JENKKILÄN AUTOALAN NAAMARI HALKEILEE 

Obama pisti sitten tuon GMn pomon menemään (varmaan kuitenkin kohtuullisen taskurahan kanssa), mutta niin vain siellä kabineteissa samoja kavereita saa jatkaa. Vaan pitäähän sitä joku uhrilammas olla tarjoilla, että voidaan samaa sirkusta jatkaa taas jonkin aikaa. Huvittavimpia yksityiskohtia on, että Fiat saattaa ostaa leijonan osan Chrysleristä. Tällä hetkellä taitaa olla vastustelevat puheet lätäkön takana siitä, että Fiat saisi liian isot tulot tulevaisuudessa. Soh, minä voin vinkata, että seuraavana 10 vuotena tuskin tarvitsee pelätä isoja tuloja autoalasta - eikä ekoautot auta, koska niillekään ei ole ostajia. Se on jyräävä deflaatio syömässä kaiken, mutta eihän sitä oikein voida myöntää...

 

Taitaa GM tosiaan luisua vararikkoon: tässä pitkähkö tarina mitä kaikkea sopassa on mukana. Liitot ovat helisemässä ja menettämässä otteensa: GM'lle lainanneet ovat painostamassa leikkaamaan eläkevelvoitteita ja muita. Doh, siinä sitten menee 2 milj. työpaikkaa jenkkilän autoalan kurahtaessa. GMn taustalla taitaa olla myös vaatimattomat 1 bilj. US$n CDSt... Vaihtoehtona tietysti on armeijakaluston rakentamista, mutta se jos mikä ei ole taloudellisesti kannattavaa - ellei lähdetä niitä valloitussotia tekemään ja voiteta, jolloin laskun saa siirrettyä naapurille.

Tämä on "loistava" esimerkki mikä kannattaa firmalle, mutta pienet jyrätään koneen kitaan: Home Depot'in pomo 7000'lle kenkää ja palkkaa 9,2 milj. US$a. Jenkkilän satamat ovat hiljentyneet ja tavara seisoo. Japanin teollisuustuotanto sukeltaa viidettä kuukautta putkeen. Deutsche Bank'in pomo: ongelmat eivät ole ohi.

G20 taitaa vetäistä monelta anglomaiden puolustajalta pohjaa popojen alta - Brown on ainakin täysin nesteessä. G24 eli kehittyvien maiden oma ryhmänsä anoo apuja vaan mahtaako pöydältä enää niitä leivänmuruja tippua? Tämä on huvittavaa miten Atlantista on repeämässä melkoinen rotko talousnäkemysten setvimiselle - BusinessWeek pureskelee G20-kokousta 1933 valossa.

Kestävän kasvun puolestapuhujia riittää - eikö tätä jo pikkuhiljaa pitäisi tajuta? Rajallisella planeetalla ei voi olla kestävää -tai mitään muutakaan- kasvua, tila loppuu yksinkertaisesti joskus. Muutama vähän vanhempi linkki, mutta täysin asiaa vieläkin. Raamatullinen taantuma tulossa. En ole kirjaa tunteella lukenut, mutta jotenkin luulen, ettei siellä lamasta puhuta... sitä vastoin 4 Ratsumiestä ovat kova jengi - Nälkä, Taudit, Sota ja Kuolema. Muutos tulee, vaan tuskin on sellainen kun Obama lupaili ja ihmiset ajattelevat. Kaikki tämä tietysti helposti osoittaa sormella EUn kasassa pysymistä. Tai siis sen epävarmuutta.

Tässä pitkä pureskelu apupakettien kulttuurista jenkkilässä: rahaa heitellään kuin Irakin miehityksen yhteydessä (tässä ja tässä). Poliitikot haluavat näyttää tehokkaalta ja siten numeroiden pitää näyttää isoilta. Valitettavasti rahan käytön seuraaminen on viime vuosikymmeninä mennyt totaalisen sivuraiteelle ja kenelläkään ei ole vastuuta sen käytöstä. Lyhyesti siis: raha haihtuu byrokratian rattaisiin, välistä vetäjien taskuihin ja lahjontaan jne.

Espanja luisuu deflaatioon ensimmäisenä. No, virallisesti siis - UKn pankkialan kirjanpidon kun saisi nähdä niin luulen, että se olisi ollut jo suossa aikapäiviä sitten. Tietenkin ongelma on laman määritelmä, mutta siitä tuskin tarvitsee pitkään vääntää kättä - joulu kun tulee monelle olemaan kovin, kovin erilainen kuin vimosin. Keskiviikkona taisi tulla ulkolinja -tai joku- jossa oli Espanjasta raportti - 4 milj. työtöntä, yli 1 milj. myymätöntä asuntoa jne. Herkkua kaikille, eh? ...ja tietenkin, ei, ei sellainen voi täällä lintukodossa tapahtua.

Espanjan pankeilla on mielenkiintoinen ongelma: myöntääkö että miljardeja lainattiin talojen rakentamiseen ja lähes kaikki on merkittävä tappioiksi vai yritettävä leperrellä asiat jotenkin parhain päin? Jälkimmäinen syö uskottavuutta ja edelleen osakkeiden arvotus kertoo mitä silloin tapahtuu. Totuuden kertominen tietenkin aiheuttaisi humpsahduksen, mutta sitten olisi mahdollisuus mennä eteenpäin puhtaalta pöydältä. Valitettavasti kabineteissa pääsääntöisesti tuo totuuden kertominen on vähemmän tärkeää eli varsin tod.näk. asiasta ei puhuta pitkään aikaan. Ei ennen kuin aidanseipäätkin näkevät asian ja silloin tietenkin rehellisyydestä ei ole enää apua.

Numeerinen lasku: asian kertominen tiputtaa 50% osakkeista heti - vai siirretäänkö totuutta eteenpäin ja menetetään 5-10% joka viikko. Juju on siinä, että joskus tilanne paljastuu ja se 50% humpsahdus tulee kuitenkin. Viivyttelemällä tietysti voidaan kärvistellä 2-3kk: tämä lyhyen tähtäimen ajattelu jne. :-(

Tuota odotellessa muita viihdykkeitä: Irlannin arvotus S&Pn mukaan AAA -> AA. Tässä jenkkilän hajoamisesta vähintäänkin huvittava arvio. Proffa tosin perustelee ajatuksensa Neuvostoliiton pullahtamisella, mutta ei kauheasti taida miettiä, että kuinka tuota sekasotkua lähteä miehittämään energiaköyhtyvässä maailmassa... ja miehitykset muutoinkin heh... Vaihtoehtona tietty hallintotavan muutos - esim. fasismiin? New York'issa on jo melkoinen kupliminen menossa sikäläisen budjetin takia - veroja lisää ja potkuja, leikkauksia, vähennyksiä henkilökuntaan. Jotenkin tuttua jo - samoin vastaväitteet ovat arvattavaa sanahelinää...

Suomalaisilla pankeilla tuntuu edelleen olevan ajatus, että kaikilta pitäisi imuroida ylimääräiset pois sijoituksiin - nyt kohteena opiskelijat. Nuori menestyjä kehuu, että osakkeet menevät pitkällä tähtäimellä aina ylöspäin - ja joo, hän harkitsisi 100ooo lainaa sijoituksiin - uh-huh... Toinen "vähän" realistisempi Osuuspankin sijoituspäällikkö sentään saa sanottua, että viime vuonna osakkeisiin "vain" 20%sesti painottuva sijoitustuotteensa otti kuonoonsa kevyet -15%. Mitähän tuo olisi tarkoittanut 100%sesti vastaaviin osakkeisiin sijoitettuna? -75%?

Tämä on mielenkiintoinen kehitys - Venäjä ehdottelee osittaista kultakantaan palaamista. Onkohan tuollaisen suustapäästäminen sitten seurauksena Maailmanpankin varoittelulle Venäjän sisäisestä tyytymättömyydestä. Tässä maailma 20 "rikkainta" finanssialan yritystä 1999 vs. 2009, niin vain sinne on noita punakeltaisia tähtilippuja ilmestynyt. Tosin minä en ihan ottaisi niiden virallisia lukuja enää tosissani. Elämme kummallisia aikoja...

Reuters'in Kiinan kirjeenvaihtaja tietää, että ei se Kiina noita dollareita ole dumppaamassa - ei huolta siis. Kunhan ei olisi toiverikasta itsensä vakuuttelua tämäkin - kuten, että asuntojen hinnat eivät voi romahtaa? Kiinan historiaa kun katsoo, niin siellä ei välttämättä systeemin alimpia kauheasti mietitä kun isojen etuja ajetaan. Hyvä esimerkki on Kiinan muuri, joka rakennettiin kirjaimellisesti miljoonista orjista.

Esimakua tulevasta - Sydney'ssä kaikki (mm. pörssi, tunnelit, hissit, liikennevalot) pysähtyi tunneiksi sähkökatkoksen takia. Jenkkilässä on telttakyliä jo pitkin poikin mannerta. Hohhoijaa, nyt on sitten ensimmäiset lähes-pommittajat kaivettu G20-kokouksen parrasvaloihin - tosin eiväthän nuo mitään saaneet aikaan. Jotenkin luulen, että juniorit on saatu yllytettyä tuota yrittämään ja sitten napattua esimerkiksi medialle kuinka hyvä ja tehokas UKn poliisi on. Samalla saadaan sitten vähän psyykattua taas yleisöäkin... Ratkaisuja ongelmiin voip olla monta, mutta kaikki eivät välttämättä ole mieluisia.

AlterNet - on riemunkirjavaa kirjoitusta täynnä, tässä yksi vimosin juttu. Terrorismin uhka on paljolti kuviteltua, mutta ruoka, juoma ja energia tulevat puremaan pian kannikasta. Jenkkilässä seuraavan 3v aikana 6 milj. perhettä saattaa menettää asunnon. Riittääköhän edes? Lakimiehilläkin taitaa tehdä tiukkaa tänä päivänä työn pitäminen - mutta joillakin vielä näyttäisi menevän kohtuullisesti lätäkön takana - lobbareille on tarvetta. Sellaistahan se on kun heitetään miljardeja peliin, jokainen haluaa mukaan jakamaan pottia - ja parhaiten se kai onnistuu pitämällä meteliä omasta erinomaisuudesta.

Syvänmeren öljy pelastaa - tai sitten ei. Artikkelissa on juttua, että 2km syvyys on "erittäin haastava nykytekniikalle" ja muita valitettavia totuuksia, kun eivät oikein kelpaa kasvun jumalan palvojille. Aika näyttää, aika näyttää... Sitä vartoessa voi sitten vaikka lentävään hotelliin majoittua, voiko parempaan enää varojaan kuluttaa? Toinen vaihtoehto voisi sitten olla ahdinkomatkat - tylyn hauska kuva, sano...

 

Laitan tähän vielä tuon esitysrungon jos siitä joku innostuisi järjestämään tapahtumaa. Yksi kaveri eilen jo ottikin yhteyttä eli ehkä näille olisi tilausta (?). Samoin kirjoituksen kannustusrahaa otettaisiin mielellään vastaan ;-)

 


30.03.2009 18:52 |