ALAS, ALAS JÄNIKSEN KOLOON MENNÄÄN - MISSÄ ON ULKO-OVI?

Jenkkilän helmikuun irtisanomiset yksityispuolella lähes 700ooo - tälle kuulle 750ooo? Kannattaa huomata, että noita lukuja perinteisesti viilataan ylöspäin reilusti pienellä viiveellä. Suomeksi sanoen vuoden lopussa 10 milj. työtöntä on 99% varma. Osavaltiosta toiseen uutinen on sama, kenkää tarjotaan kaikille. 8,3 milj. asuntolainaa upoksissa, lähellä tuota status miljoonia muita. Ja nämä luvut siis lätäkön takana, EU? uh, give me rope Joanna vai miten se laulu menikään... Mutta ei se mitään, vielä jaksetaan arvuutella että ollaankohan sitä Lamassa vielä... Herätys hemmo! paluuta entiseen kulutusyhteiskuntaan ei ole vuosikausiin, mahdollisesti koskaan.

 

MaailmanVienti

 

Tässä yksi pikku-uutinen lisää, HSBC lopettaa asuntolainojen myöntämisen. Countrywide, yksi isoimmista subprime-lainoituksen aloittajista levisi viime syksynä ja johtaja tietenkin hyvien bonusten kanssa "eläkkeelle". Nyt samat hemmot leipovat miljoonia ostaen langenneita asuntoja penneillä. Jep, miljoonia lisätuloja - eikä puhettakaan että näitä voitaisiin mistään syyttää. Paras valtio kun rahalla saa - ja muuta viatonta, eh?

UKssa avoimia työpaikkoja saa etsiä kiven alta - ja palkat tulevat alas lujaa. Brown jatkaa epämääräistä pölpötystään, jenkkilän liittovaltion pitäisi käyttää tilaisuutta hyväkseen pankkien uudelleen järjestelyyn. Haha, kukahan siellä esiripun takana niitä naruja kiskoo? Tervetuloa DoubleTalk'in maailmaan, sen kautta tämän päivän uutiset on paljon helpompi ymmärtää.

Wuuups, jenkkilän pankkitalletukset taitavat jäädä limboon - FDIC tänä vuonna ilman varoja? Citigroup joutuu julistaa murhaavia tappioita viime vuodelta - entäs alkanut vuosi? Osasyyna voimme lukea tätäkin, Freddie ja Fannie'ta ei tulla yksityistämään - ei taitaisi olla ostajia, se on siis veronmaksajien sijoitus - wow, kuka olisi arvannut? Ei kai, kun parempituloisetkin ovat kuralla asuntolainojensa kanssa. Miljoonia asuntolainaisia lisää matkalla viemäriin... Ja vaikka kovasti voivotellaan, että kyllä ne jenkit on hölmöjä noiden finanssiasioidensa kanssa niin entäs tämä: Saksan kiinteistöalalla 18x velkamäärä kiinteistöjen markkina-arvoon.

Yhdestä voimme olla varmoja, elävät kuolleet jatkavat tavan kansalaisten rahojen syöntiä niin kauan kuin niiden annetaan seistä - Obama ei todellakaan ole siis Joe 6-pack'in leirissä. Nyt kun puhutaan, että mihinkään ei voi laimentaa riskiä, niin kai voimme alkaa laskemaan päivissä jonkun ison pankin kaatumista. Citigroup vai Boa? Kruuna ja sinä häviät, klaava ja minä voitan. Reilu peli ja muuta hauskaa siis.

Tämäkin on odotettu reaktio, shorttaajia aletaan syyllistämään hintojen laskusta - koskakohan siitä taas tehdään laitonta? Valitettavasti markkinat ovat jossain muussa ulottuvuudessa, eikä niitä saada toimimaan valtaihmisten haluamalla tavalla niin kauan kun ei ole luottamusta. Jotain realismia kuitenkin, tosin kukaan tuskin pitää näistä - firmojen luottoluokituksia viilataan alaspäin (Ambac ja BoA). Seurauksena tietenkin kulujen siirtäminen pienasiakkaille, kuinkas muuten?

Odottikos kukaan tätä? FED peruu TALF'in (vimosin pankkien apuohjelmansa) osallistuvien pankkien bonusrajoitukset johtoporsaille. Niin, ja edelleenkään FED'illä ei ole aikomuksia kertoa mitä pankkeja ovat auttaneet lainoituksella - ei kai sellainen ketään kiinnostaisikaan... Ehkä selkein esimerkki romahduksesta on kun pornoalakin on jo lamaan vajonnut. Velallinen kuollut? lähisukulaisesta maksaja - tai niin ainakin jo yritetään.

Kiina pystyttää avoimesti sotilaallista avaruusasemaa, hmm, lisää mieltä rauhoittavia uutisia siis. Olikohan tuo osa Kiinan yritystä pönkittää omaa talouttaan? Ainakin vimosin apupaketti siellä otettiin Wallstreet'illä positiivisesti vastaan - tosin silähän ei ole mitään väliä, että vastaavat toimet jenkkilässä eivät ole auttaneet mitään. Ah, reaalimaailma ja finanssimaailma ;-) Päivän esimerkki - Australia ehkä mahdollisesti jopa saattaa kenties joutua taantumaan jos oikein paljon tilanne vielä huononee. Sorry, ketä yritätte huijata - meitä vai itseänne?

Jaa, on se hienoa kun isot yliopistotkin ovat derivatiiveissa kurkkuaan myöten: Harvard'in talousnerot taisivat uskoa omat puheensa ikuisesta kasvusta. Onkohan tämäkin osa Suomen yliopistouudistuksen taustalla - yliopistojen pitäisi alkaa rahoittamaan itseään pörssissä? Jotenkin kierona mieleltäni voisin jotain tämmöistä kuvitella...

Sveitsin finanssimaine on kohta katuojassa - siellä yritetään suojella asiakastietoja viimeiseen asti, mutta kuinkahan kauan tuo onnaa? EUssa vakuutellaan, että ei syytä huoleen Itä-Euroopan suhteen. Niin, samalla kannattaa varmaan tarkistaa mitä puhujien kädet puuhaavat...

Uskomatonta, joku autoalalla puhuu järkeviä: Daimler ja BMW, valtion ei pitäisi puuttua autoalan uudelleen järjestymiseen laman takia. Imperiumin rajamiesten ei tarvitse olla kohteliaita, pyydä olemaan ystävällinen ja saat pippurisumutteesta. NBA eli jenkkilän korisliiga saa 175 milj. US$n apuja BoA'lta.

Energiapuolella näyttäisi siltä, että Saudi-Arabia on ohittanut Peak Oil'insa. Ja jos kuka asiaa on lueskellut yhtään, niin tietänee lauseen Kun Saudi-Arabia on ohittanut huipputuotantonsa, niin koko maailma on ohittanut huipputuotannon. Omassa leirissä Meksikon Pemex yrittää saada lainoitusta hurjasti laajennetulle uusien lähteiden etsimiselleen. Niin, viimoisimpia tietojahan on, että Meksikosta on lopettamassa öljynviennin parin vuoden sisällä. Ja Ukrainassa tuntuu olevan pieniä ongelmia maksaa kaasustaan Venäjälle - soh, näitäkin lukiessa kannattaa lukea raportit tuosta matsista (täällä ja täällä).

Aika opetella elämään muilla tavoilla - tavallaan lama on hyvä, se käynnistää uuden ajattelun. Toisaalta kaikkialta saamme kuulla, että kun lama on ohi niin alkaa uusi nousu. Joo, ehkä - tähän asti kaikista lamoista on noustu kasvavan energian siivellä - nyt suoraan sanottuna epäilen rankasti haaveen toteutumista. Ja sitähän se on, unia paremmasta - valitettavasti unelmoimalla ei mahat täyty... mutta veikkauksia miten hyvin poliittinen tai taloudellinen maailma kykenee asian ilmaisemaan meille pikku öttiäisille? Heh, anna kun arvaan - vika on tuolla, tuolla ja tuolla - mutta ei koskaan minussa.

Tulevaisuuden kultakaivokset - kaatopaikat tietenkin. Mutta homma olisi niin paljon helpompaa kun ihmiset oikeasti olisivat kiinnostuneita kierrätyksestä. Ainahan voi toivoa...

 

OS, kiitos tsemppauksesta - listalla olisi vielä tilaa muillekin ;-)

 


04.03.2009 21:41 |