UK SITTENKIN SEURAAVA KAATUVA LÄNSIMAINEN VALTIO?

Tuo olisikin sellainen shokki systeemille, että kaaos alkaisi jo eilen. Mutta saarivaltion epäily on varsin aiheellista: Loyds'sta 70% veronmaksajien niskaan. Vastalahjana 260 Mrd £n vessapaperit. UKsta on samoin kevyt 1 bilj. US$a haihtunut ulkomaisia sijoituksia. UKssa finanssituotot laskevat enemmän kuin 1930-luvun lamassa. UKn BKTsta viidennes pankkien pönkitykseen. AIG on pumpannut maailman pankkeja (mukaan lukien UK) jenkkikansalaisten verorahoilla (kuulostaako Suomi-Islanti -pankkituet tutulta?). Tuttuun tyyliin asioista ei tavan kansalaisilta edes kysytä, asiat menevät siis need-to-know -perusteella vain. Ei ihmekään, että maailman isot pankit pitämään kokousta Lontoossa. Minä veikkaan, että UKn paineen helpottamiseksi joku pienempi valtio (Irlanti?) ajetaan romahdukseen huomion poiskääntämiseksi - ja maailma on taas parempi paikka, ainakin hetken uutisissa.

 

Tätä tragikomediaa on karseaa seurata - jälleen kerran kabineteissa yritetään ravintolalaskua siirtää verhon taakse jemmaan: lakia markkinahinnoittelun poistamiseksi esitetään (taas?). Jokainen näitä sivuja lukenut tietää, että tuollainen laki on välttämätön systeemin pystyssä pysymiselle - mutta sanoisin, että tämä on kansituolien järjestelyä Titanic'in kannella (tässä ja tässä listaa ongelmaisista jättiyrityksistä). UKssa varmaan tavan kansalaisiakin naurattaa, valtion avustuksella eläkkeet menossa viemäriin.

FED: AIGn tietoja ei tarvitse kertoa julkisuudelle. Kaiken kaikkiaan on käymässä yhä räikeämmin selväksi, että muka-valitut kansanjohtajat ja muut ovat vain ja ainoastaan isojen rahainstituutioiden lieassa. Siitä on jossain välissä väistämätön seuraus totaalipärskähtely, jota en haluaisi nähdä. Vai miten kauan luulette, että ihmiset suostuvat rahojensa pumppaamiseen zombie-systeemin ylläpitämisessä? Toisaalta Cryptogon'in mukaan - perusjenkit ovat kuin herkkusieniä, he pitävät (uutis)pimennossa olosta ja syövät pa5kaa. Entäs me suomalaiset?

Tässä vähän listaa finanssi-instituuttien touhusta viime vuosilta: jenkkisenaatin lobbaus yli 5 Mrd US$a, bonuksista ei saisi puhua julkisesti, isot pankit putsaavat pieniä suoraan tai välillisesti omiin mustiin aukkoihinsa jne. Tässä mainitaan vaihteeksi tuo 700 bilj. US$n derivatiivi-elefantti, josta ei virallisilta tahoilta tule kuin vältteleviä mainintoja. Niin, asian kohtaaminen julkisesti tietysti tarkoittaisi, että koko systeemin kuolema pitäisi myöntää - Denninger listaa mikä on pielessä (vinkki: kaikki).

FDIC taitaa olla kykenemätön hoitamaan enemmän kuin pari kaatuvaa pankkia viikossa. Jotenkin huonojen uutisten (Obama-bear-market) määrä on niin valtava, että kieroutuneesti kuvittelisin useammankin pankin olevan pulassa. FDIC'n vimosin rahoituksen laajentaminen 500 Mrd US$lla kertoo isoista ongelmista, samoin Bair'n sekavat viestit mediassa - ensin hän halusi nostaa pankkien maksuja, nyt taas laskea ehdottamiaan maksuja (moni pankki varmaan kertoi kaatuvansa jos joutuu maksamaan). Auta armias jos kun Citigroup, BoA tai Wells Fargo kaatuu...

Lisäksi on vähän kummallista, että FDIC'in pitää lainata valtiovarainministeriöstä lain hyväksymisen kautta. Virallisestihan FDIC ja valtiovarainministeriö ovat molemmat osa liittovaltiota. Mutta mitä sitä näitä pikkuasioita tonkimaan. Jos FDIC'in Bair jatkaa puheitaan, niin paniikki on varma lopputulos. Jotain hän yrittää korjata sanomisistaan, esim. liian isoja pankkeja ei pitäisi antaa muodostua. Myöhäistä sano...

FDIC'llä taitaa olla krooninen pula henkilökunnasta - ja sama vaivaa valtiovarainministeriötä. Sinänsä hassua, etteivät löydä noihin paikkoihin ihmisiä - palkka olisi varmasti "kohtuullinen", mutta ehkä kukaan ei halua leimautua talouden romuttajana - tai sitten psykopaateista alkaa olla pulaa. FDIC'in toimintaa jatkossakaan tuskin auttaa, että heillä on mitä ilmeisimmin viime vuosina katsottu asioita sormien läpi varsin sujuvasti. Niin, mitä sitä suotta valmistautumaan vaikeisiin aikoihin - "eihän ne minun toimikaudellani tule" -ajatus on tainnut olla kantava miete tuollakin.

Obama kehoittaa, ettei ihmisten pitäisi säilöä rahojaan patjoihin - mm-mm, haistanko terwrstrien vastaisen lain? Muutkin puheet ovat suoraan Mikä-mikä-maasta, talous nousee blaa-blaa, paras kansa blöö-blöö ja muuta isänmaallista. Miten olisi rehellisyys asioiden selvittämisessä? Jaa, se tietysti voisi johtaa sisällissotaan ja muuhun vähemmän mukavaan - toisaalta kun katsoo menoa, niin ne ovat realistille nähtävissä nykymenollakin. Ja Obamasta on edelleen tulossa nyky-jenkkilän viimeinen residentti - neljä vuotta on pitkä aika tällä menolla.

Paribas, Ranskan suurin pankki, ottaa Fortis'in kontolleen Belgian valtion taatessa kaupan. Terve vaan Belgian immeiset, minnekäs ne veroeurot mahtavat valua? GM ajoi perjantaina vuoteen 1933 - inflaatiokorjattuna kai 80% alle tuonkin. Pikkuseikkoja, pikkuseikkoja joo... Koulusiivoojaksi 700 hakijaa.

Pari Buiterin tekstiä, ensin UKn kommentointia sitten FEDin toikkaroinnista. Molemmat varmaa laatukritiikkiä - tietenkin ennakoivat varsin synkkää loppunäytöstä sitten joskus. Mutta minkäs teet - nykysysteemistä kun ei voi päästää irti (kysykää poliitikoilta ja/tai talousihmisiltä), niin minkäs teet...  Kun Titanic vajoaa, ei taida olla paljon apua ruorimiehen vaihdolla - mutta se toisi jotain tolkkua menoon ja auttaisi ihmisiä oikeisiin päätöksiin. Miksi siis ei heitetä Geithner'ia (tässä ja tässä) pihalle muiden GS-miesten kanssa? Jaa, se olisi tietenkin noiden pankkijehujen intressien vastaista.

EKPn jäsen varoittelee nollakoroista, jo-oh, hyvä se on varoitella. Tosin äijän puheista putoaa pohja pois kun lukee, että deflaatio ei ole näköpiirissä. Samoja höttöpuheita heitteli kyllä oma armas Liikasemmekin lauantai-aamun tv-haastattelussa. Tosin molempien puheet asettuvat perspektiiviin, jos €uro romahtaa EUn hajoamisen myötä ja hintojen suunta kääntyisi ylös. Melkoista trapetsitaiteilua heillä siis - katsotaan kuinka tilanne kehittyy... ja pidetään hatuista kiinni, sillä vuoristoradan junamme on vasta lähtenyt liikkeelle.

Hmm, perus-brittisotilaita ei ole valaistu Afghanistan'in operaation tärkeydestä, kun puhuvat väärin virallisesta menestyksestä (huumekauppa siis). Ruokauutisia välillä: Kanadassa 69 limppaa 72 testatusta sisälsi bis-fenol-A'ta, ikään kuin sokeriliemi ei olisi tarpeeksi onnetonta juotavaa muutoinkin.

Kiinan talouden kääntyminen on puhdasta fantasiaa, olisiko kukaan samaa/eri mieltä? Äh, mitä sitä suotta - pää pensaaseen vain (Kiinan systeemi on NIIN HYVÄ), kyllä se siitä

Obama: kasvavat terveysmenot riski taloudelle... mm, ihan kuin olisin kuullut tuonkin jostain ennen. Olisiko syytä pelastaa valtamedia seuraavaksi talouskuristuksessa - sitähän tässä enää kaivattaisiinkin, valtiojohtoista uutistoimistoa, US-Pravda? Sitä paitsi Pakistanin rokottaminen vie varmasti monen mielenkiinnon pikkuasioista pois - terroristeilla peloittelu on päivän viesti, siellä mahtavat Halliburton ja muut hieroa rasvaisia käsiään.

Australiakin on joutumassa taipumaan taantuman puolelle, tosin maa on pitkään taistellut tuota virallista myöntämistä vastaan. Taitaa sieltä jossain välissä tulla se Uusi Australia-Seelanti raha- ym. liittokin. Uskomatonta, miten keskushallitukset kuvittelevat pystyvänsä pitämään itsensä ratin takana kutistuvan energia/talouskurvan alettua pureutumaan systeemiin. Jos joku ei ole nähnyt elokuvaa V, niin huomenna taitaa olla SubTV'llä hyvä tilaisuus siihen. Orginellit sarjakuvat ovat tietysti ihan muuta, mutta mielestäni varsin onnistunut sovitus - ja pitäisi pistää jokaisen tänä päivänä miettimään.

Kehitysmaiden tulevaisuus vaikuttaa synkältä, -20% kehitysapujen lasku on melkoinen humpsahdus. Mutta, mutta - mitä ihmiset täällä sanovat, kun tuloista haihtuu 20%? Sellainen kuulostaa hurjalta, vaan kuinka moni on laskenut taloutensa sellaisen mahdollisuuden huomioon ottavaksi? Jälleen joudun toteamaan, että tavallaan voimme joutua olemaan kateellisia Itä-Euroopan entisten Neuvostovaltojen ihmisille (ellei jopa afrikkalaisille) - heillä kun on paljon lyhyempi matka pohjalle tipahduksessa... meillä taas, uh - aika näyttää miten hyvin näihin mukaudutaan.

Tämä kullan kehuminen mediassa on menossa vähintäänkin mielenkiintoiseksi, isot jehut varastoivat kiiltävää kotikomeroihin. Tuossa on parikin mietittävää - miksi rahaihmiset ostavat wanhaa kehnoa, jolla ei ole mitään käyttöä? Mutta vielä isompi kysymys on, että miksi varastointi tapahtuu pankkien tallelokeroiden ULKOPUOLELLA? Arvaavatko kaverit jotain mistä ei julkisesti tietenkään puhuta hölkäsen pöläystä...

Niin, ja kuka kultaan/hopeaan sijoittaa, olkoon valmis niiden mahdolliseen laittomaksi julistamiseen, piiiiiiitkän käyttämättömyysviiveeseen (eli voit joutua myymään huonolla hinnalla) sekä kelpaamattomuuteen vaihtovälineenä virallisissa paikoissa. Epäviralliset taas - jokainen (Putin ja Evans-Pitchard mukaan lukien) saa arvailla... tässä ehkä yksi säilytyspaikka, tallelokeron sisältävä sänky (vain 949£).

 

Hesarissa oli nyt sunnuntaina (8.3.2009) juttua Ollilasta ja Shell'istä - ja olipa taas melkoista myöhäiskirjoittelua. Tahtoo sanoa, että ei mainittu miten Shell ja Ollilakin vielä pari vuotta sitten puhuivat, että Peak Oil on puppua. Tietysti kehutaan, että M. Hubbert, joka kehitti Peak Oil-ajatuksen 1956, oli Shellillä töissä - mutta ei mainita, että miehen ajatukset lapioitiin komeroon ja asiasta ei puhuttu mitään kymmeniin vuosiin. Niin, eihän huonoja asioita ennustavia voida ottaa vakavasti, ei ennen kuin ollaan tilanteessa, että pitää huutaa pyyhkimään.

Mistä tietenkin päästään näidenkin sivujen ohittamiseen huuhailuna. Itse tietenkin toivon, että asiaan herättäisiin (kävijöitä kun on ollut eri sanomalehdistäkin jonkin verran) ja puhuttaisiin asioista oikeilla nimillä. Realistina kuitenkin luulen, että erittäin todennäköisesti tästäkin asiasta puhutaan vasta kun myöhäistä. Haluaisin olla väärässä, mutta... kun puuppituubista tulee taas joku uusi ja tärkeä ohjelma, jota tarvitsee seurata!!! Sitä paitsi näiden sivujen asioilla kun ei voi markkinoida kulutuksen kasvatusta.

Samoin HS-artikkelissa viitattiin 2030 arvioihin maailman öljynkulutuksesta 95-106 mtp (vuosi sitten vielä CERA puhui 130 mtp'n kulutuksesta 2030 eli kai tämä on kehitystä). Ei mainintaa, että vasta Total ennakoi jo huipputuotannon olevan tässä ja nyt. Lisäksi ei mitään mainintaa Pohjanmerestä tai Saudi-Arabiasta sekä ehkä miljoonasta muusta pikkuasiasta. Samaa pehmoilua, että teknologia ja uusiutuvat meidät pelastavat - olen varsin eri mieltä, mutta siksi kai olenkin jollamies.

Tietenkin tulemme kuulemaan, että ei sitä Peak Oil'ia saavutettu (ei tarvittu maksimituotantoa), kun kysyntä laski laman takia, ei ole rahaa tuottaa enempää (jonkun vuoden päästä siis) ja muita mutta nuo ovat vain selityksiä. Ja niitä sitten riittääkin kaikilla (varsinkin) johtoporsailla tulevina vuosina - minullakin siis omani, mutta eipä siitä taida moni olla kiinnostunut. Sen hyväksyminen kun tarkoittaa kättelyssä 90%n leikkausta kaikesta nöyhtäkulutuksesta (tarkoittaa hilavitkuttimia, matkustamista jne.) ja siten melkoista asennemuutosta maailmankatsomuksessa.

Laittakaa sivuista tietoa eri keskustelupalstoille, kiitos.

 


08.03.2009 10:07 |