BONUKSISTA ON PIDETTÄVÄ KIINNI - MAKSOI MITÄ MAKSOI

Nämä pankkialan bonussysteemit ovat mielenkiintoisia pohdittavia. Tavan kansalaisellehan ne aina markkinoidaan välttämättöminä ja kannustavina hyviin ratkaisuihin finanssialalla - sekä tietysti että älkää te mullanpurijat niistä murehtiko. Taleb kommentoi osuvasti, että pankkiala kerää bonuksia pomoille ja hukkaa tavan ihmisten sijoitukset välillä täysin. Siinä sivussa sitten tosiaan pankkiirit jäävät nauttimaan kerätyistä eduistaan - mallia Merrill Lynch'in Thain. BoA, joka siis osti Merrill Lynch'in, aloittaa oikeustoimet pitääkseen omat bonusjärjestelynsä (3,6 Mrd US$a) piilossa päivänvalolta. Hauskasti BoAn perustajan jälkikasvu toteaa banksterien olevan koko alan suurin ongelma.

 

Nyt pitäisi viimeistään olla selvää, että pankit kansallistetaan. Roubinikin on selvästi hypännyt liittovaltion kelkkaan, koska hän kehuu jo veronmaksajien hyötyvän toimenpiteestä. Mitähän kaverille on luvattu... mitä ilmeisimmin on finanssialalle elintärkeää, että tämän miehen lausunnot saadaan puolustamaan nykytoimia. Ben-pojuhan on jo oman mielipiteensä tehnyt selväksi, ei kansallistamista tapahdu - ehkä pankeille vähän apuja kuitenkin - ei mitään merkittävää, eihän noilla pankeilla oikeasti ole mitään hätää jne. LOL - tosin äijä ei ole ohjeistanut kaikkea FEDn koneistoa sanomisista, FOMC (Federal Open Market Committee) odottaa vahvaa kasvua jo ensi vuonna. Mm-mm, mitenkäs se olikaan?

Woe-woe, ketä pitäisi uskoa - S&P/Case Schiller'in asuntoindeksi laski 18,2% ja liittovaltio sanoo asuntojen hintojen pudonneen "vain" 8,2%. Mmm, on se varmaan tuo liittovaltio oikeassa ja ei tilanne ole oikeasti niin paha - ah, tämä autuus kun laittaa pään pensaaseen. Kehoittaisin tarkistamaan, jotta tummelia olet sipaissut hyvin pyrstöösi, sillä se paistaa vähän liian houkuttelevasti puskasta.

Taitaa hallintokoneistosta sittenkin löytyä vielä joitakin kun kertoo totuudesta - TARP erittäin altis hyväksikäytölle. Ohjeistus on vähintäänkin arveluttava - tai siis sitä ei pahemmin ole. Mutta onneksi Obama on kovasti kehumassa, että toimintamme on palauttamassa luottamuksen systeemiin. Otsikko valitettavasti ei minua vakuuta - olemme realistisia. Toisin sanoen mies on kuten muutkin huipulle pyrkineet - lyhyen tähtäimen hyvä olo on kun ajaa sanomisissa, sillä mies ei mielestäni ole puhunut rehellisesti ongelmista vielä kertaakaan.

AIG edelleen liian suuri annettavaksi kaatua? Kaveri ei ole tainnut ajatella loppuun - jos AIG kaatuu, niin silloin kaatuu koko pankkiala. Ei siis AIGn kannalta ole hassumpaa, että heidän sormensa on syvällä, syvällä derivatiiveissa - jos siis AIG lankeaa, niin derivatiivit lähtevät purkautumaan vastustamattomalla voimalla eli minun veikkaukseni on, jotta instanssia buustataan tasaisin väliajoin vastalauseista huolimatta. Illuusio systeemin toimivuudesta on PIDETTÄVÄ PYSTYSSÄ riippumatta hinnasta. Joskus se tietysti tulee seinä vastaan, mutta sitä ennen takahuoneen pojat ovat omansa pelastaneet... kuka jää pitelemään tyhjää säkkiä?

Duoda, duoda - Obaman kakkosmies Biden'in poika ja veli taisivat olla puuhastelemassa Stanford'in kanssa aika intensiivisestikin. Kaikki tietenkin kielletään nyt, siellä varmaan on harmaita hiuksia jaossa johtoporsaille. Pistää tietenkin miettimään jotta jos Stanford'illa on ollut näin hyvät yhteyden niin missä mies on tumpuloinut kun paljastui.

Sarjassamme muita hassutuksia imperiumin sydämessä - ydinasemateriaalia hukassa? Ei se mitään, korjataan kirjanpitoa ja ei ole mitään hukassa. Tapaus suljettu. Niin, ja Geithner valtiovarainministeri jatkaa Paulson'in laittomien toimien tiellä. Ei ole tainnut tuon kirjoittajalle tulla memoa, että Paulson kirjoitutti papereihin itselleen "olen valvonnan ulkopuolella" -lisän. Jotenkin luulen jotta Geithner nauttii samaa koskemattomuutta.

UKn hallitus taitaa olla aika skitsofreenisissa tunnelmissa. Brown & co haluaa superylivaltaa kansalaisiin ja sitten löytyy näitä toisia: entinen sisäministeri epäilee kerättyjen tietojen väärinkäyttömahdollisuuksia. UKssa pankkitileiltä kansalaiset kävivät evakuoimassa rahojaan 2,3 Mrd £a viime vuonna - lainojen lyhennyksiä? Ihmisten kulutus laskee nopeimmin 1991 jälkeen - tuo jos mikä, on myrkkyä kulutusyhteiskunnalle. Asuntolainoitus -43% pelkästään tammikuussa, UKsta on kovaa vauhtia tulossa seuraava Islanti :-(

Näitäkin varmaan saamme nähdä lisää, entinen vanki haluaisi takaisin vankilaan. Tehdäänkö kohta rikoksia, että pääsisi vankilaan lämpimän ruoan ääreen? Kiinassa alkaa epämääräinen kutina leviämään valtaa pitävien housun punttiin - kirppuja? Pieni raportti Islannista vierailijan silmin - kummalliseksi Kabuki-teatteriksi kommentoi mies. Mitähän hän mahtaa sanoa vuoden päästä, kun samantapaisia on kotikulmilla?

Saksassa on yleisön painostus tuomassa autoalaa pelastettavaksi - ei väliä vaikka pitkän tähtäimen ajattelu olisi vastaan tällaista. Mutta, kuten jenkkilässä GM, Ford ja Chrysler, Opel on Saksassa kansallisen identiteetin merkki eli taidamme kaikki arvata kuinka tuossa käy. Toisaalta Ruotsin valtiolla oli selkärankaa jättää Saab oman onnensa nojaan eli vielä on toivoa järjen voittamisen puolesta. Seurataan tilannetta.

Irlannin Anglo -pankki poliisin huijaustarkastuksen kohteena. Saksan HSH Nordbank veronmaksajien taskuun (13 Mrd €, mahdollisesti lisää tulossa). Ja sitten ihan vain varmuuden vuoksi, että olemme kaikki samalla sivulla - EU suosittaa myrkyllisten sijoitusten siirtämistä veronmaksajille. Samalla tietenkin ollaan kovasti huolissaan vähän siitä sun tästä, punta taas vaihteeksi veitsen terällä. Mutta ei hätää, uusia tiukempia sääntöjä ehdotellaan - ihan kuin Titanic'in suunnittelija olisi jäävuoreen törmäyksen jälkeen sanonut, että "ok, seuraavaan laivaan suunnittelen paremmat lokeroinnit". Auttaa tosi paljon, sano...

Venäjän budjetti lumpsahtaa kevyet 30%. Puola joutuu myymään kaikenlaista tukeakseen firmoja. Hollannissa ING pankkikonsernin osakkeet -21% pahimmillaan tiistaina. Ukrainan pankkiala Pakistanin kanssa samalle viivalle. Latvian pankkiala luokitellaan roskaksi - yllätys? Saksassa pankkien vararikkovakuuttaminen ennätyskalliiksi - tervetuloa deflaatiokierteeseen ja epävarmuuden aikoihin. Parempi alkaa varustautumaan popcorn'in kanssa, loppuvuoden osakkeiden vuoristoradasta on tulossa nykyään eläville ensimmäinen tosielämän viihdyke/kauhuleffa (riippuen yhteiskuntastatuksesta). Tämä oli hauska löydös vuoden takaa - IMFn sanoilla siis, alkanut (tammikuussa 2008) finanssiturbulenssi vaatii muutakin kuin keskuspankkien korkojen alennusta.

Länsi-Australiassa on raaka-ainetuotanto ottamassa töksyä: kulutus- ja jalometallit, öljy, hiili jne. projekteja hyllytetään oikein urakalla. Huomattavaa on, että jutussa puhutaan suoraan 18kk efektistä - sekä, että Länsi-Australian osavaltion taloudesta kolmannes on suoraan riippuvainen tästä alasta. Lama? Kommentteja on mielenkiintoista myös joskus lueskella, ihan kuin ihmiset eivät olisi kauhean tyytyväisiä edelliseen Howard'in hallintoon.

Hoi-haa, lentoala kyllä elää niin pää pilvissä että ei oikein tiedä mitä heistä kommentoisi. Toisaalta pilvilinnat ehkä kuuluvat alan toimenkuvaan - tulot nousevat, lisää asiakkaita ja mitähän vielä. Lentokenttien laajennus on hyvä ja tärkeä sijoituskohde, sano... samanlaisia taitavat olla nuo Finnairin ihmiset. Vaan kukapa haluaisi katsoa peiliin ja todeta, niih - kohta minun työalani on kuollut (5-10v max).

Tässä on yhden instanssin näkemys inflaatiokorjatusta DOW'ista. Kaverit ilmeisesti 2007 ennakoivat DOW'ia 3000 tuntumaan vuonna 2012 - eivät varmaan kauheasti saaneet onnitteluja näkemyksestään tuolloin. Linkkisivun alalaidassa on myös käppyrä jenkkilän asuntojen historiallisista arvoista, ei varmaan tarvitse kovin kummoista ruudinkeksijää, jotta alas mennään ja pitkälle. Vähintään 50% - ja "yliampumisen" takia varmaan huipusta 60-80%. Katsotaan tilannetta siellä siis joskus parin vuoden sisällä...

Tässä on asuntovelkansa kanssa painivia jenkkejä. Sen sijaan, että laittaisivat pankille kilisevää postia (avaimet siis), he tyhjentävät säästöjään ja sijoituksiaan, että pääsisivät avustettavien listalle. Toisin sanoen eivät halua uskoa, että asuntojen hinnat tippuvat vielä piiiiitkän matkaa ja yrittävät pitää työpaikastaan sekä statussymboleista kiinni (sitähän asunto ja auto useimmille ovat). Veikkaan jotta noista iso kasa joutuu parin vuoden sisällä toteamaan olevansa paljon velkaisempia kuin kiinteistönsä nimellinen arvo. Jenkkilässä käytetään termiä upoksissa eli ihmisellä on enemmän velkaa kuin asunnolla arvoa, minusta termi kuvaa tilannetta hyvin.

Putin toteaa julkisesti melkoisia ongelmia kansainvälisille Länsi-Eurooppalaisille/jenkkipankeille, muiden maiden kannattaa alkaa järjestelemään kauppansa ilman välikäsiä. Pienemmistäkin puheista ja puuhista on sotia julistettu.

Tässä on vähän listattu ex-Wallstreet'in henkilöstön uusia uramahdollisuuksia: tarjoilija, paperisilppurin käyttäjä, lasten naurattaja... muutoin ehkä, mutta ei taitaisi palkka tyydyttää. Vaan muillakin toimistotyöntekijöillä on vaikeuksia pysyä töissä kiinni. Melkein käy sääliksi. Toisaalla perhefirmat laittavat lappua luukulle urakalla.

Voihan nykytilanteeseen pääsyn sanoa näinkin "ei vapaat markkinavoimat epäonnistuneet, FED ja liittovaltio olivat liikaa sorkkimassa joka välissä". Ja tietenkin, että kukaan ei voi sanoa mitä tapahtuu seuraavaksi. Jaa, olisiko ennemminkin niin, että kukaan ei oikeasti halua tietää/myöntää mitä seuraavaksi tapahtuu. ..piipittää jollamies jossain kartan laidalta tipahtaessaan - eläköön litteä maapallo!

Pohjois-Kiinassa puolen vuosisadan pahin kuivuus uhkaa vehnäsatoa. Kuivuudesta kärsivät sadat miljoonat ihmiset, mm-mm onneksi teknologia pelastaa - vai miten se oli? Kehitysmaissa pienviljelijät käyttävät 80% tuloistaan ruokaan - tuon pitäisi pistää täällä ihmiset miettimään kitinöitään ja vinkumisiaan ruokakaupassa ihan uusiksi. Mutta hei, sehän on siellä kaukana - täällä MINÄ SAAN VINKUA NIIN PALJON KUIN HALUAN. Ja ruoka on aina kallista, sanokoot purtilohemmot mitä vain!

Tässä on vielä purevaa kommenttia näistä Band Aid ja muista humpuuki "Autetaan Afrikkaa" -massatapahtumista. Kaverin mielestä Afrikan avustaminen on mennyt täysin hukkaan viimeisinä vuosikymmeninä korruption läpisyömien hallitusten kerätessä suurimmat hyödyt poppitähtien keräämien rahojen käytöstä. Länsimaat ovat tietysti saaneet pumpata viljan ylituotannon kehitysmaihin ja keränneet raaka-aineita hyvin voideltujen hallitusten avustamana. Yhtenä seurauksena tulevat olemaan tulevina vuosina isot nälänhädät, kun paikalliset viljelijät on ajettu todella ahtaalle. Kuka uskoo, että viljaa kuskataan Afrikkaan kun talous kurahtaa tästä vielä 90%? Uutisointi saattaa sieltä päin maailmaa jostain kumman syystä sitten kutistua olemattomiin. Realisti?

And so it begins eli näin se alkaa - Unkarissa romanien tappamisesta on tulossa "sopivaa" turhaumien purkamis-ajanvietettä. Huonot ajat tahtovat talloa kaikki kauniit puheet ja väärän väriset/muotoiset/uskontoiset/what-nots joutuvat tulilinjalle - se siitä sivistyneestä ihmisestä.

Marihuanan laillistaminen etenee, eronnut Orange Countyn tuomari totesi, että marihuanan suurin ongelma on vankila. Kieltämättä kuulostaa hassulta että pössyttelijöitä on pitänyt laittaa linnaan pössyttelystä. Käsittääkseni siellä on kolmesta rikoksesta linnaan -laki ollut voimassa jo jonkun aikaan.

Kuka harrastaa sijoitustoimintaa, kannattaisi ehkä miettiä osakkeiden shorttauksen lopettamista. Ainakin EW-teoria ennakoi käännöksen olevan tulossa. Em. teorian painoarvoa lisännee, että kaverit ennakoivat alamäkeä 3kk ennen kurssien alamäen alkua. Tämä olisi sitten tietysti se bear-market -rally mistä on ollut puhetta - sen jälkeen, watch out below eli varokaa siellä alhaalla, täältä tullaan!

 

Eilen tuli 10ooo sivuillakäyntiä täyteen Sitemeter-laskurissa, ilmeisesti kirjoituksistani siis saatte jotain (?) Jos kuka ei ole huomannut, niin nyt ilmeisesti olen saanut tuon syötteen toimimaan. Tuo "pullopostin" kuvake ylhäällä oikealla klikattuna ja tilattuna antaa tiedon kun sivuja päivitän n. puolen tunnin viiveellä. Sitä voi kokeilla josko toimii lupausten mukaan - ja jos ei niin palautetta kiitos.

 


25.02.2009 17:54 |