DOLLARILLE KYYTIÄ, KUN FED LÄHTEE SHOPPAILEMAAN 

FED päätti pistää dollarille vähän vauhtia - ainakin järjellä ajatellen 300 Mrd US$n käyttö liittovaltion pitkän ajan velkakirjojen ostoon on epätoivoinen veto. Samalla ostoskoriin näköjään lentävät myös asuntolainapaperit, niille kun ei oikein muita ostajia taida olla. Lisäksi tuossa jutussa on mukana jo aikaisemmin mainittu jopa 1 bilj. US$n opinto-, auto- jne. luottohanojen aukaisemiseen tähdätty paketti. Kaiken kaikkiaan tästä kai saa laskettua 3 bilj. US$a FED'in tasekirjaan - aikasen hulppeaa toimintaa, sano. Ja viime kesänä 100 Mrd OLI iso raha. Tämä on kaikki tietysti löydettävissä jo Bernanke'n 2002 puheesta eli pumpattava on vaikka raato jo haisisikin. Joka tapauksessa kannattaa muistaa, että vimosen 12kk aikana finanssimaailmasta on haihtunut jo ainakin 50-60 bilj. US$a eli tämä FEDin toiminta on kuin tulipalon sammuttamista ku5emalla liekkeihin.

 

Huomaa kyllä kenen leivissä kannattaisi olla: Goldman Sachs lainoittaa omia työntekijöitään, kun näiden lainaukset muualta uhkaavat epäonnistua. Mikäs siinä, ainahan veronmaksajalta saa lisää rahaa - jos ei suoraan niin sitten kiertäen, esim. AIGn kautta. Hehe, mistä tulikin mieleen, että Obamakin sai aikoinaan AIG'lta vähän vaaliapuja - tosin vaivaiset 100ooo US$a vain. Joku epäilee kaverin pätevyyttä, mutta minulle näyttäisi, että hän on täysin pätevä - samoin hänen miehensä. Geithner: AIGn bonukset vähennetään AIGn apupaketista - ei pienintäkään aikomusta ottaa bonuksia pois niitä saaneilta, LOL!

Hassua, että liittovaltio joka omistaa AIGsta apupakettien myötä 80% ei pysty estämään noiden bonusten maksua. Tähän soppaan tietysti kuuluu erilaisten syyllisten keksiminen, esim. Geithner ja Summers ovat kovasti syyllistämässä demokraateista Dodd'ia joka olisi helmikuussa jo halunnut takautuvasti estää bonusten maksamisen. Tosin mediassa ja hallituksen sanomana asia on tietenkin juuri päinvastoin - Dodd esti bonuksiin koskemisen. Kannattaa tuo linkki lukaista jos haluaa nähdä miten faktat voidaan tänä päivänä kääntää surutta ihan päälaelleen keskusjohtoisen propagandakoneiston kautta - tulee ihan mieleen NL-Pravda ja Aatun uutisoinnit itärintaman menestyksestä.

Kaiken järjen mukaan Geithner'in pitäisi poistua jo kuvioista, mutta näin äkkiä Obaman alkukaudesta se olisi melkoinen poliittinen takaisku. Jos Obama puolustaa Geithner'ia rajusti - niin asiat eivät ainakaan parane ja residentin arvotus kärsii. Samalla tietysti selviää Obaman asenne - lyhyen tähtäimen hyvä olo vai halu oikeasti auttaa ihmisiä (en laske tähän luokkaa isojen pankkien yms. johtoa). Toisaalta taas Geithner'in poislähtö voisi johtaa vaikka Citigroup'in pääekonomistin nousemiseen samalle pallille eli ojasta allikkoon.

AIG on muutoinkin loistoesimerkki läpimädästä toimintamallista jenkkilässä - firman erinomaista henkilöstöä pitäisi palkita entistä enemmän, että saisivat jätöksensä pyyhittyä. Miksi? no kun he ovat Best and Brightest (parhaat ja fiksuimmat). Tosin New York'in osavaltion oikeusministerin selvitykset kertovat vähän toista - ainakin moraalista. Mutta hei - eihän se välttämättä olekaan poissulkevaa tuosta best and brightest -ajattelusta.

Vaan eihän meidän kannata jumittua nyt pelkästään näihin AIG-ympyröihin, Fannie Mae'n johtoporsaiden miljoonabonukset ovat "kohtuullisia" ja "ansaittuja". Morgan Stanley pistää jakoon 3 Mrd US$a bonuksina - tekstistä taas saa lukea Geithner'ia "pitää käyttää kaikkia laillisia keinoja bonusten jakamisen estämiseksi". Jep, ja sikäli kun ymmärrän, niin Obambam ja kumppanit voivat kirjoittaa lakeja tarpeen mukaan - senhän pitäisi itse asiassa olla heidän virkatehtävänsä, eh? Vaan mitä tapahtuu...? Ehkä tämä on askel -ööö- johonkin suuntaan nyt kuitenkin, IRS: 25-35% ennakovero bonuksille.

Buffett'illa on näppinsä mukana kyllä vähän kaikkialla - nyt löytyi tämä: 20% omistus Moody's arvotustoimistosta, 8vD ...eikä sittenkään ole hänen derivatiiveista riemua revittävänä. Toisaalta jos ei olisi ollut näitä takahuoneen kytkyjä, niin tappiot voisivat olla vielä rajumpia. It's good to be a king - ja muita lentäviä lauseita... GM'llä on sama sanoma kuin AIGlläkin Obamballe, olemme elintärkeitä - samalla hintojen alennus on heilläkin tuotteisiin tulossa. Tästä kaikesta tietysti pitäisi vetää johtopäätökset, jotta liian-suuri-kaatuakseen -ajatukselle pitäisi tehdä jotain.

Kanadassa isot firmat ajavat eläkemaksujen uudistusta - pysyvää helpotusta. Hmm, ja tämähän varmaan taas työmuurahaisia hymyilyttää? Muualla maailmassa pelimerkit tippuvat pöydältä kiihtyvään tahtiin: Latinalainen Amerikka perinteisesti ottaa siipeensä länsimaiden tumpuloidessa, Turkki (työttömyys lähestyy 30%a), BoJ shoppailemaan valtion velkakirjoja jne.

Hohhoijaa, paaviin voi aina luottaa - kondomit on huono juttu AIDSin hoitoon. Niin - ja omien kannattajien määräkin voi vähentyä, eh? Tähän nämä uskonnot on kautta historian väännetty, valta-aseman pönkittämiseen ja muiden tuomitseminen, syyllistäminen milloin mistäkin ovat erinomaisia keinoja oman leirin psyykkaamiseen. Huoh... minun kirkossa on taivas kattona - ja iltaisin sekin katto laajenee miljardien valovuosien päähän.

Tätä sitä ollaankin jo odotettu, lentofirmoista jenkkilän Continental nikottelee. Seuraava pelastuspaketin ruikuttaja? Ainakin kaikkialla on näkyvissä hintojen spiraali alaspäin - mistä seurauksena on arvatenkin firmojen karsiminen, yhteenliittymät, vararikot jne. Finnair'in 5v ennuste on synkkääkin synkempi - tosin valtio tulee kyllä apuun - eli sinä ja minä. Itseäni pistää mietityttämään miten Suomessa ensi talven etelänmatkat menivät kuin kuumilla kivillä. Kunhan ei tulisi monella suru puseroon niidenkin rahojen kiinnittämisestä illuusioon.

Etelä-Kaliforniassa asuntojen hinnat vuodessa -39%. Tämä on tietenkin saanut monet, monet asuntovelkaiset uudistamaan asuntolainansa. Tosin nyt asuntolainat ovatkin vähän eri tekstillä kuorrutettuja, enää asuntoa ei voi jättää pankille arvon laskiessa edelleen (ja saatte olla varmoja, että niin käy) eli pankki voi tulla ottamaan maksunsa kaikesta muustakin. Auto, irtaimisto, säästöt jne. - tosin kaikkien arvo on haihtumassa, joten realisointiyritykset tulevat olemaan mielenkiintoisia - ja velalliset tuskin hymyilevät operaation jälkeen.

Jenkkisysteemin mielettömyydestä kertoo tämäkin: Jon Stewart, tv-koomikko joka on vuosia piikitellyt poliitikkojen sanomisia, on ainoa, jolla on ollut munaa alkaa kyseenalaistamaan ekonomistien ja sijoitusneuvojien toimintaa. CNBCn Cramer on saanut hyvän käsittelyn kehuttuaan koko ajan ja tasan tarkkaan väärään suuntaan menneitä osakkeita. Ehkä tilanne onkin jo niin paha, että siellä asiaa eivät useimmat kykenekään lähestymään kuin huumorin kautta. Mutta kun se ei riitä, sijoitusneuvojilla pitäisi olla vastuu - ainakin minusta.

Tästä päästään tietenkin lempiaiheeseeni eli näiden suomalaisten poliitikkojen ja talousnerojen sanomisiin - heidän palkat pitäisi jotenkin kiinnittää heidän ennusteidensa toteutumiseen. Viime päivinä on sentään saatu sanottua se mistä deflaatiossa on kyse - hinnat kääntyvät alaspäin. Tosin joka ainut kerta kun tv'ssä puhutaan inflaatiosta, niin puhutaan hintojen noususta. Se on tietenkin taas puppua puhtaimmillaan - hintojen nousu ei ole inflaatiota (voisiko joku noita tekstin lukijoita/laatijoita valaista tästä?). Vaan mitäpä asialla on väliä, valtaosalla ihmisistä ei ole kiinnostusta asiaan muutenkaan - helpompi ottaa tiedotusvälineiden valmiiksi annostellut jutut sellaisenaan. Mikä tietysti tällä menolla varmistaa tasan tarkkaan väärät valinnat monissa, monissa asioissa.

Tässä näistä CIAn kuulustelumenetelmistä - kaikki kansainvälisesti kidutuksesti luokiteltuja, yllättääkö ketään? Tylyä tekstiä, ei ihme että BushCo ei halunnut näitä käsitellä julkisesti vedoten valtion turvallisuuteen tai milloin mihinkin soopaan...

Energiapuolella aurinkopaneelien tuotanto ajamassa seinään, njaah - eihän tämän pitäisi olla mahdollista? Juu-ei - ja tyhjentävä vastaus on deflaatio. Niin, ja biopolttoaineet ovat tulevaisuuden ratkaisu - tuuli-, aurinko- ja aaltovoimalat lentävät roskikseen huonon taloudellisen potentiaalinsa takia (Shell). On se niin hienoa, kun voi 100varmasti laskea kapitalismin ratkaisumallit. Ympäristö, järki ja tunteet 0 - ahneus, nälkäkuolemat, raha 1000. Sorry, meidän kaikkien on syytä katsoa tulevaa ihan uusin silmin: tässä maistiaisia meidänkin nuoremmille polville - tapaus Irlanti. Tekstistä paistaa epätoivo - Suomessa, soh, pää pensaassa on kiva olla (muistakaa tummeli ;-)

Marc Farber: ostakaa farmi ja haulikko. Tässä pitkä kuvakavalkaadi alkaneesta romahduksesta - ympäri maailmaa, pian kotipitäjässäkin. Et usko? en minäkään, mutta taidan jättää uuden DVD-soittimen oston väliin - Katainen varmaan jo suunnittelee tätä rangaistavaksi teoksi. Vuodesta 2030 on tulossa iso ongelma. Kaveri on mielestäni erittäin toiveikas, 2010 on erittäin luultavasti jo todella paha - edellyttäen, että jotenkin sumplitaan tämä ruoantuotantokesä jotenkuten järkevästi.

Pitkän tähtäimen näkökulmia on vaikka minkälaisia, mutta tässä pari ulkomuistista: 2050 ihmisiä jossain 9 Mrd tuntumassa, viljelytuotanto laskee 25-50% nykyisestä kuivuuden pahenemisen, lannoitteiden kallistumisen jne. kautta sekä merien kalasaaliit tippuvat 75-90% nykyisestä. Jos joku kuvittelee, että ennen 2050 ei tule mitään ongelmia, niin sitten on parempi jättää näiden sivujen lukeminen, survoa korviin pumpulia, teipata silmät kiinni, vetää tyynyliina päähän ja mönkiä sänkyyn... 41v ajaksi.

 

Päivän vitsi - UK on ainoa länsimaa, joka enää on taantumassa ensi vuonna. Tämän voisi lukea niiiiiin monella tavalla: kaikki muut ovat lamassa - tai kaikki muut ovat kasvussa (ainakin jenkkilän lama on peruutettu). Minun mielipiteen arvannee, mutta millä ihmeen konstilla UK voi pysyä vain taantumassa (työttömyys kasvaa nopeimmin sitten kun sitä on alettu tilastoimaan)? Tuore raportti UKn sairaaloiden tasosta ei lupaa hyvää tuleville vuosille, mutta onneksi pääministerillä on pelinappulat oikeassa järjestyksessä: Iran, varokaa niiden ydinasesuunnitelmien kanssa! Tervetuloa absurdialandiaan (ruotsalainen kreivitär haluaa avioeron myötä 53ooo US$n viikkorahan)!

 


18.03.2009 20:43 |