KUINKA VOISI PIENI IHMINEN OHJATA MARKKINOITA?

Näin osakemarkkinoita voivat käyttää isommat hemmot alamäessäkin hyväksi: ensin Citigroup "vahingossa" vuotaa uutisen, että tekee positiivista tulosta vuoden alussa (ennen luottotappioiden yms. kirjausta tosin) ja hyvä pomppaus Citin osakkeelle. Citin pomo lisäksi tietysti kertoo, että heillä ei ole mitään hätää jatkossakaan. Seuraavaksi käy ilmi, että Citin pomot kuittasivat 2,2 milj. US$a tämän nousun vedonlyönnistä - kiitos ja anteeksi. Nämä tietenkin pistävät tämän BoAn vastaavan ilmoituksen uuteen valoon - MEILLÄKIN ON POSIITIVINEN VUODEN ALKU! Sitten voimmekin palata takaisin normaaliin ohjelmaamme.

 

Japanin BKT laskikin vain 12,1% vimosella vuosineljänneksellä. Voisiko tuosta yrittää kääntää positiivista uutista, öö, ei oikein. Hyviä uutisia, kun punta laskee niin vienti alkaa vetämään - tai no, näinhän sitä kehuttiin, mutta metsään meni tuokin veikkaus. Sveitsi myymään omaa valuuttaansa, kun se nousee €uroa vastaan liikaa. Sveitsi joutunee myös joustamaan pankkisalaisuuksistaan, kun Liechesteinkin on nöyrtynyt. Kiina yrittää ihan erkkinä aiheuttaa inflaatiota lainaamalla sinne sun tänne maan sisällä, kuinkahan onnaa?

Nyt menee kyllä YKn veikkaus UKn tulevaisuudesta metsään: UKsta EUn isoin valtio ja kolmanneksi suurin siirtolaisten vastaanottaja 2050. Tai no, mistä sen tietää kun maailma on muutoinkin menossa ihan kummalliseksi. Itse en kyllä saarille siirtyisi, kun A) energian ja B) ruoan saanti ovat vähintäänkin kyseenalaisia sekä C) Isoveli ei ole oikein mieleeni.

FED myöntää, että jenkkilässä ihmisten asuntojen arvo tipahti viime vuoden vimosella neljänneksellä ennätysnopeasti. Mm-mm, ja tilannehan on jo korjaantumaan päin? Chicago'ssa asuntojen menetykset 72% ylös viime vuodesta, jep - yksittäinen paikka joo, mutta mikä on kun kaikkialla muuallakin asuntoala tuntuu seuraavan samalla vektorilla. Toisenlaisia lukuja MarketWatch'ista: jenkkilän asuntojen arvo alas viime vuonna 18% eli 11,2 bilj. US$a. Vielä olisi 51 bilj. US$a jäljellä eli alaspäin vielä pääsee.

Kalifornia menetti lähes puoli miljoonaa työpaikkaa viime vuonna, ugh - osavaltiota voikin pitää esimerkkinä siitä mihin koko liittovaltio on menossa. Jenkkilä yleisesti lähestyy 10% työttömyysrajaa (5,3 milj. nyt) - ja 10 milj. vuoden lopussa on lähes kiveen kirjoitettu. Jenkkilässä yhä useampi joutuu myös taistelemaan työttömyysturvansa puolesta entistä palkanmaksajaa vastaan, veikkauksia jatkoista?

Mielenkiintoisesti EUssa ennuste on 4,5 milj. työpaikkaa haihtuu, mutta joku ei mielestäni oikein täsmää... UKssa jo kolmisen miljoonaa nyt, Espanjassa kaiketi toinen mokoma jo mennyt - ah, niin jos tämä luku onkin vain lisämenetetyt työpaikat tästä päivästä eteenpäin? Aika näyttää mutta kovin on alhaisen oloinen luku :-/

Eräs kongressimies suunnittelee finanssiratkaisuja tehneiden kuulusteluja - ei taida äijä muistaa, että Paulson'illa on syytesuoja. Geithner vaahtoaa globaalin talousratkaisun puolesta - suomennos: lisää maksajia pankkien peleille tarvitaan. Lisää Geithner -herkkua: Kiinan kritiikkiä vähennettävä, TARP-apupakettiin osallistuneista pankeista moni palauttanee rahat ja US-sääntöjä pitää fiksata, ettei yhden pankin kaatuminen kaada kaikkia. Vimosin on kyllä melkoista haaveilua tässä vaiheessa, mutta mitäpä minä ymmärrän asioista...

Tämä meni minulta ohi joku päivä sitten (alunperin ilmestyi UK-mediassa 10 päivää sitten): AIGn Lontoon toimisto fumblasi 500 Mrd US$a sijoituksillaan. Maailmanpankin pomollakin on lamppu syttynyt: pahin on vielä edessä, no kidding, Einstein? Satyajit Das: olemme rotkon partaalla, parempi olisi toimia jo. Tämä kai sitten on sitä toimintaa: 14 US$a velkaa, maksa tai linna kutsuu. Linkin takaa paljon samankaltaisia älyttömyyksiä.

Lisää sanomalehtien ongelmista - yksi sun toinen taiteilee vararikon partaalla. Eläkerahastot jenkkilässä - 4 bilj. US$n vaje. Asian ymmärtämistä valaisee tämäkin, viime vuonna eläkerahastot fumblasivat yli 200 Mrd US$a markkinoilla - mistä korvaavat summat? Ans ky mä arvaan - firmoilta palkansaajilta.

FASB (Financial Accounting Standards Board) lupaa pian antaa ohjeistuksen mark-to-market -säännöille. Heh, mikä siinä on niin vaikeaa, antaa markkinoiden puhua. AUTS! (lopeta tuo otsan läiskiminen) - niin, se tietysti tappaisi ties kuinka monta puljua eli on löydettävä sopiva sanasotku mahdollistamaan porsaanreiät systeemin pystyssä pysymiselle. Soh, "olinpas minä taas tyhmä" - erään ystävän sanoja mukaillen (kiitos, TAK :-).

G20 kokouksesta on tulossa melkoinen spektaakkeli, voisin jopa maksaa jos saisin seurata keskustelua esiripun takana. EU on kovasti tiukempia sääntöjä vailla. Samalla Trichet piiloauttaa pankkeja - EKPn yön yli talletuskorko jo 0,5%. Hassua, että vain pankit saavat nauttia aina näistä alhaisimmista koroista. Mutta miten se olikaan se muille pankeista ulos lainauksen paraneminen?

Joka tapauksessa saamme todistaa melkoista verbaalilimboilua median siivittämänä, Itä-Euroopan sijoitukset ovat tulossa haukkaamaan EUn pankkeja ahteriin ja rajusti. Lyhyesti siis: EUn pystyssä pysyminen vaakalaudalla. Kuva alla on ollut jo aikaisemmin, mutta ei varmaan haittaa uusintana - Ruotsin pankit 80 Mrd US$a, Itävalta 270 Mrd US$a, Italia 150 Mrd US$a, Ranska 110 Mrd US$a, Saksa 120 Mrd US$a jne. yhteensä jossain 1200 Mrd US$n tuntumassa rahaa Itä-Eurooppaan. Ja, kyllä - olette oikeassa, veronmaksajien pitää maksaa nämä pankkien sijoitukset, kun sieltä ei rahaa ole todellakaan tulossa takaisin.

 

EastEurope

 

Tämä on mielenkiintoinen kehitys - Kaliforniassa eräs kaupunki yrittää pumpata paikallista taloutta itse: osta 300 US$lla kaupasta ja saat 30 US$n lahjakortin kaupungilta. Muitakin linkin takaa löytyy runsaasti - epätoivoa puhtaimmillaan. Vaan ei elämä ole helppoa ökyrikkaillakaan, Gates, Buffett ja muut - miljardileikkauksia kirjanpitoon. Enää vaivaiset 793 miljardööriä maailmalla - lopputekstissä maininta Meksikon kokaiinimiljardööristä, siinä on tulevaisuuden ala monelle. Myyjä, käyttäjä tai sivullinen uhri :-( Toisissa otsikoissa Bolivian Evo Morales vaatii koka-kasvin laillistamista, onnea vaan yritykselle...

Ei taida olla kauaa kun oli puhetta, miten palkkasoturien pitää maksaa omat terveyskulunsa: Obaman hallitus suunnittelee US-veteraaneille laskutusta lääkärikuluistaan. Jep, yksi syy lisää hakea armeijaan töihin - thumbs up, kuten siellä sanotaan. Jenkkilässä monille lääkelaskut ovat muutenkin myrkkyä - viidennes kansalaisista vaikeuksissa. No business like... american way of life is non-negotiable! Amerikkalainen elämäntapa ei ole neuvoteltavissa ja muita lentäviä Cheney-lauseita. Luontoäiti on tyly kauppakumppani kun rajat tulevat vastaan.

Ilmastonmuutokselle ollaan antamassa uutta nimeä - ilmastomyrsky/katastrofi kai sopiva? Joka tapauksessa uutisointi on mielenkiintoista: Amazon'in sademetsistä haihtuu 85%, vedennousu kiihtyy, merkkien aliarviointia jne. Onko jo paniikkia tarpeeksi? Irvileuka voisi ajatelle, että Kalifornian kohdalla vedennousu olisi hyväksikin - päästäisiin turhasta osavaltiosta eroon.

Hitlerillä on ollut ISO kirjasto, 16ooo opusta! Hiukan epäilen kaikkien lukemista, mutta mielenkiintoisia merkintöjä on äijä tehnyt kirjoihin: "kuka ei kanna pahan siementä, ei voi synnyttää Uutta Maailmaa". Google'n toiminta on menossa mielenkiintoiseksi: Gmail tarjoaa ikuisen sähköpostien säilytyksen - käyttääkseen niitä suunnattuihin mainoksiin. Nyt Voicemail'in (eli nettipuhelujen) käyttöäkin rupeavat kampaamaan - mainoksia varten. Eihän tuota nyt mihinkään muuhun tulla käyttämään, ei...

 

Huomenna käyn pitämässä esitelmän sivustojen aiheiden pohjalta, saa nähdä millaista keskustelua saan aikaiseksi. Pyydän paikallaolleita kommentoimaan sitten tuonne keskustelupalstalle, jos vaikka paljastuisin huuhaa-mieheksi ;-)

JKR tuki toimintaa 50€'lla, KIITOS SIITÄ SIIS!

 


13.03.2009 08:40 |