KUMMALLISIA JUTTUJA LÄTÄKÖN TAKANA - JA LÄHES PÄIVÄNVALOSSA 

Tämä jenkkilän liittovaltion vallankahminta alkaa mennä vähintäänkin mielenkiintoiseksi. Vasta joku päivä sitten oli, että vapaaehtoinen kansalaispalvelus onkin pakollista. Nyt tulee ohjeistus näiden vapaaehtoistyöryhmille kielletyistä sallituista toimituksista. Äh, sanat alkavat mennä itselläkin sekaisin kun näitä lukee: ei saa yrittää vaikuttaa lakien tekemiseen, ei osoittaa mieltä, ei osallistua liittoon, ei harjoittaa uskontoa... Mm-mm, seuraavana kai sitten tule asukoodi - kävisikö ruskeat paidat ja käsivarsinauha? Niin - jos kuka ei muista Mussolinin toteamusta, (fasismi = valtiojohtoista korporatismia), niin nyt Obambam on viemässä lakia hyväksyttäväksi jolla valtiovarainministeriö voi ottaa haltuun minkä tahansa firman ilman kongressin sanomisia (lisää vastaavasta vallan nälästä tässä ja tässä)...

 

Lisää barbakikkoja pelittää Geithner'in talouspakettia - hauskasti näihin pääsevät vain panksterit (pankkiiri + gansteri =?) ja riskirahastot käsiksi (jossain oli vaatimukset se 500 milj. US$n keräyskyky ja 10 Mrd US$n pääoma mainittuna). Lasku sitten tavan juntturoille - taas kerran... Ei ole ihme, että Krugman kutsuu näitä apupaketteja zombieksi - niin, johan vastaavaa hieman erilaisella kuorrutuksella tarjoiltiin viime syksynä Paulsonin kaudella. Valtio ostamaan markkinoille kelpaamattomia papereita, nyt ne sitten toteutetaan.

Pankkien toimintaa on aikasen karmivaa seurata - Goldman Sachs tiesi AIGn ongelmat jo vuosia sitten. Pankit kuitenkin saavat apuja loputtomiin - mitä nyt vähän takkuaa nuo bonukset julkisuudessa. Kaikesta päätellen Washingtonin johtoporsaiden päihin sopii vain ja ainoastaan yksi ajatus - isot pankit on pelastettava.

Saksan talous surkeimmassa jamassa sitten Toisen Maailmansodan jälkeen, positiivista kai että vielä ollaan kaukana silloisesta tilanteesta. Japanin autoteollisuus 32v ajassa taaksepäin, puolet tuotannosta haihtunut. Lentoala menettämässä 4,7 Mrd US$a tänä vuonna - entäs ensi vuonna? Tai seuraavana? Se on pienten ihmisten kohdalla jäämässä tämä liikkumistapa historian lehdille - mutta sitä ennen tietty lentoyhtiöitä tullaan pelastamaan miljardeilla (valitse valuutta) autoalan tyyliin. Maailman kauppa laskee 9% tänä vuonna (WTO), kunhan eivät paljastuisi toiverikkaiksi nuokin numerot :-(

Eurooppaa repivät monet voimat (Islanti/Argentiina?): Saksassakin valtion obligaatioita aiotaan myydä pankkien kautta, kun myyntiin tullaan tarjoamaan yhä isompaa kasaa lupauksia huomisesta. Pikku kysymys - mitä tapahtuu kun myytäviä alkaa olla liikaa ja ne pitäisi silti saada myytyä? Olisikohan tarjottujen korkojen nousu edessä - ja sehän ei voi valua asuntolainojen yms. korkoihin, eihän... Balttian maat ovat hirttymässä €uroon kiinteällä kurssilla sidottujen valuuttojensa kanssa, samankaltaisia ongelmia on pitkin poikin Itä- ja Keski-Eurooppaa. Kaatuvia firmoja saattaakin olla paljon enemmän kuin lätäkön takana. Irlannille annettiin kuitenkin anteliaasti 2013 asti selvittää budjettivajeensa. Ehkä silloin nykyinen vajeluku on ok vs muut jäsenet (sikäli kun niitä vielä löytyy) tuolloin. Tosin Trichet tietty vakuuttaa, että homma on hoidassa - toivon minäkin :-/

Bittirööreissä höpistään nyt kovasti tuosta uudesta maailmanvaluutasta - YK, Kiina, Venäjä ja Stiglitz ainakin - joku taisi kuulla jo radiostakin siitä :-) Jenkkilän johtoporsaat tietty torpedoivat koko ajatuksen. Minä luulen kuitenkin, että eturistiriidat pitävät tuon vielä jonkun aikaa (2v?) kuitenkin vain salaliittoteoreettikojen harrastuksena. Asiat ovat käymässä joka tapauksessa huterommalle pohjalle, Kiinan keskuspankki tuskin on onnellinen 2008 vimosen vuosineljänneksen 59% tuoton humpsahduksesta jenkkilän asuntomarkkinoiden takia. Lisää on tulossa...

Huvittavaa, kun pitää tänä päivänä sanoa, että lisää säätelyä ja ohjeita kongressin pitäisi kirjoittaa - eikös juuri Ronny sädepyssyn ja Maggie Thatcher'in myötä kaikki säätely ollut ultrapahaa? Jälki onkin kyllä sen mukaista. Slate'ssa on hyvä otsikko ja kuva: miksi valtiovarainministeriön pitää lahjoa sijoittajia? umm, luottamuspula (tässä ja tässä)? Ehkä paras kikka luottamuksen palauttamiseen olisikin Geithner'in piilottaminen vaatekomeroon.

Tässä yksi juttu lisää inflaatioleiristä - FED pumppaamassa 15-kertaiseksi jenkkilän rahanperustaa syyskuuhun mennessä. Vakuuttavia käppyröitä vaikka muille jakaa - mutta kun samaan aikaan haihtuu osakkeista, asunnoista, derivatiiveista jne. kuinkahan moninkertainen summa liekään, niin kokonaisuus ei ole inflaatiota (sanakirjan mukaan). Kaikki mitä FED lisää kiertoon on VELKAA - joka on maksettava jossain välissä. Lisäksi luulen, että tuo synnytetty raha imuroidaan pankkeihin hyvin, hyvin tehokkaasti eli kierrossa oleva raha vähenee murto-osaan. Kerro siinä sitten kaupassa, että ollaan hyperinflaatiossa - kun ei ole rahaa ostaa vaan eipä taida kaupassakaan olla paljoa tarjolla. 1930-luvun lama oli kevyttä lähestyvään myrskyyn.

Tämä on kyllä pelottava luku - jenkkilässä joka viides aikoo ostaa asunnon. Hinnat tulleet alas, inflaatiolla pelotellaan - kyllähän silloin kannattaisi pistää joku sata tuhatta kiinni kiinteistöön? Jos tieto asioista tulee vain valtamedian kautta, niin näinhän se näyttäisikin... Onneksi meillä Suomessa puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä, vai mitä? VAI MITÄ !?!?! ...kuten, että ei kannata huolestua jos valtio ottaa 8 (?!?) Mrd € uutta velkaa tänä vuonna, nousu pelastaa kyllä. Ja ei, ei ole mitään hätää - ME KYLLÄ TIEDÄMME, ETTÄ ME PÄRJÄÄMME (ketä ME sitten tarkoittaakin).

FED: nousussa ollaan taas vuoden lopulla. Jep, ei hätää - takaisin shoppailemaan siitä lukemasta näitä epämääräisiä ja epäisänmaallisia (isänmaa on globaali shoppailulandia) tekstejä! Saatat vielä joutua jollekin valvontalistalle... tai muutoin vain ratsattavaksi - Wikileaks.de suurennuslasin alla Saksassa. Linkissä jokunen vähän hassu yksityiskohta tapahtumasta. Joops, koputtikohan joku ovelle?

.

.

.

.

.

.

.

No, ei vielä pukumiehiä kylään kuitenkaan...

 

Jenkkilän kansallisen turvallisuustoimiston pomo omien sanojensa mukaan ottaa käskyt Kissinger'iltä. Ja minä kun sinisilmäisenä uskoin, että Obaman myötä muutoksen tuulet puhaltavat (ironiaa). UKssakin pitää pysyä Isoveli-yhteiskunta -kisassa mukana - 60ooo siviiliä koulutettu terwaritarien vastaiseen taisteluun. UKssa on moni juttu muutenkin mennyt ei-suunnitellusti ja inflaatiolla pelottelusta taitaa mennä pohjakin pois vaikka valuutta tippuu kuin kivi.

Maailman varastot tyhjentyneet pullistelevat raudasta, hintojen suunta alas? Hiukan sekavaa uutisointia viime aikoina, eh - taitaa allekirjoittanutkin olla mukana hämmentämässä soppaa. Brasialian sosialistinen residentti: neuvo Obamalle, älä ole liian sosialistinen. On maailman kirjat tosiaan sekaisin. Työtön - työllistä itsesi, perusta firma! Jaa, mutta kun pitäisi useimmiten olla alkupääomaa/lainaa - ja se, jos mikä, on haihtumassa tarjontalistalta: pienemmät firmat nesteessä rahahanojen kuivuessa.

 

Eilen tuli hauskaa kautta kävijöitä sivuille, tervetuloa vain joukkoon tummaan! Toivottavasti jaksatte heitellä kommenttia tuonne keskustelupalstalle, siellä on vähän hiljaista. Muutoinkin vähän luulen, että kävijöiden määrä vähenee tässä loppukeväästä/alkukesästä kun pörssimaailma näyttää taas valoisammalta. Tiedä vaikka alettaisiin allekirjoittanutta katsomaan kieroon :-D

 


24.03.2009 21:19 |