JOHTOPORSAIDEN EPÄTOIVO ON ILMEINEN - JOS HALUAA SEN NÄHDÄ

Bernanke puolustaa isojen pankkien tukemista sekä toteaa, että FED'illä on toimiva strategia. Jep, apupaketit lopetetaan kun pankit eivät enää niitä tarvitse - LOL!!! UK puolestaan lainaa enemmän kuin mikään muu valtio ensi vuonna. Sanoisin, että toivoo lainaavansa - ja kun se ei onnistu, niin ...ka-BOOM!!! Saksaan pankkiosakkeiden pakkolunastuslaki, hmm miten se olikaan se osakkeiden erinomaisuus sijoituskohteena? Kirkosta lainojen takaaja Italiassa - öö, eikös se paholaisen pitänyt tarjota rahaa sielusta?

 

FDICin suljetaan-pankkeja -perjantai tähän astisista pahin: 3 pankkia ja 2 isojen firmojen osuuspankkia kiinni, jo 20 siis tänä vuonna. Liittovaltion alijäämän keskiarvo 1 bilj. US$a seuraavat kymmenen vuotta - haha, se edellyttäisi sitä, että velalle on ottajia 10v päästä. Ehkä - mutta veikkaan, että ei (99,99% varma). Itse asiassa jo parissa vuodessa tulemme näkemään melkoisia uudelleenjärjestymiä valuuttojen kesken, nykyinen on vasta esimakua.

Ja bonussirkus jatkuu - nyt kovistellaan Freddien ja Fannien palkkioista. Niin, onhan se helpompi puuttua näihin kuin että myönnettäisiin miten metsässä koko systeemi on. Se tietysti tarkoittaa sitä, että prosentin murto-osia apupaketeista fiksaillaan ja viilaillaan kun samalla tuhatkertaiset summat "lipuvat" zombie-pankkien mustiin syövereihin (Goldman Sachs, riskirahastot). Tai autoalan (lisää tässä ja tässä). Tai kiinteistöalan (lisää tässä ja tässä).

Bonusten rokottaminen liittovaltion taholta saa hassuja vaikutuksia: Lontoo voittaa fiksuja talousneroja riveihinsä, kun Wallstreetilta lähdetään. Nih, voihan asian kai noinkin ajatella, mutta onko tuollaisella mitään tekemistä järjen kanssa on sitten jo toinen juttu. Todiste: FASB (Financial Accounting Standards Board) ohjeistaa, että on ok salata pankkien, sijoitusfirmojen jne. päätöksistä. Ts. need-to-know-basis (kerrotaan vain kun se on tarpeellista) on päivän toimintamalli enemmän ja enemmän. Asiaan tietysti liittyy, että liittovaltiossa moni tiesi mm. AIGn bonuksista kauan ennen kuin niistä alettiin julkisesti puhumaan/tuomitsemaan.

Venäläisillä firmoilla on tänä vuonna lankeavaa velkaa 100 Mrd US$a ja talous kutistuu 7% ensimmäisellä vuosineljänneksellä, uh... Tässä käppyrä (maailman teollinen tuotanto ja vienti), jonka kaltaisiin on parempi tottua. Euroopassa teollinen tuotanto alas pahiten sitten kun sitä on seurattu. BoJ: tilanne heikkenee merkittävästi. Tietysti valtioiden on pelastettava -vinkuminen kuuluu kaikkialta. Ja johtoporsaat tietenkin tottelevat - Sarkozy: ostetaan sitä vessapaperia, EU lupaa taas apuja Itä-Eurooppaan (toivotaan omien pankkien saavan rahat takaisin?). Meksiko leikkaa korkoa ja saa kehuja - tietenkin, kun kommentaattorit ovat saman koulutuksen saaneita.

Valitan, deflaation lähdettyä jyräämään, sitä ei pysäytä mikään. Siinä menee ilmarahdit äkkiä minimiin, kuten Finnair'illakin on taidettu huomata. Yksi indikaattori lisää: FedEx tulos -75%. Joku muukin epäilee viimeisen viikon kurssinousun jatkuvuutta - mikään ei ole perusteissa muuttunut eli musta aukko "houkuttelee". Tilanne jatkunee mielenkiintoisena kun arvotustoimistot pääsevät liittovaltion tukemana vielä kehumaan eri puljuja jatkossakin - ja kuten tähänkin asti, niiden arvotuksiin luotetaan - kunnes ei enää. Milloinkahan sitä ihmiset oppivat tästäkin jotain?

Hauska katsoa, että em. firmat laskuttavat 40ooo-120ooo US$a 100 milj. US$n arvoisien paperien leimaamisesta. Minäkin voisin pihan hiekkalaatikon arvottaa AAA-luokkaan - ottaisiko sitä vastaan joku 50 milj. €n lainan? Kaikki hiekkalaatikothan Suomessa ovat kutakuinkin samanlaisia eli sitä voidaan pitää hyvänä otoksena. Varmaan yhtä hyvistä takuista voidaan monessa sijoituspaperissa puhua, paitsi että minun arvottamissa papereissa on sentään jotain fyysistä takana :-)

New Yorkin eläkerahastoja hoitanut pidätetty, kaveri keräsi kivat 13 milj. US$n voitelurahat sijoitusfirmoilta mm. Carlyle Group (wikipedian juttu on "kiltti", mutta kertoo bin Laden ja Bush kytkyistä jotain kuitenkin). Kiina shoppailee - tosin jutussa ennakoidaan maan valmistautuvan seuraavaan kasvukauteen. Jep, eihän asioita voi ymmärtää kuin yhdellä tavalla...

Statusta-on ja statusta-oli -ihmisillä finanssimaailman repeytyessä on mielenkiintoisia näkemyksiä menosta. Kun asiat menivät hyvin, kaikkea tehtiin vivulla - muksuja puolen kymmentä, lapsenlikat ajoivat mersua, lomia sinne sun tänne. Nyt ilmassa alkaa olla happamuutta ja katkeruutta. Kummakos tuo - odotuksina oli 6-7 numeroiset vuosipalkat ja nyt on vuorossa pizzakuskin ura. Harvat vain suostuvat myöntämään ongelman ja turhasta tavarasta on vaikea luopua - minä kuitenkin luulen, jotta panttilainaamot tulevat pullistelemaan parin vuoden sisällä ihan käsittämättömästi. Mistähän voisi noiden statusta Suomessa seurata?

Tässä on edelliseen vähän lisätekstiä - ja kertoo jenkkiyhteiskunnasta varsin tylyä. Miljoonat pyörittivät henkilökohtaista Ponzi-huijausta eli kun ostat talon ilman käsirahaa niin voidaan puhua äärettömästä vivusta (Roubini). Tämä tietysti piiloutui hyvinä aikoina kaikkien olotilan nousuun, mutta kuin ilmapallo puhki mennessään, ei lopputulos oikein naurata. Seurauksena lukemattomat ihmiset ovat 1-2kk palkan päässä vararikosta. Ei ole kaukaa haettu, että nykyisin elävistä jenkeistä voimme pian sanoa vararikkosukupolvi.

UKssa 3 milj. työttömän raja lähestyy - kysymys taitaakin olla, jotta koska se jää taakse. UKn uutisia ei voi kuin hiljaisena lukea: autotuotanto -59% vuodessa, tänä vuonna 2 milj. asuntolainaista upoksiin jne. Kaliforniassa 10,5% työttömyys joka on poikinut ison telttakaupungin: ratkaisu, telttakaupunki suljetaan. Soh, hoidetaan oiretta ja vähätellään syytä.

Jenkkilässä on otettu oppia Saksan autoteollisuuden tukemisesta (jota siis UKkin yrittää matkia, kuten joku päivä sitten todettiin) eli romutusrahaa on tarjolla jopa 7500 US$a. Jenkkilässä tietysti viritetään tuen saantiehtoja - vain USAssa valmistettu auto kelpaa. Niin, eihän sitä protektionismia pitänyt olla... Mietin välillä mihin EU on menossa, johtoporsaiden puheet menevät pahasti ristiin kansan ajatusten kanssa (Ranska) ja omaan napaan tuijottamisesta tulee väistämättä tulevaisuuden tie monelle.

Jenkkilässä muuttoliike hyytyy - tuskin yllätys kun asuntojen myynti on kuolemassa. Samaa minä veikkaan tännekin, kenellä on asuntolaina niin se ei lähde työn perässä kovin helposti. Toisin sanoen deflaation/laman jyrätessä vuokralla asuminen on erittäin järkevää. Valitettavasti valtaosa jumittuu asuntonsa takia paikoilleen - joskus pyörittelenkin mielessäni josko ihmiset alkavat etsimään asuntojen vaihtoa suoraan... mutta saattaahan tuo olla, että pankit eivät sellaista katso suopein silmin. Perisuomalaisesti yhteisymmärryksen saavuttaminen vaihtokaupoissa on hiukan hankalaa - ehkä kuitenkin sitten kun se asunnon maksaminen alkaa oikeasti olla mahdotonta (velkaa enemmän kuin kämpän arvo jne.)

Juarez, Meksiko - sotatanner kuin Irak. Ei voi kuin sanoa, että onneksi täällä Suomessa olemme vähän syrjässä kaikesta: ei öljylähteitä, ei isoja huumeviljelmiä jne. Olenkin varsin vakuuttunut, että Suomi on Euroopasta ehkä paras paikka kun maailmantilanne repeää lopullisesti. Pari syytä - ilmasto rauhoittaa muuttointoa tänne ja väkitiheys alhainen. Nyt ei kun pikku puutarhat pystyyn, säilömistä opettelemaan ja voi olla suht rauhallisin mielin. Tosin ne monien perusoletukset etelän matkoista yms. on syytä heittää huit kuuseen.

Kulta tuntuu kelpaavan (tässä ja tässä), vaikka sitähän ei syödä - tai, no - ei sellaisenaan. Norjan kurnusta turvasatama? äkkiseltään joo, kun on öljyn tuottaja ja vakaa Länsi-Eurooppalainen valtio, isot valuuttavarannot jne. Vaan jos siellä jatketaan maan pönkittämistä surutta, niin nuokin varannot hupenevat. Samoin maasta on isot sijoitukset jenkkilän humpuukimarkkinoille - jopa niin, että monta kuntaa on korviaan myöten veloissa. Öljyn hinnan alamäki ei auta maan menoa jatkossa muutoinkaan. 5v päästä sanoisin, että Norja mahdollisesti on hyvä paikka - edellyttäen, että UK-Ranska-Saksa (EU on voinut kutistua 5v aikana melkoisesti) ei valloita sitä.

Sitävastoin vedestä moni maailmalla on huolissaan. Suomessahan kaikki sen ottavat itsestään selvyytenä, mutta mitä jos sähkön jakelu pettää? Jep, se loppuu veden tulo hanasta silloin siihen. Itse olettaisin, että täällä tehtaat sulkemalla sähköverkko (ja veden puhdistamot) pysyvät kohtuullisen varmasti ojennuksessa, mutta ei haitanne jos hankkii veden suodatus/puhdistus -setin. Samoin lihan/kalan säilöminen on syytä opetella vähän alkeellisimmilla keinoilla - Suomessa tietenkin savustus on perinteinen, tässä puskatietoa lisäksi. Lopuksi vielä vähän surkuhupaisia vinkkejä ja tiedotuksia lätäkön takaa - kuinka säästän ja muita.

 

Tekstini sekoittivat jonkun pasmat pahemman kerran - kaveri näyttää istuneen 20.3. 7h lukemassa sivuja aamuyöstä yli puolen päivän. Taisi arkipäivä mennä lööperiksi - pahoillani :-(

 

chic

 

Apurahoja järkyttämisen jatkamiseen otetaan vastaan...

 


20.03.2009 17:57 |