$a. Kuka sanoikaan, että globalisaatio on kuolemassa? Samassa artikkelissa poimintoina Saksan konetilaukset joulukuussa -40%, puolet Kiinan lelutehtaista nurin jne. Tämäkin voi olla merkki jostain - japanilainen matkatoimisto sulkee Hawaii'lla. Japanin vienti tammikuussa - kevyet -46%.

Kiinalla on US$-varantoja varsin kiitettävästi - joten ei ole ihme, että aikovat niitä käyttää. Nyt alkaakin olla hyvä aika ostella resursseja, esim. kansainväliset öljy-yhtiöt? Veikkauksia öljytoimitusten suuntautumisesta ja/tai hinnoittelusta tulevaisuudessa? Tosin maa (kuten monet muutkin - Suomi?) rypee valtavassa ylituotannossa eli massiivinen deflaatio on edessä kaikille. Puheet tietenkin ovat mitä ovat, mutta niistä on sivun lopussa kommentti.

Nämä jutut olisivat hyviä elokuvan aiheita ja naurettavia - jos eivät olisi totta. UKssa Irakin sodan alla tehtyjä keskusteluja vaaditaan julkisuuteen (syvä hiljaisuus hallituksen suunnalta) ja USAssa FBIn kääntäjän kertomukset ydinaseteknologian myymisestä ynnä muusta viattomasta herättivät ainoastaan vaikenemiskäskyn ylemmiltä tahoilta. Kill the Messenger eli tapetaan viestintuoja... ja Obama tietenkin jatkaa ihmisten nappailuja maailmalta, tosin toiminnan nimi on rendition eli luovutus kolmansiin maihin kidutettavaksi. Muutos ja muuta kivaa...

Jenkkilässä ihmisten luottamus talouteen ennätysalhaalla. USAn asuntomarkkinat melkoisessa puristuksessa, yhden perheen asunnot -18,5% vuodessa. CNN on päivittänyt lokakuun arvioita jenkki-ihmisten tunnelmista, arvaako kukaan mihin ovat numerot menneet? Palvelualalla on murhaava tumpulointi menossa, 52% kasvu maksamattomien lainojen määrässä. Yksi merkki ankeista ajoista on myös työntekijöiden näpistely työpaikoilla.

Kiinan kaupallisen kiinteistöalan romahdus on järkyttävää - kaikki taisi enemmän tai vähemmän kääntyä viemäriin olympialaisten jälkeen. Vuoden 2006 jälkeen Beijing'issä on pykätty 50 milj. neliötä toimisto/kauppakiinteistöjä - ja nyt vuokraamatta on 14v puskuri. Jutussa on muitakin varsin pysäyttäviä kommentteja sikäläisestä tilanteesta, sanoisin että kommunismin ja kapitalismin yhteensulautuminen on melkoinen katastrofi. Olisiko yksi sana kun kertoo kaiken - korruptio?

Vaan kyllä meilläkin lännessä osataan: tapaus Stanford'ista on tulossa erittäin mielenkiintoinen. Huumerahojen peseskelyä, muuta rahanpesua, kokaiinia, CIAn pelimies sekä se fakta, että mies on ottanut urheilutähtien sijoituksia hoitaakseen (Tiger Woods ja muut). Eikä varmaan ole haittaa, että on Obamankin kanssa päässyt valokuvaan. Niin, ja taitavat olla Bushco, Prinssi Charles ja muutkin kamuja http://extras.timesonline.co.uk/pdfs/stanford.pdf. Mutta mitä sitä nyt pikkuasioihin takertumaan :-)

Tässä on myös ihana maailmanpelastaja-kolmikko: Greenspan, Rubin ja Summers. Greenspan kovasti tätä nykyä yrittää puhdistaa omien toimiensa vaikutukset kehumalla, että kyllä nykyiset päättäjät ovat hyviä ja oikeita toimia tekevät. Rubin siirtyi Citigroup'lle valtiovarainministerin pallilta jonkun kuukauden ennen Glass-Steagall lain julistusta. Sieltä Citistä käsin mies sitten pumppasi derivatiiveja 10v ja nyt kun homma levisi reisille, siirtyi Obaman taloushallintoon. Mm - ja varmaan on pankkeja rokottamassa tumpuloinneista? Summers taas jatkoi Rubin'in paikalla 1999 - ja nyt hän on taas Rubin'in kaverina Geithner'ia ohjaamassa. Summers taitaa olla seuraava FED'in pomo.

 

Yhtä mietin - koska media ja kadun ihmiset lakkaavat kuuntelemasta noita ison maailman talousneroja? Äijät (en pahemmin ole naisia huomannut riveissä) latelevat samaa päivästä, viikosta, kuukaudesta toiseen - kohta kääntyy, me tiedämme, don't worry jne. Jossain välissä voisi kuvitella, että luottamuksesta ei ole mitään jäljellä.

 


24.02.2009 17:13 |