PANKKIKRIISIN "JOHTOHENKILÖISTÄ" JA HEIDÄN LUOTETTAVUUDESTA

Kulunut vuosi kesän 2007 elokuusta on ollut vähintäänkin mielenkiintoinen sellaiselle, jolla on ollut kärsivällisyyttä ja aikaa seurata tilanteen kehittymistä. Valtioiden johtajista alkaen on vähän väliä sanottu "nyt on ongelmat ohi, tilanne helpottaa". Mutta talouden tilanne ei ole ihan näin kuitenkaan kehittynyt. Jatkon kannalta on mielenkiintoista todeta, että samojen henkilöiden annetaan hoitaa tehtäviään ja itse asiassa monessa kohtaa annetaan vain lisää valtuuksia. Se, että henkilöt väittävät pystyvänsä hoitamaan tilanteen, kunhan heille annetaan tarpeeksi valtaa, pitäisi jo pikkuhiljaa kertoa kahden "vähemmän mukavan" vaihtoehdon olemassaolosta.

 

Vastuun ja päätäntävallan itselleen saaneet henkilöt joko eivät tiedä mitä tekevät, jolloin heille ei pitäisi antaa mitään valtuuksia jatkossa mitä ilmeisimmän epäpätevyyden takia. Pikemminkin heidät pitäisi panna linnaan isojen korvausvelvoitteiden kanssa. TAI sitten henkilöt tietävät tasan tarkkaan mitä tekevät, ja siinä tapauksessa talousalan kriisin syveneminen on vain "business-as-usual" ja varallisuuden siirtoa valikoiduille henkilöille/instituutioille. Jälkimmäisessä tapauksessa vastuulliset henkilöt pitäisi lähestulkoon laittaa seinää vasten ja poistaa muonavahvuudesta. Kumpikaan vaihtoehto ei tietenkään anna kovinkaan varmaa oloa lähitulevaisuuden tapahtumista.

Seuraavassa hiukan henkilölistaa menossa olevasta talouden tragikomedian näyttelikaartista:

Hank Paulson, entinen Goldman Sachs sijoituspankin toimitusjohtaja (8v). USAn Treasury'n johtaja. Tällä hetkellä saamassa päätettäväksi 700 Mrd US$:n avustuspaketin jakamisesta "heikkojen" asuntolainojen ostoon yhdellä kertaa. Tämä tarkoittaa myös, että samainen 700 Mrd US$ voidaan käyttää niin monta kertaa kuin halutaan. Mielenkiintoisesti pykälä 8 lakiesityksessä, joka ensi viikolla tulee USAn kongressin käsittelyyn, antaa Paulson'ille täyden tutkimus- ja syytesuojan kaikista rahanjakopäätöksistä. Lopulta kun toteamme, että FED voi ostaa myös ulkomaalaisten pankkien sijoitukset, niin USAn veronmaksajille on tulossa iso lasku. Samalla FED'istä on mahdollisesti tulossa koko maailman keskuspankki.

Ben Bernanke, nykyinen FED'in (Federal Reserve System) johtaja. Tunnetaan helikopteri-Ben'inä, koska on valmis omien sanojen mukaan vaikka tiputtamaan helikoptereista rahaa estääkseen laman. Vimonen vuosi on osoittanut hänen valmiutensa tähän ja FED on yhä kiihtyvällä tahdilla lainannut pankeille rahaa. Ongelma tietenkin on, että pankeille on helppo lainata ottavat myönnetyt dollarit kattamaan reservivaatimuksiaan, mutta kun ne eivät uskalla lainata (arvaten/tietäen, että muillakin pankeilla on kirjanpidon ulkopuolella huonoja sijoituksia) eteenpäin eivätkä ihmisetkään enää halua uutta lainaa (kaikille burgerin kääntäjistä alkaen on jo annettu asuntolaina).

Alan Greenspan, entinen FED'in johtaja (14v). Ennen FED'in paikkaa työskenteli mm. sijoituspankki J. P. Morgan'illa. Laski FEDn viitekoron 1%:in teknokuplan ja 9/11 tapahtumien jälkeen vuonna 2002, seurauksena helppoa lainaa kaikille sekä kunnon asuntokupla. FEDn toimikautensa loppuun asti kannusti kansalaisia ostamaan asunnon. Nyt julkisuudessa kritisoi synnyttämänsä ongelman purkamista.

James Lockhart, FHFA'n (Federal Housing Finance Agency) johtaja. Syyskuun 7. 2008 yhdisti Freddie Mac'n ja Fannie Mae'n asuntolainojen lopulliseksi "hautausmaaksi" eli GSE'ksi (government sponsored enterprise). F+F'n johtajat erotettiin tehtävistään, mutta pidetään mukana neuvonantajina toistaiseksi. Mielenkiintoisesti Lockhart vielä 4kk ennen F+F'n liittämistä vakuutti, että F+F'lla ei ole mitään hätää.

Gordon Brown, UKn pääministeri Tony Blair'in jälkeen. 18.9.2008 huolehti Loyds'n ja HBOS'n liittymisestä. Vuosien 1999 ja 2002 välillä toimiessaan Chancellor of the Exchequer'ina (CE) Brown myi 60% UKn kultavarannoista hintaan 275US$/oz. CE'nä toimiessaan hän mm. siirsi Bank of England'ille valtuudet päättää koroista.

Alistair Darling, UKn nykyinen CE ja pääministeri Brown'in työrukkanen talousasioissa. Darling oli mukana, kun 22.02.2008 Northern Rock pankki kansallistettiin ja seurauksena oli UKn veronmaksajille 100 Mrd £'n lasku. Jatkossa parivaljakko tulee ilmoittamaan tällä hetkellä uskomattoman tuntuisista tappioista, niin talousalalla kuin maan öljyntuotannon romahtamisesta. Viimeksi mainittu tulee huolehtimaan siitä, että UK ei nouse taloudellisesti merkittäväksi tekijäksi maailmassa kovinkaan pian.

Mielenkiintoisesti kukaan edellisistä ei ole vaaleilla valittu tehtäväänsä, ei edes Brown. Sitä vastoin heistä kukaan ei ole vaatimassa viimeisten 5-6 vuoden aikaisien pankinjohtajien bonusten yms. takaisinperintää. Todennäköisesti kaikki joskus eläköityessään nostavat hyvät korvaukset palveluksistaan.

Lisäksi on tietenkin George Bush, joka ei liene enempiä esittely kaipaa. Parhaita "talouskommentteja" mieheltä lienevät "go spend some money" 9/11 jälkeen ja "Freddie Mac'in ja Fannie Mae'n sulautuminen ovat parasta USAn kansalaisille" tyyliset toteamukset. Yksi yritys USAn talouden kurahtamisen kääntämiseksi oli rahan jakaminen "veronpalautuksena" keväällä 2008. Miehen virka-aikana USAn kansanvelka on kasvanut virallisesti 5,6 bilj:sta 9,7 bilj. US$'in - tosin F+F, AIG, seuraavat FDIC, autoteollisuus, jne. nostanevat kansanvelan nopeasti 11-13 bilj. US$'in. Vertailun vuoksi USAn BKT on n. 15 bilj. US$.

En ole tähän listannut EKP'n ja muiden keskuspankkien/tavallisten pankkien toimihenkilöitä, koska asialla ei oikeastaan ole suurta väliä. Henkilöitä riittää siksi, että esiripun takana toimii paljon joita suurelle yleisölle ei koskaan esitellä. Maailman finanssialan linkittyminen viime vuosina sekä asuntolainoihin perustuvien sijoitustuotteiden jakautuminen kaikkialle maailmaan huolehtii siitä, että "radioaktiivinen" laskeuma pyyhkäisee jokaiseen vallitsevan pankkijärjestelmän mukaiseen maahan. Tästä mitä ilmeisimmin on seurauksena omien miesten/pankkien suosiminen - ja vapaiden markkinavoimien kahlitseminen, kun ne eivät enää toimikaan halutulla tavalla. Viimeisin osoitus Paulson'in ja Bernanke'n pankkien auttamishaluista kertoo päätös ottaa pankeilta myös tavallisten tallettajien tilisijoitukset takaamaan FED'n lainoja. Toisin sanoen mikä tahansa kelpaa ja pankkien ei tarvitse murehti kirjanpitonsa mark-to-market arvotuksesta.

Kaikesta päätellen toiminnan johtolauseena on "voitot kapitalismin mukaan ja tappiot sosialisoidaan".

 


21.09.2008 00:00 |