MARKKINAT NAPPASIVAT APUPAKETTITÄKYN - NOUSUSSA OLLAAN TAAS

Mutta, mutta - vastaava hyppäys on tapahtunut vimosen 1½v aikana jo useamman kerran - johtaen syvempään kuoppaan joka kerta. Paljonko vetoa, että tämä hyppäys ottaa ihan samanlaisen syöksyn mahdollisesti jo parissa päivässä? Ei olisi ihme, sillä kaikesta päätellen koko talouspaketti on suunniteltu lyhyen tähtäimen hujestukseen (tässä ja tässä) eli kukun siirtämiseen veronmaksajalle. Mikä tietysti pistää jälleen miettimään näiden johtoporsaiden puheiden (tässä, tässä ja tässä), tekojen (tässä) ja tapahtumien jatkuvaa ristiriitaa (tässä ja tässä). Toisin sanoen johtoporsailla ei ole pienintäkään aikomusta auttaa tilannetta oikeasti, vaikka puheissa yritetäänkin aikamatkustusta vuoteen 2006. Tällä hetkellä Obambam'n varjolla moni juttu menee vielä läpi - mutta se ei voi onnistua loputtomiin.

 

BRIC-maiden käsitys US$n alamäestä ja Euroalueen euforia €uron erinomaisuudesta ovat mielenkiintoisia tällä hetkellä, mutta ohimenevää. €uron kohdalla puheet myös ovat vähän pahaa ennustavia - ei, ei tarvita lisää apupaketteja, mutta kyllä, kyllä leikataan korkoja. Valitettavasti nykysysteemi kun edellyttää loputonta lainausta/kulutusta, joten homma on menossa pikajunan vauhdilla seinään. Joka taas tekee höpöä niin monella tasolla, että oksat pois . Tässä hyvä sivu näyttämään Euromaiden statusta.

Moni muukin miettii Obaman toimintaa: elääkö mies täydessä itsepetoksessa? Siltähän se ehkä näyttää, mutta kuinkahan tuo oikeasti on? Orlov'kin alkaa olla sanaton - siis uusia sanoja kehiin, nykyiset kun eivät enää oikein riitä kuvaamaan menoa. Voidaankin kai kohta kysyä josko pyörremyrskyn myöntäminen todellisuudeksi olisi aiheellista. Asiaa voidaan tietysti analysoida loputtomiin (pitkä lista sijoitusneuvojia arvioi vimosinta jenkkilän apupakettia), mutta jossain välissä olisi parempi herätä toimimaan - toivottavasti ennen kuin huomaa olevansa hiekkarannalla ja vesi pakenee merelle kovaa kyytiä (vinkki: tsunami on tulossa).

UKn hunajaista (Darling) yritetään rauhoitella tässä rahan nakkelemisessa joka suuntaan. Noinkohan onnistuu - vaakakupissa kun ovat pankkien ja maan etu... Mh-hmm, kumpikohan se olisi tärkeämpi muutenkin - lyhyen ajan hyvältä näyttäminen vai pitkän ajan vakiintuminen vaikka ensin pitäisi saapastella pa5kassa? Soh, anglopoliitikoissa on harvassa kun kykenee vaihtamaan suuntaa helposti.

Joku sentään jotain sanoo, mutta tämä jos mikä on epäkorrektia: Brown'in neuvonantaja - UKn vähennettävä väestöä 30 miljoonaan. Suomeenkohan se toinen 30 miljoonaa sitten muuttaa? Vaan onhan meillä omia hahmoja, Ollila hesarissa: pohjoismainen malli kapitalismin tulevaisuus. Kaveri kun kovasti viime vuosina on moittinut Suomen menoa, niin pistää miettimään että josko ajatus on noukkia rusinat pullasta.

Kunnon mausteinen ruokalaji G20-kokouksen soppaan: Kiina tukee virallisesti uutta IMF-vetoista maailman reservivaluuttaa. Hmm, Kiina ei ole tainnut seurata IMFn toimintaa viime vuosina - tai sitten päästessään sitä määräilemään laskevat hyötyvänsä IMFn nimestä kahmiesssaan resursseja. Jep, olinpas minä hölmö... Tässä on pakko olla joku juju - Soros kannustaa köyhien maiden auttamista. Taitaa sielläkin olla ajatuksena tyhjentää köyhiä maita pilkkahintaan...

Jenkkilän bonusten perään vinkuminen on levinnyt muuallekin, Hollannin ING vaatii viime vuoden bonuksia 1200 ihmiseltä takaisin. Muita vastaavaan "joutuneita"ovat esim. UBS Sveitsistä ja Societe Generale Ranskasta. Mutta ei paljon mitään kommenttia pankkien miljardien imemisestä... muutamia hajaääniä lukuunottamatta.

Jenkkilän pankkien taseiden kannalta pientä illuusiota tilanteen helpotuksesta - ensiostajat pääsevät vähän paremmin asuntoihin kiinni hintojen romahdettua tultua pohjalle eli NYT KANNATTAA OTTAA SE 30v satojen tuhansien laina (kysy vaikka pankista). Tosin veikkaan itkua ja hammasten kiristelyä parin vuoden päästä, kun ollaan upoksissa pahemman kerran. Samoin luulen, että uudet lainasopimukset ovat jo paljon tiukempia muutaman vuoden takaisiin verrattuna - asiakas ei pääse enää lainasta eroon avaimet palauttamalla. Samaan aikaan kaupallisten kiinteistöjen alamäki jatkuu...

Olemme pelastettuja! eli härkämarkkinat (bull market) lähdössä liikkeelle, yksi syy varastojen tyhjeneminen. Joo, mitäs sitten kun varastot on taas täynnä? En kauheasti näe ostajia jonoksi asti - varsinkaan autoissa, taloissa, kulutusnöyhdässä - tai, no - missään. Jaa, US valtiovarainministeriö hakee sijoitusjohtajia - voisikohan tällainen juntti päästä mukaan? Tosin pitäisi olla kykyä kusettaa kirkkain silmin vähintään 500 milj. US$a sijoittajilta. Taitaa paikat mennä samalle sisäpiiriremmille ja jälki on varmaan sitten taas sen mukaista...

Uh-huh, tästäkö se romahdus alkaa? Venäjällä lentsikoita liisaava firma jätti lähes olemattoman 250 milj. US$n maksunsa maksamatta (default). Tapahtuma kertoo valtion haluttomuudesta auttaa jokaista yritystä eli valtiot ovat siirtymässä vahinkojen minimoimiseen. Tämä tietysti tapahtuu eri maissa eri tahtiin, mutta turha kuvitella etteikö tämäkin kotimaahan tule kylään - valitettavasti. Jenkkilässä "fiksut" sijoittajat siirtävät rahojaan "turvallisiin" kuntalainoihin - tosin sääntöjen luova lukeminen on tekemässä niistäkin melkoisen pommin - kuinkahan Suomessa?

...joskus hirvittää kun mietin yliopistojen kohtaloa täälläkin, bittituubeissa on kovasti supinaa miten lätäkön takana henkilöstön palkkoja leikataan kautta linjan. Eipä ole pahemmin uutisiin ehtinyt, eh? Samoin kuin, että monissa osavaltioissa jenkkilässä ollaan jo yli 10% työttömyydessä - ikään kuin Kalifornian vanavedessä. Tässä pitkähkö alternet.org'in juttu, jossa käydään varsin juurta jaksaen menossa olevan taloussätkimisen syitä ja taustoja. Ja niiden setvimiseen eivät Geithner'in 5 kuvitelmaa ja niiden kuvitelmahoitoa toimi (nuo pointit ovat tulleet tekstieni kauttakin selväksi, mutta nyt nätisti yhdessä paikassa sekä pari hyvää käppyrää). Krugman'ilta toinen giljotiinin terävä kommentti mokomille kuvitelmille.

Humtidum: CIAn "huippuagentti" Serbiassa Milosevic'in poliisipäällikkö ja kuoleman partioiden pomo. Joskus mietin josko agentit ja finanssinerot käyvät samoja kouluja.

Tässä vähän tietoa lasten douppauksesta jenkkilässä - siis mitä tulee supersokeroidun ja vaalean vehnäleipämössön kaveriksi. Etusivun toteamus jo on vähintään pysäyttävä: 6 milj. lasta on lääkityksen alaisena - lääkityksen, jotan ei välttämättä ole edes testattu lapsilla. Jotenkin voin uskoa tuon väittämän - ehkä se on osasyy tuohon jenkkien flegmaattisuuteen talousongelmien keskellä.

Tämäkin pitänee paikkansa - kultaan sijoittaneet ovat sekä onnellisia että kauhuissaan. Niinhän se on, kuka metalleihin sijoittaa yleensä ajattelee pitkän ajan turvallisuutta - mikä sitten välillä tarkoittaa pahojen aikojen kohtaamista. Näihin asioihin tietysti liittyvät asehörhöiksi helposti luokiteltavat tyypit, mutta välillä on hyvä lueskella heidänkin sanomisiaan.

Ja jenkkilässä ainakin on selvä, että heikot ajan tulossa - puolella ihmisistä käteistä/likvidiä varallisuutta kuukauden menoihin jos työ lähtee. Mikä yhdistettynä säästöpossun (asunnon) arvonlaskuun tarkoittaa melkoisia ongelmia - varsinkin kun luottokorttien käytettävyyttä leikataan nopeasti korkoja nostamalla ja luottorajaa laskemalla. Tämäkin on tylyä menoa - asunnon ostot mynkään, kun luottohanat kuivuivat - ja käsirahat siis taivaan tuuliin pienen ihmisen kannalta. Ei liene ihme, että lätäkön takana perheetkin hakeutuvat vararikkoon entistä useammin tänä päivänä...

Kanadassa öljyhiekkojen kannattavuus on vähän niin ja näin, joten yhteensulautumisia tulee: Suncor ostaa Petro-Canadan. Taustavoimina kaupassa myös Ontarion opettajien eläkerahasto, voittopotentiaalia 230 milj. US$a. Ei hassummin opettajien eläkekassan kannalta.

Ah, ihanaa - yksi automalli lisää, intialainen Tata Nano markkinoille. Ikään kuin ei autoja olisi jo tarpeeksi... hinta on intialaisille kaiketi siedettävä tällä hetkellä, mutta seurauksena saattaa olla sitten bioetanoliplantaaseja - JEE!!! itku pääsee :-( Tuollainen auto olisi pitänyt tulla markkinoille ainoana mallina ehkä 20v sitten, niin tilanne ei mahdollisesti olisi näin katastrofaalinen. Menee mielenkiintoiseksi, jotta mistä Intia aikoo tuoda polttoaineen - heidän kulutus on muistaakseni 10x omaan tuotantoon verrattuna jo nyt tai jotain... onkohan kauppa sitten riisiä vs öljyä, ja eikun nälänhätää pukkaamaan - vaan pitäähän noiden autojen kulkea!!! Homo petroleum, aika siirtyä pois historian lehdiltä...

 

Löysin tuohon vasemmalle Surviving Argentina -blokin kun muistin sitä hakea. Siellä on tylyä tilitystä mikä monessa maassa tulee eteen, Latvia on jo kovaa vauhtia menossa samaan suuntaan. Pari esimerkkiä SA-blogilta: Latvian kaveri kyselee vinkkejä sekä Argentiinassa 32% köyhyysrajan alapuolella ajaa monet prostituution 8v alkaen. Sama trendi kun on jo jenkkilässäkin näkyvissä - yhä useammat naiset siirtyvät yläosattomiin ammatteihin. Ah, niin - mutta eihän tuollainen voi tapahtua täällä (inhottavaa siteerata elokuvalauseita tosimaailmaan, mutta...).

 


23.03.2009 15:12 |