AIG ON VERONMAKSAJIEN (rahojen?) HAUTAUSMAA 

Minua ainakin ottaisi perusjenkkinä pattiin, että puljuun upotetuista 160 Mrd US$ista on Europankkeja pumpattu kymmenillä miljardeilla (80 Mrd US$a?). AIG'han toimi CDS-derivatiivien vakuutusfirmana eli pankit ja muut ostivat vakuutuksia sijoituskohteidensa turvaksi. Nyt kun deflaation on systeemissä kuin purkka sukassa, on AIG'n kautta virrannut hilloa esim. Ranskan Societe Generale'n holveihin (listalla muita europankkeja ovat mm. Deutsche Bank, UBS ja pitkä lista UK/US pankkeja). Hilpeä fakta on myös se, että vakuuttaneet pankit ovat saaneet sijoituksensa 100%sesti takaisin sekä saaneet pitää takuunsa itsellään (DailyKos -artikkeli). Tietenkään europankit eivät asiasta vielä pukahda, mutta maltan tuskin odottaa pian estraadille virtaavia selityksiä. Tämä soppa on kuin tarujen runsauden sarvi - tosin ulos pursuava tavara löyhkää taivaaseen asti.

 

Huvittaa miten McCain ja republikaanit moittivat pankkien pystyssä pitämistä, veikkauksia miten homma menisi jos McCain olisi residenttinä? Mm, ehkä vieraiden terenistien pommitus olisi kiihkeämpää, mutta pankkien auttamisesta tuskin olisi lipsuttu. Geithner voisi hyvinkin olla valtiovarainministerinä, äijä kun tekee varsin hyvää jälkeä pomoilleen - vinkki, se ei tarkoita veronmaksajaa. Kohta mies saa apuja hommiinsa, kun Obama lisää miehiä remmiin. Mikä on tietysti enemmän kuin tarpeeseen - epäuskoisimmat jo heittelevät veikkauksia että valtiovarainministeriö on seuraava Bear Stearns. Tuo ei sinänsä enää hämmästyttäisi, kun tuntuu että myös FEDin sisälläkin kuplii, Kansasin FEDin osapankin pomo tuomitsee nykyiset finanssiavut.

Stiglitz listaa hyvin jenkkiyrityksiä talouden auttamiseksi - ja miten ne eivät ole toimineet. Mies toteaa, että näitä voidaan käyttää vinkkinä muulle maailmalle - ilmeisesti, että näin EI PITÄISI toimia. Mielenkiintoista tietenkin on, että juuri samoilla linjoilla jatketaan kautta maailman. Sopuleitako tässä ollaan? Vai johtoporsaatko vain? Tässä lisää pörssien tunnelmien haistelua - ilmassa alkaa olla käsin kosketeltavaa paniikkia. Samaa on tietysti havaittavissa maailmanlaajuisestikin kun lukemattomien firmojen kaatumisia ennakoidaan.

Työttömyysluvut lätäkön takana ylös kovalla höyryllä: puhtaasti työttömät, osa-aikaiset ja töissä olevat, jotka etsivät uutta työtä 14,8% helmikuussa. Tuo yhdistettynä viime aikaisiin siivoojan jne. paikkaa hakeneiden satojen hakijoiden kanssa, voimme olla varsin varmoja että ongelmat vain kasvavat. Samaan syssyyn voi todeta, että jenkkilässä ennätykselliset 31,8 milj. ihmistä käyttää ruokakuponkeja. Jatkojen kannalta nuorten vakuuttamattomuuskaan ei lupaa hyvää. Tämä on kai positiivista kehitystä - laittomien siirtolaisten tulo jenkkilään vuosikymmenien alhaisimmalla tasolla, syyn nyt arvannee jokainen.

UKn 150 Mrd £n pumppaus talouteen ei saatakaan toimia - olisipas tuokin yllätys. HALOO! laastarilla ei kaulavaltimon avohaavaa paikata. Tyly tosiasia vain on, että deflaation on kuljettava tiensä loppuun eli huonot velat, sijoitukset jne. on purettava, kunnes takuiden ja velkojen tasapaino on saavutettu. Tuo tosin tarkoittaa sitä, että murto-osa nykyistä systeemiä on enää pystyssä siinä vaiheessa. Tällä hetkellä valtioiden finanssialan ja jossain määrin firmojen pumppaus vain viivyttää väistämätöntä - ja itse asiassa pahentaa tilannetta tulevaisuudessa, kun rahaa palaa ihan turhaan. Mutta mitäpä minä mistään ymmärrän :-(

UKssa pian 4 milj. työtöntä vuosia jatkuneen lähes täystyöllisyyden jälkeen. Mm-mm, pelkään että tuokin luku on alakanttiin vuoden loppuun mentäessä. Vaan ehkä Islannista voivat saarivaltiossa ottaa mallia, ihmiset ovat aloittaneet kaikenlaisia pikku pajoja pientalouden pyörittämiseen - neulonta on kova juttu. Tätäkin kannattaa miettiä, kulutusyhteiskunta on hengityskoneessa - on vain ajan kysymys, kun kone piiputtaa.

Australiassakin taitaa paniikki vallata alaa, siellä pakkomyynnit ovat ottamassa isompaa kierrosta koneeseen: aluksi tosin myydään UKn satamia ja muita. Haha... ei taida olla paljon tulevaisuutta UKn satamilla. Varsinkin kun ostajan pitäisi ottaa noiden velatkin kontolleen. Jaa, Maailman Pankki suuressa viisaudessaan toteaa, että nousevien markkinamaiden kontolla kohta 700 Mrd US$n maksujen ja velkojen uudelleenjärjestely. Siinä taas saamme seurata katastrofikapitalismia puhtaimmillaan. Luonnonvarat taas vaihteeksi pennikorvauksilla meille länsimaihin. It's GOOD TO BE A KING - sillä siihen me olemme tottuneet, vaikka suurin osa meistä ei asiaa näin todellakaan ajattele.

On se kiva kun Suomestakin laitetaan lisää poikia tuonne Afghanistaniin, sehän onkin jo melkein rauhallinen: pommeja, siviilien tappamisia ja pitkä lista muista kohtauksista. Nämä NATO-hännystelijät Stubb ensimmäisenä ovat kaiketi tyytyväisiä rauhanturvaajien lähettämisestä, mutta jossain välissä saattaa heiltäkin loppua ilma purjeista tällä menolla (toivon ainakin).

Buffett taitaa mennä konkkaan, ilmankos miehen puheista paistaa epätoivo. Huvittavinta tietysti on, että hänen rahastonsa romahduksen aiheuttaa derivatiivien kanssa leikkiminen - derivatiivien, joista mies varoitti jo syksyllä. Tässä pari jenkkipankkien osakekehityskäppyrää: Wells Fargo, BoA ja SLM (Sallie Mae, opintolainoja myöntävä instanssi). Kai nuo kohta pomppaavat - pohja kun tulee kovalla vauhdilla vastaan. Synkistelijöiden kuoro yhdellä tukevampi: tulossa pahin lama toisen maailmansodan jälkeen. Joka tietysti tarkoittaa, että "pian" tapahtuvan käännöksen jälkeen myös allekirjoittaneelle naureskellaan puolisen vuotta. Sitten...

Olenko tyhmä vai onko tämä jotenkin ristiriitainen artikkeli: Irakin öljyministeri - öljyn hinnat eivät voi laskea enää, joten laitamme lisää tuotantoa tulemaan. Taitaa kaveri TOIVOA, että hinnat eivät enää laske ja siksi tuotantoa lisäämällä TOIVOO tasapainottavansa maansa budjettia. Artikkelissa on kyllä yksi pikkiriikkisen mitätön juttu, joka on itse asiassa aika iso juttu: alle 70 US$n tynnyrihinnalla moni ei-OPEC maa joutuu laittamaan tuotantoa pumpuliin. Hm-mm, ei siis ihme, että jenkkilä parkkeerasi sotakoneensa Persianlahden pohjoisrannalle, eh?

 

Graafinen esitys 1 bilj. US$a. Tosin painettua US$a on vain 850 Mrd US$a, mutta ei takerruta pikku seikkoihin. Kuten esimerkiksi Verkkoapilan juttuun, että suomalaiset eläkerahastot hukkasivat 9+ Mrd €uroa viime vuonna Ihalaisen ja muiden istuessa niiden hallituksissa, ah tätä tietämättömyyden autuutta...

 


09.03.2009 08:01 |