GLOBALISAATIOSTA ON PIDETTÄVÄ KIINNI - VAIKKA HENKI MENISI

WTO: paha, paha protektionismi. Ikäänkuin se olisi estettävissä, kun tilanne jatkaa alamäkeen (maailmankauppa kutistui puolessa vuodessa nopeammin kuin vastaavasti 1929-30). Suomessakin tietysti voitaisiin Ollilan puheita seurata ja vähät välittää omista työntekijöistä, mutta toivon että joku järki säilyy. Suomen armaat johtoporsaat tosin valitettavasti osaavat puhua vain ja ainoastaan kilpailukyvystä, joten suuntaviivat on piirretty jo varsin jykevällä kynällä. Samaan soppaan kun lisätään NATO- ja EU-hännystely, niin itku meinaa päästä.

Torstain TV-uutisissa nauratti Kiinan käsitys omasta noususta - totalitäärisen hallituksen etuja, että voi kontrolloida mediaa surutta. Silti, heillä on välillä ihan oikeitakin lauseita - markkinavoimiin ei voi nyt luottaa.

 

LOL, vasta oli puhetta, että Geithner haluaa lisää toimintavaltaa - nyt SEC'in (pörssien valvontakomissio) pomo on samoilla linjoilla. Molemmista kun miettii miten hyvin ovat touhunsa hoitaneet tähän mennessä (Madoff ja muut, muistaako kukaan? eipä valvottu, ei...), niin voi olla varsin varma, ettei tuo parannettu toimintavalta auttaisi pieniä ihmisiä taaskaan. Tosin heidän puolustus on varmaan, että ei valvottu kun ei ollut tarpeeksi valtuuksia - huh? Korruptio? Korporatia? Kleptokratia? Jep, sanoilla hienostelua mutta ne kertovat mikä jenkkisysteemi oikeasti on - yksi dollari yksi ääni.

BoA ja Wells Fargon luokituksia alas - ennakoidaan uusia apupaketteja tarvittavan (no kidding, Einstein?). Taustalla on tietty nämä myrkylliset paprut, joita siirrellään ensin veronmaksajalle - ja kun saadaan takuut mahdollisesta voitosta, niin halvalla ostetaan takaisin BoAn ja Citin kirjanpitoon. Siinä välissä siis annettiin veronmaksajalle hyvä lasku. Samalla on huvittavaa lukea Moodyn oikeustaistosta luokitusten vinksallaan olosta joku aika sitten - entäs tänään?

Soros: jenkkilän kaupalliset kiinteistöt -30% varmasti. Jenkkilän asuntoalan hyppäys helmikuussa oli - yllätys, yllätys- numeroiden valikoivaa lukemista. Suomeksi siis - helmikuun nousu oli tammikuuhun verrattuna 4,7% - sitä vastoin kun katsotaan vuoden taakse niin laskua on 41%. Ei pitäisi paljon hymyilyttää... Jenkkilän työttömyysluvuissa myöskään ei positiivista kehitystä. Kiinassa tosin luvut ihan toista, virallisesti työttömiä siirtotyöläisiä 23 milj.

Obambam: autoalaa autetaan (tässä ja tässä), mhmm - millä rahalla, nimimerkillä Utelias? Jenkkifirmoilla eläkerasituksista tulossa iso riippakivi - vaan nuo sitoumuksethan tullaan tietenkin purkaamaan kuten on näilläkin sivuilla jo ennakoitu. Mitä tahansa kilpailukyvyn ylläpitämiseksi, eh? Saksassa isot pomot pelkäävät palkojensa puolesta. Mietin vain, jotta jos kaverit ovat käärineet vuosia satoja tuhansia/miljoonia, niin miksi eivät voisi pärjätä esim. puolikkaalla palkalla muutaman vuoden. Ajatus tietenkin on maan matosen, kateellisen jne. ruikutuksia eli ohittakaa sellaisena...

Onneksi lätäkön takana kongressi JA presidentti ovat ajan hermolla - huomautuksia, ohjeita, laki (?) yliopistojen joukkueiden valintaprotokollasta.

Kanadan itsenäinen budjetti-poliisi (officer?) ennakoi -8,5% BKTn pudotusta ja hallitus hyökkää heti (ampukaa viestintuoja?). Niin, hallituksen visiot siellä(kin?) ovat käymässä vähintäänkin älyttömiksi - nousua piti olla jo loppuvuodesta. Hauskaksi asian tekee, että sikäläinen media on tästä ristiriidasta hiiren hiljaa. Irlannin BKT tipahti jo 7,5% eli ei ole kovin kaukaa haettua, että vastaavia muuallakin länsimaissa kohta nähdään. IBM siirtää jopa 5000 työpaikkaa Intiaan.

Tässä on vähän pohdittu tuota UKn pitkän ajan paprujen myynnin epäonnistumista, nih - sitä sietääkin miettiä. Kaikkinensa Brown'in asema notkahti melkoisesti ja mies ei enää ole niin sanelijan asemassa. Yksi selkeä johtopäätös olisi veroleikkausten peruutus, mutta katsotaan nyt...

Samaan aikaan UKn jälleenmyynti tipahti helmikuussa vaatimattomat 4x vs ennusteet - kannattaako enää ennusteita kauheasti uskoa? Jenkkilässä pörssistä häviää myös piensijoittajia kovaa vauhtia - veikkaus on, että suunta kääntyy taas (yksityiset siirtyvät pörssiin) sopivasti loppukesällä kun nousua on ollut "pitkään" eli usko tulevaan on taas korkealla. Sitten kun romahdus tulee, niin kenellekös se jää tyhjä pussi käteen? Laumakäyttäytyminen ja kaikkea sellaista. Tällä hetkelläkin nousun taustalla on paljon shorttaajia - jotain ilmassa kenties?

Buiter pureskelee keskuspankkeja BoE, FED ja EKP. Perkaaminen jättää kyllä varsin epämääräisen olotilan EKPsta - BoElla ja FEDlläkin osin on sentään jotain takausta, mutta EKP on täysin kelluva laitos. Toisin sanoen ei ongelmia kun taloustilanne on hyvä, mutta riskit ongelmista kasvavat talouden töksähtäessä - menee mielenkiintoiseksi.

Energia-raha-valta -ajattelu tulee ottamaan hassuja efektejä nykysysteemiin tottuneille. Isot käninät Pipelineistanin johtojen pumppaussuunnasta ovat vasta alkamassa. Tuo alue käsittääkin sitten Balkanilta Saudi-Arabiaan ja Iranin kautta Kazakstanin läpi Venäjälle - hmm, rinkulan sisään sopivasti mahtuu myös Israel jännitystä ylläpitämään. Soppaa kun sekoitetaan jää nähtäväksi millaisia valuuttoja sieltä nousee - US$ on jäämässä historian kirjojen lehdille, kun uutta/uusia viritellään. Aika-akseli tulee olemaan monelle liian pitkä, mutta aivoakrobatiaa harrastaville "hauskaa" arvuuteltavaa.

Joka tapauksessa pieniä kähinöitä on helppo arvata jatkoille - ennen kuin isommat instituutit (maista ei kai oikein enää voi puhua kuin sotilaiden värväysmielessä) ovat suoraan areenalla. Kiinalla on miehiä liikaa muutoinkin, heille pitää keksiä tekemistä ja mikäs vie paremmin nuorten miesten huomion kuin sota surkeiden talousuutisten keskellä. Viina ehkä, mutta kun heillä ei oikein ole viinapäätä - ja naisista oli pula... Viihdykettä/huomion kaipuutta Korean niemimaalta: Pohjois-Korea meinaa laukaista ohjuksen ja Japani yrittää ampua sen lennosta - jenkkilä tietenkin on mukana näyttämöllä.

Isojen pitää tietty hoitaa omat sisäpihat kuntoon - jenkkilä on kovaa vauhtia ottamassa mallia "pahan imperiumeista". Obambam jatkaa kovin tutuilla suuntaviivoilla, Bushin jalanjäljissä suorastaan. Tämä on tietysti välttämätöntä ei-ohjelman mukaisen kansalaisvastustuksen kitkemiseksi - terroristejä pitää saada lisää, vaikka nimeämiskäytäntöä muuttamalla (terroristihan alkaakin olla jo vanha myyntiartikkeli).

Muuta huumoria: Lancet syyttää Paavia väärän tiedon levittämisestä. Joku irvileuka jo kysyi josko tämä on viharikos (väärän tiedon levitystä joka saattaa aiheuttaa kuolemia)? Mmm - katolinen kirkko ja inhimillisyys ;-) Samankaltaista väärän tiedon levitystä kai on tämäkin...

Lopuksi vielä Der Spiegel'in artikkeli (klikkaa kuvaa) Itä-Euroopan ongelmista. Tyly kuva, jos minulta kysytään... tekstiä kun tavaa, niin käy tuskaisen selväksi että siellä valtaosa saa heittää haaveet Länsi-Euroopan elintasosta. Soppaan vielä kun lisätään energiariippuvuus Venäjän suuntaan (olemme koko Eurooppa tässä jojossa kasvavassa määrin), niin tulevaisuus tulee olemaan kyllä melkoinen romahdus - niin henkisesti kuin fyysisestikin.

 

EastEurope

 

Jos ei ole iltalukemista, niin ehkä Economist-lehden Manning the barricades olisi sellainen? Melkoistaa synkistelyä valtalehdeltä...

 


27.03.2009 08:42 |