ONKO WALLSTREET JA PÖRSSIMAAILMA KUOLLUT?

Nyt pitäisi hälytyskellojen jokaisella soida. USAn SEC (Securities and Exchange Commission) harkitsee valikoitujen osakkeiden short'tauksen kieltämistä joksikin aikaa (viikko? kaksi?). Miksi näin? Olisiko noin, että pörssiromahduksien ÄITI on tulossa ja sitä yritetään estää tai piilotella ainakin hetkeksi?

Short'aus, lyhyeksi myynti, tarkoittaa sijoitusta, jossa oletuksena on sijoituskohteen arvonlasku. "Ostat" kohteen välittäjälle esim. 10:llä, jos kurssi laskee 7:än, niin ostat osakkeen itsellesi ja saat arvonaleneman (3) verran voittoa. Tästä ja tästä tarkempia selityksiä. Short'auksella voi saada aikaan isoja notkahduksia alas ja sitten taas revitään voitot taskuun. Esitetty kielto pakottaisi short'aajat maksamaan sijoituksensa eli rahat heiltä pois. Sen jälkeen isot pojat antaisivat pörssin romahtaa ja keräisivät itse rahat talteen. Voidaan olla lähes 100% varmoja, että jos tämä kontrolliehdotus menee läpi, niin pörssit hyökkäävät ylös, mutta kysymys tietenkin on että kuinka kauan? UKssa SEC:iä vastaava FSA kieltää valikoitujen pankkien ja muutaman muun yhtiön short'auksen eli siellä ilmeisesti tilanne niiden kannalta on vielä pahempi. Se niistä vapaista markkinoista.

 

Asioiden etenemisestä tulevaan kannattaa huomata muutama asia. USAsta on tullut uusi kommunismin kuningas, USSRA (United States Socialistic Republics of America), eli USAn veronmaksajat saanevat taas laskun kaikesta (Freddie Mac + Fannie MaeAIG nyt, kohta autovalmistajat, lentoyhtiöt jne). Samaan hengen vetoon voidaan todeta, että koska USA on koko maailmalle velkaa vaivaiset 10 bilj. US$, siinä menevät myös muiden maiden eläkesäästöt jne. vasaran alle. Puhumattakaan, että USAn pörssi on imenyt valtavasti sijoittajien rahaa kaikkialta maailmasta.

UKssa HBOS:n ja Lloyds TSB:n yhdistyminen on esimerkki tulevasta, isot yhtiöt yhdistyvät ja tulevat ostamaan siinä samalla paljon pieniä tappaen viimeisenkin häivähdyksen kilpailuyhteiskunnasta. Monopoliasemia tullaan käyttämään häikäilemättä hyväksi, mutta ne tullaan tietenkin esittämään "veronmaksajien parhaaksi" tehtyinä valintoina. Mussolini sanoi osuvasti, että fasismi on valtion ja korporaation yhteensulautumista. Kun nyt katsoo niin USAn kuin UKn tilannetta, niin rehellisesti voi sanoa että suunta on ainakin "oikea".

Venäjän pörssi hyytyi täysin pari päivää sitten ja nyt pelätään totaalista romahdusta, kun pörssi aukaistaan seuraavan kerran. Kiina yritti hillitä pankkien toimintaa nostamalla reservivaatimuksia viisi kertaa vuoden aikana, mutta nyt suunta näyttäisi kääntyvän. Onko tarkoitus pitää pankit pystyssä helpottamalla niiden reservivaatimuksia? Samoin muut nousevat valtiot notkahtelevat pörssiongelmien kanssa. Myös EUn mukaan pankkien ongelmat ovat nopeassa kasvussa - tai siis ne mitä uskalletaan julkisesti ilmoittaa. Kaikki ei taida olla ihan kunnossa pörssimaailmassa :-(

Suomessa on havahduttu tilanteen nopeaa heikkenemiseen, mutta toiminta on laiskaa ja päämäärätöntä. Puheet jatkuvat vain linjoilla "olemme turvassa muulta maailmalta", "varomattomia puheita pitää välttää, ettei kukaan vain hermostu" jne. Miten olisi sijoitusten vetäminen USAsta välittömästi? Mutta, ei, ei saa heiluttaa venettä... Toisaalta onhan niinkin, että mihin ne digitaalit sitten parkkeerattaisiin? Tällä hetkellä ei taida ole turvallista paikkaa isolle varallisuudelle. Tavan kansalainen voi hätätapauksessa survoa vähät setelinsä patjan sisään, mutta valtiot ovat vähän eri juttu.

Niin, ja kun luette mediasta, että "ekonomian Nobelin palkinnon saajan mukaan ei ole hätää, koska..." niin kannattaa huomata, että EI OLE OLEMASSA Nobelin palkintoa ekonomiassa. Sitä vastoin on olemassa Ruotsin valtionpankin myöntämä Alfred Nobelin muistoksi nimetty ekonomian palkinto, jota on jaettu vuodesta 1969 alkaen. Se että pankki myöntää palkinnon ekonomiassa ei ainakaan minua vakuuta neutraalista myöntämisperusteista. Mutta mediassahan ei usein kaikkiin pikkuasioihin puututa.

 


19.09.2008 00:00 |