MONEY FOR NOTHING AND CHICKS FOR FREE (Dire Straits, 1985)

New York Times oli saanut hyppysiin Geithner'in tänään (?) julkaistavan seuraavan apupaketin. Sitä tavatessa näyttää kyllä olevan taas tavan kansalaisille fiasko. Liittovaltio ottaa kaiken riskin ja riskirahoittajat kaiken potentiaalisen voiton, mm-mm. Arveluttavia arvioita ja väitöksiä vilisee tekstissä vaikka kuinka - tärkein ehkä että kongressia ei tarvitse enää edes kuunnella, Paulsonin viime syksyn peruja kaiketi tuokin. Eikä TALF ole muutenkaan oikein lähtenyt nousuun - monet näkevätkin ongelmaksi liian tiukan kontrollin, jota rahan saantiin liittyy. Homo Wallstreetimus kaiketi vieläkin elää tuossa Dire Straitsin maailmassa, joka kertoo mikä on pelin henki.

 

Geithner'in vimosin apupakettisuunnitelma torpedoidaan isojenkin nimien taholta (Krugman ja Galbraith), mutta eipä vastaavat ole ennenkään haitanneet menoa :-( Hahhaa, lauantainako se oli kun arvuuttelin Obaman tuesta Geithner'ille? Noh, nyt sekin selviää - selvä ei Geithnerin eroanomukselle (sellaisen tullessa). Tästä voimme taas vetää lisäjohtopäätöksiä kenen asialla Obambam on. Tosin republikaanileiristä alkaa jo huutelua kuulua Geithner'in eroamisesta, mutta katsotaan.

Epätoivosta kertoo tämäkin, Romer (yksi Obaman vimosista ei-huonoja ennustaneista) kiven kovana - loppuvuodesta ollaan kasvussa (eikö hallusinogeenien pitänyt olla laittomia?). Romer tietenkin kehuu rahoituksen järjestämistä, mutta tämäkin hieman haiskahtaa. Systeemiä taitaakin enää pitää pystyssä tavallisten ihmisten kuvitelma Obaman pelastajan lahjoista.

Vaan kohta kuvitelmat ja todellisuus lyövät yhteen (paljon hyviä käppyröitä), tänä vuonna pelkästään 440 Mrd US$n asuntolainat tulevat uudelleen neuvoteltaviksi (korot, takuut, lyhennykset). UKssa lainojen sanamuodoista saattaa tulla monelle asuntolainaiselle takaportti - mutta mitähän se tekisi taas pankeille? Vinkki: asuntoderivatiivit pitää ladata kahta kauheammalla tahdilla valtiolle, kirjanpitoa pitää rukata sekä pankkien käsiin jääviä asuntoja myydä - joka ei taida kauheasti auttaa taloutta.

Yksi looginen askel tietysti olisi palata muutama askel taaksepäin (eikös heikoilla jäilläkin näin pitäisi toimia?) eikä vain kiihdyttää tahtia eteenpäin (eli lisää velkaa kansalle ja pelimerkkejä pelureille). Eli siis ottaa näitä Glass-Steagall -sääntöjä uudestaan käyttöön rajoittamaan pelaamista - mutta se tietysti estäisi liikepankeilta toiveetkin saada taseensa kuriin. Nih, meno on kuin parhaassa Las Vegas'in kasinossa - tupla tai kuitti, tupla tai kuitti, tupla tai kuitti - ja matkan varrella tiskiin on lyöty omat, lainatut, huijatut, varastetut jne.

Näitä juttuja minä epäilen paljastuvan jatkossa ja paljon: perjantain 2 kaatunutta "pelastettua" firmojen osuuspankkia ovat asuntoluottoderivatiiveissa rypemässä. Ja firmojen ei tietenkään pitäisi sääntöjensä mukaan olla niiden kanssa missään tekemisissä. Mm-mm, tässä touhussa tuntuu olevan selkäpiitä karmivaa johdonmukaisuutta...

Seuraava kupla onkin Obaman budjetti - ei liene yllätys asioita seuranneille. Tilanne on yksinkertaisesti ryöstäytymässä käsistä kun kakkua syödään molemmista päistä - velka kasvaa ja BKT laskee. Hmm, kuulostaa ihan jo joltain banaanitasavallalta. Jälleen kerran edessä on vähintäänkin mielenkiintoinen viikko - toiveena tietysti on, että Obama kertoisi pikkuhiljaa suoraan kuin maa makaa. Saas nähdä... Jos kiinnostaa finanssihistoriikkia parilta viime vuodelta lukea, niin tämä voisi olla valaiseva opus. Loppukaneetti artikkelissa tosin kertoo kaiken oleellisen jo: ongelmat alkoivat kun investointipankit alkoivat käyttää kaikkien muiden rahoja pelaamiseen.

12 isoa jenkki-instituuttia kärsimässä bonusten leikkauksesta, ei siis ihme että perjantaina vastalauseita riittää (tässä ja tässä). Sanoma on sama, pitää maksaa kun henkilöstö on niin hyvää ja asiantuntevaa. Joo, varmaan yhtä hyvää ja asiantuntevaa kuin FED'issä - joka sumpli ja tiedosti nuo AIGn (ja muiden?) bonusasiat jo lokakuussa 2008. Mistä on tietty helppo päästä näihinkin johtopäätöksiin: FED on finanssimaailman asialla - tänä päivänä vain entistä räikeämmin. Valitettavasti touhu on kovaa vauhtia menossa tasan tarkkaan Japani 1990-luvulla -suuntaan. Kaikki varmaan tietävät ettei valtio pelastaa -homma oikein toiminut...

Jatkojen kannalta nämä sopimussotkujen selvittelyt (WaMu haastaa FDIC'in) näyttäisivät toimintatieltä, mutta pian alamäen kiihtyessä taitaa jäädä monta setvimättä. Virkavalta tietenkin yrittää laajentaa tutkimuksia, mutta en jaksa uskoa monenkaan tapauksen tutkimuksen päätökseen viemiseen saati selviämiseen. Jolloin -niin hullulta kuin se ehkä kuulostaakin- voip palkkamurhat yleistyä jenkkilässäkin. Jaa, mutta siinä taitaa olla tulevaisuuden työala monessa, monessa maassa.

Tässä on vähän pähkäilty tuota isojen pankkien "hyvä alkuvuosi" -puheita. Jep, kirjanpitoa ja uudelleen nimeämistä sekä muuta kivaa - samalla etsitään kuumeisesti miten päästä kököistä eroon (veronmaksajien niskaan). Rolling Stones -lehti on hauska, sieltä löytyy satunnaisesti erinomaisia juttuja: nyt on menossa vallankaappaus. Tosin AIGssa olleet kaverit kertovat ihan toista, valtion rooli on sosialismia ja muuta.

Voi kun pääsisi G20-kokoukseen - Venäjän ehdotus uudesta maailman valuutasta on herättänyt vastakaikua Kiinassa (ainakin venäläisten mukaan). Kannattaa tietysti huomata, että ruplan romahdus voi vähän vaikuttaa Venäjän ajatteluun. Veikkaan, että heillä iso osa lainoista on ei-rupla -pohjaisia... Samaan soppaan kun lisätään EUn vastahakoisuus apupaketeista, niin pärskähtely esiripun takana on taattu. Eikä tietenkää voi unohtaa vapaakaupan ongelmia. Vaan minä luulen, että europankkien omat sotkut alkavat pian nousemaan pintaan - ja sitten menee taas pelipakka uusiksi. Ei siis ihme, että nyt G20kin varoittelee levottomuuksista (harhautusta rahan liikkeiden seuraamiselle, luulen minä). Ei voi sanoa, että olisi tylsää tänä päivänä touhu.

Kaksi vaihtoehtoa jenkkilän talousongelmiin: myöntyä vararikkoon tai aloittaa sota, jälkimmäinen tietenkin hieman hankalaa, kun maata rahoittavat ulkomaalaiset. Toisin sanoen etsitään joku sopivan pieni maa ja operaation on oltava sisään-ulos. Toisen maailmansodan jälkeisiä US-operaatioita kun katsotaan niin maa ei ole onnistunut missään muussa, ei vaikka tulivoima on varmaan 1000x 60v aikana. Kertoo jotain heidän toimintamallinsa jämähtämisestä 60v sitten vallinneeseen. Vaan niinhän se tahtoo olla, sodan alkaessa ajatukset ovat edellisen tapahtumissa kiinni.

Jenkkien näennäinen tumpulointi on osin "sivistyneisyyden" ajan tuotetta, historiasta on hyvä katsoa oppia mongolien valloituksista: jos kaupunki ei antautunut, KAIKKI tapettiin ehkä viittä lukuunottamatta. Noiden viiden tehtävä oli tietenkin levittää sanaa - ja seuraava kaupunki olikin jo paljon suostuvaisempi. Tämän päivän silkkihansikkaat luultavasti otetaan pikkuhiljaa pois, sillä valloittajilla ei ole kapasiteettia miehittää loputtomiin/kaikkia paikkoja. Resurssisodat siis - ensin tosin finanssialan melt-down herkistää ihmiset hyväksymään monet asiat jatkossa.

Sitä ennen lisää hyviä päätöksiä: Kiina perustaa omat derivatiivimarkkinat, uh-huh - ja mikäänhän ei voi mennä pieleen? UK matkalla vuoden mittaiseen deflaatioon - mitenkähän se siihen pysähtyy, nimimerkillä "Utelias vain". Bernanken vimosin - pienet pankit pelastavat talouden, melkoista vitsipalstaa näiden kavereiden sanomisilla voisi pyörittää... Kuka kuvittelee keskuspankkien olevan pelastus ja kaikki-voipia kannattaa lukaista tämä, jenkkilän ensimmäinen keskuspankki hädin tuskin vuoden pysyi pystyssä. Itse asiassa lätäkön takana on kolmas keskuspankki jo "menossa" - ja kuka salaliittoteorioista on innostunut, niin netistä tietenkin löytyy kaikkia hassuja sanomisia sisäpiirikytkyistä...

Al-Jazeera'lla on "hauska" out-of-work -kartta, mutta hassusti sivun ylälaidassa sanotaan update helmikuussa ja kartan vieressä  maaliskuu. Kartan alla mainitaan ILOn pelkäävän 230 milj. työtöntä tälle vuodelle.

GlobalResearch.ca antaa välillä asiallisia tekstejä esiripun takaa (AIGsta nyt) - vaikka siellä tulee kummallisuuksiakin vastaan. Siis sopivalla filtterillä ihan ok kommentti/uutissivusto. Ilmeisesti allekirjoittanutkin luokitellaan useimpien toimesta samoin ;-) Tässä hyviä listojan AIGn rahavirroista - pankeille. Goldman nettosi miljardeja US$a AIGn romahduksella. Lisää samoilla linjoilla: UKn RBS ei kertonut derivatiiveista hakiessaan valtiolta tukea - asiaan tietty liittyvät miljoonabonukset. Sekä uhkailut asioista kyselleille ei-ihan-huipulla istuneille henkilöille. Kuka näitä juttuja enää edes jaksaa ottaa tosissaan?

Kiinalle kovasti kelpaisi vieras sijoituspääöma, onnea vaan jos haluat rahasi sieltä takaisin parin vuoden päästä. Puheet ovat tietenkin, jotta kasvu jatkuu ja ei hätää, mutta olisin vähän eri mieltä... Uuden-Seelannin asuntomarkkinoilla on kupla puksahtamassa - Auckland'issa asuntoja puoleen hintaan rakennuskustannuksista. Kanadalainen eläkerahasto 709 milj. US$n tappiot, veronmaksaja hätiin.

Paavi kai kuvittelee viime aikojen möläytyksensä kuittaavan näin: väkivalta naisia kohtaan huono juttu. Millä vuosituhannellä tämä ruudinkeksijä oikein elää? Monsanton GM-puuvilla tappaa talossa ja puutarhassa - UPS, väärä myyntilause - se piti olla se kasvimyrkky kun tappaa. Jaa, ehkä tuo kertookin mikä firmalla on mennyt pieleen... Lisää piristystä Ug99 jatkaa marssiaan - Ugandasta 1999 löytynyt vehnää tuhoava tauti, joka on varsin tautisen tehokas leviämään. Vai eikö - 10v ja Iranissa jo menossa/tulossa...

Korkeajännitekentät pistävät lehmien ja hirvieläinten sisäisen kompassin uusiksi? Vähän hassu löydös, mutta laitetaan nyt luettavaksi - ikään kuin ei muuta murehdittavaa olisi. Vaikka tätä johtotehtäviin valikoituneiden "herrojen" (harvempi nainen) filosofiaa ja moraalia - tapaus Guantamo ja kumppanit. Se tietysti on kaikkein surullisinta, että näitä ääliöitä ei tulla ikinä saamaan oikeuden eteen - imperiumin "etuja" tuokin.

 

Wanhoina hyvinä aikoina kvantitatiivinen helpotus 1125 Englannissa sai mielenkiintoisen päätöksen: rahanlyöjiltä oikea käsi ja kiv3kset pois. Tänään... Samaan hengenvetoon joskus mietin miten taidan elää melkoisessa rinnakkaismaailmassa - esim. telkku.com'in nopealla silmäilyllä kommentteja riittää mitä ääliömäisimpiinkin ohjelmiin.

 


22.03.2009 11:41 |