2008 VIMOSEN VUOSINELJÄNNEKSEN DERIVATIIVILUVUT ESILLÄ

USAn Comptroller of Currency on pukannut uuden neljännesvuosikatsauksen 2009-34a.pdf. Derivatiiveista taas vaihteeksi tylyjä lukuja, nimellisarvojen totaaliluku 200,4 bilj. US$a ja kasvua siis edellisestä (2008-152a.pdf) hulppeat 14%. Huipulla JP Morgan, BoA, Citigroup ja GS (s.28/33.). Ainoa pulju kun teki voittoa käteisderivatiiveista/CDS'eistä on - arvaako kukaan? Goldman Sachs... FT.com/alphaville on perannut raporttia tunteella. Tappioita ovat nuo derivatiivisijoitukset mielestäni aiheuttaneet varsin hillitysti 9,2 Mrd US$a, kun jo tammikuussa oli julkaisuja kun puhuttiin 30ooo Mrd US$n tappioista derivatiiveissa maailmanlaajuisesti. Joku ei nyt oikein täsmää...

 

Evans-Pitchard on jälleen kerännyt tylyjä numeroita ja vertauksia: tosin "sankarillisen BoEn oikeat toimet" ja EKPn lyttääminen ovat perienglantilaisia kommentteja, jotka kertovat miehen leirin (lue: en suostu näkemään UKn todellisuutta). Odotukset ovat kovat G20-kokoukselle, mutta väreily ilmassa on varmasti anglomaille selkäpiitä karmivaa. Itse näen kaksi vaihtoehtoa: Obambam saa yhden mahdollisuuden ja heittää peliin megamega-apupaketin kerran vielä. TAI - puheet ovat yhteistyötä, tukemista, globalisaatiota blaa-blaa öh-öh ja sitten liukuminen protektionismiin vain kiihtyy. Jälkimmäinen nyt tulee tapahtumaan joka tapauksessa, mutta 1-vaihtoehto siirtää aika-akselia jonkun kuukauden - ehkä.

Ennen G20-kokousta Obama kävi hakemassa pankstereilta ohjeensa. Mielenosoittajat jo aloittivat Lontoossa ja uutisointiin on otettu vitsailuna johtoporsaiden teloitus. Pelkään, että pian tuollaisen sanomisilla ei voi enää pelleillä... Mahdollisten jännitysten estämiseksi Lontoon poliisi antaa pankkimiehille pukuohjeita, omalla tavallaan hilpeä juttu. Iso juttu tulevassa kokouksessa on tietenkin säännöstelyn lisäys: jenkkilässä on tosin valloillaan käsitys, että säännöstelyn lisäys tarkoittaa iso pankkien sääntelevän itse itseään paremmin - toisin sanoen mitä tahansa että BAU jatkuu.

Der Spiegel on saanut vuodetun G20-kokouksen sopimuksen, jossa puhutaan 2 bilj. US$n yhteisestä apupaketista. Melkoista tumpulointia - ellei tekstiä laskettu sitten Merkel'in riveistä vastalauseena lisäapupaketeille. Lisätäkseen hiiliä G20-kokoukselle WTO varoittelee kansainvälisen kaupan romahduksesta ja protektionismista. Itse sanoisin, että iso osa ongelmaa on juuri globalisaatio, mutta sekin voidaan ohittaa taas epämääräisenä jollamiehen jokelteluna. Vapaan maailman johtajat >sarkasmia< kutsuvat suurempaa yhteistyötä peliin. Pikku hiljaa pitäisi yleisön tajuta, että näillä kavereilla EI OLE KYKYÄ korjata tilannetta enää - ts. heitä ei oikeastaan kannata edes kuunnella.

Espanjan finanssiministeri on eri linjoilla pääministerinsä kanssa - ei lisää apupaketteja. Tämä tietysti kertoo romahdusriskin kasvamisesta koko ajan, kun näyttelijät eivät tunnu oikein pysyvän repliikeissään. Tämä tietenkin antaa omat lisähillonsa kun Espanjassa piti juuri pari pankkia yhdistyä - eikä se onnistunut, kun ilmeisesti taseissa oli kökköä liiankin kanssa. Nyt sitten pankit ovat keskuspankin peukalon alla - ja ilmassa kytee epäilys talletusten takausten pitävyydestä...

Tässä on selitetty vimosin Geithner'in erinomaiseksi kehuma PPIP-apupaketti (tulee mieleen meidän ikioman valtiovarainministerin erinomaista hei! -puheet). Meikäläinenkin ymmärtää kun vertauskuvana on kolikon heitto eli 50/50 mahdollisuus voittaa (alkup. teksti paljon selvempi ;-). FDIC antaa lainaa 6x vivulla ja VVM antaa saman summan kuin sijoittaja, jolloin sijoittajan tarvitsee sijoittaa vain reilu 3½ US$a. Lasketaan: 3,57 US$ sijoitus + Geithner 3,57 + FDIC 6x edellisten summa (3,57 x 2 = 7,14) eli yhteensä 50 US$a - enempäähän ei kannata laittaa jos voittoa on max 100 US$a (kolikossa vain 2 puolta).

Alkuperäisessä tekstissä ja kommenteissa on kaikkea kivaa - kuten, että FDIC ottaa vastuun lainasta. Kyllä kai tuollaisilla ehdoilla voisin minäkin pelata - varsinkin kun kukkupaperit siirtyvät veronmaksajalla. Kaikkihan muistavat, että FDIC takaa jenkkilässä pankkitalletukset... Bair (FDIC'in pomo) on sitä mieltä, että on ihan ok jos pankit saavat huonoista papruistaan voittoa, hum-hum. Ah, korjaus edelliseen - ajatus taisi olla, että ok isoille pankeille - pienempiä grillataan jo hiilloksella. Kuorrutuksena tämäkin, BoA mukana pyramidihuijauksessa.

Obaman team toteaa autoalan esitykset seuraavista apupaketeista vajavaisiksi, vastaus siis: ei rahaa. Syksyllä aloitetun TARP-apupaketin status: 134 Mrd US$a jäljellä 700 Mrd US$ista ja rahaa palaa takaisin 25 Mrd US$a. Hyvä tulos - tosin tarkoittanee taas ei-veronmaksajaa? Seychelles'in saaret Intian valtameressä, ökyrikkaiden lomaparatiisi - vararikko. Ajan merkkejä tuokin...

Moni bittirööreissä arvuuttelee josko AIGn kautta on pumpattu rahaa alkuvuodesta pankkeihin sen verran hyvin, että siksi ne näyttävät plussaa (tässä ja tässä). AIG'lla on kyllä pieniä ongelmia - kaksi johto-olentoa löi hanskat tiskiin Ranskassa ja 230 Mrd US$n derivatiivit meinaavat laueta. Tekstiä kun tavaa, niin siellä hyppää silmille taas tuo muiden riippuvuus AIGn toiminnan jatkuvuudesta. Uuden apupaketin paikka?

Kuka muistaa jotta pankeille tehtiin stressitestiä joku aika sitten (teoreettinen tilanne oli jotain tyyliiin -3% BKT tänä vuonna, nolla ensi vuonna ja sitten nousua)? Soh, JP Morgan mietiskelee josko siitä edes tarvitsee raportoida - oli kai niin hyvät tulokset, ettei kannata tuhlata aikaa tähän enää... Geithner ennakoi joidenkin isojen pankkien tarvitsevan rahaa - tällä äijällä kyllä karkaa näitä systeemille ei-hyviä juttuja vähän väliä. Milloinkahan se komero laitetaan lukkoon, että mies pysyy poissa uutisista?

Humptidum UKn kanssa - talous pahemmassa jamassa kuin myönnetään? Soros'kin uumoilee UKta IMFn luona kerjäämässä - ei siis ihme, että UK oli yksi kun vaati IMFlle lisää rahoitusta. Soroksesta puheenollen - äijän rahasto "yllättäen" jäi kiinni yrityksestä manipuloida Unkarin pörssiä. Naurattaa tämä länsimaiden vinkuminen Kiinan resurssien shoppailusta - ongelmasta ei ole ollut juuri mitään puhetta vimosen 50v aikana kun länsimaat ovat samaa tehneet - joskus tosin ei maksua annettu muuna kuin lyijynä. Mutta harhailen aiheesta - Kiina on paha, paha, hyi, hyi!

Goldman Sachs'ista voidaan sanoa vaikka mitä, mutta pulju pitää kyllä omista intresseistään huolen (rahaa tehdään riippumatta seurauksista) - samoin omasta henkilökunnastaan (tässä, tässä ja tässä, GS osti henkilökuntansa huonoja sijoituksia pois - apupakettien rahoilla?). Ja kannattaa tietysti muistaa, että edellinen jenkkivaltiovarainministeri Paulson on GS-mies. Ei siis ihme, että hän kehuu nykyistä valtiovarainministeri Geithner'ia tunteella. Tuskin tarvitsee kysyä tekeekö Geithner oikein - oikea kysymys on, että kenen kannalta apupaketit, julkilausumat jne. ovat hyviä.

Vaan eipä noita muitakaan pankstereita voi moittia epäjohdonmukaisuudesta - BoA korottaa huippujensä palkkoja. Taustalla on tietenkin pelko yleisön kitinästä, että bonuksia pitää pienentää - nyt siis bonuksia voidaan pienentää ja liksa pysyy samana. Hehe, kyllä nämä kaverit osaavat itsestään huolen pitää :-D Saman kun pitää mielessä ja lukee näistä FEDn valikoivasta arvotustoimistojen käytöstä, niin pitäisi pikkuhiljaa olla selvää kuka showta johtaa. Tässä vielä hyvä perkaaminen FEDin kirjanpidosta muutaman viime vuoden ajalta.

Suomessakin varmaan on käynyt selväksi mikä on pankkien lainatiskillä toimintasuunta - lainojen korkomarginaali nousee (Nordea jo 1,05%). Itse asiassa tämä taitaa olla yksi harvoista keinoista kun auttaa jenkkilässä pankkien pystyssä pysymistä. Siellähän asuntolainojen korot eivät ole pahemmin liikahtaneet, vaikka keskuspankki on reilussa vuodessa laskenut 4%... Tämä tietenkin tarkoittaa, että lainan korko sellaisen ottajalle alkaa pikkuhiljaa hiipimään ylös keskuspankin korkojen laskuvaran loppuessa. Mutta hei, HEI! eihän sen pitänyt olla mahdollista!

Paul Craig Thomas (Reaganin varavaltiovarainministeri) kirjoittelee ahkerasti ja yleensä asiaa. Mies on viime vuosina tietenkin ohjattu mediassa sivuraiteelle, kun ei ole tarinat valtiojohdon ohjeistuksen mukaisia. Tuttu kysymys - voiko USA ladata kirjanpitoonsa loputtomasti lisää velkaa? Tässä entinen IMFn mies ja nousevien markkinoiden ekspertti ennustaa USAn romahtavan kuin Venäjä, Argentiina jne. Jenkkilä taitaakin olla maailman pelottavin "nousevien markkinoiden" maa - lue: se kenellä raha, tekee säännöt.

Ruplan tilanne lähestyy katastrofaalista: puolet maan pankkitalletuksista on yhdessä pankissa ja sillä on kirjanpidossa olevien lainojen default-riski kasvanut nopeasti (5x kuukaudessa). Keskuspankin on tällä menolla pakko pönkittää pankkia ja se helposti aiheuttaa ruplaa kohtaan melkoisen valuuttakurssihyökkäyksen. Uh, tämä meni jotenkin ohi - Unkarin pääministeri erosi. Olikohan tuolla mitään tekemistä IMFn kanssa (lainoja yhteensä 25 Mrd US$a)?

Jenkkilässä lentofirmat (ja niiden osakkeet) alkavat näyttämään siltä, että kohta olisi apupaketille käyttöä (esim. JetBlue, Delta, Continental, AMR - kannattaa klikata aika-akselia pitemmäksi ja käppyrät kertovat tylyä kieltään). Jos jollakin ei mene ruokahalu, niin tässä voi katsoa Geithner'in tilanteen selvityksen kehumista. Ei kuulemma kannata pelätä tähän mennessä tapahtunutta romahdusta, koska nyt se on takana ja nousu siten lähempänä - tottahan tuo on tavallaan, mutta melkoisen ylimielinen hemmo. Ei ilmeisesti ole lukenut tätä - edessä hyperdeflaatio?

Joku muukin on huomannut Obambam hallituksen virallisten numeroiden virittelyn. Toteaa vielä yksioikoisesti, että tilanne on pahempi kuin Bushin kanssa - oletan, että tämä ei ole kehu. Catherine Austin Fitts kertoilee rotusodan lietsomisesta välikäsien kautta jenkkilässä - tarkoitus viedä ihmisten huomiota johtoporsaiden rötöstelystä ja saada ihmiset maksamaan veronsa. Kuvitelma tietenkin on, että ihmiset haluavat suojelua poliisilta ja siten ovat valmiimpia kaikenlaiseen kontrollointiin muutenkin. Johdonmukaista, yksinkertaista - ja pelottavaa.

Maailmanvalloitus jatkuu Obaman johdolla ihan kuten Decider'inkin kanssa - sotilaat, siviilit ja palkkasoturit Afghanistaniin, mars mars. Ja jos se ei riitä, niin Pakistan on siinä vieressä. Saa nähdä johtaako espanjalaisen lakimiehen syytteen nosto mihinkään - mies toi aikoinaan Pinochet'in valokiilaan. Tosin nyt kohteena on Bush'in oikeusministeri ja ympäröiviä hemmoja kidutuksen sallimisesta. Muistaakseni Saksassa on pidätysmääräys Rumsfeld'illekin - kaikkinensa veikkaan turhaksi huultenheilutteluksi, kun imperiumihan ei tee/myönnä virheitään.

Tätä tässä vielä tarvitaankin - CFRn mielestä maailmanlaajuista ympäristön muokkausta (engl. geoengineering) pitää yrittää. Uh, nämä teknoratkaisut tuntuvat menevän kuin finanssialallakin: pitää yrittää isompaa apupakettia, koska edellinen ei toiminut, kun se oli liian pieni. Einstein'lta varmaa löytyy sopivia lainauksia tähänkin hätään. Joidenkin ihmisten kuvitelma kaksijalkaisen kaikkivoipaisuudesta on kyllä välillä niiiiiin mykistävää :-(

Energiapuolella PeakOil voidaan siirtää yli-innostuneiden varoittelijoiden ja muiden hönttien mukana pois päiväjärjestyksestä. Ei syytä huoleen kymmeniin vuosiin sanoo Arab News - joo-o... Samaan aikaan jenkkilässä julkinen liikenne on romahtamassa (tässä, tässä ja tässä) - saa nähdä nousevatko ne koskaan. Siellä kun se yksityisautoilu on niin tiukasti sisällytetty identiteettiin, että siitä on vaikea luopua - hmm, tulee mieleen eräs toinenkin maa...

Australian internetin kontrollointi -yritys laski alleen: blokattavalla listalla oli hammaslääkäriä ja muitakin viattomia osoitteita. Teknopuolella muitakin hassuja juttuja: tietsikoiden koskemattomilla kovalevyillä vakoiluohjelmia valmiina (2007) ja vakoiluohjelmaverkko (Kiinasta johdettu?) on levinnyt/läpäissyt itsensä yli 100 maan koneille.

Tässä on hyvää pohdintaa fatalismista (kohtaloon alistumisesta), joka tuntuu olevan valloillaan kaikkialla. Harva sanoo, että minä voin oikeasti vaikuttaa... informaation ylitarjonta on varmasti yksi osatekijä tässäkin. Jokainen miettiköön kuitenkin - ääritapauksessa kysymys on: olenko lammas vai jotain muuta, menenkö teuraalle vai otanko ohjat elämästäni omiin käsiini?

Hmm, tämä ampuu ehkä jo takalaittomaksi, mutta huvittava juttu kuitenkin. Jenkkilän konservatiiveja äänestävät osavaltiot ovat yleensä tiukempia uskovaisia - ja käyttävät enemmän pornoa kuin vapaamielisemmät osavaltiot. Älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon...

Tässä on mietittävää tänne koto-Suomeenkin: vaikka Kalifornia saa liittovaltiolta apuja, niin se ei poista veronkorotusten tarvetta ja palvelujen leikkausta. Mitenkähän kauan täällä silitellään asioita pois näkyviltä? Epätoivo alkaa paistamaan kyllä, mutta monien johtotehtäviin valittujen on kaiketi mahdoton edes käsittää alkaneen myrskyn olemassaoloa. Kasvunhan piti olla ikuista, eh? ja... ei näin voi täällä tapahtua! Matrix'in sanoin - tervetuloa todellisuuteen!

 

Hehe, tämä nauratti aikasen lailla: ei-ekonomisti, nuori jne. sanoo, että deflaatio jyrää. Vastapalloon hyvän koulutuksen sijoitusneuvoja toteaa (osa1, osa2), että inflaatio murhaa. Kuulostaa ihan omalta jutustelultani ja verbaalitaistelulta (ajatuksissani lähinnä kun ei ole kellään isolla talousgurulla ollut aikaa runtata juttujani). Minun näkemys on, että ensin jyrää deflaatio (5-10v). Kun sitä nousua tullaan yrittämään fiat-rahoilla energiakutistuvassa maailmassa, niin (hyper?)inflaatio on 99,99% varma (paperia on harvinaisen helppo printata). Se siis sitten 10-20v sisällä (tietenkin eri paikoissa tapahtumat voivat edetä hyvinkin eri tahtiin, EUn hajoaminen kiihdyttäisi tapahtumia täällä varmasti).

 

Pyydän lukijoita miettimään, josko ympäristössänne (kunnilla, kaupungeilla, firmoilla, seuroilla jne. on yleensä varattu työntekijöiden koulutukseen varoja) on kiinnostuneita ihmisiä energia/talous/ympäristö -rautaispaketille (2-3h). Jos joo ja haluatte edistää tietoa eteenpäin (yhteistyö "seminaarin" järjestämiseksi suositeltavaa), niin tässä on esitysrunko, jolla vedin esityksen läpi 2 vkoa sitten. Olen aika moneen suuntaan tämän rungon laittanut, mutta jotenkin tuntuu, että ovat menneet pitkälti mappiin Ö. Laittakaa jakeluun ja herättäkää kysymyksiä (annan siis lähetystehtävän ;-)

 


29.03.2009 09:35 |