UUTISET VAI PROPAGANDAA?

Meinaa itku päästä kun katsoo näitä Suomen uutisia. Tanskassa ja Ruotsissa menee vielä huonommin - ikään kuin sen pitäisi meitä lohduttaa. Samoin kun siteerataan 10 taloustietäjän visioita - vuoden päästä ollaan jo talouden puolella nousussa. Joku sentään lipsui rivistä - 2012 asti on ongelmia. Minä luulen, että kaveri on ylioptimistinen. Vanhanen - saman kasvun perässä juostaan, sitä ei tule vuosiin. Katainen - en viitsi edes kommentoida. Eläkeasioista puhumisen ymmärtäminen olisi ihmisille helpompaa jos puhuttaisiin mitä on tulossa - mutta ei, ei saa kertoa huonoja uutisia. Hullulta kuin kuulostaakin, niin mielestäni meille kerrotaan edelleen vain hyviä uutisia.

Milloin löytyy Suomesta johtajia, jotka puhuvat asioista niiden oikeilla nimillä?

 

Jenkkilän talous jouluostostelut mukaan lukien -6,2% pakkaselle, tavanomaiseen tapaan näitä lukuja korjattaneen alaspäin (tammikuussa puhuttiin -3,8%sta) jonkun ajan sisällä. Pistää miettimään mitä on odotettavissa tämän ensimmäisen vuosineljänneksen luvuista - tai seuraavan - tai...

UPS, olin eilen liian toiveikas - NYSE poistaa listoillaan olevilta firmoilta osakkeiden 1 US$n minimisäännön kesäkuun loppuun asti. Sattuipa sopivasti, 50 firmaa alle tuon 1 US$n, 500 firmaa alle 5 US$n. Ja tämän on tarkoitus herättää luottamusta? New Yorkissa vaaditaan BoAn johdolta selvityksiä bonuksista, paljon porua, vähän villoja luulen minä.

Tähän on joku toinenkin kerännyt huonojen uutisten kermaa: Citigroup'sta kolmannes veronmaksajien piikkiin, Loyds UKsta hakeutuu valtiontuen piiriin, Japani-Itä-Eurooppa-Intia vaikeuksissa jne. Citin kohdalla voi tietysti kysyä, että mitä järkeä puljun pönkittämisessä on - liittovaltio on upottanut siihen jo kymmeniä miljardeja samalla kun osakkeiden yhteisarvo on enää 7 Mrd US$a (tässä, tässä ja tässä). UKssa banksterit uhkaavat lähteä jos bonuksiin kosketaan - hmm, minneköhän he luulevat pääsevänsä töihin, kysyn vaan...

Islannin keskuspankin pomoksi mies Norjasta - onnea yritykselle. Nyt olisi mahdollisuus lähteä rakentamaan systeemiä perusteita myöten uusiksi, me muuthan taistelemme armaiden johtajiemme toimesta kynsin hampain wanhan puolesta. Tosin uusi mies puheiden mukaan ainakin yrittää väkisin paluuta vanhaan - että se siitä mahdollisuudesta. Suohon on huono rakentaa, sano.

FDIC ennakoi ongelmia ja nostaa pankkien maksuja. Ongelma tietenkin on, että puljulla ei ole paukkuja hoitaa oikeasti ison pankin kaatumista, useammasta puhumattakaan.

 

"...there are limits to what the FDIC can do, and that it may not have the resources to take over a major financial institution." suora lainaus linkin lopusta

 

Isojen pankkien säästämiseksi pienempiä tapetaan, pari kaatui perjantaina taas lisää, tahti kiihtyy. Haluaisin olla väärässä, mutta veikkaukseni on tälle vuodelle nelinumeroinen pankkien kaatumisaalto lätäkön takana - siellä on 8500 pankkia. "Hauskasti" yhdessä ensimmäisistä teksteistäni jo mainitaan tuo tuhansia pankkeja riskialttiina.

Kaliforniassa virallinen työttömyysaste 10,1%. Asuntolainoituksien perusteet rapistuvat silmissä (tässä ja tässä). Tämä on hyvä yhteenveto miten tähän asuntolainojen kanssa on päästy - ja miksi ei ole toivoa paremmasta. Sikäläinen asuntolainaus on ollut huijausta pohjamultia myöten - ja me eläkerahastojen sekä finanssimaailman kautta olemme niissä silmiämme myöten. Toivottavasti on snorkkelit valmiina, sillä kura on vasta nousemassa...

Tulevasta on helppoa epäillä - kuinka budjetit kaikkialla rahoitetaan? Auttaako pankkien kansallistaminen oikeasti - varsinkin kun se veronmaksajan maksukyky on menossa viemäriin kaikkialla. Moni on todennut Obaman 3½ bilj. US$n budjettivisiosta jotta mikään ei saa mennä pieleen (tässä ja tässä) - tai tarvitaan enemmän kuin emboa pyyhkimiseen.

Nyt tilannetta tietenkin kaunistellaan, että olemme siirtymässä Friedman'in "vapaakauppa antaa kaikille" -mantrasta Tobin'in "valtion tukipaketit pelastavat" -touhulle. Vaan kun rajallisella pallolla ei voi kasvu jatkua loputtomiin sanoo ekonomisti mitä tahansa. Nämä koulu-uskovaisetkin ovat iso ongelma - Irlannin katolinen piispa pelkää väestönkasvun hidastuvan. Asian voi ottaa hirteishuumorinakin - katolilaispapit kaipaavat aina nuoria kuoropoikia... joka tapauksessa sanon jälleen kerran - kun olet kuopassa, lakkaa kaivamasta.

Yhdellä hemmolla meni herne nenään ihan kunnolla, polttelee luksusautoja Berliinissä. Eikä tapaus ole ainoa. Yhteiskuntarauha jne. Saman tapaisia - jenkkilässä autojen takaisinotot voivat olla kuolettavia kohtaamisia. Myy ydinaseteknologiaa Pohjois-Koreaan - ja ei kun lisää tilauksia liittovaltiolta. Stanford-saaga jatkuu, 2002 firmasta kenkää saanut kertoi valvontaelimille jo 2003, että Stanford pyöritti Ponzi-tyylistä pyramidihuijausta. Ei reaktiota.

Jos kuka ei ole Mish'iä lukenut, niin tästä on hyvä aloittaa. Purevaa kommentointia Obaman ensimmäisestä residenttiyskuukaudesta. Mogamboa en ole vähään aikaan lueskellut, mutta kaveri on erittäin viihdyttävää luettavaa jos kieli taipuu - we're freaking doomed! Asiaa auttaa opittu avuttomuus, suomalaisittain uusavuttomuus taisi olla oikea termi.

Itä-Eurooppaa pumpataan 24,5 Mrd €'lla. Tuohon summaan kai pitäisi pari nollaa heittää, että tilanne oikeasti pysähtyisi. Mutta sekin olisi digitaaleilla leikkimistä, Euroalue on paljon pahemmassa systeemisessä kriisissä kauniista EU-puheista huolimatta. Sitä kun miettii hetken... niin seuraavana on tämä linkki parin päivän takaa. Evans-Pitchard taas vaihteeksi epäilee €uroa, eikä syyttä.

UKssa kunnat valmistautuvat jakamaan kaupungeissa puutarhaa varten maata. Positiivista sanoisin - samalla kertoo ennakoinnista, ensi kesänä on monta ihmistä ilman työtä ja rahaa. Asiaan saattaa vaikuttaa se, että UKssa on monesta kaupungista tulossa wanhojen lännenleffojen tapaan aavekaupunkeja, kun loputtomiin kauppoja menee kiinni.

UK on malliesimerkki "ei-saa-katsoa-verhon-taa" -johtajista, Brown kielsi finanssitarkastajaa kysymästä pankeilta riskeistä ja niiden hoitamisesta. Niin, mitä sitä semmoista kysymään, kun veronmaksaja maksaa: RBSn lasku 50-100 Mrd £a. Tosin kansalaisten maksukyky on kovin surkeaan suuntaan menossa asuntojen hintojen laskiessa - 4 miljoonaa brittiä upoksissa lainojensa kanssa.

Meidän opiskelijat kun purnaavat opintotuesta, niin jenkkilässä ilman stipendiä on ainoa vaihtoehto velka. Moni kantaa sitä koko elämänsä - ja lukumäärät kasvavat jatkossakin valtavasti. Kaiken kukkuraksi siellä ei käsittääkseni pysty poistamaan noita opintovelkoja henk.kohtaisen vararikonkaan kautta. Veikkauksia kuinka lainat myöntäneet pankit suhtautuvat asiaan SuperlamanTM syventyessä?

Kutka miettii anti-globalistien kanssa, että monikansalliset firmat saisivat maksaa nyt, niin pikku pohdinta... Minne luulette noiden firmojen laittaneen voittonsa? Pankkeihin, derivatiiveihin, kasvun uskontoon, lisää tehtaita ja täysiä varastoja - kaikki kohta arvottomia ja digitaalit haihtuvat. Murto-osa rahoista saattaa palata - mutta mitä valuu alemmille tasoille? Minä veikkaan, että kuten viemäreissä, homma alkaa haista loppupäätä (= meitä pienempiä) kohti mentäessä oikein pahemman kerran.

Auton ostoa harkitsevat malttakoot mielensä - EUn alueella laivoissa kelluu tuhansia autoja (esim. Malmo) kun ei ole ostajia. Autojen romutustakin esitellään (täälläkin mainittu jo ajat sitten), jotta uusia saataisiin myytyä - mitä tahansa, jotta kulutus jatkuisi. Jatkojen kannalta voidaan tietty kysyä onko mitään järkeä pönkittää autoalaa jos kun ei ole ostajia. Jenkkilän autojen osto tänä vuonna 9 milj. yksikköä - ja arvio perustuu helmikuun lukuihin. Loppuvuodesta hyvinkin lähestytään 5 miljoonaa - ja niistäkin valtaosa varmaan vaihtoautoja. Hei-hei jenkki-autoala...

Imperiumin ongelmia: liikaa byrokratiaa ja jossain joku jättää väistämättä epäedullista tietoa yleisön ihmeteltäväksi. Wikileads: Afghanistanin sodasta jo 2001 virallisesti vetäytynyt Jordan (kidutuksen kotimaa) on täysillä mukana US-operaatioissa. Artikkelin kuvassa jenkki-solttu esittelee kuollutta afghaanitaistelijaa kuin kaadettua hirveä meilläpäin. Luulen, että sivusto tapetaan jossain välissä, kannattaa siis lueskella jos aikaa ja kiinnostusta on.

 

Irlannissa moni eläkerahasto vararikossa. Suomessa? ...ai niin, ei niitä saanut kyseenalaistaa.

 


27.02.2009 20:48 |