PUHEET ON HALPAA 

Nämä jenkkiekonpoliitikkojen puheet "emme anna ison pankin kaatua" seuraaminen on DoubleTalkTM'ia puhtaimmillaan. Kun katsotaan 5 suurinta jenkkipankkia, niin kaikki ovat upoksissa jo nyt - ja derivatiiveja ei vielä ole edes mainittu. Puheiden tarpeellisuuden tietysti ymmärtää, kun Citigroup esimerkiksi on yksinkertaisesti liian iso FDIC'in hoideltavaksi - eikä muutkaan ole helppoja nakkeja. Varmuuden vuoksi Citille ollaan jo seuraavia apuja miettimässä - ikään kuin ne auttaisivat hukkuvan dinosauruksen nostamisessa. Tietenkin kovasti puhutaan, että 500 Mrd US$n pumppaus FDIC'in tilille on hyvä ja tarpeellinen toimitus mahdollistaen pitkän tähtäimen suunnittelun. Joop, siis laskun siirtämisen veronmaksajan harteille.

 

Ettei kellekään jäisi epäselväksi, että miten liittovaltio aikoo hoitaa taloussotkuihin osallistuneita, niin valtiovarainministeriöstä päästetään eläkkeelle - ilman pienimpiäkään rapsuja. Madoff sen sijaan tunnusti ja valmistautuu 150v tuomioon - tosin sitten joskus muutaman kuukauden päästä kun tuomiota luetaan, voimme yllättyä kevyistä rapsuista...

Bair'in johtama FDIC on "mielenkiintoisessa" tilanteessa, hän kovasti puolustaa Mustaa pankkia ostamaan virallisten pankkien heikkoja papereita. Puolustelut ovat mielestäni vähintäänkin horjuvia: hän olettaa myrkkypapereilla olevan oikeasti jotain arvoa. Joka tietenkin tarkoittaisi, että ne kannattaa ostaa pankeilta veronmaksajalle. Tosin pankkien ottamat lainat ovat samassa jamassa kuin Bear Stearns'in ja Lehman Brothers'in romahtaessa. Joka tapauksessa BoA ja GE nyt kuitenkin saivat laitettua 16,5 Mrd US$n edestä FDIC'in takaamia lainoja taas muiden harteille.

Tämäkin on listallamme kummallisia FED'in sijoituksia: ostetaan lainoihin kaatuvia toimistotaloja ja kauppakeskuksia. Siinä on varmaan loistava tulevaisuus noilla sijoituksilla - mutta toisaalta pankithan siinä saavat apupaketin taas vaihteeksi, on se kiva kun voi katsoa asioita vähän realistisemminkin. Noille kaupoille ja toimistoille en kauheasti veikkaa tulevaisuutta kylläkään, mutta ehkä sillä ei olekaan FED'in mielestä väliä...

Hiukan DOWn historiikkia, mielenkiintoista ja surullista - alunperinhän se oli teollisuusosakkeiden listaa, tänään suuri osa on finanssiosakkeita eli keinottelua puhtaimmillaan. Mistä tulikin mieleen - onko Citigroup seuraava listalta poistettava? Moni varmaan miettii joko osakkeissa on pohja tullut vastaan, vai vieläkö mennään alaspäin. Pörssien pönkittämiseksi yksi sun toinen valtio harkitsee osakkeiden ostoa, kysymys tietenkin kuuluu, että onko siinä mitään järkeä?

Kaikenlaista pörssien rauhoittamista tietysti yritetään, shorttauksen vaikeuttamista ensimmäisenä. Bernanke kaipaile "reilua arvotusta" - reilua siis huonoille sijoituksille. Onhan se ankeaa kun joutuu markkinahinnan osoittamaan missä kaappi seisoo, kuten GE on joutunut toteamaan. Tässä mainitaan taas vaihteeksi, että luottoriskien hälytysvalot vilkkuvat - ja että isot eläkerahastot ja vakuutusfirmat pitävät Citin ja BoAn velkoja kirjoissaan. Ugh, kuinkahan noissa kävisi?

Ranskan teollisuustuotanto romahti kevyet -13,8%, mutta niin vain kasvun uskonnosta pidetään kiinni - kasvuennuste miinus 1,5% tälle vuodelle, heh. UKssa tuotanto kutistuu nopeimmin 40 vuoteen, Kiinassakin mainitaan jo deflaatio. Tämä on tietenkin nykykoulutuksen saaneille ekonomisteille kovin, kovin vaikea pala hyväksyä, kun sen maan piti olla rajaton - mutta nyt minä taidan harhailla ajatuksissani... Irlannin talous -6% tänä vuonna? Tanskan talous on kuralla, Romaniasta apua tarvitsevien maiden listan seuraava jäsen.

Keskuspankit ovat kautta linjan leikanneet korkojaan ja äkkinäiselle se näyttäisi, että systeemiin olisi pumpattu rahaa kovastikin. Mutta onko tuo oikeasti tapahtunut? Minä väittäisin, että toistaiseksi toiminta on johtanut lähes pelkästään velan kasvuun - mikä tietysti nykyään ajatellaan rahaksi. Mitä sitten kun velka pitäisi maksaa?

Moody's listaa reilua 2000 firmaa, joiden suoriutumista se arvioi - nyt Mustaan altaaseen (mahdollisesti kaatuvia) on siirretty 283 firmaa. Tämäkin on mielenkiintoinen tieto - opiskelijat, jotka ovat saaneet kuitattua lainansa tuskien kautta, jäävät sittenkin limboon luottoluokituksensa suhteen - 15ooo joka kuukausi.

Luottokorttiriskit nousussa, American Express muiden tavoin leikkaa riskialttiita asiakkaita pois pelistä. Fiksua, kyllä - mutta pistää tietysti miettimään, että miksi alunperinkään piti antaa korttia näille. Aaa - mutta, kun hyvien aikojen piti jatkua loputtomiin... Tosiasia vain on, että luottokorteista on tulossa seuraava iso tuskan parahdus sijoituspiireissä. Luottokortit kun ovat iso osa arkipäivän selviämistä, joten niiden jäätyminen tulee olemaan monelle kestämätön fiasko. Eikä ongelma ole mitenkään jenkkilään rajoittunut, Kanadassakin pientä tutinaa puntissa? Niin, ja sielläkin perinteisesti puolustuspuhe on että "tämä ei johdu minun toimistani".

EUn puolella finanssiministeri ovat synkkinä ensi vuodesta, mutta eivät ole kiinnostuneita EU-sääntöjen joustamisesta. IMF'ää EU on sanoissa valmis pumppaamaan, mutta US/UKn isommista valtioiden panostuksesta eivät EUn finanssiporsaat ole innostuneita. IMF puhuu maailman taantumasta ja nollakasvusta tälle vuodelle. Tavallaan huvittavaa kuinka puheet ja todellisuus eivät oikein mene käsi kädessä, toisaalta tietenkin eihän realismia saa liikaa tarjota ihmisille - se voisi johtaa hysteriaan.

Vuosi sitten ennen Bear Stearns'in romahdusta oli pikku kokous, jossa miettivät sankarit tulevaa - mielenkiintoisesti artikkelin lopussa puhutaan likviditeettiongelmasta ja vararikosta. Bear Stearns'in noususta ja tuhosta olisi kirjakin nyt - jos joku siis haluaa lukea ekonomistien uskomuksista ikuisesta kasvusta ja miten sitten kävikään. Pari hemmoa hukkasivat 1,6 Mrd US$a eli pikkurahoja nykystandardeilla. Vinkki: tätä on tulossa lisää ja paljon. Varsinkin kun isotkin pomot alkavat lipsua linjasta: AIGn vanha pomo heittää pyyhkeen kehään.

Tosin tietenkin valtakoneistosta heitellään kiihtyvään tahtiin "ei ole lamaa" -juttuja. Joku jossain sanoi, että mitään ei pidä uskoa ENNEN KUIN SE ON VIRALLISESTI KIELLETTYÄ. Lisänä arvailua Obaman kohtalosta, tällä hetkellä vielä aika viatonta, mutta jostainhan se on aloitettava... Tässä yksi fyysikko, joka pyöritti Wallstreetin finanssiohjelmistoja ennakoimaan kursseja vuodattaa tuntojaan - ei ne totelleetkaan minua. Lisää samaa tuskailua tässä.

Taitaa tuosta Pohjois-Meksikon huumesodista olla haittaa CIAn omille huumeoperaatioille: Obama mahdollisesti laittamassa armeijaa sinne kyläilemään. Tämä tietenkin auttaa kivasti pitämään huumeiden hintoja korkeana ja se puolestaan auttaa rahoittamaan jenkkilän budjettivajetta. Moni uusista lukijoista ei ehkä tiedä, mutta huumeraha on tällä hetkellä lähes ainoa helposti liikkuva raha - ja siitä iso osa menee Wallstreetin pumppaukseen.

Afghanistanissa eräs kapteeni evakuoi 400ooo US$a kotiin, taisi jäädä ylimääräistä talibanien ostamisesta? Jep, korkea moraali ja muuta hienoa.

Politiikan uudelleen järjestyminen on ruohonjuuritasolla jo monessa paikassa etenemässä vähintäänkin huolestuttavaan suuntaan: UK, vain-valkoisille -puolue. Tässä puolestaan yksi tiedemies vuodattaa ilmaston muutoksen tiimoilta: älä usko poliitikkoa, he kääntävät kelkan nopeasti. Olisiko jäänyt apurahata saamatta?

Buiter'illa on vinkkilistaa kuinka saada talous paremmalle jamalle - maalaisjärjelläkin ajatellen noin olisi pitänyt toimia iät ajat sitten (pienempiä pankkeja, tiukempaa kontrollia jne.). Miksi siis ei niin tehty? Soh, kun se rajoittaa rahan tekoa BUHAAAWWWAAAHAAAA!!! Nyt sitten tietenkin nähdään mihin viime vuosien meno johtaa, toivottavasti muistit ottaa sateen varjosi sillää piipii ja puupuu -sadetta on luvassa vuosiksi :-(

 

Lisää kaatuvia sanomalehtiä, 10 kandidaattia listattuna. Olisikohan tilausta nettilehdille? esim. jollamiehelle?

 


11.03.2009 08:18 |