MAAILMAN TALOUDEN AALLOT LYÖMÄSSÄ SUOMEEN

Viime päivinä on Suomessakin vähän herätty tuohon vellovaan finanssialan katastrofiin USAn Wall Street'illä. Ehkä siksi, että uutiskynnys ylittyi kun Freddie Mac ja Fannie Mae, kaksi USAn suurinta asuntoluottolaitosta "pelastettiin" (7.9.2008) ja Lehman Brothers meni vararikkoon (15.9.2008). Joka tapauksessa median ja poliitikkojen (niin maailmalla kuin täällä koto-Suomessakin) mukaan tilanne on helpottumassa tai ainakaan Suomessa ei ole mitään hätää. Ennen kaikkea ei kannata tehdä hätäisiä ratkaisuja, kuten myydä sijoituksiaan. Hmm, ihan kuin olisin kuullut tällaiset lausahdukset joskus aikaisemminkin - jonkunhan on pidettävä sitä tyhjää säkkiä kädessään!

 

Tällä hetkellä näyttää siltä, että paniikki leviää myös muissa finanssialan taloissa. Bank of America osti Merrill Lynch'in (irvileuat epäilevät liittoutuneen sijoituspankin uudeksi nimeksi Lynch America'a), mutta luulen että tässä oli enemmän tarkoitus piilottaa BoA:n omien huonojen sijoitusten paljastumista. Goldman Sachs on isoissa vaikeuksissa ja erityisesti Washington Mutual'ia on syytä seurata. Samoin ei kannata unohtaa Citigroup'ia (jonka mainoksi myös Suomen TV:ssä näkyy), vaikka se on ollut poissa spottivaloista hetken aikaa.

Kaikki em. instituutit ovat ilmoittaneet isoista alaskirjauksista pitkin kevättä ja kesää (julkisestikin jo ilmoitettu n. biljoonan US$:n tappioista). Kannattaa muistaa, että sijoituspankeilla on mahdollisuus kirjata sijoituksiaan eri tavalla ja ns. level 3 tuotteet ovat se joka tulee kaatamaan monta pankkia. Käytännössä level 3:en pankit ovat sijoittaneet kaikki tappiolliset tuotteensa, koska niitä ei tarvitse julkistaa. Jos virallisesti on jouduttu ilmoittamaan bilj. US$ alaskirjauksista, niin mitä peikkoja mahtaa siellä kirjanpidon ulkopuolella olla? Ns. derivatiivien maailmanlaajuinen kokonaismäärä lienee jossain 500-1000 bilj. US$. Hmm...

Derivatiivien kohdalla (joista 90%:n kohdalla kauppa käydään ei-pörsseissä) tilanne alkaakin menemään mielenkiintoiseksi. AIG (American International Group), USAn suurin vakuutuslaitos (toimipaikkoja 130 maassa) käytännössä otettiin myös liittovaltion suojiin 85 Mrd US$ ostolla. AIG:n kaatuminen on vaarallinen pommi, se on ollut vakuuttamassa käytännössä katsoen kaikkia derivatiiveja, joten niiden romahtaessa voidaan puhua oikeasta deflaatiosta.

Edellisen päivän juttuuni viitaten Nordean ilmoitus muuttaa yritysasiakkaiden (ehkä 1000-2000 kpl) lainojen korkoja ylöspäin oma-aloitteisesti kertoo jotain pankkien vakavaraisuudesta täälläkin. Jos yhdellä kertaa sanotaan, että suomalaisilla pankeilla ei ole ongelmia, niin miksi tarvitsee muuttaa asiakkaiden lainojen korkoja ylöspäin? Edelleen juuri on tullut tietoon, että pankit yrittävät Suomessa ajaa läpi mahdollisuuden muuttaa yksityisasiakkaiden asunto- yms. lainojen ehtoja sellaisiksi, että myös niissä voitaisiin pankin puolelta nostaa lainojen korkoja. Ihan kuin kaikki sijoitukset maailmalla eivät olisikaan tuottaneet/tuottamassa odotusten mukaisesti - ja seurauksena on käteisen keräys. Suomessakin on kovasti alettu kiristämään lainan takausvaatimuksia ja seurauksena on ollut asuntomarkkinoita hiljentävä vaikutus myös pankkien puolelta.

Tätä on tapahtunut itse asiassa koko alkuvuoden USAn ja UKn pankkimaailmassa, osakkeita on myyty, lainoja on "kutsuttu maksuun" (kuten maailmalla sanotaan) jne. tarkoituksena kerätä pankkien tileille rahaa kattamaan reservivaatimukset. Tästä on ollut seurauksena yhä nopeammin heilahtelevat markkinat ja aina välillä tapahtuneet "fire sells" eli myynnit millä hinnalla hyvänsä. Samaa kertoi myös se, että pankit nostivat lainaa keskuspankeilta, mutta eivät lainanneet eteenpäin. Keskuspankki USAssa on yrittänyt saada pankit lainaamaan laskemalla omia korkojaan, mutta se ei ole näyttänyt toimivan ollenkaan. USAssa keskuspankin korkojen laskut eivät ole siirtyneet asiakkaiden hyväksi - ja saman kehityksen odotan jatkuvan myös täällä EUssa ja Suomessa.

USAn markkinoiden avoimmuus on oikeastaan haihtunut jo olemattomiin, takahuoneen pojat päättävät asioista ja tavallisen ihmisen säästöt ovat pientä kun iso raha liikkuu. Lyhyellä tähtäimellä tuo raha pomppii kohteesta toiseen, mutta mikä olisi "turvallinen" sijoituskohde? Sitä jokainen joutuu varmasti pohtimaan (jos siis on sukanvarressa enemmän kuin seuraavan kuun vuokra- ja ruokarahat). Joka tapauksessa Suomessakin kannattaa muistaa tosiaan, että yksityisasiakkaan talletuksilla on 25000€ suoja/nenä/pankki. Tässäkin kannattaa huomioida, että Rahoitustarkastus päättää talletusten maksuaikataulusta tapauskohtaisesti. Esim. 10v maksu tarkoittaisi reilua 200€/kk.

 


18.09.2008 00:00 |