JENKKILÄ LÄHESTYY VIRRANJAKAJAA - AINAKIN TEORIASSA

Mutta onko maassa oikeat kaverit ratissa? Obama julkisesti kiristelee hampaitaan, mutta luottaa miehiinsä. Mikä tietysti pistää miettimään onko kaveri itsekään pätevä puolustaessaan Geithner'ia, Summers'ia ja Bernanke'a. Otetaanpa esimerkiksi tapaus AIG (jonka kautta veronmaksajien rahoja pumpataan pankeille sinne sun tänne - myös USAn ulkopuolella): Geithner päätti AIGn pelastuksesta, Summers oli ajamassa derivatiivien laillistamista ja muuta viatonta. Bernanke taas - hän oli FED'in pomo kun päätettiin AIGn pelastus - Bear Stearns'ista puhumattakaan. Nyt mies toteaa, että Lehman Brothers'ia ei olisi saanut antaa kaatua - ja itse oli sitä ajamassa kumoon. Tässä taitaa olla ainekset melkoiseen soppaan. Seurauksena poliittinen kriisi - jopa poikkeustilajulistus = sotatila jossain välissä?

 

Tämäkin on yksi palapelin palanen tuohon AIGn bonusten jakamiseen - jos niitä ei jaeta, voivat AIGn derivatiivisopimusten sanamuodon takia ulkopuoliset instanssit vaatia rahojaan takaisin. S'on 1,5 bilj. US$a tulilinjalla. Näiden puolesta-vastaan sanailujen lukeminen saa irvokkuudessaan kyllä suupielet kääntymään vaihtelevalla menestyksellä milloin mihinkin suuntaan. Cuomo, New Yorkin osavaltion oikeusministeri, kyllä yrittää kovistella AIGlle, mutta saas nähdä onko hänelläkään paukkuja kyseenalaistaa toimintaa oikeasti. Volcker'ista moni haaveilee pelastajaa, mutta tilanne on eri kuin 1980. Eipä silti, hänellä pitäisi olla realistisempaa otetta kuvioihin. Buiter'ilta hyvä juttu jälleen - mikä on pielessä paperien vakuuttamisessa. Satyajit Das pohtii samaa.

UK painumassa 1930-luvun tyylin velka-deflaatiolamaan, joo - olipa ylläri. Tahtoo sanoa: kenellä velkaa, voit sanoa hei-heit säästöillesi, sillä et pysty maksamaan ikinä velkojasi. Kysymys kuuluukin miksi jatkaa koko ajan arvoaan menettävän asunnon lainaa, pitää kiinni autosta ja lomamatkoista. Soh, valinta on tietenkin helppo - valtio, pankit, poliitikot, finanssineuvojat siihen kannustavat - sekä ympäröivien ihmisten sosiaalinen paine. Mikä tietysti tarkoittaa, että ihminen rimpuilee kuvitellen eteenpäin: ei tämä voi tämän pahemmaksi mennä, kohta saan paremman työpaikan jne.

UKn ongelmia pahentaa öljyn käyttäytyminen, mokoman hinta kun laskee ja laskee. Kun muistetaan, että valtion budjetin kulmakivi on ollut 30v Pohjanmeren öljytulot, niin ei kummoista Einstein'ia tarvita arvaamaan maan kohtaloa jatkossa. Tässä kohta vuoden takainen juttuni Pohjanmeren tuotantotilanteesta, mm - moniko on lukenut asiasta suomalaisissa lehdissä? Vaan UKssa (niin kuin kaikkialla muuallakin) on pelimerkit menossa vain ja ainoastaan yhteen suuntaan - pankit on pelastettava hinnalla millä hyvänsä. Printataan rahaa - ja sehän ei voi päättyä huonosti?

Puheissa on yhteistoiminta kaiken a ja o, mutta kuten sanotaan - puheet on halpaa. USA-EU konflikti on väistämätön, Merkel on rahahanojen kanssa tällä hetkellä kovana, mutta kuinka kauan? Perusajatus on tietenkin, että myrkkypaperit pitäisi saada pois kirjanpidosta - kuka ostaa? Veronmaksaja on tietenkin turvallinen vaihtoehto, hän kun ei saa ääntään nykymenolla kuuluviin alkuunkaan. Dollareita rohmutaan kuin viimeistä päivää, suunta ja seuraukset ovat...? Seuraavassa mielenkiintoinen pointti Karibianmeren dollarisijoitusten noususta Bush'in aikakaudella - pankit ostavat USAn velkaa? huumerahaa? Stanford'in roolistakin voi alkaa miettimään jo vaikka mitä, eh?

Eläkerahastot on lirissä kaikkialla - niin jenkkilässä kuin Suomessakin. Hesarissa oli vähän selitelty suomalaisten eläkefirmojen venkoilua viime vuoden "heikosta menestyksestä". Kirjapitosääntöjen muuttaminen auttoi kolmea pääsemään sen verran hyvään tulokseen, että voivat maksaa hyvityksiä - mikä tietysti kuulostaa hassulta. Varsinkin kun tekstissä sanotaan suoraan, että ilman poikkeuslakia laskut olisivat menneet ihan toisin. Tulevaisuuden tulosta kerrotaan eri firmoissa tehtävän eri tavalla - toisessa luotetaan osakkeisiin (hei-hei loppuvuodesta) ja toisissa kehutaan riskirahastojen varmuutta (huuuuuui sano).

Ovat sentään leikanneet ulkomaisten osakesijoitusten osuutta rajusti, mutta tuo toiverikkaus pistää miettimään. Vuoden lopussa taitaa moni taas selitellä sijoituspäätöksiä, deflaatio kun syö kaiken :-( Perusongelma on tietenkin, että kun näin isoista summista (90 Mrd €) puhutaan niin niitä ei saa paperirahana talteen mihinkään. Digitaalit taas... saa nähdä miten ne materialisoituvat tulevina vuosina - itse en ole kauhean toiveikas, mutta haluan olla väärässä.

Sitten vähän näistä tavan ihmisten suorista ongelmista - Kalifornia: 26ooo opettajaa pihalle. Kaikenlaiset indikaattorit osoittavat kutistuvia numeroita kautta linjan, Euroopassa työttömyys osoittaa tylyä trendiä. Jos on yliopistojen hallintopuolen ihmisiä lukijoissa, niin tästä saattaisi olla apua. Tosin leikkauksia vähän kaikkeen siellä varmasti tarjoillaan pelastuskeinona, joten 40 US$n maksaminen järjellä ajateltavista tuskin on kummoinen sijoitus.

Energiapuolella fiasko kerää vauhtia jyräänsä - tuotantopuolella laitetaan monta, monta projektia pumpuliin. Toiveena tietenkin, että kyllä ne sitten nousukaudella otetaan taas käyttöön. Minä vain kysyn, jotta millä rahalla? Toisaalta moni ihminen on niin veloissa, että orjatyövoima taitaa olla halpaa silloin - mutta tuotantotahti voi itkettää paatuneintakin nykykuluttajaa. WAAA!!! - tarttis ajaa Mäkkäriin kaksi korttelia, WAAA!!! Tai jotain muuta yhtä oleellista, eh? No, ollaan nyt reiluja - fuusioenergia on ihan, IHAN tuossa nurkan takana. Kaverin vinkki, älä pidätä hengitystä odottaessasi fuusioenergia-pelastajaa.

Jenkkilässä kaasunporauksen hyytyminen voip nopeasti ampua takaisin, hintojen 2x ei ole mahdottomuus nopeallakin temmolla. OPEC taas, heh, se alkaa olla paperitiikeri kaikessa mielessä - ei tuotantoleikkauksia. Veikkauksia OPEC'in kasassa pysymisestä? Vuosi-kaksi maksimissaan, en hämmästyisi ensi syksyn pörssiromahdusten tekevän tälläkin rintamalla höpöä. Ja sen myötä saamme heittää hyvästit vaihtoehtoenergioiden marssille hyvin pitkälti. Mm, taidankin hommata polkugeneraattorin :-)

Jotta muistettaisiin trewardstit, niin aina voimma luottaa Cheney'n ja muiden neokonservatiivien tietävän asiat: Obaman politiikka on turvallisuusriski. Asiaa tietenkin ruokkivat nämä Venäjä-Kuuba-Venezuela lentsikka yms. yhtälöt. Niin, pitäähän sitä pitää vähän jännitystä pelissä mukana, maailmanmenosta voisi tulla liian tylsää pelkkiä talousuutisia tavatessa - sitä paitsi näillä voi ihmisten huomiota suunnata hyvin pois rahan jakamisesta sisäpiirin kesken.

Jenkkilässä tomaatin kotikasvattaja kohta pidätettävissä? Mikä voi johtaa kummallisiin kohtaamisiin, jenkkilässä tavan tallaajat ovat nimittäin alkaneet reagoimaan ruokaongelmaan - kotikasvatus hurjassa nousussa. Ehkä siksi siitä onkin tehtävä laitonta, siinähän isot firmat voivat menettää markkinaosuuttaan! Tässä pari linkkiä omasta kasvatustoiminnasta kiinnostuneille - tosin suuren maailman mallia, mutta kuitenkin eli tämä ja tämä.

CIA on julkaissut vähän hassun paperin - 20v kuluttua Israelia ei ole nykymuodossa. Sitä voimme tietty miettiä, jotta mitä tapahtuu tässä välissä...

 


17.03.2009 08:18 |