PANKKIJÄRJESTELMÄ NATISEE (vko 30/2008)

Koko maailman pankkijärjestelmä natisee liitoksistaan USAn pankkiongelmien mukana. Lätäkön takana on n. 8500 eri kokoista pankkia, joita Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) takaa. Ongelma vain on, että FDIC:llä on varoja vain 51 MrdUS$. Mielenkiintoisesti FDIC listaa vain 90 pankkia, jotka ovat vaarassa mennä nurin. Näistä poiketen on ollut arvioita, että 10% pankeista on välittömässä vaarassa ja toiset 10-15% uhanalaisia vararikkoon. Toisin sanoen pari tuhatta pankkia jenkkilässä on riskialttiita. USAssa FDIC vakuuttaa tilivaluutat 100 000 US$:in asti, eli moni ihminen voi huomata elämän säästöjensä haihtuvan kun pankkien nurinmeno kiihtyy.

 

Suomessa pankkien tileillä on vakuutus 25 000 €on asti. Jos siis on isompia summia tilillä seisomassa, niin kannattaisi välittömästi hankkia tili/tilejä muista pankeista ja hajauttaa rahat tuon 25 000 €n alle/pankki. Toinen vaihtoehto on hajauttaa perheenjäsenten kesken, koska tuo 25 000 €n raja on henkilökohtainen/pankki. Äärimmäinen keino on tietenkin hakea pankista paperirahana säästöt ja piilottaa ne patjan sisään (tämä ei tietenkään suojaa paperirahan arvon alenemiselta).

FDIC:n listaa miettiessä on huomion arvoista se, että IndyMac joka meni nurin heinäkuun alkupuolella tuli tuolle listalle vasta 1 kk ennen kaatumistaan. IndyMac on toistaiseksi toiseksi suurin USAn historiassa nurin mennyt pankki (se imaisi 10% FDIC:n varoista). Maaliskuussa Bear Stearns pankin osti JP Morgan ja huhtikuussa Countrywide meni Bank of America'n huostaan, sitä vastoin IndyMac ei kelvannut kenellekään. Tällä hetkellä Wachovia on ilmeisesti myös vararikon partaalla (USAn 4:ksi suurin pankkiketju). Jos Wachovia tipahtaa, niin FDIC:n takaustili on kerralla tyhjä ja loput USAn pankeista enemmän kuin arveluttavassa tilanteessa.

USAn pankkitilanteen yleistä kehittymistä tietenkin kuvaa se, että perjantaina kaatui jälleen kaksi pankkia. Tilanteen herkkyyttä kuvannee se, että FDIC ilmoitti em. pankkien sulkemisesta vasta kun pörssi oli suljettu. Odotettavissa lienee maanantaina tavan säästäjien ryntäys pankkeihin nostamaan tileiltään mitä vain saavat. Vaikka FDIC takaakin tällä hetkellä pankit, niin varojen saanti taas omaan käyttöön saattaa kestää pitkäänkin, sillä ilmeisesti USAssa ei ole ohjesääntöjä rahojen palauttamisen aikatauluista.

Jatkon kannalta mielenkiintoisesti Citigroup pitää ainakin 1.1 biljoonan (1012) US$:n edestä tavarastaan ohi kirjanpidon. Muut USAn merkittävät sijoituspankit pitävät samoin paljon tuotteistaan pimeässä. Tämä kuulostaa oivalta paikalta piilottaa epäilyttäviä lainoja (suprime't jne.) pois näkyvistä.

Englannin pankkien tilanne on itse asiassa vielä huonompi ja ilmassa on jopa koko Brittein saarten vararikon vaara. Huhti- ja toukokuussa UK:n talouden kasvu tyrehtyi lähes täysin. Samalla valtio virittelee asuntolainamarkkinoille pelastusverkkoja, jotka pistävät veronmaksajat koville. HBOS on mahdollisesti joutumassa myyntilistalle vararikon kautta. Kaiken lisäksi UK:ssa äskettäin läpi viety laki mahdollistaa pankkien tukemisen salassa julkisuudelta.

Espanjan pankit ovat musertumassa maan asuntomarkkinoiden kuivuessa kokoon (lainaustoiminta hyytyy, osakemarkkinat neljänneksellä alas kesäkuun alusta jne.). Espanja ja Ranskan työttömyysluvut sekä talouskehitys ovat nopeasti kääntyneet
huonompaan suuntaan. Euron kohtalo näyttääkin päivä päivältä synkemmältä.

National Australian Bank ilmoitti 90% alaskirjauksista USAn asuntolainoihin liittyvissä sijoituksissaan. Tämä voi olla ensimmäinen aalto USAn talouden peruskivien murentumisessa. Seuraamme mielenkiinnolla missä välissä muut isot USAn valtion takaajat (obligaatioiden jne. ostajat, Kiina, Japani, Persianlahden maat) muuttavat sijoitussalkkujensa tasapainoa eli pois osakkeista ja derivatiiveista.

Täältä voi seurata pankkien kupsahtelua. Odotettavissa kiihtyvää raportointia pitkin syksyä - ja hamaan tulevaisuuteen.

 


27.07.2008 00:00 |