UUTISMARSSI MURSKAA KIINNOSTUKSEN UUTISIIN

Jotenkin luulen, että pää pensaaseen on houkutteleva vaihtoehto tänä pänä monelle. Samaa tulee eli UK loistaa tulevaisuuden kartalla niin monella, monella tavalla: 10 työtöntä jokaista avointa työpaikkaa kohti, punta syöksyy monen asian vaikutuksesta (luottamus, hmm?) jne. Työttömyydestä onkin tulossa sumusireeni tänä päivänä: Kanadassa pahin tilanne 2003 jälkeen, 7,7%. Bernanke fiksuna, 10% työttömyys=taantuma. Onkohan 20%=lama? Tällä menolla se lähestyy loppuvuodessa tuulilasia sielläkin... mikä tietysti lääkäri- yms. kulujen hoitamisessa voip osoittautua hankalaksi. Joka pakottaa sairaalat nostamaan hintojaan tai sulkemaan ovensa, kumpikaan tuskin kadun tallaajaa naurattaa.

 

Jaa, UKn menestys kvantitatiivisen helpotuksen tiellä kannustaa muitakin - Kanada viittaa siihen, samoin IMF.  Ideahan on tietenkin ostaa myrkkypapereita sijoittajille siedettävään hintaan, joka tietenkin taas on pois veronmaksajien pusseista. Hurraa, katastrofikapitalismi (kannattaa vilkaista kirjaa)!!! Niin, ja yllätys yllätys - Saksa harkitsee taas vaihteeksi Mustia pankkeja mihin piilottaa myrkkypapereita. Apulaisina/painostajina tietenkin kaikki "finanssinero"t niin jenkkilässä kuin Euroopassakin.

Maailmanpankin Zoellick muiden mukana varoittaa, että pankkien myrkkypapereista on päästävä eroon. Kaikkinensa ensi kuun G20-kokouksesta on tulossa mielenkiintoinen - ja voi toimia melkoisena taloushistorian vedenjakajana. Ensin tietysti finanssiministerit käyvät keskenään vatvomassa asioita - sopimassa residenttien puheista? Joka tapauksessa juopa Atlantin eri puolilla on melkoinen. Asiaa ei auta käninä IMFn rahoituksesta, USA kovana lisää apupaketteja kun €uromaat ovat "riittää jo" -leirissä.

IMF'stä tulikin mieleen suunta mihin maailmantaloutta ollaan viemässä, köyhempien ku5etusta kaikilla rintamilla. Ei sinänsä mitään uutta tuossa, mutta nyt sama on tulossa jokaiseen kotiin - myös länsimaissa. Kun EU vaatii suurempaa sääntelyä finanssimarkkinoilta, niin valtaosalla uutisoinnista menee yksi pikkujuttu ohi: kehitysmaiden talousala pitäisi vapauttaa täysin.

Samalla tietenkin kaikki isot europankit ovat samalla kakulla kuin muutkin opportunistit: diktaattorien rahat kelpaavat hyvin Barcleys, Paribas, Deutsche Bank jne. Mikä tietysti auttaa tämänkin uutisen ymmärtämisessä - säännöt haittaavat pankkien toimintaa. Mielenkiintoiseksi asiat tekevät se, että jenkkilässä kongressin laintekijät vaativat samoin sääntöjen höllentämistä - heh, latinaa taisi olla, että Que Bono, kuka hyötyy?

Jokainen on varmaan jo tietoinen AIGn tumpuloinneista, soh - se kannattaa - ainakin henkilökunnalle. 165 milj. US$n bonukset jakoon kun firma on saanut 170 Mrd US$a apupaketteja veronmaksajilta. WOOPS, korjaus tuohon, summa taitaakin olla lähempänä 1 Mrd US$a, siis kohtuullista eikö vaikka? Merrill Lynch'in bonusten jaon julkistamisesta päätetään 20. päivä - mikähän on tekosyy kun ei kerrota? Warren Buffett'in rahaston luotot samoilla kuluilla kuin Turkin - öö, "heikko"? Taidamme kaikki olla luokiteltuja tuohon "old and dumb" (vanhat ja hölmöt) lokeroon, kun kuuntelemme sijoitusneuvojia.

Pankkitestit paljastuivat lööperiksi, mistä tietysti kysymys nousee jotta miksi antaa pankkien kasvaa liian isoiksi kaatuakseen? Geithner tietenkin kiemurtelee kuin mato koukussa, mutta "kummallisinta" tietysti, että show'n annetaan jatkua. Valkoisen talon finanssinimet tietenkin rummuttavat propagandakonettaan viimeisen päälle: hieno taloustaisto menossa ja apupaketit on erinomaisen tärkeitä. Summers'in haastattelua tavatessa pistää tietysti silmään, että myrkkypapereita tarjotaan sijoittajille 10 prosentin hinnalla. Huvittavinta pikkutietoa tämäkin, Wallstreet'in pankit ovat heti fiksaamassa liittovaltion apupakettien sääntöjä kiertämällä erilaisilla - jep, derivatiiveilla. Veikkauksia kuinkahan tässäkin käy?

Tätä menoa Obaman kannatusluvut haihtuvat nopeammin kuin Bush'illa aikoinaan. Eikä ihme, äijän (sekä team'insä) puheet ja todellisuus lyövät toisiaan korville sen kun kerkiävät. Kiinallekin, älkää huoliko sijoituksistanne.Tässä itse asiassa pitkähkö tarina Kiinasta, pitkä ja perusteellinen - mietittävää siis paljon. Tämäkin on "mukavaa" luettavaa, ei paluuta entiseen. Realismilla on vain se huono puoli, että se ei oikein kelpaa... ei, ellei sillä saa rahaa.

Moderni lääketiede on mielenkiintoinen alue, potentiaalia olisi vaikka mihin - mutta, mutta... kapitalismiajattelu syö omat lapsensakin. Suomennos siis, miksi mennä pykälien mukaan kun voi oikaista "pienellä" voitelulla - tai vielä parempi, miksi mennä matalan aidan yli kun voi mennä portistakin. Vähän vain maksaa vahdille ja muuta sellaista. Seuraukset ovat sitten -yllätys, yllätys- pienten ihmisten niskassa.

Pari esimerkkiä: isot sikafarmit auttavat MRSAn viljelyssä, koska käyttävät niin paljon antibiootteja. Parempi/pahempi lukijasta riippuen: kipulääkityksen viime vuosien askelet ovat olleet hujestusta, jopa haitanneet paranemista. Maailmanlaajuisesti miljoonia potilaita/uhreja. Eikä tuo maanviljelykään ole mennyt ihan kuten isot firmat haluaisivat: Monsanto Round-up resistentti koka Etelä-Amerikasta - tosin kaikki muu kuolee. Tulee mieleen Agent Orange-ruiskutukset Vietnam'in sodan aikaan - ja kuka ei tiedä, niin Monsanto taisi tuota Agent Orangea tuottaa myös...

Prison Planet ja Alex Jones ovat sieltä ääripäästä nykytilanteen kommentaattoreista ja usein hänen juttunsa ovat suorastaan kukkua, mutta joskus... Presidenttiehdokkaanakin ollut Ron Paul ja muut liittovaltiolle/FED'lle ikävät henkilöt ovat terroristilistalla. Alex Jones'ista sellainen, että miehen mielestä Peak Oil on öljy-yhtiöiden salaliitto ja Alaskassa on isompi öljykenttä kuin Saudi-Arabiassa odottamassa. Niin, todellisuus on inhoittavaa katsottavaa - helpompi kehittää Luonto-Äidistäkin salaliittolainen MINUN autoiluani vastaan.

Autoalan epätoivo on käsin kosketeltavaa: Euroopassa autokauppa -18% viime vuonna, vaikka Saksassakin on jaossa 2500 €'n autonvaihtobonus. Nyt UK yrittää samantapaista, 2000 £'n ostohyvitys. Jenkkilän kaupan alijäämä kutistui, mutta hetkellinen hymy hyytyy, kun huomaa mitä kautta: kulutusyhteiskunta kuoleman kielissä eli kulutus laskee - ja jokainen arvannee mitä se tarkoittaa nykysysteemille. Sama uutinen pursuaa joka suunnalta, vienti romahtaa Kanadassa jne. Tuskin tarvitsee listaa enempää tehdä.

Valuutoista Puolan zloty taitaa tuntea mitä Suomi-markat 1990 tuntumassa, massiivinen arvonalennus. Eikä Puola tietenkään ole ainokainen, koko Itä-Eurooppa on lirissä ei-omien valuuttojensa kanssa... missäs muualla suosittiin joskus muinoin ei-kotimaisia lainoja? Itä-Euroopan auvoista eloa lisää tämäkin - ruokahinnat ovat melkoisella marssilla ylämäkeen.

US valmis kuuntelemaan Ruotsin kokemuksista 1990-luvun lamasta, uh... Ja Suomestakin on päästy Bloomberg'in sivuille, otsikolla aavekaupunkeja. Australiassa Babcock&Brown -investointipankki nurin "vaivaisten" 3,1 Mrd AUS$n velkojen kanssa. Mielipide tämäkin, RBS ja Loyds pitäisi hajottaa. Tuskin tarvitsee kertoa mielipidettäni. Buiter tekee perusteellisen Musta pankki -ruumiinavauksen, päätelmät lienevät kaikille selvät - nyt jäämme sitten seuraamaan josko armaat johtoporsaamme kykenevät näitä juttuja lukemaan JA hyväksymään. Kaikki merkit kyllä viittaavat juuri päinvastaiseen eli kukku veronmaksajien ja pienasiakkaiden niskaan.

Iranin mielipide öljymarkkinoista - ylitarjontaa, wow, kuka olisi arvannut? Samaan aikaan IEA leikkaa öljyn kulutusennustettaan, niin se maailma muuttuu...

Veikkauksia mitä tapahtuu, kun pankkien salassapitoon ei voi enää luottaa? Pankkien romahdus ja paperirahan rohmuaminen, kullan, timanttien, taideaarteiden, ruokasäilykkeiden jne. kerääminen - uusi maailmanvaluutta kuten moni on jo veikkaillutkin? Tosin tilien kahlaaminen tulee viemään vuosia josko sittenkään selviten... Mahdollisuuksia on monia - eikä yksikään auta pientä ihmistä. Parempi pitää piposta kiinni tänä vuonna, kyyti tulee olemaan kylmää :-(

Moody's ennakoi 23 paikallispankin joutuvan vaikeuksiin. Taisi unohtua pari nollaa luvusta jos minulta kysytään... mutta kun kysyttäisiin edes fiksummilta kavereilta: Stiglitz liian äänekäs kritiikissään - ei mahdollisuutta päästä Obama-team'iin. Mies mainitsee mm. että Summersin, derivatiiveja ja markkinavapautta ajanut kaveri Clinton'in ajoilta on taas ratin takana. Ei siis ihme, että apupaketteja on otettu suunnittelemaan - arvaako kukaan? Riskirahastojen pomot, oh jee - olemme pelastettuja! Ja yleisö taputtaa pieniä karvaisia kämmeniään, eh?

Mistä tietenkin tulivat mieleen Suomen TV-mainokset, tänäänkin taisi pyörähtää GE Money ja Citibank.fi -mainokset ihailtavana. En kauheasti kehoittaisi noita käyttämään, sieltä voip tulla äkillisiä maksukehoituksia kun firmat kyykkäävät. Tässä taas toisia firmoja, jotka ovat valmistautuneet shoppailemaan. Mitä mieltä olisit jos luottosi siirtyisivät Exxon-Mobil'ille parin vuoden sisällä?

Internetissä on jo nyt alkanut kauppa muuttamaan muotoaan - paperi/digitaaliraha haihtuu monien ulottuvilta: putkimiehen hommat pitäisi hoitaa? Maksuna purjevenepyörähtelyä. Päivää, olen SuperLama. Päivää, päivää, minä olen Vaihtoehtotodellisuus. Siitä se lähtee, nyt kaikki roolileikkejä pelaamaan, jos vaikka arki pysyisi poissa mielestä :-/

 

Viikonlopun reissu oli mukava, vaikka tunnelmat tietenkin vähän synkät. Toivottavasti osallistujat jaksavat/ehtivät jotain heittämään tuonne keskustelupalstalle.

TL avusti 50€'lla, kiitos.

 


15.03.2009 23:41 |