KUMPI ON HÖLMÖMPI - HÖLMÖ VAI SE JOKA USKOO HÖLMÖÄ?

Jos joku kuvittelee, että Geithner on tehtäviensä tasalla pienen ihmisen kannalta jenkkilän valtiovarainministerinä, niin miettiköön toisen kerran. Äijältä lipsahtelee "pikku" mokia jatkuvasti ja sitten niitä pitää yrittää paikata. Kun tiedämme, että äijä oli mukana Bear Stearns'in ja Lehman Brothers'in alasajossa sekä AIGn tukien jaossa, niin ei liene epäselvää ketä mies haluaa auttaa. Hänen sanomansa tänä päivänä on sama kuin muiden tonttujen jo vimoset 6kk: tämä toimii, meidän pitää vain luottaa menestykseen ja laittaa veronmaksajien rahaa enemmän apupaketteihin. Niin, toimintahan onkin ollut idioottivarma menestys jo puolitoista vuotta. Idiootti tällä kohtaa tarkoittanee veronmaksajaa, joka katsoo tilannetta vierestä - sillä ei noista kongressi- ja muistakaan miehistä/naisista ole ollut mitään hyötyä. Pistää miettimään tilannetta muissa maissa.

 

paniikkitaala

 

Maailmalle Obamban pitää tällä hetkellä näyttää, että jenkkilän maksukykyyn panostetaan - ts. verotusta on kiristettävä. Näin ollen on helppo ymmärtää Volcker'in pistäminen verotuksen uusimisen rattiin - samalla hallitus voi sanoa, että on hänellekin annettu oikeaa hommaa. Meinaa hymyilyttää kun lukee näitä: Geithner suunnittelee talouden tiukempia sääntöjä, EUn keulakuva (vielä ainakin) toteaa jenkkilän talouden oikeisusuunnitelmista: tie helvettiin ja Kiinan huoli dollarista ymmärrettävää.

Isot pankit ovat järjestelemässä asiansa, niin ettei tarvitse niistä bonuksista tinkiä. Ts. annetaan TARP-apurahat takaisin, jaetaan bonukset ja haetaan uudestaan apuja liittovaltiolta. Näin siis kuvittelisin asian menevän... Saattaa kuitenkin suunnitelmat mennä uusiksi, jos isoja pankkeja kaatuu - mikä on itse asiassa väistämätöntä, mutta ennen sitä on hyvä kupata veronmaksajaa. Whitney'kin toteaa, että tie eteenpäin on vahvat paikalliset pankit. Samalla jenkki-postilaitos on kaatumassa tänä vuonna - jep, ulkoistetaan kaikki täälläkin ja hyvin menee. Kuulostaa kovin tutulta.

Kalifornian työttömyysennuste 12%. Mm - realismia? vai toiveajattelua? Jenkkilässä meinaa mennä osavaltioiden välillä kauppa ja muut vähintäänkin mielenkiintoseksi, Montana esittämässä lakia kulta- ja hopearahasta. Yksityiset vastaavaa yrittäneet laitettiin kyllä äkkiä ruotuun, mutta saa nähdä kuinka tässä käy - FED tuskin  ainakaan arvostaa ajatusta.

AIGn entinen varajohtaja laittoi New York Times'ille erokirjeensä - vähän on "hyvä natsi" tunnetta tuossa. Minä olen ihan samanlainen kuin velkaiset kansalaisetkin jne. Eikös se Eichmann ja muut selittäneet "minä vain seurasin käskyjä"? Osuva kirjoitus corporate sociopath -otsikolla asiasta. ...ja AIGsta puheen ollen, lentofirmojen kanssa oleva osasto - arvaako kukaan? tarvittaisiin rahaa...

Buffett'in rahasto menettämässä AAA-luokituksen - ehdotus: siirrettäköön suoraan vedonlyöntilokeroon. Riskirahaston pomot? liksat pitävät tasonsa :-) Aavistus siitä miten sisäpiiri toimii: "big firms didn’t want us touching derivatives" eli isot firmat kielsivät valvontaelimiä vahtimasta toimintaa. Nyt varmaan homma on jo hanskassa...?

Hmm, Meksikolla on näköjään oma Baghdad-Bob - joo, Meksiko ei ole sortuva valtio (failed state). Kaverille ei ole tainnut tulla viestiä öljyntuotannon romahduksesta tai huumesotien todellisesta luonteesta. Tai sitten teksti on kuin monella valtion johtajalla pitkin poikin palloa - puuta heinää ellei peräti päättömiä valheita.

Juuri kun alkaa kuvitella, että ei numerot voisi pahempaa näyttää - Japanin vienti puolittui helmikuussa. Tällä hetkellä kenellä on mahdollisuus, niin paperirahan päällä istuminen on erittäin hyvä valinta. Kanadassahan asiat piti olla hyvin, mutta lisää stimulusta kertoo vähän toista. Ja sama iskulause tuntuu jyräävän myös Hollannissa. Saksassa firmojenluottamus talouden tulevaisuuteen 26v alhaisimmille. Tsekki seuraa Latvian viitoittamaa tietä. Romania kuittasi 20 Mrd € IMF-lainan. Itä-Euroopassa ovat "korkeahkot" eläkkeet ongelma, mistä hillo niiden kustantamiseen? Islanti - täältä tullaan :-/

Uh-huh, lisää huonoja uutisia UKlle - 40v gilt'it (sikäläiset valtion pitkän ajan paprut) eivät menneet kaupaksi. Jotenkin taitaa tuo 40v haiskahtaa - jos minulta kysytään, niin täytyy olla melkoinen tonttu noin pitkän ajan papereiden ostajaksi. Niiden saaminen yhtään tämän päivän taloutta muistuttavalla ostovoimalla on vähintäänkin kyseenalainen. Taitaa UKkin marssia IMFn pussin nyörejä nykimään... Joka tapauksessa myös jenkkilän velkapapruilla alkaa olla tarvetta nostaa korkoa, dominot tuntuvat siis liikkuvan.

UKn hallinnolle tuo paperin myynti -tai myymättömyys- on vähän kuin lyönti vesirajan alle. Brown'illa jatkuu kuitenkin sama virsi - keskuspankki on hyvä ja tietää kenestä homma riippuu. King kuitenkin taitaa jo hikoilla miettiessään tulevaa - BoElla on edessään sama kuin jenkkilässä, keskuspankin on ostettava UKn omat lainapaprut. Maalaisjärjellähän tässä ei ole mitään järkeä, kun valtio ostaa omia paprujaan ja sanoo sitten, että kaikki ok. Tervetuloa fiat-rahojen alamäen alkuun.

Hehe, UKn valtiovarainministeri 2006 6kk'n ajan (lordi Myners) pyöritti veroparatiisin kautta 100 milj. £a vuodessa. Artikkelissa on muitakin pikkuihmisiä ällistyttäviä tempauksia, mutta sehän on ihan normaalia johtoporsas -käyttäytymistä. Lue: ei kuulu sinulle tai minulle, varsinkin jos saavat pidettyä vastaavat tietovuodot pois julkisuudesta. Yksi syy siis lisää kiristää valvontaa (mm. Facebook) - ettei vain mitään epäilyttävää terroristeja pääse ihmisten sekaan. Niin, ja nyt poliisi kehoittaa vahtimaan naapurin roskiksesta alkaen kaikkia ja kaikkea - sano terppa Stasille. Tämä touhu on ihan uskomatonta...

Satelliittipaikannuskaan ei aina mene ilman ongelmia - kuski meinasi ajaa jyrkänteeltä. Toisaalta saattaahan meille sittenkin löytyä pelastus teknologiasta - kylmäfuusio pääsi jälleen vähän valokeilaan. Itse kyllä pelkään, että tämä on taas yksi keino tuudittaa heti-nurkan-takana olevasta pelastuksesta sekä hankkia rahoitusta tutkimukselle. Taidan olla ylikyyninen jo tässä vaiheessa...

Kullanhinnan viimeaikaisen kehityksen voi ymmärtää kahdella tavalla - köyhemmät/tyhmemmät myyvät vihkisormuksista alkaen koruja massiivisesti ja toiminta pitää väliaikaisena ylitarjontana hinnan paikallaan. TAI - he ovat fiksuja ja käyttävät lähes ennätyskorkean hinnan nyt hyväkseen, kun toiverikkaat hörhöt toivovat nousua taivaaseen.

Tästäkin on ollut puhetta aikaisemminkin - deflaatiossa elintärkeät (lue: ruoka) tarvikkeet voivat kallistua, koska niiden kysyntä ei vähene. Tilannetta ei auta poliitikkojen ja "talousnerojen" sokeus ympäristö- ja ruokakatastrofille, hurraa lyhyen tähtäimen suunnittelu! Mistä päästäänkin kivasti osakemarkkinoiden kommentointiin: Smith&Wesson näyttäisi pelittäneen hyvin viime aikoina (klikkaa 3m kuvan yllä) - aseostokset jenkkilässä rajusti ylös? Kaikkinensa kurssien uutisointi on varsin tarkoitushakuista, mutta sehän on selvää. Hassua sen sijaan on se, että valtaosa ihmisistä niihin menee mukeen eli massakäyttäytyminen. Loppupeleissä mennään sitten Ilmestyskirjan tekstien mukaan "...sotahuhuja..." jo IMFnkin sanomana.

 

Eilen tuli vastaan tämä - iloinen yllätys Ruotsista! Vaihtoehtopankki JAK -videopätkä talteen tuonne ladattavat videot sivullekin, mutta tässä suora DL-linkki (tarvitsee AdobeMediaPlayer'in). Puheet tutun kuuloisia kaikille sivuja seuranneille. Kiinnostuin asiasta sen verran, että etsin kotisivut. Tässä vielä pdf-file selittäen systeemiä. Laitan keskustelupalstallekin linkit, niin sinne voisi yrittää saada keskustelua aikaiseksi. Suosittelen tutustumaan lämpimästi :-)

EDIT: nyt myös Suomessa, ks. ylälaidan vetovalikosta WWW > Nykytalouden vaihtoehtoja > pari JAK-linkkiä.

Mitenköhän heillä menee nyt... veikkaan, että huomattavasti paremmin kuin Balttiassa seikkailleilla muilla ruotsalaispankeilla. Välillisesti joutunevat vähän kärvistelemään, mutta niinhän me kaikki. Ah, kun olisi ollut tällaisia Suomessa muinoin asuntolainaa ottaessani. "Hassua" että ei ole tällaisista täällä pahemmin puhuttu - taitaa asiassa vähän painaa suomalainen asenne, ei voi olla mitään muuta kuin vallitseva systeemi?

 


25.03.2009 16:26 |