SUURI LAMA OLI PAHA? VALMISTAUTUKAA PAHEMPAAN

Tämä on pysäyttävä arvio: kahden vuoden pätkissä 2008-09 jenkkipörssien romahdusta pahempia vain 1930-31 ja 1931-32 edellyttäen, että tämän vuoden kurssilaskut pysähtyvät tähän. Veikkauksia tuon toteutumisesta? Vetoja? Eikö? En minäkään - tai no, ehkä likaiset, vanhat, lähes puhkikuluneet sukat voisin laittaa pantiksi - mutta en puhtaita. Tästä voi seurata kurssien menoa päivittäin päivittyvällä käppyrällä. Tässä on vielä 10kk vuoden loppuun - ottakaa pulkka mukaan kun seuraatte tuota... Niin, ja poliitikkojen mukaan 2010 on jo nousuvuosi - ELI EI!!! DoubleTalkTM on tämän päivän poliitikkojen/ekonomistien tekstien ymmärtämisessä välttämättömyys ;-)

 

Rehellisyyden nimissä tietenkin vastasanomisiakin on: esim. tämä. Artikkelin käppyrässä vimosen reilun sadan vuoden aikana DOW on junnannut paikoillaan maksimissaan 12v ennen seuraavaa nousua taas. Toisin sanoen nykyinen pörssien tasanne tulee tuolta 1990-luvun lopulta - ja tuon jutun mukaan siis tästä pitäisi lähteä seuraava ylämäki taas. Vastapalloon voin väittää, että kautta historian ei ole ollut tällaista vedonlyöntiä käynnissä (derivatiivit) ja niiden purkautuminen on vasta alkanut. Toisin sanoen - alas on vielä paljon matkaa.

Muutamia pikkufaktoja viime päiviltä - Citigroup'in osake alle 1 US$n, AmEx alle 10 US$n (alin 1995 jälkeen), GE alle 6 US$n jne. Jenkkipankkien luottoluokitukset alas. Jotain positiivista realistista siis. EUn pankeilla 2 bilj. US$n vaje viime vuosien yli-innostuneen lainoituksen seurauksena. UK ja EKP, molemmat 0,5%n korkoleikkaukset - apuja noista, eikö? Ei se mitään, lisää leikataan.

Jos ketä kiinnostaisi tietää mitä verhon takana tapahtuu, niin parempi mennä vain kotiin peiton alle: FED kieltäytyy ilmoittamasta pankkitukia saaneita sekä pyrkii pitämään AIGn fumblailut samoin piilossa. AIGsta olen puhunut ties kuinka monta kertaa (hakukoneella vasemmalla voi hakea juttuja), pulju on niin derivatiiveissa kiinni, että tietoja ei tulla koskaan tavan kansalaisille vapaaehtoisesti jakamaan. Huvittavimpia juttuja tietenkin on, että muutama senattori sanoo AIG'ta "menetetyksi". Taitaa olla koulutuksen paikka noille verhon takana...

Luuleeko Suomenmaassa joku tavallinen ihminen pääsevänsä katsomaan oikeita lukuja? Veikkaan, jotta ehkä joskus - mutta sitten kun kirjanpidot oikeasti aukaistaan, niin meistä valtaosa hoitelee omia porkkanoitaan ja vanhempiaan kotona tai kylän hoitokodissa vuoropäivinä. Maailmamme on muuttumassa ihan toisenlaiseksi kuin 99% ihmisistä vastaisi sitä heiltä kysyttäessä. Niin, testatkaa huviksenne joskus - yksinkertainen kysymys: Millaisessa maailmassa elämme 10v kuluttua? Veikkaan, että valtaosa puhuu uudesta talousnoususta, vaihtoehtoisista energioista, uusista autoista, lomamatkoista jne. Auta armias jos menet muuta sanomaan - been there, done that :-(

Nykymenon varjolla tietenkin puhutaan, että mahdollisuus parempaan finanssimaailman järjestykseen ja jenkkilän järkevään kasvuun, blaa-blaa blub-blub öh-öh... on se hienoa, kun kaverit voivat muuttaa fyysisen maailman rajoituksia - tai no, ajatus kai on, että kun niistä ei puhuta, niin ne eivät sitten haittaa. Tosiasia vain on, että kasvun uskontomme edellyttää koko ajan KIIHTYVÄSTI kasvavaa rakennelmaa EI LINEAARISTA.

Joka tietysti on mahdoton, mutta hei, ei johtoporsaiden tarvitse uskoa jollaörhöjä kun on paljon parempia puhuvat neuvonantajat kuiskuttelemassa korvaan - puhumattakaan suurimmasta osasta kansalaisia isoissa valtioissa. Suomessa, hmm - toiverikkaana itse palasin tänne kuvitellen että täällä edes tavan tallaajilla olisi jalat maassa, mutta viime aikoina on alkanut luulot rapisemaan. Harva haluaa ajatella, että voimma joutua olemaan kateellisia Afrikan ihmisille.

Kiinassakaan eivät johtajat ole yhtään sen kummoisempia kuin länsimaissa - totuudesta ei voida puhua eli Kiinalla edessä 8%n kasvu. Kiinan valtio takaamaan paikallishallinnolle 29 Mrd US$a ja Sudan'in sotarikoksista epäiltyä johtajaa. Darfurin öljy painaa kummasti taas vaakakupissa, eh? Globalisaation kuolema on tietenkin se mitä kukaan ei halua myöntää - niin, ehkä sen voimme vaihtaa sitten resurssisotiin, kai sitäkin voi jonkunlaisena globalisaationa pitää?

Geithner'ia arvostellaan "sujuvasti" - mutta tehdäänkö Paulson II'lle mitään? Ei tietenkään, hän on lain yläpuolella. Puheita tietenkin viljellään suuntaan ja toiseen, esim. että arvotustoimistoja pitäisi vähän vahtia, mutta kuinkahan käy? Niin, ja voisi kai noita CDS'iäkin vähän vilkuilla tarkemmin. Entäs tämä - lähes puolet subprime-lainoista maksuvaikeuksissa, anna kun arvaan - kukaan ei osannut odottaa tällaista (ETLAn Sorjonen Nordean Ajassa -asiakaslehti 1/2009)

Onneksi löytyy näitä järkisijoituksia - Coke sijoittaa 2 Mrd US$a limpparitehtaaseen (?) Kiinaan. Ja jos oli tarkoitus jenkkilässä osavaltioiden apupaketteja tarkoitus käyttää erinäisiin projekteihin - unohtakaa se, ne menevät vanhojen velkojen maksuun. Näin myös lätäkön takana - keskeytyneet rakennusmaat tyhjenevät kaikesta mahdollisesta, sähköjohdot, putket jne. 

Jenkkilässä panttilainaamot elävät parasta aikaansa - mietin vain, jotta missä välissä tajuavat laskea hintojaan hekin... tällä menolla niistäkin moni menee vararikkoon, kun ovat maksaneet liian paljon tavarasta. Asia tietysti valkenee heille parin vuoden päästä, kun tavaravuoret kasvavat ja ihmiset eivät tule hakemaan omiaan pois. Se onkin sitten alemyyntien alemyynti kun panttilainaamot myyvät itsensä tyhjäksi.

Huh, vasta oli että joka kahdeksas asuntolainainen jenkki on upoksissa - nyt lähes joka viides. Suunta lienee selvä jo, mutta toisaalta Obambamba ja kumppanit puhuvat 3,2% talouskasvusta 2010 ja asuntojen hintojen kääntymisestä jne. jne. Heidän täytyy tietää asiat näin, eiväthän he muuten sellaista sanoisi - eiväthän?!?!? Mmm, mietitäänpä hetki uudestaan... Merrill Lynch'in sisäisissä tutkimuksissa paljastuu "pieniä epäkohtia": yksi mies hukkasi 120 milj. US$a ja muita. Ei isompia kommentteja pankilta.

Eihän asioiden pitäisi olla kovin huonosti, FDIC (pankkitalletusten takaaja jenkkilässä) tosin ottaa varmuuden vuoksi 500 Mrd US$a lainaa. Taitaa olla 19 Mrd US$a vähän liian vähän takaamaan 4+ bilj. US$n talletuksia - ei mutta hetkinen, eihän tuo riitä vasta kuin reilun 10%n takaamiseen! Mitenkäs tämä systeemin pystyssä pysyminen USAssa olikaan??? ja EU taas... haluaako joku täällä katsoa tosiasioita silmiin - johtoporsaat eivät sitä ainakaan tee.

Nämä on kyllä karmeudessaankin huvittavia luettavia - ei taida olla taas kuin pari päivää (ensimmäiset kerrat varmaan loka-marraskuulla) kun veikkailin kaksinumeroisia MILJOONIA työttömiä lätäkön taakse. Nyt isoissakin lehdissä aletaan heittelemään vastaavia - Times 8 milj. tänä vuonna? "Osaherkkuna" on lukemattomien vastavalmistuvien toivoton homma etsiä koulutustaan VASTAAVAA työtä - sama herkku se on täälläkin monella edessä, vaikka eihän siitä maassa osata keskustella. Jupistaan ja puhistaan eläkeiästä, kun pitäisi miettiä elämistä - jokaisen järjellä ajattelevan pitäisi tajuta, että eläkkeiden aika alkaa olla ohi.

Oletko sinä valmis työskentelemään hautaan asti? Asian hyväksyminen olisi käsittämättömän paljon helpompaa kun asioista puhuttaisiin oikeilla nimillä - mutta, ah... demokratia on valtaväestön diktatuuria - ja valtaväestöä on helpohko ohjailla puppupuheilla hyvästä ja kauniista. Parissa vuodessa näemme mihin se johtaa, ehkä kymmenessä asiasta aletaan puhumaan ja parin kymmenen jälkeen hyväksytään alamäki. Sitä ennen "ensi kuussa, ensi vuonna tilanne paranee" -puheet johtavat - ja valtaväestö seuraa.

Islanti on saamassa seuraa - yksi selkeimmistä kandidaateista taitaa olla Uusi Seelanti. Maata on viety imperiumin sydämeen viime vuosina omien johtoporsaidensa johdolla tehokkaasti, nyt maa pääsee Echelon'in lisäksi Pentagon'in salaisimpiin tiedostoihin

Islannista puheenollen, tässä on piiiitkä artikkeli "Wallstreet on Tundra" eli kasinotalouden nousu ja tuho Vanity Fair'in sanailemana. Tylyjä yksityiskohtia juttu väärällään, sieltä on hyvä katsoa vähän mallia meidänkin lintukotoomme - varoittavina esimerkkeinä jos ei muutoin. Ja kyllä, sinunkin verorahoja on sinne laitettu pönkittämään tilannetta kuvitelmalla, että suohon voitaisiin taas rakentaa pilvenpiirtäjä. Kysykää vaikka armaalta talousministeri Kataiselta. Minusta olisi kiva kun jotenkin saisi kytkettyä nämä lainat niitä myöntäneiden ihmisten tuloihin... niin, kuvitelmia kuvitelmia...

Imperiumi ei huolehdi omistaan, kotiutettujen ja kolhittujen sotilaiden avustushakemuksia avaamattomina varastoissa. Niin, valtaosa noistakin jenkkisotilaista tuskin tajuaa olevansa palkkasotilaita ja kuvittelee olevansa kohtuullisen terveyshuollon kannattelemia. Perinteisestihän palkkasotilaiden on pitänyt maksaa omat terveyskulunsa... Tosin se ei taida onnistua kun kohta jenkkilän sairaaloistakin tipahtaa taloudellinen pohja lopullisesti - mitenköhän sekin selitetään julkisuudessa.

Energiapuolella bensavarastot täyttyvät kaikkialla maailmassa - kulutus kurahtaa entisestään. Kohta kun hinnat ottavat uutta syöksykierrettä OPECin puheista ja muista huolimatta, niin energiaongelmista ei tulla puhumaan virallisilla tahoilla vuosiin. Eihän ne nyt voi ketään kiinnostaa - ei VOI OLLA energiapuolella ongelmia, kun on niin halpaa. Jeh, - ja maan vannottiin joskus olevan litteä.

 

Niin, asiat alkavat muistuttaa paniikkia hevosen kokoisilla kirjaimilla - joka tietenkin tarkoittaa sitä, että kohta voimma odottaa nousua taas. Mutta sitä ennen pari isoa "tapahtumaa" lehtiotsikoihin ja kaikkien tietoisuuteen. Citigroup nurin? GM-Chrysler pönttöön? Valtio pari resetointiin? Jokainen voi arvailla itsekin - ja keskustelupalstallekin saisi kirjoitella.

 


06.03.2009 18:52 |