TOTUUS VAI TEHTÄVÄ? 

Ensi viikon uutinen on G20-kokous Lontoossa, entisessä finanssimaailman pääkaupungissa. Siellä kytee monta juttua, mutta loppulausuma on taas lupauksia ja toivoa. Valitettavasti koko systeemi on menossa pikajunan vauhdilla ihan päinvastaiseen suuntaan, vaikka useimpien ihmisten on vaikea hyväksyä L-mallin lamaa. Kaikilla tasoilla hankinnat tulevat (jo ensi vuonna?) muuttumaan vuosien projekteiksi ja fyysinen maailma kasvaa taas, kun matkustus kallistuu tavan kansalaisten ulottumattomiin. Suomessa tilanne pitäisi olla hiukan parempi kuin monessa muussa maassa, mutta on turha tuudittautua hyvään oloon.

Joskus heittelin arvioita ihan mutu-tuntumalta kaverille, mutta sanotaan tässäkin julkisesti (onpahan muilla mitä nauraa): Jos ulkomaankauppa kutistuu 50% ja sisäinen kauppa 20%, niin BKT laskee 65%in (hyvä tilanne). Jos ulkomaankauppa laskee 80% ja sisäinen 50%, niin BKT on 35% nykyisestä (tänään BKTsta ½ tulee ulkomaankaupasta). Siinä on Kataisella ja kumppaneilla selittämistä. Vertailun vuoksi 1930-luvun laman aikaan maailmankauppa käytännössä kuoli vuosiksi.

 

G20-kokouksen siivellä tulemme jälleen näkemään mielenosoituksia, mutta niihin osallistuvien pitäisi varoa poliisin käyttämiä lietsojia. Varsinkin UKssa Isoveli on muskeleitaan viritellyt juuri tällaisia tapahtumia varten ja on valmis rekisteröimään finanssimaailmaan kyllästyneitä ihmisiä yhteiskunnan tasapainoa heikentäviä yksilöitä terroristirekisteriin. Niin, ja kuka odottaa sitä uutta maailmanvaluuttaa nyt, niin asia ei ole ohjelmalistalla.

Joka tapauksessa kun katsoo tätä menoa, niin on päivänselvää mikä on juoni - taloudellinen vallankaappaus (kirjoittaja IMFn entinen pääekonomisti). PIMCO (jenkkilän iso velkakirjoihin sijoittava rahasto): FEDn on kaksinkertaistettava taseensa. Buiter: kruuna sijoittaja voittaa, klaava veronmaksaja maksaa. EKP jo sumplii firmojen paprujen ostoa pönkittääkseen taloutta, hommahan sujuu UKssakin niin hyvin että jes, jes - lisää näitä loistoideoita.

Ensimmäisen vuosineljänneksen luvut pahemmat kuin edellisen, gosh! Euroalueen tuotanto tippuu - taas kerran. Hollantilaisen vakuutusfirman kuplan huipulla hankkiminen puree ostajia pahasti, mm. Fortis (osin jo kansallistettu) julkaisi Hollannin historian suurimmat tappiot. Espanjassa pääministeri valmis lisäelvytykseen jos vimosin ei auta - laitetaanko suoraan numeroita paljonko menee seuraavalla kierroksella? IMFn lainoittamia maita yksi lisää: Serbia 4,1 Mrd US$a. UK seuraava?

Japani ensimmäinen iso maa, kun myöntää deflaation - eikä ihme. GSn superoptimisti: lisää huonoja uutisia tulossa. Roubini: osakkeet tippuvat, kun pankit alkavat kellumaan. Tosin sitä viivytetään loppuun asti, sillä Obamalla on ainakin pelikortit selvät - pankit hyvä, tutkimukset esiripun taakse turhia. Mies meinaa ensi viikolla käydä aaltoja teettämässä ihmisillä G20-kokouksen jälkeen monessa euromaassa - nih, pitäähän sitä näyttää hyvältä.

FDIC-pankkiperjantai - yksi nurin jenkkilässä taas. GM ei taida kyetä nykyisellään selviämään maaliskuun viimeisen rajasta - lissee rahhoo? UKn autopuoli kyntää samassa suossa. Ja tämäkin "helmi" saarivaltakunnasta - taantuma pahempi kuin odotettiin. Kaksi pointtia: 1) kuka ei ennakoinut pahempaa ja 2) miksi vielä puhutaan taantumasta?

Tästä se homma lähtee hyvälle mallille: Brasilia - laman syynä valkoiset, sinisilmäiset ihmiset. Greenspan: kuunnelkaa minua ja hyvä tulee - vastapalloon Naked Capitalism perkaa ehdotukset perusteellisesti. Näitä verbaalimatseja voisi lukea viihdytysmielessä jos ei olisi kyse koko maailman kohtalosta :-(

Kiina nauraa markkinoiden kyvylle säädellä itseään - olen täysin samaa mieltä. Mahtaako Kiina kuitenkaan nauraa, kun talouskasvun 8%/v haihtuu? Tai kuivuuden pahenemiselle ja satonäkymien romahtamiselle? Samoin sikäläinen pörssi on vaarassa humpsahtaa lisää sillä firmojen tulokset ennustavat alamäkeä. Eikä nuo Kiinan US$tkaan näköjään ihan kaikkialle kelpaa - Australia blokkasi kaivosfirman oston. Mitenkähän Kiinanmaalla on saatu haudattua sikojen ebola - vai onko sekin muuttumassa monilajiseksi taudiksi, sillä samantapaista on nyt Saksassa liikkeellä.

Viimeisen parin viikon pörssinoususta taitaa olla tulossa perinteinen "hölmöt-ja-heidän-rahansa-erotetaan-toisistaan" -tapahtuma. Erilaiset rahastot ovat jo siirtyneet osakkeiden netto-ostajiksi, joten kaikkihan täytyy olla kunnossa(?)... mm-mm. Taleb antaa täyslaidallisen tuntemuksistaan - musta joutsen puhuu. Etelä-Korean presidentti setvii 1990-luvun lopun heidän nousuaan - silmään pistää miten he saivat kerättyä rahaa vakuuttaakseen markkinat ja sikäläinen musta pankki ladattiin n. 30% arvotuksella kökköä. Tänä päivänä samat numerot kun muutettaisiin derivatiivit kattaviksi, niin ei puhuttaisi miljardeista. Eikä tuhansista miljardeista vaan vähintään kymmenistä tai tod. näk. sadasta tuhannesta miljardista US$sta. Ja kaiken lisäksi jonkun pitäisi ostaa ne jossain välissä taas pois kirjanpidosta. Does not compute.

Jenkkilässä 7 osavaltiota yli 10% työttömyyden kanssa. Kalifornia tietenkin räikeimpänä esimerkkinä - eikä Piilaaksossakaan asiat mene kovin hyvin. Juuri Teemalla pyöri tulevaisuuden visioista TV-sarja, jossa vimosessa osassa kehuttiin täysmittaisen fuusioreaktorin rakentaminen aloitettavan 2012 - veikkauksia kuinka onnistuu? Samaan rahahanojen solmuuntumiseen tulee tukehtumaan ties kuinka moni huipputeknologiaprojekti. Realistina veikkaan, että ainoastaan hyökkäysase puolustusministeriön alla rahoitus on edes jotenkin turvattu.

Joku muukin sanoo samaa kuin allekirjoittanut jo jonkun kerran - nousu tulee tukehtumaan energiahintojen räjähtämiseen. Yritä siinä sitten sitä talouskasvua, joka historiallisesti on ratsastanut halvalla energialla.

Jenkkilän valtamediassa on menossa oma likviditointinsa - tarkoittanee myös asioita kriittisesti pohtivien uutisankkurien häviämistä areenalta, sama myös Kanadassa. Samaa on todettu sanomalehtien kohdalla jo jonkun aikaa ja molemmat ovat hätää kärsimässä mainostulojen romahtaessa. Ei siis ihme, että medialle ollaan omaa apupakettiakin jo ajamassa - valtion omistama mediahan jne. ei mitään rajaa, sano... Samantapaisesta kertoo täälläkin Taloussanomien tiputus MTV3n valikoimasta eri kanavien yt-neuvotteluista puhumattakaan. Harvinaisen näkyvällä paikalla siis, mutta moniko on ajatellut ei koske minua?

Talous kirjottajien rintamassakin tuntuu olevan menossa uudelleen järjestäytymistä: Evans-Pitchard on vaihtanut suuntaa hyperinflaatiosta deflaatioon noin vain hups. Eipä silti, allekirjoittanutkin oli kovan inflaation puolelle kallellaan vielä vuosi sitten - ehkä toiveikkaana. Toiveikkaana? huh - eihän inflaatiossa ole mitään toiveikasta. Eikö? Hmm, miettien että inflaatio pitää systeemin liikkeellä (kannattaa investoida/kuluttaa, koska raha menettää arvoaan) - deflaatio sitä vastoin jäädyttää systeemin totaalisesti: ei ole mitään "järkeä" kuluttaa kun hinnat laskevat aina vain. Investoinnit siirtyvät siis jonnekin tulevaisuuteen - mikä tietysti syö infrastruktuuria, joka ei mieti kulumistaan rahan liikkeiden pohjalta. Toisin sanoen, ylläpidon laiminlyönti tulee haukkaamaan jossain välissä systeemiä kannikkaan - raha kun ei meitä ruoki ja pidä lämpimänä.

Buiter tarjoilee tällä kertaa moraalin pettämisvaarasta. Samalla voimme todeta, että AIGn johto jatkaa siellä verhon takana nimettömänä, ilmeisesti ensi joulun bonukset houkuttelevat? Vinkki "herroille" 9kk on piiiiiitkä aika... Johtoporsailla tuntuu lipsahtelevan hädän tiivistyessä enemmänkin: BoAn pomo puhui pankin purkamisesta osiin - ja välittömästi korjaa puheitaan. Kaikkinensa sirkuksella ei tunnu olevan mitään rajaa: Geithner on vakuuttunut omista taidoistaan talouden pelastajana. Tosin kaikki eivät ole aivan samaa mieltä.

Tämä US-Israel kytky ei lakkaa hämmästyttämästä meikäläistä: Miljardien US$in edestä polttoainetta Israelin armeijalle Gazan operaation kylkiäisenä.

 

Jenkkilässä CNBC on saanut listattua kuusi talousblogger'ia (hatun nosto), mutta eipä siellä näy (BUU!) niitä synkimpiä (TAE jenkkilän/maailman ja A Fistful of Euros Euroopan tarkastelun eturintamassa). Mitenkähän Suomessa? Kannattaa ainakin Watching the Crisis'ia tarkistaa, taloussanomia en kauheasti itse jaksa kahlata. Taidan olla katkera, kun parikin juttuani mielipidepalstalle jäi apinafiltteriin ;-) Toisaalta, ehkä nyt tällaiset synkemmätkin katsomukset menevät paremmin läpi kun yleistunnelma on syksystä jo kummasti laskenut. Allekirjoittanut pysynee silti tuolla saunan-takana -osastolla vielä pitkään...

 

During times of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.

Maailmanlaajuisen huijauksen aikana totuuden kertominen on vallankumouksellista toimintaa. George Orwell


28.03.2009 07:59 |