UKn RBS'lle ENNÄTYSTAPPIOT - VALTIO ANTAA LISÄÄ RAHAA (jos se vedonlyönti onnistuisi seuraavalla kierroksella, eh?)

RBS, UKn historian suurimmat tappiot 24,1 Mrd £ - kuka pistää paremmaksi? Taskurahoina 50v pomo nostaa 650ooo £n eläkettä. Sitä vastoin UKssa lainojen avustusta/selvitystä hakevien keskimääräinen lainojen maksuaika 93v - edellyttäen, että korot pysyvät siedettävinä. Kermakuorrutusta BoE'lta - viime viikon ennusteemme olivat liian ruusuisia - ja kaikki indikaattorit UKssa näyttävät alaspäin.

Tuosta RBS'stä vielä - sen osake hyppäsi kevyet 20% kun valtio lupasi ottaa 1 bilj. US$n edestä myrkkypapereita. Lyhyesti sanoen RBS on kuollut, mutta ei kuopattu. Mahtaa pankkihemmoja naurattaa - ja sijoittajat huokaista helpotuksesta. Tyly tosiasia vain on, että RBSn (ja Loyds'in) pitäisi antaa kuolla, kenkää johtoporsaille ja osakkeet nollaan. Tämä kertoo tulevaisuuden selvästi: King, BoEn pomo, "mahdoton sanoa paljonko pankit tarvitsevat rahaa", joten veronmaksajalta ei kysytä - mutta maksatetaan kaikki. Käy sääliksi UKn kansalaisia...

 

GM ilmoitti pikku tappiot vimoselle vuosineljännekselle, 9,6 Mrd US$a ja käteistäkin haihtui 6,2 Mrd US$a. Moody's ennakoi - enemmän firmoja nurin kuin 1930-luvun lamassa. Hmm, "mukava" kuulla, että jollakin toisella on samoja ajatuksia - tosin nämä saavat hyvän korvauksen sanomisistaan. Jos yksi pankki lankeaa, muut seuraavat dominoina. Hmm, pitänee yrittää runoilijan suonta etsiä - tästä voisi jotain irrota, ehkä ammattikin köyhälle jollamiehelle?

Ent. Bundesbank'in pomo - pienempien Euromaiden kaatumiset mahdollisia, no kidding?!?!? IMFkin peloittelee -16 maata voi kaatua- antakee rahhoo! ja tietenkin Itä-Eurooppa heilutellaan näkösällä - entäs UK, Irlanti, Italia, Espanja jne. - sekä pahin kaikista, USA? vaan eihän noista voi puhua, jenkkiläkin ratsastaa dollarilla vielä pitkään - €uro taas... Eurooppalaiset obligaatiomarkkinat epäilevät Euroopan Investointipankin roolia jatkossa, työhevonen Itä-Euroopan pelastukseen?

Jenkkilässä valtio, kuten niin monessa muussakin länsivaltiossa on ISO työllistäjä, pisti ennätysmäärän ihmisiä pihalle tammikuussa. Pitkäaikaistyöttömyys nousussa, mitä tehdä? Ei mitään uutta ajattelevalle ihmiselle tuossa linkissä, mutta ajatteleeko meistä monikaan oikeasti vaihtoehtoja - vai onko se pää pensaaseen tavallisempi vaihtoehto? Pankeille nouseva työttömyys on tietenkin iso ongelma - lainojen maksut ja muuta pientä vaarassa...

Kuka uskoo, että jenkeissä pankkien "lamatesti" antaa oikeita tuloksia? Tietsikoilla voi pelleillä kivasti: tänä vuonna 3,3% talouslasku, ensi vuonna jo 0,5% nousu sekä työttömyys tasoittuu. LOL - eiköhän pankit tuommoiset kestä, mutta kuinka realistisia nuo oletukset ovat? Ainakaan sijoittajat eivät enää oikein usko Bernanken myyntipuheisiin - onko ihme, äijän sanomisista ei juuri mikään ole toteutunut. Kannattaisiko kertoa totuus jos haluaa luottamusta? mm, ei se onnistukaan - pörssit tipahtaisivat välittömästi... mitä siis, pelataanko kuumaa perunaa?

Jaa, pistän paremmaksi kuin tuo toinen (Obama omassa mielessään verrattuna Bush'iin?) eli 750 Mrd US$n lasku kongressin hyväksyttäväksi. Äkkinäiselle siinä taas luvataan kaikki kattavaa terveyshuoltoa, mutta pikkaisen olen skeptinen... joka tapauksessa syyskuun loppuun mennessä USAn budjetin alijäämän ennakoidaan olevan 1,75 bilj. US$a. Tuo lupaus tietysti perustuu julkaistuun tietoon, itse luulen jotta tässä ehtii puolessa vuodessa kaikenlaista pientä pörähtämään päivänvaloon kun tarvitsee lisää laastaria.

Esim. 3,6 bilj. US$a tänä ja ensi vuonna - aika meedio pitää olla että kääntää valtion alijäämän 0,5 bilj. US$ksi 2013, sitähän Obama jo lupasi. Olisiko noin että sitten joskus todetaan, että se pilkku olikin kärpäsen jätös? Sattuuhan noita, ei olla vihaisia, eihän? Ettei kukaan vain muista TARP'eja tai TALF'eja, niin vaihdetaan seuraavaan pankkien apupakettiin uusi alkukirjain - CAP? Lisäksi se antaa vaikutelman viimeisenä olemisesta (cap = lakki).

Tumdidum - Obama siis juuri esittää 750 Mrd US$n lisälaskua taloudenhoitoon, mutta entäs tämä? Hyökkäysministeriön Puolustusministeriön tämän vuoden menoesitys 534 Mrd US$a, Obama ehdottaa 200 Mrd US$a sotatoimiin sekä jo hyväksytyt 65,9 Mrd US$a. Yhteensä siis 799 Mrd US$a, jep - joku tärkeysjärjestys. Irakiin mahdollisesti pysyvä 50ooo vahvuiset miehitysjoukot (Muutos on hieno asia). Jaa, muutos olikin tämä - kuolleiden sotilaiden arkkuja saa näyttää mediassa (Bush oli tuon kieltänyt).

Hmm, AIG saatetaan pilkkoa sittenkin - veikkauksia mikä osa puljusta pidetään pystyssä? Kaikki osat siitä eivät taida kelvata pelastettaviksi kuitenkaan. Eiliseen AIG-on-välttämätön-systeemille viitaten, AIG vakuuttaa mm. Freddien ja Fannien asuntolainoja ja muuta kivaa. Mistä tietenkin päästään kysymykseen, jotta miksi veronmaksajan pitää ottaa kontolleen nämä? Buiter käy hyvin läpi asiaa - ja osoittaa varsin aukottomasti, että hommassa ei ole päätä eikä häntää - mutta kuka muuta odottikaan? Rikkaita jenkkejä haastaa UBSn oikeuteen nimiensä/tilitalletustensa luovutuksesta jenkkilään, ei meillä ole mitään salattavaa jne. eh?

Imperiumi on kyllä harvinaisen tehokas systeemi - FBI varoitti jo 2004 asuntolainahuijauksista ja muuta kivaa. Niin, ja jos kuka ei vielä tiennyt, niin hujestusten käynnistäjinä ovat mitä ilmeisimmin olleet pääsääntöisesti lainan myöntäjät - jotka ovat sitten tietenkin myynyt lainat eteenpäin (eläkerahastot, valtiot esim. Norja jne.). Tulee mieleen huumedealerit... Kaliforniassa taloudelliseen hätään joutuneita on enemmän kuin "laki sallii" - jaa, mutta sehän voisi olla hyvä laki. Veikkauksia koska sellainen tulee?

Kanadan pankit osaavat ainakin kikkailla numeroiden kanssa: RBC 1,05 Mrd Can$n ja CIBC 147 milj. Can$n voitot ensimmäisellä vuosineljänneksellä (ilmeisesti lasketaan marras/joulu/tammikuu?). Molemmat kehuvat miten heillä on käteisvaroja reilusti yli minimivaatimusten 7%, mutta tunnustavat laittaneensa syrjään isot summat luottotappioita ennakoiden. Tietenkin Kanada on olevinaan turvassa eteläisen naapurin romahdukselta, mutta taitaa tosiasiat paljastua tänä vuonna. Esim. eläkerahastot ovat haukanneet kukkua ihan kunnolla (tässä ja tässä). Ja suomalaista eläkerahoitusta kehuvat, kannattaisiko hiukan ajatella eteenpäin?

Bangladesh'issa rajavartiat kapinoivat - viime viikon saldo jopa 50 kuollutta. Afghanistan on luistamassa reunan yli kohti kaaosta. Eikä Meksikossa voi kehua tilannetta paljoa paremmaksi. Kreikassa samoin yhteiskunta on hyytymässä - ja syynä tietenkin hallituksen riittämättömät toimet talouden kääntämiseksi. Kuten tässä sanotaan, talousongelmat ovat täydellinen resepti kaaokselle. Tuon valossa on tietenkin hassua lukea, että CIA on huolissaan Argentiinan, Venezuelan ja Ecuador'in mahdollisista ongelmista - ehkä Meksiko on jo varmistettu öljyn/raaka-aineiden tuottaja, mitä sitä noita tavan kansalaisia auttamaan.

Meksiko on täydellinen esimerkki kaaoksesta, siellä huumeklaanien sodat ovat tavan ihmisten arkipäivää. Tilanne on kaoottinen ja jenkkilästä löytyy kartellien lonkeroita pitkin länsirannikkoa. Meksikon hallitus lähettää pahimpaan paikkaan 5000 miestä lisää - jossain luin, että siellä on tämän vuoden puolella murhattu jo 650 ihmistä.

Las Vegas'illa on vaikeuksia vedensaantinsa varmistamisessa, ei liene ylläri - paikka kun on keskellä erämaata. LV lienee ensimmäisiä jenkkilän suurkaupunkeja kun hylätään juuri vesiongelmien takia. Toinen taitaa olla sitten tuo Los Angeles.

D. Orlov'n kirjoituksia vuodelta 2005 eli 1, 2, ja 3. Olisipa tällaisia ollut valtamediassa enemmän ja aikaisemmin - ai niin, huonoja juttuja ei saa kertoa. Toisaalla paikan vaihto Beverly Hills'istä lantaa luomaan. Opiskella voi näinkin - 70% UKn ulkomaalaisista opiskelijoista jättää opintolainat maksamatta.

 

Joku oli kirjoittanut aika räväkästi 24.fi'n sivuille - miljoona suomalaista kuolee 25v kuluessa ja linkitti tänne. Kunnia menee mutta maine kasvaa? ...no, allekirjoittenut on helppo heittää vouhottajien koppaan...

 


26.02.2009 21:55 |