HYVIÄ APRILLIPILOJA JAOSSA?

Tämän pitää olla aprillipila - valtioiden ei tarvitse maksaa velkojaan pois (palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Kiander). Kyllähän se pitäisi sitten yksityiseenkin päteä sama? Vaan mitäpä me maan matoset näistä asioista ymmärrämme - kunhan puurramme yliherrojen hyväksi... Obaman nimissä Nascar'ista poistuu Chevrolet ja Dodge - aprillipilana. Minä voisin lyödä vähän vetoa, jotta ensi vuonna nuo eivät siellä mukana ole, pilaa tai ei. Vitsejä onkin kahta lajia - kevyitä ja mieltä piristäviä sekä mustaa hirtehishuumoria. Sivuston tarjonta tosin taitaa olla huumorista kaukana, sillä henkisesti jykevää, hyvin rasvattua hamppuköyttä riittää.

 

G20-mellakointia tietenkin raportoidaan kovasti - seuraavissa vähän tekstiä ja kuvaa (tässä, tässä ja tässä). Max Keiser puhuu tylysti pankstereista - finanssiterroristeja, joita rahoitetaan mm. huumerahoilla (erinomainen videopätkä, otin talteen tuonne ladattavien sivulle osa1, osa2). Heh, muutkin ovat keksineet saman sanan - pian varmaan alkaa median kautta aivopesu johonkin toiseen sanaan...

G20-kabineteissa tietenkin on melkoiset supinat: Kiina on tulossa pelimiesten eturintamaan, samalla tietenkin vanhat yrittävät olla jotenkin tärkeitä eli tapaus Sarkozy "jos en saa mitä haluan, niin menen leikkimään toiselle hiekkalaatikolle". Japanin Aso on puolestaan kepittämässä USAn ja UKn rinnalla muita "kyllä ne apupaketit on tarpeen" sanoilla, kohde tietty Saksa ja muut säästeliäät (tämä ei enää Suomea tarkoittane). Tässä tietty on helppo katsoa, että tuhlailevasti elävät haluaisivat jatkaa ja toiset jarruttelevat. Voimatasapaino on alkanut luisumaan jo anglomailta, vaikka harva on valmis sitä myöntämään. Katsokaa huviksenne uutispainotuksia lehdissä ja TVssä...

G20'ssä maailmankauppa on varmasti mikä puhuttaa - ja varsinkin sen romahdus. S&P epäilee aiheesta euroalueen firmojen kykyä rullata 565 Mrd € uusiin lainoihin. Yksi ryhmä lisää eri valtioiden kaveriksi yrittämässä uusia lainojaan - tästä vuodesta on tulossa finanssiviitakossa melkoinen kurkunleikkauskausi. Ja työttömyyshän pysyy kohtuullisena, eh?

G20 tuskin saa mitään oleellista tiskiin ladottavaksi - siellä on yksinkertaisesti ymmärrys naapurin toiminnasta liian kaukana omista tunnelmista. Jossain oli jo puhetta verbaalisten viivojen vetämisestä taistelutantereella, etulinjoja tarkistellaan, juoksuhautoja suunnitellaan, voiman keskityksiä mietitään - hmm, taitaa paistaa sotahistorian fiksaationi :-D ...vaan kohta kai sokeakin nuo näkee: globalisaatio? puheet ja käytäntö menevät jälleen kerran metsään. Eikä tosiaankaan marjoja poimimaan.

Jenkkilä on surkuhupaisaa seurattavaa - niin kauan kuin sama ei valu tänne: työsopimukset kautta linjan mahdollista viilata uusiksi, sosiaaliturva vinkuu ratkeamispisteessä, työttömiä alustavasti 742ooo lisää maaliskuussa, kauppakeskukset kuolevat, tuomarit langettivat nuorille vankeustuomioita rahasta, suuri osa irtisanomisista ohi uutisoinnin jne. Paranoia samoin jenkkilässä on aivan uskomatonta - virtuaaliaitaus valvontatorneineen Kanadan rajalle. Meksikosta kuulemma hizbollah'kin kuskaa huumeita demokratian kotimaahan >sarkasmia<.

GMn uusi pomo, Kent Krenalla on iso homma: vararikon väistäminen ja uusien tuotteiden saattaminen tuotantolinjalle. Epäilen suuresti, jotta kulutustavaroille on kysyntää jenkkilässä vuosiin eli mitäpä GM sitten voi tehdä? Toyota ja Nissan, -32% samalla kun Japanista tulevat talousluvut ovat murhaavia muutenkin.

En tiedä teistä, mutta kanadalaisten pitäisi vähän huolestua näistä sikäläisten pankkien kirjanpidon lokeroinnista: Bank of Canada, 42% tavarasta luokituksella muuta (nöyhtää?). Kanadassa on muutoinkin asiat menossa kovin, kovin eteläisen naapurin suuntaan - avustuskodissa ollutta naista häädettiin ja tämä ampui kahta kunnes poliisi ampui häntä.

UKn asunnot -20%: OECD sanoo, jotta lisää tulossa. USA asunnot -29%, pohja? ei toivoa. Tosin uutiset leivotaan jo tyylillä "lasku on pienempään kuin odotettua" - pörssiin siitä siis! Jenkkilässä 4 aluepankkia palautti apurahat liittovaltiolle - artikkelissa tulee kuitenkin vastaan, että 500 pankkia on nostanut tuota. Johtopäätökset?

Kaikki ei mene Goldman Sachs'illakaan putkeen: pari riskirahastojen johtajaa sanoo hei-hei isojen tappioiden jälkeen (erorahoista ei tietenkään mainintaa). Moody's ennakoi US-firmojen hanskat tiskiin (default) toimintaan 14,5% nousua marraskuuhun mennessä. "Hyvä" numero, mutta olen vähän eri mieltä tuosta, että käännös tapahtuisi silloin - pikemminkin tapahtumat alkavat vyörymään kiihtyvällä tahdilla. Hmm, ehkä tämä onkin syy kun minua kukaan isompi kiho ei ota tosissaan - heittelen arvioita ilman mitään perusteluja. Eihän näistä numeroista mitä minä tänne tekstiin ripottelen voi mitään päätellä, eh?

Jälleen yksi esimerkki US-systeemin joustavuudesta finanssialan auttamiseksi - kirjanpitosäännökset uusiksi, autetaan pankkeja. Heti otsikon jälkeen puhutaan 20% tuloksen paranemisesta. Huh? Chris Masterson: US-sosiaaliturva viemäriin ensi vuonna. Soh, eihän se nyt niin oleellista ole - pankstereilla on tileissä aukkoja, ne on NE KUN TÄYTYY ENSIN PAIKATA.

Vakuutusalasta on tulossa melkoinen tuskan parahdus - kun ajat heikkenevät, niin sieltä niin pienet kuin isotkin kuvittelevat ottavansa jotain rahaa takaisin. Vaan tosiasia kun on, että vakuutusalakin on rakennettu hyviä aikoja varten ts. kun vaateet kasvavat nopeammin kuin tulot, niin arvaahan sen kuin käy. FAA: lentoalan matkustajamäärät -9%, taitavat olla varsin ylioptimistisia. Kai se pitäisi jollamiehen heittää taas joku älytön numero, että saadaan vähän oikean makuisia suuntaviivoja. Hmm, -50% huipusta (2007) - soh, eipäs olla liian optimistisia. Kun ne talojen hinnatkin ovat tulossa -75-90%, niin lentäminen mennee samoilla linjoilla. Lentofirmojen vararikot, huh?

Muissa numeroissa varmaan huokaillaan AIGn perään vielä pitkään, mutta kukaan ei tuosta Freddie/Fanniesta paljoa puhu lätäkön takana. Noihin liittovaltion asuntolaina"pankkeihin" on jo pumpattu 5 bilj. US$a edestä myrkkypapereita (AIGn sotkut jossain 170 Mrd US$n tuntumassa eli 1/30 -osa F&F'stä). Niiden arvo -- on laskussa, tod.näk. ainakin 2/3-osaa vielä. Mutta kierolla tavalla positiivista kai on kun Freddie/Fanniella on velvoite ostaa 500 Mrd US$n edestä kökköä joka vuosi. Kuvitelma kai on, että ostetaan puppua sisään samaan tahtiin kuin vanhoista arvo haihtuu ja voidaan veronmaksajille sanoa "ei hätää, arvoa on - maksahan nyt ne verosi". Fiasko -sana saa ihan uuden merkityksen tänä päivänä.

Timantit varmaan ovatkin yksi kauppakohde, jotka menettävät statustaan nopeasti. Niiden arvioiminen on lähes mahdotonta normaalissa tilanteessa eli niiden myynti/osto katoavat normaalien ihmisten harrastuksista. Toisin sanoen niihin sijoittaminen on tulevassa maailmassa rahakkaiden ihmisten huvia...

Tässä lisätietoa Geithner'in vimosesta myrkkypaperien helpotukseen tähtäävästä apupaketista - siihen ei pääsekään osallistumaan kuin harvat ja valitut. Se kai oli sitten siinä se vapaiden markkinoiden illuusio. Tämä jos mikä on päivänselvästi tarkoitettu Goldman Sachs ja muiden jo tuttujen puljujen auttamiseksi. Lyhyesti siis: koko muu maailma vararikkoon - tekstistä voi lukea, jotta samat hemmot (Summers) olivat myrkkypapereilla pelaamisen mahdollistamassa, nyt siis lasku jää pelin ulkopuolisille.

IBM haki tietokoneohjelma -patenttia miten ulkoistaa mahdollisimman tehokkaasti jenkkilässä ilman, että menettää valtion tukia. Yllättäen kun asian tultu julki, koko juttu olikin virhe. Talousprofessori Renosta vinkuu tupakkaveron korotuksesta - en voi kuin pyöritellä silmiäni. Ehkä hän Kaliforniassa on joutunut laittamaan hanskat naulaan ympäristöä seuratessaan (tässä, tässä ja tässä). Muinaisesta kulta-Kaliforniasta ei taida tänä päivänä olla jäljellä kuin muisto vain...

Salaliittoja epäileville tässä pari massiivista tunnustusta: Maailmanpankki ja CFR - maailmanhallitus on suunnitelmissa. Jep, suunnitelmiahan aina on - vaan massiivinen systeemi syö valtavasti energiaakin. Veikkauksia tuon onnistumisesta sivuston näkemysten valossa?

Meksikon huumesota on aikapäiviä sitten levinnyt jenkkilään, mutta nyt siitä aletaan uutisoimaan laajemmin - oiva tapa laajentaa poliisin valtuuksia? Meksiko hakemaan 47 Mrd US$a IMFltä. Duh-doh, maa on kaatumassa totaalisesti sisäänpäin - siinä loppuu öljyn myynti ulos, kun kaaos valtaa alaa. On hyvä huomata, että siellä on öljytuloilla pidetty väestöä ojennuksessa eli sosiaaliturvaa on jaettu urakalla - nyt kun se kuihtuu, niin jokainen voi miettiä suht. nuoren väestön tunnelmia. Kaikille on varmasti tullut selväksi korruptio tuossa maassa - ja ei ole kummoinen ennustajaeukko kun sanoo: kohta leimahtaa.

Eilenkö se oli puhetta ruokapuolestakin - no nyt sekin varmistuu: ruoan hinnat kallistuvat loppuvuodesta. Ja miljoonat näkevät nälkää. Asiaa tuskin auttaa Monsanton GM-maissin odottamaton epäonnistunut kasvatus Etelä-Afrikassa. Hurraa yhden lajin teollinen kasvatus ja muuta kivaa :-(

Jos minun jutuista on tullut maku, jotta aion kaivautua bunkkeriin eväiden kanssa ja päästellä zombeista ilmat tykistöllä, niin se ei tosiaankaan ole ajatukseni. Ihminen ei pärjää yksin ja siten paras tapa on selvitä pienissä yhteistuumaisissa ryhmissä. Vinkkinä siis, alkakaa puhumaan naapurien kanssa yhteisistä porkkana/pottumaista ja muutenkin tutustukaan heihin paremmin - se on ainut tie eteenpäin. Ellette sitten aio kaivautua bunkkeriin ja posautella zombeista ilmoja pihalle ;-)

Tämäkin vielä - Kiinan sijoituksille 5v pakkominimiaika. Enhän minä ole vastaavista puhunutkaan aikaisemmin, en... Toistan siis kerran vielä - kenellä on sijoituksia kaukomailla, niin niiden palautus pitäisi harkita tarkkaan. Riski niiden jäämisestä teille tietymättömille kasvaa mielestäni koko ajan. Tämä tietysti naurattaa monia, mutta veikkauksia mitä tapahtuu jos kun pörssiromahdus lähtee oikeasti liikkeelle loppukesällä/syksyllä? Mitä nyt voivotellaan talousahdinkona ei ole mitään siihen verrattuna kun on tulossa.

Asefriikeille tässä - kiinalainen lentotukialuksen tuhoamisohjus. Näitä jenkit pelkäävät ja jos Iranin kanssa tulee kutinaa Persianlahdella, niin lähialueella menee monta jenkkipurtiloa pohjaan nopeasti. Yksi simulaatio oli jo 2002 (erinomainen Warnerd artikkeli), kun sotapeleissä jenkit menettivät ties kuinka monta alustaan. Perinteisesti merivoimat eivät pitäneet tuloksesta ja iranilaisia joukkoja pelannut amiraali laitettiin hiljenevälle virkauralle. Pitkä jorina siihen, että pääsen sanomaan asiani - Kiinan ei kannattaisi rakentaa mitään lentotukialusta, koska ne ovat jo vanhentunutta tekniikkaa. Vaan kun pitää olla leluja mitä esitellä naapurille, ihan kuin pikkulapset hiekkalaatikolla. Erinomainen esimerkki nykyajattelusta muutoinkin - mennään tulevaisuuteen takaperin ja taaksepäin katsoen.

Irlannissakin on asekulttuuri päässyt jenkkitasolle - jengipomo ampuu vahingossa itseään päähän. Nih, Glock varmaan onkin sopiva venäläiseen rulettiin (papukaijamerkki ja 10 pistettä tuosta). Kaikenlaisia tonttuja... Limerick'ista oleva lukija voisi kertoa onko tuosta ollut paikallislehdissä juttua ;-) ...samoin olisin kiinnostunut ihmisten fiiliksistä muualtakin maailmaa - kävijöitä kun on alkanut ilmaantua enemmän ja enemmän ulkosuomalaisten (oletan näin, kun suomea Intiasta ja muualta tuskin moni sikäläinen lukee sujuvasti) joukosta.

Epätasa-arvon aika: vimosten 20 vuoden ajan YK ja muut ovat puhuneet, että 60-80 Mrd US$a vuodessa poistaisi nälänhädän, lukutaidottomuuden jne. jne. ad nauseum. Tosin aina on sanottu, että ei ole rahaa - nyt sitten vimonen puoli vuotta on osoittanut, että rahaa on, mutta vain pankeille. Jälleen kerran joutuu toteamaan, että ääliöitä jotka ajavat meidät niin henkiseen kuin fyysiseen vararikkoon, kyllä pumpataan heidän omista virheistä johtuneiden tappioiden kuittaamiseen. Kannattaa katsoa nuo alkupään videot - poiminta: pankkiireja palkitaan virheiden teosta. Minullekin sellainen työ, kiitos...

Atlantic, tammikuu 1930: liian löysät lainausperusteet kriisin taustalla - kuulostaa vähän turhan tutulta, eh? Ja silloin paljon viljelysmaata jäi kesannolle, kun ei ollut rahaa siemeniin, palkkoihin, työvälineisiin... Mutta hei, tämähän on täysin turhaa synkistelyä, jollamiehen lepertelyä ja muuta älytöntä. ME olemme nyt paljon viisaampia, ME tiedämme, TILANNE on eri kuin muinoin - öö, joo? HALOO?!?!?

Näissä nukke-hallitsijoissa jenkkilän valloitus- yms. retkien jälkeen on kyllä jotain harvinaisen ankeaa ja kieroa (Pinochet, Saddam), mutta heihin ei kauheasti voida koskea kun imperiumin mies on imperiumin mies. Afghanistanin Karzai pahempi kuin Taliban: naisen raiskaus avioliitossa ok. Tosin samaan henkeen voidaan miettiä demokratiaa muutoinkin - se kun on taipuvainen siihen, että valitaan eniten luksusta ja herkkuja lupaavaa. Reaalimaailma sitten joutaa pois ajatusmaailmasta - minä haluan NN ja SS, kun ne on minulle luvattu, se on poliitikon ongelma hoitaa ne minulle, minulle on luvattu öh-öh ja blbblllbbbllb (heiluttaa huulta sormella). Voisimmeko pikkuhiljaa kasvaa tästä 3v yhteiskunnasta ulos? Ongelma on se kun peilistä katsoo. Vinkki: vimonen 50v kehitys on suoraan riippuvainen energiasta...

Suuressa maailmassa poliitikot ovat tasan tarkkaan finanssialan talutusnuorassa. Tämä tietysti tarkoittaa, että en usko kovin kummoiseen keskusjohtoiseen muutokseen - myöskään Suomessa. Meidän on lähdettävä alhaalta liikkeelle - ja tiedon jako on se, kun auttaa. Mars, mars - kaikki nyt eri ihmisille sähkistä sivuista laittamaan, ripotelkaa linkkejä keskustelupalstoille, puhukaa työkavereille, käyttäkää mielikuvitusta, ehdottakaa allekirjoittaneen pitämää seminaaria. Aika tylsään sivustakatsomiseen alkaa olla ohi.

 

Jos olette tuonne keskustelupalstalle tulossa mukaan, niin laittakaa sähkistä jos ei homma onnistu. Suosittelen valitsemaan "järkevän" oloisia nimimerkkejä - siellä xhof94gsad ja vastaavat menevät tuonne mustalle listalle mitä minun pitää välillä siivota. Toisin sanoen suomalaisen makuiset ja/tai helpot nimi/lainasanat ovat parempia tunnistukseen.

 


01.04.2009 14:50 |