TOISET OVAT TASA-ARVOISEMPIA KUIN TOISET

Voisi joku sanoa jos lukisi näitä isojen pankkien kuvioita. Perjantaina Citigroup'in tavalliset osakkeet olivat 1,50 US$a ja samalla prioritteettiosakkeet (esim. Luokka M, joiden viimeaikojen hinnat ovat olleet 5-7,50 US$a) nousivat, huh? Tapahtuman taustalla oli Citin lupaus vaihtaa prioriteettiosakkeet 7,7 tavalliseen osakkeeseen, joka tietysti tarkoittaa 1,50x7,7=11,55 US$a. Kun vaihto tapahtuu, saa M-osakkeen omistaja 11,55-7,50 eli 4 US$a noin vain - samalla tietenkin kannattaa short'ata tavan osakkeita ja ei ole pelkoa pääoman menetyksestä. Näin siis riskirahastot pumppasivat perjantaina rahaa "paremman kansan" osakkeisiin. Toinen vielä tylympi lisä on, että prinssi bin Talal ja muut ei-jenkit päättävät toimitaanko näin. Samaan syssyyn liittovaltio vaihtaa 25 Mrd US$n prioriteettiosakkeet 11,5 Mrd US$n tavallisiin osakkeisiin ja ottaa 36% pankista kontolleen. Rahalla on kumma taipumus virrata yhteen suuntaan tänä päivänä...

 

Citin pelielkeitä voi näinkin seurata - nyt pulju luopui 1 sentin osakeanneistaan ja numeroita siirrellään lokeroista toisiin, jotta kirjanpitoa saadaan näyttämään kauniilta. Mitään oikeasti ongelmia poistavaa ei kuitenkaan tapahdu eli seuraavaa apupakettia voimme odotella taas kohta. Näitä "oho, löytyipäs ostamastamme pankista paljon kukkua" -tarinoita saamme lukea jatkossakin: Loyds osti HBOS'in kuukausi sitten, nyt kertoo kirjanpidosta paljastuneen 80 Mrd £n myrkkypaperit. Samaan syssyyn Loyds/HBOS asuntolaina-asiakkaista puoli milj. brittiä on upoksissa - ja kuorrutuksena Loyds on 43%sesti veronmaksajien kontolla.

Onneksi jotkut kuitenkin voivat nauttia tilanteesta, minullekin kelpaisi 700 milj. £n eläkepaketit. Tosin samaan aikaan julkinen velka UKssa on menossa jonnekin ihan käsittämättömiin lukuihin, suorastaan Armageddon-laskusta puhutaan. Tässä lisää jenkkilän pankkialan pelastamisen vaikutuksista: veronmaksajat saavat kökköä niskaansa oikein urakalla. Niin, ja Citin 3. pelastuspaketti on ok - kunhan sitä ei sanota kansallistamiseksi. On se hyvä kun Suomessa johtajat ymmärtävät säästää - huh, taisin puhua ohi suuni.

Obaman ensi vuoden 3,6 bilj. US$n budjetti taitaa mennä turvalleen jo ennen kuin muste on kuivunut. Vai mitä olette mieltä - em. budjetti edellyttää, jotta USAn talous kasvaa 3,2% ensi vuonna. Jos kuka ei ole sattunut kuulemaan, niin Euroopan talous, Aasian talous ja jenkkilän talous on kuralla. Mutta hei, ei anneta tuollaisten pikku asioiden haitata meidän armaita johtajiamme. Vielä ainakin voidaan kehua, että tilanne on VAIN pahin sitten 1930-luvun laman. Kuinka kauan tuo pätee?

Tuossa Irlantia käsittelevässä artikkelissa on pari kohtaa kun tähän ota esille ajatuksia herättämään.

 

"In 2006, Ireland (population 4.2 million) built 88,000 houses, compared with 150,000 in the UK (population 60 million)."  eli 2006 Irlannissa rakennettiin 88ooo taloa 4,2 milj. väestöllä vs. 150ooo taloa UKn 60 milj. väestöllä.

"Ireland now has up to 350,000 empty homes... House prices are expected to fall by 80 per cent." eli Irlannissa on 350ooo tyhjää asuntoa... talojen hintojen odotetaan tippuvan 80%a.

 

Artikkelin loppupuolella on visioita koko EUn ratkeilusta. Se on lähes väistämätöntä - sikäli kun sitä kukaan minulta kysyy. Lisää herkkuja, Volkswagen pistää kaikki väliaikaiset työntekijät pihalle.

Sanomalehdet ovat jenkkilässä haihtumassa, kun mainostaminen ja tilaaminen tipahtaa eteenpäin mentäessä. Pistää miettimään, että kuinka käy talouden pidon ja järjestyksen kun tiedon kulku tyrehtyy? Pelkään oikeasti, että saamme muutaman kuukauden viiveellä arvailla mitä on tapahtunut, kun ei ole on-line tietoa saatavilla. Tämä tietenkin varmistaa sen, että saamme 99,99%sesti oll maksumiehiä kaikelle, sillä meiltä tuskin kysytään mielipidettä asioita oikeasti päätettäessä. Parempi niitä kotiviinipaketteja ja muita alkaa varastoimaan, eh...

Hmm, vieläkö on Buffett'in kehujia liikenteessä? Mies syssyllä kehui ettei ole derivatiiveissa - ja nyt on hukannut 96% tuloistaan rahastonsa kanssa - derivatiiveissa. Ehkä tämä on yksi syy miksi hän ennustaa inflaatiota - haluaisi siis inflaation pelastavan omat sijoitukset. Se että mies toteaa talouden epäjärjestyksen ja kaaoksen jatkuvan, ei tarkoita että inflaatio nousee. Toiveet ja tosiasiat, noiden epäsuhtaan taitaa moni törmätä tänäkin vuonna. Entä sinä?

General Electrics, kerran maailman suurin yhtiö, odottaa kuoliniskua. HSBC järjestää 20 Mrd US$n osakeantia - ostajia? Käsi ylös vain rohkeasti - mehän olemme juuri kääntymässä parempaan! Nämä ovat sikahalpoja ja kannattavia, eihän iso pankki voi mennä nurin... tai jotain muuta yhtä luottamusta herättävää.

New York'issa luksusasuntojen ostajat tulleet toisiin ajatuksiin sijoituksistaan. Käsirahoista luovutaan, eikä ole mitään pikkunappuloita nuo - 780ooo US$a, 1,1 milj. US$a. Välittäjäkin toteaa - olemme tuntemattomilla vesillä, no kidding bro? Jenkkilässä baby boomerit (toisen maailmansodan jälkeen syntyneet) ovat lirissä, ei pahemmin säästöjä - ja asunnonkin arvo laskee koko ajan.

Uudessa Seelannissa viritellään työmääriä uusiksi - 9 päivää kahdessa viikossa. Valtio rahoittamaan 10. päivän koulutusta jne. kaikki yrittävät siis yhdessä rimpuilla pitääkseen työpaikoistaan kiinni. Onneksi Suomessa ei tällaisiin humpuukeihin lähdetä, ei - ei meillä voida joustaa mihinkään suuntaan.

Energiapuolella on vatsaa vääntävän kuvottavaa huomata mitä talouskuristus tekee. Pankeilta ei irtoa rahaa edes suht. varmoihin projekteihin esim. uraanin tuotanto Etelä-Afrikassa. Pistää tietysti miettimään, että miksi pankkeihin pitää upottaa miljardi toisensa jälkeen, kun voisi suoraan auttaa järkeviä projekteja. Mutta, ei - ei järjenkäyttö ole ennenkään auttanut talousasioita (gosh!). Tässä jossain välissä pitäisi kyllä käydä niin, että rahamiehet (naiset?) perustavat omia pankkejaan rahoittamaan sopivia projekteja. Niiden hedelmistä nauttiminen tulee tietenkin olemaan meille tavan pulliaisille sitä minkä siunauksesta aina puhutaan - vapaiden markkinoiden hinnoilla. Siinä voi tosin tulla noista monopolitilanteista mielenkiintoisia ei-toivottuja vaikutuksia.

 

Jos lukijamäärien nousua haluatte auttaa, niin tilatkaa sivusto tuon blogilista kautta. Jos tulee tarpeeksi tilaajia, niin sivuston pitäisi nousta heidän listoillaan ja luultavasti moni uusi lukija löytäisi sivut. Keskustelupalstallekin saa kirjoittaa, siellä on jo jokunen varsin aktiivinen olento mukana.

 


01.03.2009 09:29 |