VIIME VUODEN TALOUDELLISET TAPPIOT MAAILMASSA 50 BILJ. US$a

Kertoo Bloomberg, tosin jo tammikuussa taisin mainita jonkun toisen lähteen kun sanoi 60 bilj. US$a. Maailman osakemarkkinoilta haihtui 28 bilj. US$a tuon Bloomberg'in artikkelin mukaan, mutta tammikuussa oli myös 30 bilj. derivatiivitappiot jossain mainittu. Matematiikkani on kai mitä on, mutta isoista summista puhutaan (maailman BKT 2007 53 bilj. US$a) ja surkeinta tietysti, on että lissee on tulossa. Mutta ei se mitään - kuunnellaan Buffett'ia ja muita talousneroja, hehän ovat aina oikeasssa. Kuten, että kannattaa ostaa osakkeita. Niin, ja kumarretaan US/UK vaatimuksille, että lisää pitäisi valtioiden kuluttaa. Mihin, kysyn minä? Ei tulipalo sammu siihen paperia lapioimalla!

 

Tässä on vähän kerrottu miten AIG noita jenkkiapurahoja on saanut itselleen: jos ei rahaa, niin... niin, kaikki mahdollinen kaatuu. Ja kaikkein pahinta tuossa väitteessä on, että luulen sen olevan 100%sen totta. Roubini ennakoi max 36kk lamaa, eikö mies halua uskoa silmiään tiedoista (lyhyesti finanssimaailma romahtaa kovempaa kuin valtamediassa kerrotaan) vai mitä? Maailma tosiaan liukuu syvälle suohon, mutta minusta on vähän hassua lukea, että Washington Post syyttää USAa kaiken liikkeellepanijaksi. Ah, joo - kirjoitus olikin teksti Maailmanpankin vinkumisesta. Naapurien syyttely kuuluu perinteisesti talousasioista "keskusteltaessa", Saksa onkin suurimpia hidastelijoita talouden oikeille raiteille auttamisessa.

HSBCn osakkeet kevyen neljänneksen alas yhdessä päivässä. Niin, tämä on varmaan yksi niistä Buffett'in ja Obaman suosittelemista ostettavista osakkeista. Roubini ennakoi S&P'tä alle 600. Faber on myös yksi isoista nimistä sijoittajapiireissä, hänkin ennakoi nousua - ennen romahdusta (mm. S&P alle 500). Muita ovat DOW 5000? 4000? Kun L-mallin lama asettuu systeemiin, niin ehkä voimme kuitenkin lohduttautua näillä loputtomilla johtoporsaiden kohtuullisilla kompensaatiolistoilla - onhan se kiva, että edes jollakin menee hyvin >ironiaa<. Tällä hetkellä vielä näyttäisi siltä, että syyttäjänvirastoa kiinnostaa bonusten jakamiset, mutta kohta kun viranomaisiltakin viedään rahoitus, niin kyselyt rahan häipymisistä kaatuvissa yrityksissä haihtuvat.

Tästäkään eivät taida pankit pitää: monet kansainväliset, isot firmat ovat ottamassa lainaa suoraan markkinoilta eivätkä pankeilta. Esim. Vivendi, Siemens ja muutama muu ovat laskeneet firmojen omia bondeja satojen miljardien €urojen edestä ennakoiden korkojen nousua loppuvuodesta, kun valtiot alkavat epätoivoisesti rahoittamaan laskevia budjettejaan lainarahalla. Mikä tietysti käypi yksiin sen kanssa että kesän kynnyksellä kannattaisi asuntolainat kiinnittää pitkiin korkoihin jos aikoo pitää asunnostaan kiinni.

1930-luvulla oli Hoover-kylät köyhien asuntoloiden nimenä, tänään Obamavillet leviävät pitkin imperiumin kotitannerta. Jenkkilän asuntoalan vessasukelluksesta kertoo tämäkin - yhä useampi asuntolainan ottaja ei maksa YHTÄÄN osamaksua.

Japanin alijäämä surkein koskaan - valmistautukaa samanlaisiin uutisiin tulevina vuosina myös Euroopassa. Tosin €uron romahtaessa saamme kuulla, että tästä se vienti lähtee nousuun. Minä vain kysyn että kuka ostaa silloin? Ja US$ mahtaa jatkaa marssiaan ylämäkeen, niin älyttömältä kuin se kuulostaakin. Punta, uh, sanottakoon vaikka että toivottavasti siinä ei kellään ole sijoituksia. UKn BoE ennakoi, että koko laman aikana BKT laskee max 4%a ja työttömiä reilu 3 milj., dream on babe! Kannattaa vilkaista miten tuossakin jutussa mainitaan lopussa viattomasti, miten valtion velka saarilla nousee 1 bilj. £an. Se on tietenkin vaivaiset 16000 £a per kärsä, mutta olisin kyllä vähän huolestunut, jotta mistä sen maksavat. Ai niin (lyö otsaan), se NOUSUKAUSI pelastaa - muutahan ei ole mahdollista tapahtua... ja maa on 6000v vanha.

Maailmanlaajuisesti autoala odottaa write-off -julistusta, Obaman autoteam sen voisi todeta Detroitin vierailun yhteydessä (epäilen kyllä ettei ole uskallusta). Toisaalta tämä on varsin suora toteamus UKsta, Vauxhall on karmeassa tilassa (hinkuu kuitenkin 2,3 Mrd £a). Niin, ja pankkien tulevaisuudesta pienissä maissa kertoo tämäkin - Islanti kansallisti vimosen ison pankkinsa. Pienemmät pankit taas... Valmistautukaa seuraamaan kuinka sudet syövät pienemmät, ehkä tämän seuraamiseen ovat valmistaneet miljoona splatter-leffaa vimosten 40v aikana?

Paniikki on selvässä nousussa - wanha kehno (kulta) lentää pankkiholveista rikkaiden kotitallelokeroihin. Mutta hei, eihän siihen ole mitään syytä - FED vakuuttaa edelleen, että US-veronmaksajilla EI OLE MAKSAJAN ROOLIA pelastuspaketeissa. Joops, minulle kanssa noita samoja nappeja, kiitos. Evans-Pitchard'lla taitaa myös olla höyryävät puntissa - mies sanoo, että ei UKssa asiat nyt niin pahasti ole... Itsepetos, saanko esitellä Turhamaisuus - Turhamaisuus, saanko esitellä Haaveilu.

 

Tässä erinomainen Naked Capitalism -artikkeli: Voiko velkaan perustuva Ponzi-systeemi pysyä lisävelalla pystyssä? Kannattaisi ehkä Suomen hallituksenkin vähän tuota vilkaista...

 


10.03.2009 00:21 |