PÖRSSIT KAUTTA MAAILMAN VUOTAVAT VERTA KUIN VAMPYYRIN JÄLJILTÄ

Pörsseissä on kulunut reilu vuosi ollut murhaavaa - kuten alla olevasta kuvasta voip todeta. Ja tuossa ei vielä edes näy 2007 huiput eli DOW 14164 9. lokakuuta 2007 sekä Nasdaq 2859 31. lokakuuta 2007 (parhaimmillaan teknobuumissa Nasdaq kävi yli 5000). Molemmat siis reilun vuoden takaisesti yli 50% alas. Isompien lukujen paluuta saatamme joutua odottamaan kauan ja 2010 voip olla DOW'lle 1000'n pisteen alitusvuosi - tosin tällä hetkellä erilaisia pohjia perustellaan milloin millekin kohtaa käppyröitä. Historiallisesti DOW taisi tulla 90% alas 1930-luvulla - ja tuon pitäisi pistää vähän miettimään. Pakkomyynnit ja sitä rataa...

 

NasdaqDow

 

Tämä lasku on vielä kuitenkin "rauhallista" ja fiksummat tuolla TAEllakin odottelevat ison pankin kaatumista sekä nopeaa pakkomyyntiä kautta linjan. Sitten kai se jonkun kuukauden nousu voisi lähteä, kun paniikki ja synkistely on pahimmillaan. Kesällä taas kun optimismi on huipussaan ja tätäkin sivustoa pidetään hörhöilynä tulee seuraava romahdus. Ihmisluonto ja laumamentaliteetti. Fiksu istuisi nyt pelikentän laidalla, tappajahait ovat altaassa liikkeellä... jos tuntuu, että saatte jotain näiden sivujen kautta, niin edelleen olisin iloinen rahallisesta kannustamisesta (tiedän, ällöttävää...)

Onkohan tämä sama kaveri kuin kauhukirjailija Stephen King: saatamme välttää 1930-luvun laman mutta parhaassakin tapauksessa saamme 1990-luvun Japanin ruokapöytään. Ainakin äijä kirjoittelee hyvää kauhuproosaa :-) Tilanteen kehitystä näyttäisi talous- ja johtoporsaiden päätökset vain ruokkivan yhteen suuntaan. Nyt sitten (jos tapahtumien arvailut menevät yhtään oikeaan suuntaan) kesällä voin vain kuvitella sen "olemmepa hyviä" -puheet ja selkään taputtelun johtoporsaiden kesken. Siinä vaiheessa viimeistään fiksun pitäisi olla ulos KAIKILTA MARKKINOILTA - paitsi jos haluaa shortata kaikkea mahdollista.

Weiss'illa on yleensä varsin hyvää tekstiä, niin nytkin: romahduksessa Washington'in (ja muiden virallisten lähteiden) arviot voi nakata pois merkityksettöminä. Kysymys tietenkin on, että koska suuri yleisö lakkaa uskomasta näitä älyttömiä nousuarvioita ...loppuvuodesta, ensi vuonna, njaa-njaa - tulee nousu, joka pelastaa kaiken.

Tätäkin kannattaa miettiä - jenkkilässä FDIC'llä on varoja 19 Mrd US$a. Kun ihmisten pankkitalletuksia on 4,8 bilj. US$a, niin kysyn vain että miten hyvin ihmisten talletukset ovat taattuja? Tietääkö kukaan mistä vastaavia lukuja löytyisiä Suomen kohdalla? En halua lietsoa paniikkia, mutta hiukan riihikuivaa pankin digitaalitilien ULKOPUOLELLA voisi olla fiksua.

Jenkkilässä odotetaan 60 vuoteen pahinta työllisyystilannetta. Maassa tuotantosektori laskenut 13kk putkeen, UKssa 10kk putkeen. Asuntotilanteen ääripäässä asunnon keskihinta Detroitissa 7500 US$a, seuraava aavekaupunki? UKssa asuntolainoitus -60% kuukaudessa ja 90% vuodessa. US$ marssii taas vaihteeksi ylöspäin - kun kyse on deflaatiosta, nostavat pakkomyynnit (likvidointi hienosti sanoen siis) ja muut sitä - ja we ain't see nothing yet pelkään minä.

UKn HSBCn osake 1/5 alas eilen ja Hong Kong'issa HSBCn osakekaupat itse asiassa jäädytettiin. Citigroup saattaa tarvita lisää rahaa ennakoi Deutsche (hmm, sivuilla on ainakin yksi säännöllinen saksalainen lukija, selvisikö nyt firma?). No, vitsi vitsinä... Jenkkilässä puhutaan lopultakin avoimesti zombie-pankeista (Financial Times). Edistystä kai se on tämäkin - toisaalta talous ei ole sama kuin pankit, mikä siis ratkaisuksi?

Kiinan sijoitukset vähän huonolla suunnalla, US-osakkeissa 100 Mrd US$a? Mahtaa naurattaa - vaan en tiedä ketä... Australia ja Uusi-Seelanti taitavat sulautua yhteen, siellä on näiden välisiä lentoja tarkoitus alkaa kutsumaan sisämaan lennoiksi. Hollannissa 4,7 milj. ihmisen eläkkeitä luultavasti leikataan, että eläkerahastot pysyvät pystyssä edes jotenkuten. Ranska ennakoi 1,5% talouden laskua (saahan sitä unelmoida). Kanadassa talous kutistuu ennätysnopeasti, mitäs ne juuri puhuivatkaan omasta vahvuudestaan?

Tässä lisää entisten pomojen ja muiden hommista Uljaassa Uudessa Maailmassa, turvallisuusjohtajasta siivoojaksi - muitakin tekstistä löytyy. Volkswagen'in kaveri itkee autoalan ongelmia ja kilpailijoiden suosimista. Mistähän tämäkin on laskettu - jenkkilässä ihmisten säästöt kasvavat. Tästäkin on tainnut olla puhetta: ympäristöstä huolehtiminen lentää romukoppaan työllisyyden vaihtoehtona - tapaus Montana.

AIGn tappiot viimeisellä vuosineljänneksellä isojen firmojen ennätys 61,7 Mrd US$a. Ennätys, jota eivät tainneet haluta - vaan saattaa tulla noillekin luvuille voittajia lähitulevaisuudessa. Tässä, tässä ja tässä lisää AIG'sta jos joku jaksaa lukea Ja tietenkin entinen pomo on syyllinen - ei uusi johto... mmm, miten olisi että systeemi on viallinen? Toinen esimerkki isojen firmojen alamäestä: GEn CDSt vaativat etukäteismaksua tänä päivänä eli General Elektrics on käytännössä menettänyt AAA-luokituksensa.

UK valmistautuu 1948'in täysillä Iso-Veli G. Brown'in säestäessä, olemme aina olleet sodassa Oseaniaa vastaan - (vai oliko se EurAasiaa?). Joka tapauksessa Euroopassa on laskeutumassa uusi rautaesirippu - talous -sellainen. Samaan hengenvetoon tietenkin puhutaan kansallisten budjettien mitätöinnistä ja yhteisestä, oikeasta päätösten teosta - siinä varmaan taas maksumiehiä haetaan kun muita heitetään susille. Itä-Eurooppa taitaa itse asiassa jäätyä...

Tässä mietittävää armeijan ostoksia tekeville - UKsta tulossa 2. luokan armeija JOS EI SAADA ISOJA OSTOKSIA KÄYNTIIN. Samassa tilanteessa ovat kaikki muutkin toisin sanoen ei ole huolta kauheasta kilpavarustelusta - ja vinkkinä shoppailijoille: vuoden parin päästä voip saada 2x-5x määrät hilavitkuttimia MYÖS ASEMARKKINOILLA. Kärsivällisyyttä, deflaatio puree kaikilla sektoreilla, vaikka sitä ei kukaan halua omasta alastaan/sijoituskohteestaan uskoa. Toiset kärsivät vain rajummin kuin toiset ja se voi antaa illuusion noususta.

 

Jos joku käyttää syötteiden lukijaa (googlereader tai muut), niin nyt tuo syöte taitaa toimia kuten sen on tarkoitus. Tuosta ylälaidan "pullopostia" napista vain painamaan ja tilaamaan.

 


02.03.2009 19:31 |