CITIGROUP ESIMERKKINÄ MEILLE KAIKILLE 

Pulju historia on pitkä, mutta kuka muistaa muutaman vuoden taakse? Reilun sadan vuoden aikana se on pukannut mitä erilaisimpia sijoitusvälineitä pihalle ja säännöllisen epäsäännöllisesti ollut vaarassa mennä konkurssiin. Vaan eipä ole ollut tilanne kuitenkaan epätoivoinen, kun sen on aina pelastanut veronmaksaja. Tällä hetkellä näytäisi siltä, että Citin (ja BoAn) papereiden ostajille on tulossa lisää laskua. Mutta tämähän on tietenkin vain yhden esimerkin esille ottamista - valitettavasti sama pätee pääsääntöisesti kaikissa talousalan firmoissa lätäkön tuolla puolella, "loottaus" on ollut selvä toimintamalli kaikkialla. En tosin kauheasti kehuisi menoa tälläkään puolen Atlanttia.

 

UKssa asuntojen hinnat laskevat vielä jopa 55% ja valtio mahdollisesti vararikkoon. Mukava, että joku on realisti - mutta tuo on tietenkin vähintäänkin huolestuttavaa kun miettii mitä se tarkoittaa ruohonjuuritasolla. Eilinen juttu UKn tuotannon aikamatkustuksesta 40v meni äkkiä vanhaksi - UKn talous heikoimpaansa sitten 1931'n... mm - ja käännös tapahtuu? Ei tuo kehuttu kvantitatiivinen helpotus eli BoEn tarjous ostaa suoraan papereita oikein vielä ottanut tuulta purjeisiin. UKn ulkomaankauppa romahti alhaisimpaansa sitten kun sitä on tilastoitu. Saksassa tilanne on vielä pahempi. Unkarin talous kutistuu nopeimmin sitten rautaesiripun haihtumisen jälkeen (eikä naapurimaissa tilanne ole sen parempi).

Jenkkilässä puolestaan valtion (roska)asuntolainojen uusi koti, Freddie Mac ilmoitti 24 Mrd US$n tappioista ja pyytää vaatii 30 Mrd US$n rahoitusta. Sivuja seuranneet varmaan muistavat, että viime syksystä alkaen Freddie ja Fannie'ta käytetään pankkien huonojen asuntopapereiden hautausmaana. Suomeksi siis pankit myyvät ylihinnoiteltuun hintaan MBS'eja veronmaksajille sillä lupauksella, että ne ovat sitten joskus jonkun arvoisia. Mitenkähän tuo pitää paikkansa, kun asuntojen arvot tulevat alas vuosi toisensa jälkeen?

Asuntoalan kuolemasta lätäkön takana kertoo myös tämä uusien asuntojen rakennus/myynti on toivotonta, kun asunnon menettäneiden taloja tulvii markkinoille kiihtyvään tahtiin. Monella ei ole vaihtoehtoa, kun kämppä menee - asunnottomana telttailemaan, sillan alle tai, vielä kun on rahaa, motellimajoitukseen. Mikä tietysti tarkoittaa, että kun motellit alkavat kertomaan vähentyvistä asiakkaista, niin...

Kuten tuo Freddie/Fannie ajattelu osoittaa, niin liittovaltion päätöstasolla on selvä ajatus, että pankit pitää pelastaa. Siitä kertoo myös AIGn pumppaus, jossa siis veronmaksajan rahat menevät suoraan isojen liikepankkien huonoksi osoittautuneiden vedonlyöntien maksuun. Listallahan on mainittu kaikki mörköoopperan päänäyttelijät: Goldman Sachs, JP Morgan, BoA, Merrill Lynch jenkkilässä ja pitkä liuta eurooppalaisia puljuja myös: Loyds, RBS, HSBC, UBS jne. (linkit löytyvät parin päivän takaisista jutuista).

Paljon kehuttu TALF, talouden viimeisin apupaketti, menee huonosti sijoittajille kaupaksi, koska ne katsovat allekirjoittamisen antavan liikaa päätäntävaltaa FED'lle ja valtiovarainministeriölle. Monet kuvittelevat mark-to-market -hinnottelun auttavan (tässä ja tässä), mutta minä veikkaan, että ohjelmassa on vain lisää pehmeitä puheita ja epävarmuutta. Kuka sijoittajista suostuisi ottamaan 90% tappiot kontolleen noin vain? Varsinkin kun siitä lähtisi sellainen lumivyöry liikkeelle, että alta pois.

Maailman finanssi-instituutit ovat avuttomia toteaa Der Spiegel. Markkinoiden alamäen jatkumista odottaa yhä useampi (tässä ja tässä). Jaa, luulin että tappioiden ja muiden huonojen lukujen fiksausta harrastaa vain jenkkilä - mutta ei, UBS ilmoitti 20 Mrd US$n tappioista vuodelle 2008, kun alkuvuodesta luku oli miljardin pienempi. USAn luotettavuus lainojen maksajana on käymässä vähän heikoksi, takuut jenkkilän lainojen maksuille ennätyskorkealla. Obama edelleen kovistelee, että osavaltioiden pitää laittaa taloutensa kuntoon - joo, läp-läp - tuuliko noita huulia heiluttaa? Tässä tulemme näkemään velkavetoisen yhteiskunnan kaatumisen livenä - edellyttäen, että lähialueiden uutisoinnit eivät peitä tiedotusta.

Maailman varallisuudesta haihtunut 45% puolessatoista vuodessa - ja suunta on? Mikä on kun Obaman kehoitus osakkeiden ostosta ei ole mennyt rahakkaiden sijoittajien paksuihin kalloihin - Wallstreet'iltä on paljon isoja sijoittajia nostanut kytkintä. Mutta ei hätää, päättäjät ratsastavat valkeilla ratsuilla meidät kaikki pelastamaan - Obama odottaa suuria G-20 tapaamiselta, Stiglitz vannoo globaalin ratkaisun puolesta. Asioita yhtään seuraanneet tajuavat kyllä, että Atlantista on tulossa melkoinen vedenjakaja ratkaisuja etsittäessä.

Valitettavasti kaikki ovat vain yritystä pitää kuollutta talousajattelua (kapitalismi/globalisaatio) pelikentällä - mikä tietysti tarkoittaa sitä, että systeemiä pumpataan niin kauan kuin mahdollista, että sisäpiirin pojat (tytöt?) saavat omansa pois. Uskokaa huviksenne, että vuoden päästä katsomme ihan erilaista maailmaa kuin nyt armaat tonttukerhon johtajamme edes ymmärtävät puhua. Joo, tiedän - menee jo rankasti solvaamisen puolelle, mutta kun eihän näitä juttujani kukaan ota muutenkaan vakavasti.

Wow, Greenspan kehuu taas toimiaan ja valaisee meitä vääräuskoisia - FED ei aiheuttanut asuntokuplaa. Joo, voihan asian tietysti niinkin sanoa - ainahan lainaan tarvitaan se halukas lainan ottaja. Sitä vastoin on turha puhua, että FED'in käytännössä negatiiviset reaalikorot eivät kannustaneet jo sinällään ostamaan asuntoa. Samoin äijä puhui loputtomiin derivatiivien hyvyydestä ja käyttökelpoisuudesta blaa-blaa nöf-nöf - no joo, en jaksa oikein edes miljoonatta kertaa kirjoittaa näitä samoja juttuja. Lyhyesti siis: tämän päivän Greenspan on emävalehtelija, selittäjä sekä vain ja ainoastaan isojen pankkien puolella. Hassusti kyllä äijä 1960-luvulla puhui kultakantaisen valuutan puolesta, mutta mieli kääntyi sitten kun pääsi isojen poikien pöytään... "puolustus lepää", oikeussalidraamoja mukaillen.

Kiinan ulkomaanvienti helmikuussa vaatimattoman neljänneksen alas, uh... enää ei puhuta yksittäisistä prosenteista oikein missään uutisissa. Ei siis ihme, että jopa ekonomistit ovat järkyttyneitä. Ja kuten kaikki varmaan tietävät, tämä ei ole vain Aasian ongelma, vienti kaikkialla kurahtanut pahiten sitten Toisen Maailmansodan.

Sarjassamme pikku-uutisia: Daimler pistää 18ooo työntekijää pihalle "useaksi kuukaudeksi". Taitaa olla syytä noillakin ihmisillä miettiä toisia vaihtoehtoja jatkossa, samoin monella täälläkin - ansiosidonnaiset voivat jossain välissä joutua samaa sanomaan kuin eläkkeetkin: juu, ei oo... Tässä listaa tiistain taloustapahtumista tiivistetyssä muodossa - ei kauheasti aurinko paista, ei.

Milloinkahan täällä aletaan puhumaan oikeista numeroista? Muutakin siis kuin, että Katainen on valmis pumppaaman Suomen valtionvelan 2x seuraavan neljän vuoden aikana. Hän kai on saanut liikaa vaikutteita jenkkilästä - siellä kun suunnitellaan jo uutta apupakettia, vaikka vimosen 787 Mrd US$n tukipäätöksen allekirjoituksista tuskin on muste kuivunut. Mutta, hei - se on helppoa ottaa lisää velkaa, kun ei tarvitse itse sitä maksaa.

Missähän välissä tulee nuo asioiden silmästä silmään katsomiset? Viisi vaihetta jne. Tässä on jo vähän yritystä. Veikkaan, että Madoff'in kauppakaverit käyvät läpi tuota -raivo- vaihtoehtoa jonkun aikaa. Me muut, noh, niin kauan kuin meille kehutaan, että kyllä se nousu tulee ja ei tämä ole mahdoton paikka, niin valtaosa meistä pysyy mielellään reagoimattomassa tilassa. Niin monasti kuulee näitä "en halua kuulla huonoja uutisia" lausahduksia, että kurkkua kuristaa... EIKÖ IHMISET TAJUA ETTÄ OLISI SYYTÄ VETÄÄ HOUSUT YLÖS JA LOPETTAA SE PYLLISTELY?!?!?

Tässä AIGn näkemys systeemisestä riskistä (pdf ja alkuperäinen paikka) - johtopäätökset tietenkin, että AIG pitää pitää pystyssä hinnalla millä hyvänsä. Latasin omille sivuille talteen, ei tiedä josko tämäkin haihtuu jossain välissä yleisestä jakelusta. Kummallisia juttuja tapahtuu nykyään... jos lukija on löytänyt jotain mielenkiintoista säilytettävää, niin laita sähköpostia ja pistetään jemmaan/jakeluun muillekin.

Tämmöinenkin vielä - kongressi esti jenkkilässä FDIC'iä keräämästä isompaa osallistumismaksua pankeilta. Noita puolustuspuheita on karsean huvittavaa lukea - "uskoimme, että hyvät ajat jatkuvat maailman loppuun". Siinä taas tätä make-believe -taloutta (uskomme - ja asiat materialisoituvat). Tulee mieleen Rumsfeld'in (tai joku muu näitä Irak'in valloituksen puolestapuhujista) puheet, että me teemme oman maailmamme riippumatta fyysisestä maailmasta. Hurraa, sano.

Jotain kasvua jenkkilässä kuitenkin - nyt miljoona ihmistä terroristiksi epäiltyjen listalla. Ja tämäkin kai sellaiseksi voidaan luokitella - tuhansia ihmisiä ruoka-apua saamassa Indianassa. Niin, ja eläkemaksut on hyllytetty ties kuinka monessa firmassa jo - ei sillä, että ne auttavat enää mitään. Alkanut alamäki reaalimaailmassa tulee vain kiihtymään - mutta pörsseissä tuleva nousu tietenkin pistää sen mediassa taka-alalle muutamaksi kuukaudeksi.

Jaa-a, Venäjällä taidetaan lopultakin myöntää maan iso huumeongelma. Muutama mielenkiintoinen pointti tuossa jutussa - Afghanistanista tulee 90% Venäjällä käytettävästä heroiinista, Afghanistanin heroiinituotanto on kasvanut 44x vuoden 2001 jälkeen - jolloin taliban KIELSI oopiumin kasvatuksen. Nyt miehityksen myötä maasta virtaa PROSESSOITUA oopiumia eli heroiinia ennätysmäärin - ts. maassa täytyy olla toimivia huumelaboratorioita rutkasti, CIAn hoteissa?

Tämä on hassu löydös - keskuspankit ovat ostelleet kultaa toista miljoonaa unssia alkuvuodesta, eihän tuolle muisnaismuistolle pitänyt olla mitään käyttöä... Minä en kyllä ikinä ymmärrä näitä talousguruja - puhutaan yhtä ja tehdään toista. Tavan ihmiset taas - myy, myy, myy. Mahtaa olla hyvä vuosi tulossa Nokialle, tietokonefirmoille, DVD-soittimille jne. Noita kauppaavilla kun on taipumus ostaa tavaraa sisään oletuksella että menevät ulos varsin liukkaasti - nyt? Sanoisin, että ostajan markkinat ovat todellakin tulossa, varsinkin tällaisessa "elintärkeitä itseilmaisuun" ja "välttämättömyyksiä nykyihmiselle" kategorioissa.

Pientä sanaharkkaa Korean niemimaallakin, Pohjois-Korea katkaisi puhelinlinjat etelään ja pistää miljoona miestä taisteluvalmiuteen. Taitaa olla tekemisen puutetta tuolla rajalinjan pohjoisella puolella. Mistä tuli mieleen, että vastaava miehitys taitaa odottaa Irak'iakin - ainakin niin kauan kun maasta virtaa öljyä. Perustelu tulee tietenkin olemaan taistelu terwafritsuja vastaan (tai jotain muuta yhtä uskottavaa), USAhan on jo hankkinut "miehitys"sopimukset omien joukkojen koskemattomuuden puolesta Irakin pellehallitukselta.

Korean miehityshän on jo jatkunut reilut 50v, ensin sotilasdiktatuurin suostumuksella ja nyt näennäisesti pohjois-etelä-osien vastakkain asettelun varjolla. Eri yhteyksissä on tullut vastaan miten useimmat paikalliset Etelä-Korean ihmiset haluaisivat miehityksen jo päättyvän, mutta se taitaa onnistua vasta kun jenkkilän on pakko vetäytyä energeettisesti kriittisempien kohteiden "suojeluun".

Tässä vielä Cheney'n peukalon alla olleesta salamurhausryhmästä CIAsta. Pojat (tytöt?) kävivät teilaamassa "mahdollisesti vahingollisia" ihmisiä pitkin poikin palloa, mukaan lukien jenkkilän kotitantereella minne CIAlla ei pitäisi olla mitään asiaa. Asiaan tietysti kuuluu, että ryhmä ei ollut minkään virallisen instanssin valvonnan alla (esim. kongressi). "Huvittavasti" 3-tähden amiraali McRaven lopetutti toiminnan hiljattain, koska ryhmän jalanjäljiltä tuli niin paljon sivullisia uhreja. Ah, ollapa imperiumin johtaja...

Joka tietysti johtaa tällaisiinkin ajatuksiin: UKn Balls pelkää fasismin nousua. Miten näille UKn johtoportaisiin hakeutuneille on onnistuttu löytämään tällaiset nimet??? Kohta kai voidaan sanoa, että hänellä on pallot (Balls) hukassa samalla kun UKn valtiovarainministeri Darling (kultsipuppeli) juttelee BoEn pomon King'in (kuningas) kanssa mitä pääministeri Brown (tongue, ruskea kieli [oma lisäykseni]) sanoisi seuraavaksi. Heh, englanninkieli antaa joskus mahdollisuuden melkoisiin kikkailuihin :-)

 

Jos on mahdollista, niin allekirjoittanut olisi kiitollinen pienistä rahallisista kannustuksista ;-)11.03.2009 18:17 |