OBAMALLE ENSIMMÄINEN OIKEA TULIKOE 

Tästä AIG-bonusten sallimisesta on tulossa Obamballe selvästi melkoinen testi: nyt Dodd syyttää julkisesti hallitusta bonusten sallimisesta (tässä ja tässä). Ei ihme, että kaverilla meni herne nenään, kun hän oli juuri niiden leikkausta ensin esittänyt (katso eilisen katsaus, missä selviää Dodd'in syyllistäminen bonusten puolustajaksi). Jupakassa on Geithner'in eron siemenet - eikä ihme. Nyt jos Obama olisi fiksu (kuten sanotaan) ja tavan ihmisen puolella (kuten toivotaan/väitetään), niin Geithner olisi ensimmäinen kun saisi lähteä ja sitten alettaisiin aukomaan kirjanpitoa kaikkialla. Mutta jotenkin luulen, että jos Geithner'ista on pakko luopua, niin samankaltainen kaveri sinne nostetaan ja kirjanpito viedään syvimpään kellariin piiloon (sikäli kun se ei siellä jo ole).

 

Kongressi on tällä hetkellä tiukkana kuitenkin bonusten suhteen, lakeja pukataan (tässä ja tässä), mutta kuten sanottu nämä bonukset ovat promille kokonaissummasta kun AIG'ta on pönkitetty. Ja jos joku ei vielä ole perillä asioista, niin AIGta on käytetty pelkkänä julkisivuna isojen liikepankkien (mm. Goldman Sachs) tukemiseen. AIG'n lyhenteen voikin hyvällä syyllä lukea arrogance, incompetence ja greed (ylimielisyys, osaamattomuus ja ahneus). Tässä AIGn henkilökunnalleen antamia turvallisuusvinkkejä - älä pukeudu mihinkään AIG'hen viittaavaan pistää silmään. Tämäkin on surkuhupaisa fakta, 13 apupaketteja saanutta firmaa on verottajalle pystyssä ainakin 220 milj. US$a.

Haha, tämähän on varsinainen huumoripäivä - RamboFED liikkeellä. Ainakin FED'in ruokahalua ei voi moittia, kökkö kelpaa erittäin hyvin: Citin luottokorttisijoitukset ja autoalan autolainat, vaan taitaa tulla vatsanpuruja jossain välissä. Tällä tempauksella oli positiivinen vaikutus ainakin Citin ja BoAn osakkeisiin. Tämä tietenkin ruokkii ajatusta US$n alamäestä. Yksi huvittavimpia kommentteja: EKPn pitäisi seurata FED'in jalanjäljissä. Kun miettii millainen menestystarina (Karl Denninger kirjoittaa joskus aika hurjaa tekstiä) tuo on, niin voisi kuvitella jotain muutakin sopivan mieleen - mutta jokainen varmaan arvaa kuinka tässä käy.

Jenkkilässä luottokorttien maksamattomuudet/defaultit historian korkeimmalla tasolla. Itse eläkkeiden sijoituksista huolehtivat ovat lähellä paniikkia, viime vuonna 401(k)-eläketileistä on helposti haihtunut liki puolet. Noissahan jokainen on saanut päättää sijoituksista, jolloin suurin osa on tietenkin pörssien "vakavaraisten ja luotettavien" pankkien jne. mukana mennyt lievästi sanoen penkin alle... Samalla moni on huomannut, että kalastus onkin hyvä harrastus - säästä ruokarahoja ja ota happea :-)

Eläkerahastot lätäkön takana pyrkivät pitämään kannen tosiasioiden laatikon päällä. Itselläni on kutina, että ovat olleet pelaamassa isoilla panoksilla nuokin derivatiiveissa, joten ei niistä voida puhua julkisesti. Meillä sentään ilmoitetaan noista vähän paremmin, mutta valitettavasti noista kotimaisistakin joku kumma epäilys takaraivossa kytee - ei hyvä. Tässä tuskainen juttu mitä tapahtuu, kun lähtee finanssialalle seikkailemaan - sairaalan talous kuralle, maksut Wallstreet'ille ja henkilökuntaa pihalle.

Citigroup laittaa 10 milj. US$a pomon toimiston sisustamiseen, varmaan taas hyvä sijoitus, eh? Fannie Maen johto on käsi ojossa isojen bonusten toivossa. Miksikäs ei, pankithan ovat sinne jo lastanneet ison kasan nöyhtää pois omista käsistään. BoAn pitäisi paljastaa Merrill Lynch'in bonukset, oikeuden päätös. Minä olisin tyytyväinen vasta kun lista on kädessä.

Sitä odotellessa voimme seurata alastoman shorttauksen ihanuutta, Lehman Brothers ja Bear Stearns molemmat joutuivat sen kynsiin. 100varmasti asiaan liittyi myös CDSt, joilla ensin varmistettiin hyvät tuotot, kun firmat romahtavat. Tämä toistunee tänä vuonna monasti, jos alastomalle shorttaukselle ei tehdä mitään. Toisin sanoen "hyvät" firmat tapetaan sisäpiirin toimesta (GS, JPM yms.) ja sitten taas saamme kuunnella vinkumista "korppikotkat, ulkopuoliset sijoittajat hyökkäsivät".

Ah, jälleen kerran pikkuriikkinen epäilys yhteiskuntajärjestyksen tulevaisuudesta lätäkön takana - fasismi? Asiaa on syytä miettiä, Saksassa työttömät olivat yksi ponnistuslauta Aatulle. Eikä finanssialan epäkohdat ja niiden seurauksetkaan ihan osattomia siinä sopassa olleet - tässä siis Lehman Brothers'in pomon tilitystä. Ei siis ihme, että US-army sumplii kaikenlaisia jatkosuunnitelmia (tässä ja tässä, jälkimmäisessä ihan kiinnostava KnownUnknowns-raporttikin, siirsin omille sivuilleni talteen).

Kiinan tulevaisuudesta kertoo tämäkin - lelutehtaat ja muut tyrkyttävät tuotteitaan epätoivoisesti. Wanhat Maolaisetkin nostavat päätään ja teräsviennin 80% romahdus on järkyttävä. Historian havinaa, pankkien romahdus ei ole uutta Kiinassakaan - kuinkahan Euroopassa tulevaan jaksetaan suhtautua? Tässä vähän esimakua - UKssa julkinen velka lähes 10x vuodessa, asiaan tietenkin liittyvät rajusti kutistuvat verotulot. Asia johon Suomen julkisuudessa ei paljon tunnu olevan kiinnostusta.

Onko kukaan viime aikoina käynyt tuolla Surviving Iceland-blogissa? Siellä on menossa melkoinen uudelleen järjestäytyminen yhteiskunnassa: hinnat nousevat hurjaa köröä, töitä ei oikein ole, rahat on tiukassa jne. Selkäpiitä kylmää, kun lukee noista - asiaan kuuluu perinteinen poliitikkojen touhu, haastajat lupaavat taivaat ja maat, edellisiä haukutaan ja nyt lisänä vielä hallituksen naiset (ilmeisesti useampia feministejä/lesboja) ovat syyttämässä miehiä pahan aluksi ja juureksi. Vähän kuin meillä eduskunnassa - vastapuoli aina väärässä ja enemmän pitäisi tukirahaa leipoa joka paikkaan. Ah, tämä ihmisen lyhyen tähtäimen ajattelu :-( Ups, Islannissa taitaa sittenkin tilanne olla pelastettu - keskuspankin korko laskee 17%in.

Obambam-hallitus jatkaa pienen pintakiillotuksen jälkeen BushCo'n linjoilla - Isoveli-valvonta on ok, hyväksi kaikille ja mitähän muuta... Samoin Blackwater näyttää olevan ok -työntekijä jenkkisysteemissä: Irakissa poppoo saa jatkaa ties kuinka monesta paikallisten vastalauseesta huolimatta. Lisäksi näyttäisi siltä, että Pakistanin pommittaminenkin on ok - kuin muinoin Vietnamin sodassa, lentoase saa käydä kakkimassa vähän sinne sun tänne maiden rajoista piittaamatta. Lopuksi vielä vapaaehtoisuus on pakollista, nämä jutut vain "paranevat".

Uutislehdet ovat mielenkiintoisen ongelman edessä - paperiversioilla ei välttämättä olekaan tulevaisuutta. Tässä pari tulevaisuuden optiota jokaiselle - kompostointi ja hamppuviljely. Ettei kukaan nyt tuosta hampusta innostuisi liikaa laittomille urille, niin hampusta saa erinomaista kangasta, paperin lähtöaineeksikin se kelpaa ja se on yksi parhaista kasvisöljyistä sekä -parasta kaikessa- se ei ole kasvualustansa suhteen ollenkaan ronkeli.

Kullan myyntiä IMFn varastoista kannatetaan yhä kovemmalla äänellä. Se tietysti olisi järkevää: miksi pitäisi muiden valtioiden maksaa IMFn köyhien maiden shoppailut tukemiset - mutta ennenkaikkea siksi, että kulta on nyt ennätyskorkealla. Varsinkin kun IMFn arviot tulevasta ovat samaa "kyllä, kyllä se tästä - älkää huolestuko, ensi vuonna nousee taas" -lööperiä.

Sanottakoon vielä kerran - pehmeä lasku (noususta puhumattakaan) ei ole mahdollinen ilman derivatiivisotkujen julkistamista (hattua Vanhaselle, kun tämän sanoo). Mutta kun se tarkoittaisi 90%sesti finanssialan haihtumista (hyvässä tapauksessa), niin pääministerimme saa kyllä voivotella muiden vastentahtoisuutta jatkossakin. Mikä tietysti tarkoittaa, että lasku tulee olemaan kaikkea muuta kuin pehmeä.

Saudi-Arabia taas vaihteeksi varoittaa keskittymästä liikaa vaihtoehtoisiin energialähteisiin, näille ei oikein tiedä itkeäkö vai nauraa... Norja ilmoittaa yhdestä viime vuosien isoimmasta kaasulöydöksestä - tosin kenttä on syvänmeren alueella ja 350km rannikosta (EI halpaa ja helppoa siis). Samoin 16 Mrd m3 on varsin pientä verrattuna muihiin kenttiin. Inhottavaa olla kylmää vettä niskaan -mies, mutta minkäs teet.

Hmm, rouva Obama aikoo pistää kasvispuutarhan pystyyn Valkoisen Talon nurkalle, positiivista sanoisin. Vaan saas nähdä jos hän myisi niitä paikallismarkkinoilla, niin koskisiko häntä tuo vimosin isojen tuottajafirmojen etua ajava laki (1 milj. US$n uhkasakko, lain esittälijä on Monsanton juoksupoika jne.). Seuraamme tätäkin kehitystä mielenkiinnolla :-)

Lopuksi vielä Israelin armeijan ylistyslaulu, vanhat mummot vapaata riistaa ja muuta kivaa. Saa nähdä missä välissä siellä armeijan rooli vaihtuu täyspäiväiseksi järjestyksen pitäjäksi - siinä voip kaupan loottaus saada jännitysmomenttia.

 

Hyvää kevätpäivän tasausta kaikille!

 


19.03.2009 19:05 |