PELIN HENKI - SÄÄNTÖJÄ SAA MUUTTAA YLHÄÄLTÄ KÄSIN VAIKKA JOKA PÄIVÄ

Delphi saa luvan keskeyttää sairaustapausrahojen keräyksen ja maksun, 15ooo ihmistä - hei-hei terveysturva. Ei kannata sairastua nykymaailmassa - niin ja kannattaa muutoin tarkastuttaa hampaat tälläkin puolen lätäkköä. Tänä päivänä kaikki terveyden- ja varsinkin hammashuolto on todella riippuvainen kaikesta hienosta, energiaintensiivisestä herkusta.

Mutta lisää noista sääntöjen joustamisista: AIG'lle 30 Mrd US$a lisää (tässä ja tässä). BoA pitää kirjanpidossaan 44 Mrd US$n haavetuloja. Tässä lisää tuosta Abu Dhabin ja Citigroup'in kytköksestä. Obama valmistautuu seuraavaan 750 Mrd US$n apupakettiin - no, siinä ei mennyt kauaa. Taustalla on tietenkin - ah, niin viaton lobbailu-kulttuuri.

 

Maailmanlaajuisesti viime vuonna eläkerahastoista haihtui 5 bilj. US$a, erityisen kovan kolauksen kokivat jenkkirahastot, jotka pelaavat pörssissä. Edellisessä linkissä mainitaan, jotta US-pörsseistä 7 bilj. US$n varat siirtyivät jonnein rinnakkaistodellisuuteen. Buffett kehuu, että jenkkilä on pahempaakin nähnyt, ja kyllä tästä noustaan. Mies samoin tuomitsee pieneen tuottoon pyrkivät sijoitukset - niin, kyllä kai niitä hänen derivatiivejaan pitäisi jonkun ostaa hänen käsiä likaamasta. Roberts (ent. valtiovarainministeriön apulaisjohtaja) toteaa, että jenkkitalous on historian kirjoihin siirrettävä reliikki. Lienee sanomattakin selvää, että olen samaa mieltä.

UKssa London Zoo'hon kesätöihin hakijoita 3000, mukaanlukien firmojen pomoja ja vastaavia. Tuleva talousmyllerrys tulee olemaan nuoremmille pysäyttävä kokemus, visiot loistoelämästä jäävät monelta saavuttamatta. Ei sillä etteikö meillä vähän vanhemmillakin olisi mietittävää jatkojen kannalta - eläkkeet ovat varmasti tälli takaraivoon suurimmalle osalle.

EUssa ollaan leirejä pystyttämässä - surkeat wanhan Warsovan liiton maat ja hyvät, fiksut Länsi-Euroopan maat (vitsi). Toisin sanoen Itä-Eurooppa saa kohta ajelehtia omillaan, kun EUn isot maat eivät suostuneet lisälainoituksiin Unkarille ja kumppaneille. Kuinkahan pitkään tätä sirkusta jatkuu? Kanadan kerrotaan kovasti olevan koskematon turvapaikka, mutta aika saattaa näyttää toista.

Stanford taitaa olla aika tyypillinen tämän päivän ökyporhojen seassa, arvaamaton, holtiton naistenkaataja. Kevytversio pahimmista psykopaateista, mutta mitä ilmeisimmin kykenemätön ottamaan vastuuta tekemisistään. Tulee mieleen eräs "herra" puska ja muutama muu itse-itsensä-nimeämä päättäjä. Surkuhupaisaa sakkia sano - ja sitten tällaiset ovat päättämässä isoista asioista. Rogers kommentoi, että Obaman tiimi tekee asiat vain huonommiksi - minkä ei tietenkään pitäisi olla mikään yllätys.

Mitenkähän jenkkilän pääpankkimiehet (Goldman Sachs ja muut) tästä pitävät - yksittäiset pankit ovat palauttamassa apurahojaan pitäen niitä liian rajoituksia sisältävinä. Näin varmaan onkin - pienille pankeille. Tämäkin on vähintään kyseenalainen toiminta, FDIC on keräämässä ylimääräisiä maksuja - ja samalla varmasti ajaa joitakin pankkeja kuralle. Esiripun takana siis järjestellään korttipakkaa taas tarpeen mukaan.

Asioiden esittely eri nimillä taitaa olla pitkälti pelin henki, tämä on kansallistamista ja tämä ei, luottakaa meihin ja muuta vakuuttavaa. "Huvittavasti" jenkkilän pankkihommista päättävät perustelevat yksityispuolen tuloksellisuudella ja toimintavarmuudella sitä että ei pankkeja voi kansallistaa täysin. Mitähän nappeja nuo äijät tosiaan heitelevät kitusiin tauoilla? Mitä ilmeisimmin tarkoituksena on väistämättömät potentiaaliset tappiot laittaa veronmaksajien niskaan ja kuvitteelliset todennäköiset tuotot omien kamujen taskuihin. Niinhän se tietty on mennyt maailman sivu, nyt vain Superlaman kolkutellessa porstuassa asian piilottaminen julkisuudelta on todella vaikeaa.

Kovasti puhutaan, että finanssiala on hyvin järjestäytynyttä ja pankit kyllä huolehtivat kirjanpidostaan. Soh, saattaahan tuo jossain olla noinkin, mutta isoilla jenkkilän asuntolainoja käsitelleillä puljuilla on ollut vähän toisenlaiset elkeet. Lainoja on niputettu vähän miten sattuu, siirrelty yhdestä nipusta toiseen, myyty firmalta toiselle jne. siten että taitaa olla isolle osalle toivotonta enää jäljittää mikä laina kuuluu mihinkin rahastoon (tai mikä sitten onkin oikea nimike näille sijoituskohteille). Sanalla sanoen ei ole paljoa toivoa, että noista tulisi tolkkua enää koskaan - mikä tietysti sopii isokenkäisille, sillä heillä on eläkkeet, bonukset ja muut varmasti kohtuullisen hyvin järjesteltynä.

Lisää sanomalehtien vinkumista - valitettavasti niillä on ollut pitkään taipumusta vain etsiä hyvänolon juttuja ja myydä mainostilaa. Nyt moni niistä on taiteilemassa veitsen terällä jatkojensa kanssa. Wow, Saksan maalla kassanhoitajalle kenkää löytämiensä parin pullopanttikuitin käytöstä. Juttua tavatessa silmään pistää, että yhden oikeuspäätöksen mukaan kaupan ei tarvitse todistaa epäilyjään - kenkää voi antaa surutta siis kun sopivan tekosyyn keksii. Hmm, yhteiskunta on jakautumassa kaikkialla yhä räikeämmin yläkertaan ja alakertaan. Tuota pohtiessa kannattaa lukaista "They thought they were free" kuten olen tainnut jo aikaisemminkin mainita...

Sveitsin pankkiala on myös melkoisen haasteen edessä - miten saada luotettavuus takaisin? Maalla kun ei kauheasti ole noita myytäviä tuotteita, niin ovat jo pitkään eläneet pankkiensa kautta - kuinka jatkossa? Kiinassakaan ei kunnian kukko laula, rautatiekuljetukset romahtavat ja miljoonatyöttömyyden riskitkin myönnetään ihan viralliseltakin tasolta. Samaan aikaan vielä täällä moni kuvittelee Kiinan pelastavan meidät kaikki, kuinkahan tuo on? Siinä on naapurit vähän huonossa välikädessä jos kansainvaellusten ajat taas alkavat ruokapulan takia. Muita ongelmapesiä hallinnolle ovat esim. Intia ja Iran. Tässä yksi tulevaisuuden mahdollisuus, Juarez Meksiko.

 


01.03.2009 22:02 |