PÖRSSI NOUSEE AINA PITKÄSSÄ JUOKSUSSA - VAI MITEN SE OLI? 

WatchingTheCrisis.net on kerännyt hyvää faktaa pörssiin sijoittamisen "erinomaisuuden" illuusiosta. Pari poimintaa: jos olisit sijoittanut Helsingin pörssiin (alla 1. kuva), niin vimosten 1, 2 ja 5 vuoden aikana pudotus olisi -53%, -56% ja -33%. Samoin jos olisit 10v aikana laittanut joka kuukausi 1000 US$a Nokiaan (alla 2. kuva), niin olisit nyt riemastuttavat -41% tappiolla. Eikä luvuissa vielä edes puhuta inflaatiosta. Osta myy osta myy osta osakkeita...

 

OMX
Nokia

Riskirahastot aikovat olla kovana G20-kokousta vastaan - me lähdemme jos sääntöjä kiristetään. Wow, oikein uhkavaatimus? UKsta nyt on tietty tulossa vitsi muutenkin: Lontoon poliisin koko valvontakameraverkko (15 milj. £) on laiton ja pitää sulkea heti. Samoin UK haluaa uusiin EUssa käytettäviin autoihin pakollisen valvontalaatikon, joka toimisi kaikkialla Euroopassa. Siinä taas joku satelliittipaikannusfirma hieroo käsiään - paitsi, että pitäisi olla niille autoille ostajat... toisin sanoen nämä Isoveli-viritelmät tulevat kuivumaan kasaan yksinkertaisesti energian ja rahan puutteeseen. Mutta se ei tietenkään tarkoita sitä etteikö näitä yritettäisi viimeiseen asti.

Jenkkilässä myös dominot kliksahtelevat vääjäämättömästi kaikessa hiljaisuudessa: Michigan'issa osa kaupungista yksinkertaisesti hylätään valvonnan ulkopuolelle. Isot lääkefirmat (?) ovat saaneet ajettua aloitteen, että KAIKKI teini-ikäiset pitää testata josko kärsisivät masennuksesta. Siinä olisi taas isot rahat jaossa, eh? Samoin telttakylien asukit tullaan rengastamaan (aluksi rannerenkaalla).

Tästä on tulossa mielenkiintoinen dilemma - asuntojen hinnat laskevat ja laskevat. Asukkaat lentävät pihalle ja jonkun vuoden sisällä ollaan tilanteessa, kun tyhjiä taloja on vaikka kuinka - samoin asunnottomia. Tuskin tarvitaan kummoista mielikuvitusta, että ihmiset alkavat asuttamaan niitä laittomasti, mutta saas nähdä mikä sotku siitä tulee... Tosin osassa tapauksista talot ehkä ajetaan nurin, koska niiden ylläpito ja kiinteistöverot maksavat liikaa. Tämäkin kertoo tilanteen toivottomuudesta: pankki antoi pakkomyyntiin menossa olleen talon takaisin omistajalle - jolla on velvoite siivota ja/tai maksaa talon purkaminen. Kiva, kiva (pankkiiri taputtaa karvaisia kämmeniään yhteen) ja kohtuuden riemuvoitto :-(

Autoalan älyttömyyksiä jenkkilässä: GM ja Ford maksavat työttömäksi joutuneiden autojen osamaksut 9-12 kk ajan. Ei olla epätoivoisia, ei... Japani ei usko US-autoalan nousuun. Buiter'kin kuittaa tästä autoalan älyttömyydestä "voisiko joku polttaa autoni?". Jenkkilästä on kovaa vauhtia tulossa 1960-luvun Bulgaria eli valtio(pankki)johtoisesti tehdään yhtä sun toista - ja kaikki pieleen pienen ihmisen kannalta.

Hehe, FED on suorittamassa pankkien stressitestit itse. Veikkauksia tulosten kertomisesta julkisesti - tai no, ehkä näillä oletuksilla: 2-3,3% talouden supistus ja työttömyys 8,4-8,9% 2009 sekä työttömyys 8,8-10,3% ja 0,5-2,1% talouden kasvu 2010. Kuinkahan tuo menee (AIG on omalta osaltaan vasta alkusoittoa) - varsinkin kun kongressiedustajatkin jo epäilevät töidensä jatkumista. GMn ja Chrysler'in vararikko pitäisi mennä nopeasti ja nätisti - saahan sitä unelmoida, mutta ilmassa on suuren romahduksen tuntua.

Engdahl toteaa tylysti: Geithner'in salaisuus on koko finanssiala veitsenterällä. Miehellä on pari hyvää kirjaa, löytyvät tuolta "geopolitiikka" artikkelin lähdeluettelosta sekä tietenkin Amazon'in kirjaluettelostani joka on siinä oikeassa sivussa. Siitä pääsenkin mainitsemaan, että jos olette ostamassa joskus Amazon.com/uk/de'sta jotain, niin aloittaessanne ostokset näiden sivujen kautta saan jonkun sentin per kohde. Köyhä kun olen, vinku-vinku ja muuta sellaista ;-)

Belgian Fortis-pankin viime vuoden tappiot vaatimattomat 37 Mrd € (ei enää jakseta näköjään desimaaleja käyttää). G20 ei ole valmis valuuttojen uudelleen järjestelyyn, vaikka Kiina selvästi kokeilee jo kepillä jäätä (Argentiina jo suostui Kiinan yuan'in ottamiseen). Monet Aasian maat ovat vähän liirum-laarum -fiiliksillä tästä. Taustalla tietty pelko kaatuvan jättiläisen kuolinkouristuksissaan tekemistä äkkiliikkeistä - toisaalta taas ei nousevaa imperiumiakaan kannata ärsyttää. Varsinkin kun energiarajoitukset tulevat vastaan, niin useat varmasti tajuavat että jenkkilän vaikutusvoima heikkenee meren takaiseksi ärhentelyksi hamaan tulevaisuuteen.

Romaniasta IMFn apupakettien SEITSEMÄS Euroopan ja lähialueen maa - muut ovat Unkari, Ukraina, Latvia, Valko-Venäjä, Serbia ja Bosnia - tietenkään emme voi unohtaa Islantia. Se kai voidaan ohittaa sillä perusteella, että maa kyykkäsi viime vuonna. Lista tuskin tähän pysähtyy tänä vuonna... Turkki? Kreikka? Espanja? Gulp - UK? Joka tapauksessa IMFllä on "mielenkiintoinen" (miellyttävä?) mahdollisuus osoittaa hyvän tekokykynsä - ja kannattaa tietty muistaa, jotta pulju (kuten Maailmanpankki ja OECD) on suoraan jenkkipankkien peukalon alla...

Tuo Maailmanpankin ja OECDn kumarrussuunta näkyy kyllä täysin näissä heidän uutisissaan: US$ on hyvä, työttömyys uhkaa -> taloustukia (erityisesti Saksan) pitäisi lisätä reilusti jne. Tosin näitä älyttömyyksiäkin heiltä pääsee: UK pärjää pienemmällä lamalla kuin muut, wow mitä löpinää... OECDn uskottavuuden takia pikkaisen pitää puhua tottakin: USAn taantuma syvempi kuin Valkoinen talo ennakoi :-D Venäjän ennuste -5,6%. UK on luisumassa pois talouden maailmankartalta - eikä ihme.

Brown ruikuttaa pankkien ajattelumaailmaan perhearvoja - epätoivoa isolla kirjaimella... Tämä on sitä mitä olet muiden kanssa toitottanut maailman parhaana - säännöstelyn purkua, vapaa kauppa, kapitalismi. Nuo morfautuvat erinomaisen hyvin katastrofikapitalismiin, joka onkin seuraavan 10v toimintamalli - edellyttäen, että valtiot pysyvät jotenkuten pystyssä. Jos ei, niin... Mad Max (ilman polttoaineita). BoEn pomo King, linttaa Brown'in suunnitelmat elvytyksestä - joko voidaan siirtää Ruskeakieli pois "päätöksiä" tekemästä?

Japani suunnittelee vaihteeksi uutta apupakettia, tuo maan on sellaisessa suossa että sääliksi käy. Vuoden kaksi ensimmäistä kuukautta Ukrainassa, talous -30%. Saksassa ihmiset eivät vielä tunne talouskriisiä nahoissaan Der Spiegel'in mukaan. Hm-mm, ihan kuin Suomessakin - moni varmaan vielä kovasti suunnittelee etelän matkoja ja muita, autotkin ovat kivasti halventuneet jne. Varoituksen sana - vuoden päästä kun se matka on takana tai auto seisoo pihassa, voi tulla hetki että se viikko, kaksi auringossa tai uusi auto ei ehkä olisikaan ollut niin välttämätöntä. Tapaus Irlanti - veronmaksajille 200€ kuukausimaksua lisää.

Eläkerahastot - voe voe... Jenkkilässä liittovaltion rahasto otti rohkean askelen sitten tuttuun tyyliin myöhässä katsottuaan muiden "rikastumista" pitkään. Suomeksi siis, hyppäsivät osakemarkkinoille vain kuukausia ennen romahdusta. Tappioita ei kai uskalleta kertoa pitkään aikaan - ja avoimmuus olisi se kun auttaisi eteenpäin rämpimisessä. Historiasta kun vilkaistaan, niin Roosevelt valitsi sen tien 1933. Noinkohan Obamasta on seuraajaksi, vaikka kovasti kehuu olevansa samaa kaliiberia.

Salailua ja omaehtoista kontrollointia pankit tuntuvat ajavan - samalla kun 2,98 bilj. US$a on satanut finanssi- ja autoalalle. Korjaus/lisäys edelliseen lukuun - 12,8 bilj. US$a apuja/lupauksia/takuita jenkkilän markkinoille eli lähes maan BKT. Tulos?

Case-Schiller näyttää asuntojen hintojen rumpsahtaneen vuoteen 2003 - eikä se tähän pysähdy. Kuka on sijoittanut kaupallisista kiinteistöistä tulonsa kerääviin rahastoihin, niin tämä kevät on luultavasti vimonen mahdollisuus kuitata sijoituksistaan edes jotain takaisin. Tällä kohtaa toivoisin eläkerahastojen sijoittajien kuuntelevan, käsittääkseni tällaisiin on Suomestakin sijoitettu idioottivarmoina kohteina. Syssy kertoo tylyjä luulen minä... ja eläkkeiden varaan ei minun ikäluokan (40v ja alle) tosiaankaan kannata laskea mitään.

Sarjassa UKn Isoveljen tempauksia - tarkista, että paperit on mukana, kun käyt Isle of Wight'illa. Suomessa vastaava kai tarkoittaisi että henkkarit tarkistettaisiin, kun tulette käymään täällä susirajan takana (susirajan saa sitten määritellä jokainen mieleisekseen). Samoin 200 koululaista on tunnistettu potentiaalisiksi terroristeiksi UKssa. Mitenkähän seuraava menee UKn iltapäivälehdissä - parlamentin jäsenille inflaatioperusteinen palkankorotus. Loppuvuodesta se kai pitäisi perustella sitten jo jotenkin muutoin, kun inflaatiosta ei voida enää puhua vaikka kuinka yritettäisiin.

Jenkkilässä ihmiset eivät vielä syytä Obamaa lamasta, mutta tilanne tulee kääntymään tällä menolla. Kaverilla jossain välissä loppuu hurmaustaidot, kun raha jatkaa marssiaan pankkien kirjanpidon siloitteluun ja ihmisiltä häipyy katto pään päältä. Kotimaan turvallisuusjärjestö (homeland security agency, kuulostaa ihan natsi-Saksan instituutilta) on tarjoamassa Conficker -matoa vastaan torjuntaohjelmaa, mars-mars, kaikki nyt lataamaan koneelle tuo! Kohta kai noista tehdään pakollisia tuolla lätäkön takana...

Mistä tulikin mieleen, että Kent Kresa, GMn uusi pomo, on asealan hemmoja - Northrop Grumman Corp., Carlyle Group jne. Aavistuksen verran huolestuttava kehityssuuntaus... Mutta hei, asiat on ihan ok - Miss USA ja Miss Universum käyvät viihdyttämässä Guantamossa. Jotenkin luulen, ettei tämä oikein väärän värisiä, uskoisia, hassua hattua pitäviä jne. auttanut. Kuulemma oli mahtava kokemus...Tervetuloa Absurdialandiaan!

Paavikondomeja!!! Joku taisi ottaa vähän nokkiinsa katolisen instituutin "viisaista" sanoista... Tämä on tietenkin sinänsä yksi esimerkki nykypäivänä johtoporsaiden vaikeudesta ohjata alamaisiaan - vielä joku kymmenen vuotta sitten ei olisi tullut kuuloonkaan, että kirkon isän sanomisia tai tekemisiä olisi voitu arvostella.

Madagaskar on kaukana meille, mutta siellä on menossa ajan henkeen "sopivaa" touhua: paikallisilta ryöstetään maa, myydään/vuokrataan se ulkomaalaisille teolliseen maanviljelyyn ja sitten ihmetellään kun ihmiset eivät ole tyytyväisiä. Ihanaa kun bittejä voi vaihtaa reaalimaailman artikkeleihin - tarpeen mukaan rynnäkkökiväärillä uhaten :-/ Nyt kun siellä digitaaleja kumartava residentti on heitetty ulos, Madagaskar suljettiin pois eteläisen Afrikan liitosta. Joops, asiaan tietty liittyy länsimaiden tapahtumien tuominta ja ainakin jenkkilän avun lopetus. Nih, eihän värivialliset saa meille yli-ihmisille vastaan sanoa, se kun vie BAU-ajattelusta pohjan pois.

Tämäkin vielä: Saudi-Arabiassa tuntuu kuningashuoneessa kuplivan, kenestä seuraava kuningas? Näyttäisi siltä, että ainakin yksi prinssi on "hävinnyt" nokkimisjärjestelyissä - eihän noita prinssejä siellä kai enää olekaan sitten kuin 4999... Huvittavimpia jalkapallon MM-kisojen matseja taisi olla kun Saudi-Arabia pelasi - kentällä vilisi prinssejä vaikka muille jakaa.

Neuvostoajan perintönä Venäjällä on pikkukaupunkeja ripoteltuna keskusjohtoisen suunnitelmatalouden jäljiltä vähän sinne sun tänne. Nyt kun yhden asian ympärille rakennettu tehdaskompleksi pysähtyy, niin jälki on tylyä. Asuntojen lämmitys lakkaa koneiden pysähtyessä ja muuta "kivaa". Mistä voidaan hypätäkin seuraavaan - USA on uusi USSR.

Hybridi-busseissa tämä hollantilainen versio vaikuttaa varsin asialliselta, -50% dieselin kulutukselle. Mutta tietenkään tuossa ei mainita hintaeroa perinteisen ja hybridin välillä... Samalla kun öljyn hinta laskee (Venäjäkin tätä jo ennustaa), niin noita ei "kannata" hankkia vallitsevalla talousajattelulla. Veikkauksia noiden saatavuudesta tulevaisuudessa, kun SuperLama jyrää kunnolla? Ja vaikka kuinka täällä jollassa tai saunan takana puhistaan, niin valtion valuutassa lasketaan monet asiat vielä pitkään.

Ruoka, ruoka... tätäkin tuolla jossain välissä ennakoin - maissin ja soijan hinnat niin alhaisia, jotta josko noita edes laitetaan viljelyyn tarpeeksi tänä vuonna. Tuo tietenkin heijastuu sitten moneen, moneen kehitysmaahan, jotka ovat ostaneet jenkkilän ylituotannon ruokkiakseen kansaansa - tai apujärjestöön, joka on samaa tehnyt. Toisin sanoen jo tänä kesänä saattaa paikoin revetä ruoan takia melkoisia mellakoita - valitettavasti nyt tilanne ei ole enää hinta on liian korkea, vaan ruokaa ei ole. Mitenkähän Paavi tämän taas selittäisi?

Ajan henkeä jenkkilässä - veneitä hylätään, kunhan on yritetty rekisterit ja muut tuhota... Artikkelin kuva on lohduton. BBC: ihmisiä on liikaa - kiitos, voidaanko tästä puhua nyt Suomessakin? Kasvuun perustuva kuvitelma yhteiskuntajärjestelmästä on kuollut.

 

Vitsin yritystä - panssarintorjuntaohjuksella anoppia ojennukseen. Absurdialandia todellakin :-X

 


31.03.2009 15:24 |